Her sınıfı domine eden Crossover’ların atası, Avrupa’nın en çok satan kompakt Crossover’ı Qashqai ikinci neslinin tanıtımından 4 yıl sonra makyajlı sürümü ile 2017 Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilendi. Tazelenmiş bir dış tasarım, arttırılmış kabin kalitesi ve geliştirilmiş sürüş özellikleri ile model sınıfının en arzulanan modeli olarak kalmaya çalışıyor. İkinci nesli ile markanın ürün gamı genelinde tutarlı ilk tasarım anlayışını benimseyen model, makyajlı sürümü ile 3 sene içerisinde gelişen ve değişen bu anlayışa yeniden uyum sağlıyor. Nissan modelin ayrıca Premium bir hava da kazandığını ifade ediyor – marka her ne kadar Premium görünmeye yönelik ciddi bir çaba sarf etmese de Qashqai kendinden emin ve sportif görüntüsü ile olgun ve kaliteli bir ürün olarak algılanıyor. Model; 4379 mm uzunluk, 1800 mm genişlik ve 1590 mm yükseklik değerleri ile Renault Kadjar gibi yaygın ve Audi Q3 gibi premium rakiplerinden hafifçe küçük. Premium-dinamik tarza giriş burnun merkezinde konumlanan “V-Motion” ızgara ile gerçekleşiyor. Marka logosunu kavrayan kalın krom şerit marka kimliğini güçlendirirken genişlik vurgusu ile Qashqai’nin boyutlarına rağmen rakiplerine yakın algılanmasını sağlıyor. Yenilenen tampon ve kaput burnun dikey kısmına uyum sağlamış. LED ve halojen farlar arasındaki fark belirginleştirilmiş ve stoplarda belirgin olan bumerang şekli gündüz farlarını da öne çıkarmış. Yan cephe makyajla beraber seçenekler arasına eklenen canlı mavi ve kestane bronz gövde renklerini başarıyla sergiliyor. Genç ve yetenekli bir görüntüye sahip olan model, arkadan da daha belirgin bir ışık imzası ile ayırt ediliyor: Stopların bumerang şekilli ışığı tüm lamba alanına yayılmış ve daha güçlü omuzlar oluşturulmuş. Qashqai 17,18 ve 19 inçlik jantlarla sunuluyor, ancak tahmin edildiği gibi çap büyüdükçe sürüş sertleşiyor. İç mekan yeni kaplamalar ve şekiller ile makyaj öncesi halinden farklılaştırılmış. Sürücü karşısındaki D şekilli, alt kısmı kesik direksiyon çok daha güçlü ve güven veren bir his oluşturuyor. Giriş seviyesi Qashqai’lerde oldukça mütevazı bir donanım listesi sunan Nissan, üst donanım seviyelerine kayan müşterileri için bir donanım seviyesi daha yaratmış. Tekna+, orta konsolda üç boyutlu camsı bir desen ve koltuklarda nappa deri ile öne çıkıyor. Modelin erişilebilir bölgeleri her donanım seviyesinde tatminkar kalitede malzemelerle kaplanmış.
Ucuz konsol görüntüsü makyajla beraber değişmemiş. Konsolun başındaki 7 inçlik dokunmatik multimedya ekranı şikayetler üzerine yenilenen bir ara yüze sahip Nissan Connect multimedya sistemi ile geliyor. Nissan Connect uydu navigasyon ve dijital radyolara erişim sağlıyor. 7 hoparlörlü BOSE ses sistemi ise kardeş model Kadjar’dan aktarılmış. Qashqai yüksek oturma pozisyonu ile yapay bir SUV hissi sağlıyor. Kalın A-Sütunu kirişi ise görüşü hafifçe daraltıyor. Arka yolcu sırası yüksek düz ve baş mesafesi ile kısa ve uzun yollarda 3 yolcuyu ağırlayabiliyor. Derin torpido gözü, yatay konsolda bardak cepleri, kapaklı depo gözü ve büyük boy şişe sığabilen kapı cepleri kabin genelindeki başlıca depolama olanakları arasında. 439 litrelik bagaj 60:40 oranında bölümlenmiş arka koltukların yatırılması ile daha da genişliyor. Giriş seviyesi modellerden sonra eklenen hareket edebilen bagaj zemini ile hacim kademelendirilebiliyor. Güvenlik donanımları Qashqai’nin hala modern bir otomobil olduğunu hatırlatıyor: Artık yaya algılama özellikli akıllı acil fren, geri trafik uyarısı, trafik işareti takibi, şerit takip uyarısı, kör nokta uyarısı, adaptif ön farlar, sürücü yorgunluk takibi, akıllı park asistanı ve çevre görüş kameraları öne çıkıyor. Nissan Intelligent Mobility başlığı altında sunulan ProPILOT sistemi ise markanın otonom sürüş yarışındaki varlığını simgeliyor: Sistem, otoyol hızları ve dur-kalk trafikte şerit değiştirmeden direksiyon, gaz ve freni denetleyerek sürücünün yükünü devralıyor. Modelin dış tasarımı gibi kendinden emin hissettiren sürüşü süspansiyon, darbe emiş ve direksiyon sistemi güncellemeleri ile güçlendirilmiş. Direksiyon ağırlığı ve etki düzeyi Normal ve Sport modları ile değiştirilebiliyor. Yalıtım malzemelerinin yaygınlaştırılmış kullanımı ve kalınlaştırılmış arka cam hâlihazırda oldukça rafine olan kabini daha da sessiz hale getirmiş. Araç altındaki “girdap oluşturucular” hava akışını bükerek dengeyi iyileştirirken rüzgâr gürültüsünü de azaltıyor. Makyajlı Qashqai aynı motor seçenekleri ile üretilecek. Model ülkemizde 115 beygirlik 1.2 DIG-T benzinli ve 110 beygirlik 1.5 DCI ile 130 beygirlik 1.6 DCI dizel motorlarla satılmakta. 1.6 litrelik DCI motorlu model 4×4 olarak da tercih edilebiliyor. Döviz kurları ve vergilerin katkısıyla 94.000 TL seviyesinde bir başlangıç fiyatına sahip olan Qashqai’nin fiyatlarında makyajla beraber büyük değişim beklenmiyor. Üst donanım seviyeleri ise fiyatı anlamsız pahalı hale getirerek Qashqai’yi premium modellerin sahasına sokuyor. Makyaj yeni alıcı çekmekten çok modeli hala tercih edilebilir kılıyor. Qashqai giriş seviyesi bir kompakt Crossover arayan aile kullanıcılarını çekiyor.
Burun tasarımı daha gergin gözler ve büyük merkezi elemanlar ile ihtişamlı görünüyor. Merkezdeki marka logosu içi doldurulmuş bir parçaya yerleştirildiğinden iki boyutlu ve cansız görünüyor. Logo “V” şekilli krom kanatlar ile kavranıyor. Yanlarda kalınlaşan krom şerit yanlara doğru çekilme hissi uyandırıyor. Farlar ve krom şerit arasındaki ince boşluk “V” şeklini tekrarlıyor, far ve ızgarayı birbirinden ayırırken görüntüye üç boyut kazandırıyor. Farların arkaya uzarken hafifçe yükselen üst kenarı bakışlara küçümseyici bir hava kazandırıyor. Alt kenar da üst kenara hemen hemen paralel ilerleyerek şekli tamamlıyor. “V”ye paralel yan kenarlar farların diğer elemanlara uyumlu görünmesini ve bütünlüğe dahil olmasını sağlıyor. LED gündüz farları yan kenarın eğik kısmından başlayarak üst kenarın sonuna kadar ilerliyor. Kesintisiz, kalın ışık ile bakışlara can katılmış. Alt kenarı yan kenara bağlayan eğik ara kenar burun ortasında kalınlaşan cilalı siyah kaplamanın da küt ucunu belirliyor. Cilalı siyah kaplama “V” etrafından dolanırken bu şekli tekrarlıyor, plakayı da üzerinde taşıyor. Gövde rengi zeminin farlar hizasındaki kısmı aşağı ilerledikçe derinleşirken, cilalı şeridin öne çıkardığı “V” şekilli bölge havada duruyormuş görüntüsü kazanıyor. Burnun altından ilerleyen siyah plastik kaplama burnun ortasında düz biçimde ilerliyor, “V” şekilli bölge ile arasındaki açıklık ise bir hava girişi halini alıyor. Gövde rengi zeminde, farlar altında ise içeri yapılan derinlikler sportif görüntüyü pekiştiriyor. Farların alt ve üst kenarlarına paralel kenarları ile bu derinlikler burnun ortasını işaret ediyor. Alt ve üst kenarlar gövde rengi zeminde ilerleyen çizgiler tarafından devam ettirilmiş ve şekil daha etkili hale gelmiş. Derinliğin önündeki “L” şekilli gri parçalar ise renk çeşitliliği yaratıyor. Burun altından ilerleyen siyah plastik şerit bu derinlikler hizasında yarım altıgen şekilli sis farlarını taşıyor. Oldukça alçak ve kolay kirlenebilir konumda olmalarına rağmen sis farları oldukça zarif görünüyor ve tasarımın ana sahnesine dâhil olmadan kendi başlarına ilgi çekiyor. Kaput burundaki önemli elemanların izlerini sürdürüyor: “V” şekilli krom şeridin iç kenarları ön cama doğru ilerliyor, bu sırada burnun kıvrımını belirginleştiriyor. Cilalı siyah zeminin oluşturduğu ikincil “V” şeklinin sınırları da kaput üzerinde daha silik biçimde devam ediyor, tekerlek üzerinde dalgalanarak sonlanıyor.
Yan cephe daha köşeli çizgiler sebebiyle ön cepheye tam olarak uyum sağlayamıyor. Yine de şekillerin genel hatları ortak bir hava yakalanmasını sağlamış. Yan camların alt kenarı arkaya ilerlerken sabit eğimle yükseliyor, arka kapının sonuna doğru ise fark edilmeyen bir köşe ile daha eğimli hale geliyor. Tavana paralel üst kenara bağlantı ise arka cama paralel eğik bir ara kenar ile gerçekleşiyor. Şekli öne çıkaran krom çerçevenin bu eğik ara kenarda kalınlaşması arkaya doğru çekilme hissi yaratıyor. Çerçeve üst kenar boyunca da kalın devam ediyor. Tavan boyunca ilerleyen metalik görünümlü çıtalar Qashqai’nin bir SUV olarak algılanmasını sağlıyor. Yapay SUV detayları kapı altlarında yükselen siyah plastik kaplamalarla devam ediyor. Tekerlekler etrafında ön tampondaki gibi ince ilerleyen kaplamalar kapılar altında hafifçe yükseliyor. Bu yükselme sırasında genişlik eksenindeki dalgalar ile görüntüye hareket katılmış. Tekerlekler etrafındaki çembersel vurgular kapılar arasında eğik bir çizgiyle bağlanıyor. Eğik çizgi, yan camların alt kenarının yükselişini tekrar ederek bir uyum hissi yaratıyor. Kapı kolları ortasından geçen bel çizgisi gövdeyi kademelendiriyor. Arka kapı kolu üzerinde bel çizgisinin yukarısında beliren kıvrımlı omuz çizgisi gözleri stoplara yönlendiriyor: Omuz çizgisini sürdüren üst kenarları ile stoplar doğal bir biçimde omuz olarak algılanıyor. Kalınlaştırılmış ve çıkık görüntü kazanmış kırmızı aydınlatmalar stopları özgün kılmış – makyaj öncesi stoplar Ford Focus Sedan’ın stoplarına şaşırtıcı bir benzerlik göstermekteydi. Öne uzarken yükselen üst kenar altında bir şişkinlik meydana getiriyor ve alt kenar hizasından ayrılarak, bağımsız bir parmak ile önü işaret ediyor. Kırmızı kontur ortasındaki beyaz bölüm renk çeşitliliği yaratmış. İki stopun bagaj kapağına bakan yan kenarları aşağı uzadıkça genişleyen kenarlara dönüşüyor ve plaka yuvasının şeklini belirliyor. Nissan logosunun üzerinden geçen çizgi de aynı hizadan devam ediyor. Arka cam ile marka logosu arasında bir çıkıklık belirerek bagaj kapağının iki yarısını ayırıyor. Arka cam eğik duruşu ile Qashqai’ye atletik bir duruş kazandırmış. Üzerindeki spoyler ise sportif havayı sürdürmekte. Bagaj kapağı ardından çıkıklaşan tamponda siyah plastik kaplamalar yükseliyor ve kedigözlerini sarmalıyor. Kaplamalar üzerinde beliren açık gri yüzey orta bölgede kesilerek ikiye bölünüyor, iki parça halinde tekerlekleri vurguluyor. Qashqai, sportif ve hala genç dış tasarımını canlı gövde renkleri ile pekiştiriyor.
İç mekan ise görsel yönden mütevazı, genel kalitesi ile ise şaşırtıcı. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon çıkıklaştırılmış, dairesel bir merkeze sahip. Fiziksel yöntemlerle öne çıkarılan marka logosu, aşağı uzanan “U” şekilli içi açık metal kol ile bir kere daha vurgulanmış. Direksiyonun alt kısmının kesik hale getirilmesi ile spor otomobillere hafif bir gönderme yapılmış. Direksiyon gerisindeki gösterge paneli ön panele gömülmüş. Ön cam altı zemin göstergeler hizasında yavaşça yükselip alçalarak siperliği meydana getiriyor. Kaplama, orta konsol hizasında daha da alçalıyor ve üst havalandırma çıkışı grubunu kendi üzerine alıyor. Metal bir çerçeve ile öne vurgulanan çıkışlar devamında, bir alt katmandan devam eden konsol elemanları multimedya ve havalandırma kontrolleri şeklinde sıralanıyor. Cilalı siyah zemindeki kontrol elemanları basit şekilleri ile ilgi çekmekten uzak, ancak kolay kullanımlı. Yatay konsol ise elektronik park freni, vites kolu ve depo gözleri ile devam etmekte. Orta konsoldan kapılara devam eden şeritler giderek inceliyor ve yan havalandırma çıkışlarına bağlanıyor. Tıpkı ortadaki grup gibi metalik bir çerçeve ile vurgulanan çıkışlar, gözleri kapı panellerine kaydırıyor. Panellerde havalandırma çıkışlarının üst kenarı hizasından devam eden metal kaplama kapı kollarını içine alıyor. Kol dayama zemini ve eşya cebi zarifçe çıkıklaştırılmış. Ön koltuklar güçlü yanal destekleri ile beğeni toplarken, arka yolcu sırası kompakt otomobillere alışkın 3 kişiyi fazlasıyla mutlu edecektir. Ancak Qashqai bir kompakt SUV ile karıştırılmamalı: Kompakt sınıf hizasındaki bir Crossover olarak 4×4 model seçeneği, yüksek oturma pozisyonu ve tasarım dışında somut bir SUV özelliğine sahip olmayan araç, ilk ortaya çıktığındaki gibi alıcıları bu yapay SUV deneyimi ile çekiyor.
Nissan’ın derhal renault çizgilerinden kurtulması lazım.
BeğenBeğen
Ayrıca bu arabanın gündüz ledlerinin çabuk arızalandığını duydum.
BeğenBeğen