2011’de tanıtılan 3. nesli ile Toyota’nın küçük sınıftaki payını %6.5’e çıkaran başarılı hatchback Yaris, aynı neslinin ikinci makyajında daha modern ve sade bir tasarıma, daha sessiz ve etkileşimli bir sürüşe kavuşuyor. 2017 Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenecek olan yenilenmiş model; tasarım, kalite, performans ve güvenliğin başta olduğu tercih sebeplerini güçlü tutarken güne yeniden uyum sağlıyor. Avrupa haricinde Kuzey Amerika, Afrika ve Orta Doğu’da da satılan küçük hatchback’in 90 milyon Euro’luk makyaj programı Avrupa’daki takımların önderliğinde yürütülmüş. Modele eklenen 900 yeni parça yalnızca var olanı iyileştirme değil, yeni özellikler kazandırma hevesini de yansıtıyor. Sadeleşen dış tasarım Toyota’nın “Under Priority” ve “Keen Look” anlayışlarını korurken genel görüntü diğer Toyota modellerine yaklaştırılmış. Detaylar ve renk seçenekleri ile kalite hissi geliştirilmiş. 3950 mm uzunluk, 1695 mm genişlik ve 1520 mm yükseklik değerlerine sahip olan Yaris, Hidro mavi ve Tokyo kırmızı lansman renkleri ile daha canlı ancak bir düzey daha ciddi görünüyor. Genişliği vurgulayan yatay çizgiler ile ağırlık merkezi de alçaltılmış, yola tutunma hissi dışarıdan hissedilir hale gelmiş. Burun tasarımı Aygo’ya benzerliği ile dikkat çekiyor: Farlardaki LED şeritleri ile etkisi güçlendirilen “X” şekli akılda kalıcı bir surat ifadesi oluşturuyor. LED aydınlatma bulunmayan modellerde bu etki krom şeritlerle yaratılıyor. Alçaldıkça genişleyen ızgara marka logosunu vurguluyor. Izgaranın hareketi sis farları yuvalarından yukarı uzanan çizgilerle de vurgulanmış. Yan camların alt kenarından yukarısının ana gövde rengine zıt renkte boyandığı çift renkli modeller sportif havayı güçlendiriyor. Izgara standart modellerde kademeli yatay kanatlarla gelirken, çift renkli modellerde altıgen peteklere kavuşuyor. Yan cephedeki hareket hissi kapı altlarındaki yeni cilalı siyah kaplama ile arttırılmış. Gözleri hafifçe arkaya yönlendiren çizgiler stop lambalarında toplanıyor. Daha uzun şekilleri ile ilgi çeken yeni lambalar akılda kalıcı bir ışık imzasına sahip. LED aydınlatmalar giriş seviyesi model sonrasında sunuluyor. Bagaj kapağının alt yarısında beliren çizgiler tıpkı öndeki ızgara gibi alçaldıkça dışa doğru genişliyor. Tekerleklere yönlenen gözler bir kere daha genişliğin farkına varıyor. Yaris, daha olgun ve büyük algılanıyor.
İç mekan yeni renk ve kaplama seçenekleri beraberinde kontrol geliştirmeleri ile tazelenmiş. Gösterge panelindeki 4.2 inçlik yeni TFT bilgi ekranı giriş seviyesi model sonrasında standart olarak sunuluyor. İki ana gösterge krom çizgilerle vurgulanmış ve açık mavi aydınlatma ile huzurlu bir görüntü sağlanmış. Direksiyona eklenen cilalı siyah kaplamalar ise malzeme çeşitliliği yaratıyor. Kapı yanlarındaki uçak pervanesi stili havalandırma çıkışları ise bir başka değişiklik. 7 inçlik dokunmatik multimedya ekranı navigasyon özelliği ile alınabiliyor, Bluetooth ile akıllı telefonlara bağlanabiliyor. Ekran etrafındaki kontrollerin görünümü ve kullanımında geliştirmeler yapıldığı belirtiliyor. Çift renkli modellerdeki ikincil gövde rengi iç mekanda da bazı bölgelerde kullanılmakta. Ön panelin kolay erişilebilen bölgelerinde malzeme kalitesi yeterli olsa da, alt kısımlar ve kapı panellerinde ucuz plastik hissi güçleniyor. Büyük camlar sayesinde kabin aydınlanıyor. Arka sıra oldukça yüksek baş ve diz mesafesi değerlerine sahip. Orta kanalın abartısız yüksekliği sayesinde ortada kısa süre oturmak sorunsuz. 286 litrelik bagaj hacmi 60:40 oranında bölümlenmiş arka koltukların yatırılması ile daha da büyüyor. Koltukların kalınlığı yükleme alanında bir basamak oluştursa da toplam hacim eşya taşımaya veya hobi kullanımına uygun. Standart olarak sunulan Toyota Safety Sense paketi modern güvenlik donanımlarını her alıcıya sunuyor. Acil durum frenli çarpışma öncesi asistanı, otomatik uzun far asistanı, şerit takip uyarısı bu paket bünyesinde. Giriş seviyesi model sonrasında trafik işareti okuma sistemi de pakete dahil oluyor. Euro NCAP’ten 3. nesli ile 5 yıldız alan Yaris’in diğer güvenlik donanımları arasında denge kontrol sistemi, tekerlek basınç uyarısı, yokuş kalkış desteği, fren destek sistemi ve geri görüş kamerası da bulunuyor. Yaris’in sert süspansiyonu ve yumuşak direksiyonu uyumsuz bir ikiliydi ve sürüşü hissiz kılıyordu. Makyajlı model daha iyi sabitlenmiş motoru, güncellenmiş süspansiyonu ve sürtünmesi azaltılmış elektronik direksiyon sistemi ile daha sessiz, huzurlu ve doğal bir sürüş sunuyor. Avrupa’daki Yaris satışlarının % 40’ından fazlasını oluşturan Hibrid model, 100 km’de 3.6 litrelik ideal, 5 litrelik gerçek ortalama tüketim değerlerine sahip. 1.0 litrelik VVT-i benzinli motor 100 km’de 4.7 litrelik yakıt tüketimine sahip, en ekonomik Yaris modeli. Makyajla beraber 1.33 litrelik motorun yerine geçen 1.5 litre 111 beygirlik ünite daha yüksek güç ve düşük yakıt tüketimi sunuyor. 1 litrelik benzinli motor 5 vitesli manuel şanzımanla gelirken, yeni 1.5 litrelik benzinli ünitenin 1.33 litrelik motor gibi 6 vitesli manuel ve Multidrive-S şanzımanla sunulması bekleniyor.
Yaris’in yüzündeki samimiyet makyajla beraber yok olmuş. Canlı renkler, ışıldayan gözler ve parlak parçalar ile bir “elektrik agresif” hava yaratılmış. Kaput sınır çizgisinin marka logosu üzerinde yükselmesi ve gövde rengi zeminin hafifçe şişkinleşmesi marka logosunu öne çıkarıyor ve burun merkezindeki konumunu güçlendiriyor. Hibrid modellerin mavi arkaplanlı Toyota logosu, Hidro mavi gövde rengine pürüzsüzce uyum sağlıyor. Marka logosu altından başlayarak farlara uzanan derin çizgiler ızgaranın yan sınırlarını belirleyen çizgiler tarafından kesiliyor ve “X” şekli oluşuyor. Burnun ortada sivrildiği izlenimini yaratan şekil karaktere katkıda bulunuyor. Farlara uzanan derinlikler sürüme bağlı olarak LED aydınlatmalara veya krom şeride bağlanıyor. Farların ifadesi bombeli alt kenar sayesinde güçlendirilmiş. Burun ortasına doğru sivrilen şekil, yükselen üst kenar ve far alanını bombe yoluyla genişleten alt kenar sayesinde arkaya doğru şişkin bir hal alıyor. Gövde rengi zemindeki çizgiler yolundan devam eden LED şeridi, ana aydınlatma elemanı etrafında ikiye ayrılarak damarlanıyor. Vurgulanan mercek aydınlatma kalitesini de yansıtıyor. Burun alt yarısını kaplayan ızgara marka logosu altından burnun en altına kadar uzanıyor. Izgara altından geçen gövde rengi şerit yan kenarların devamı gibi görünen siyah kuşaklarla kesilerek ızgaranın etki alanı büyütülmüş. Model sürümüne göre deseni değişen ızgara zemini plakaya da ev sahipliği yapıyor. Izgara dışındaki zemin sis farları ile doldurulmuş. Dairesel lambalar siyah bir çerçeve ile sarılıyor, çerçevenin dış yan kenarından yukarı uzanan kol ise farlara doğru kıvrılıyor. Burnun yan sınırını belirleyen kollar sonrasındaki pürüzsüz zemin cildi genç gösteriyor. Sis farı çevresindeki cilalı kaplamalar yansımalar ile ışıltılı görünüyor. Farların arkaya bakan küt ucu çift renkli modellerde ikincil rengin uzantısına birleşiyor, gözleri yan cepheye davet ediyor.
Yan cephe hızla yükselen yan camlarla başlıyor. İkincil rengin alt sınırı hizasındaki cam alt kenarları, arka cama doğru sabit eğimle yükseliyor, arka kapı sonunda yumuşak bir köşe ile tavana yükseliyor. Tavana paralel üst kenar ise şekli tamamlıyor. Cam geçişlerinde mat siyah kaplama kullanılmış. Alt kenarın tavan uzarken hala arkaya yönleniyor oluşu camların tavanın arka köşesinden gerildiği hissini yaratıyor. Ön uç ise farlara doğru çekilme izlenimi oluşturuyor. Ön camla beraber hızla alçalan tavan yüksekliği ön kapı sonrasında ters yönde alçalarak denge oluşturmuş. Ön tekerlek hizasında başlayan omuz çizgisi kısa sürede sertleşerek stoplara uzamaya başlıyor. Kapı kolları da çizgi üzerinde beliriyor. Kapı panelleri alt yarda derinleşerek yan cepheye üç boyut kazandırıyor. En alttaki cilalı siyah kaplama arka tekerleğe yaklaştıkça yükselerek monoton bölgeye hareket getiriyor. Tavan arka cam üzerine hafifçe çökeren kısa bir spoyler meydana getiriyor. Alçalırken dışarı doğru çıkıklaşan arka cam duruşu kamburlaştırıyor. Camın kıvrımlı alt kenarı marka logosu üzerinde en çıkık seviyesine ulaşarak marka kimliğini vurguluyor. Logonun iki yanından çıkan çizgiler stoplara uzanıyor, omuz çizgileri hizasından ilerliyor. Lambalar bagaj ortasına uzanan kalın parmaklara ve dışa doğru genişleyen avuçlara sahip. Sabit eğimli üst kenar omuz çizgisini sürdürüyor. “C” benzeri şekli ile LED şeritleri Yaris’i arkadan tanınır hale getirmiş. Plaka yuvasının yan kenarları da stopların alt kenarını izliyor, alçalırken dışa doğru genişliyor. Bagaj kapağından daha çıkık tamponda da devam eden çizgiler kedigözü yuvalarının yan sınırını belirliyor. Üçgensi yuvalar siyah zeminleri ile görünür hale getirilmiş. Üçgenler arka cephe boyunca uzanan düz bir çizgi ile birbirine bağlanıyor.
İç mekan sıradışı ön panel tasarımı ile dikkat çekiyor. Alışılmış konsol düzenlerini uygulamak yerine kendi düzenini yaratmayı tercih etmiş Toyota. Ön cam altı zemin kesilerek ortaya çıkan ince uzun havalandırma çıkışları krom bir çizgi ile belirginleştirilmiş. Gösterge paneli solunda da bu çıkışlara benzer bir başka derinlik oluşturulmuş. Konsol, çıkışlar sonrasında çıkıklaşıyor ve multimedya ekranına yer sunuyor. Şekil çeşitliliği yaratan dairesel kontrol grubu multimedya ekranına birleşiyor. Ekran sonrasında başlayan havalandırma kontrolleri daha derinde, yarım daire şekilli bir zeminde yer alıyor. Derinleşen konsolda eşya gözleri ve bardak tutucular oluşturulmuş. Telefon yerleştirmek için özel bir alan olmayışı modern sürücünün canını sıkabiliyor. Kapıların ön panele birleşiminde, multimedya ekranının bulunduğu zeminin devamında uçak pervanesi benzeri kanatlara sahip havalandırma çıkışları bulunuyor. Kapı panellerinde cepler yeterli hacim ve şişe gözleri sunuluyor. Yaris, sınıfının en ferah otomobillerinden. 50.000 TL seviyesindeki başlangıç fiyatları ile küçük hatchback’ler yeni kompakt otomobiller olmuşken, Yaris sınıftaki sağlam ve güvenilir seçimlerden biri olarak bir aile otomobili işlevi dahi görebilir. Modern teknoloji ve güvenlik donanımları, temel kişiselleştirme olanakları sunan etkileyici bir dış tasarım ile ilgi çekmeyi başarıyor. 2011’de tanıtılan otomobil ana hatları ile korunsa da Yaris hala sınıfı ile rekabet edebilecek düzeyde.