Kia’nın kendini yeniden yaratma sürecinde önemli rol üstlenen GT konsepti, tanıtımından 6 yıl sonra üretim sürümü ile Detroit Otomobil Fuarı’nda görücüye çıktı. Popüler sınıflarda varlığını güçlendirdikten, tasarım dilini olgunlaştırdıktan ve marka algısını iyileştirdikten sonra Kia, Stinger ile Premium sedanlara kafa tutmaya hazırlanıyor. Orta sınıf hizasında konumlandırılan model, Gran Turismo stili ile kendini rakiplerinden ayrıştırıyor. Performans ve uzun yol konforunu bir araya getiren akımın modern temsilcisi olarak Stinger; tasarım, sürüş zevki ve konfor alanlarında fark yaratıyor. Görünümü her ne kadar BMW 4-Serisi Gran Coupe, Audi A5 Sportback ve Mercedes CLS gibi Premium coupe görünümlü sedanları hatırlatsa da Stinger, kendini farklı bir sınıfta tanımlıyor ve popüler sedanlara rakip değil, alternatif olarak yola çıkıyor. Dünya genelindeki ekiplerin işbirliği ile tamamlanan 5 yıldan uzun geliştirme süreci ve Nürburgring’deki testler ile markanın “rüya otomobili” haline getirilen Stinger, aynı zamanda Kia’nın en yüksek performanslı modeli olarak tanımlanıyor. Kia, lüks ve spor dünyalarını birleştirmeye çalışan ilk üretici değil elbette, ancak ilk denemesi ile takdiri hak ediyor. 4830 mm uzunluk, 1870 mm genişlik ve 2905 mm dingil aralığı geniş iç hacme işaret ederken, motor seçeneklerinin zirvesindeki 3.3 litrelik Turbo V6 ünite gücü haykırıyor. Tam boy bir golf çantasını alabilen bagaj, otomatik olarak açılıp kapanabiliyor. Görüntü, Kia tasarımının özgünlüğünü korurken; spor otomobillerin agresif ifadesini ve lüks otomobillerin dinginliğini bir araya getiriyor. Kaslı ve atletik gövde, kıvrak ve zarif çizgilerin oluşturduğu detaylarla canlanıyor. Burun geleneksel “kaplan yüzü” ızgara ile modeli bir Kia olarak tanıtıyor. Geriden itişi vurgulayan uzun kaput ve kısa ön tekerlek çıkıklıkları gövdeyi arkaya çekerken; uzun arka çıkıklık belirgin bir kalça inşa ediyor. Yüksek omuzlar ise kalçanın ağırlığını dengeliyor. Coupe benzeri silüeti vurgulayan güçlü omuz çizgisi güven veriyor. Camların üst kenarı sonrası arka cama da eşlik eden krom şerit, Stinger’ın diğer Kia sedanları ile bağını güçlendirmiş. Öndeki hava perdeleri, yanda tekerlekler yanı hava girişleri, arkadaki hava çıkışı ve 4 egzoz borusu sportif tarzı geliştiriyor.
İç mekan deri kaplamalar, yumuşak plastik ve soğuk metal ile huzurlu görünüyor. Malzeme çeşitliliği özgün kokpit tasarımını daha ilgi çekici kılıyor. Orta konsolun yatay bir basamak ile başlaması, kabinin büyüklüğüne gönderme yapıyor. Sürücü, koltuğundaki hava hücreleri ve destek yastıkları ile güvende hissederken alçak oturma konumu baş mesafesini iyileştiriyor. Koltukların alçaklığı arka sırada ise rahatlamaya teşvik ediyor. Kalın, deri direksiyon ve arkasındaki tek parça görünümlü gösterge paneli sade bir görüntü yaratmakta. Tek tüp içine yerleştirilen göstergeler kırmızı ibreler ve metal çerçeveler ile gözü mutlu ediyor. Bilgi ekranında görüntülenen g-kuvvetleri, motor yağ sıcaklığı ve tur zamanları gibi bilgiler performansı hatırlatıyor. Orta konsol iki bölüme ayrılmış, havalandırma ve multimedya kontrolleri gruplanmış. Konsoldaki yatay basamak sonrasında gelen uçak motoru görünümlü havalandırma çıkışları ilgi çekici. Navigasyon, hız bilgisi ve sensör uyarılarını gösteren renkli head-up display, kablosuz şarj zemini, eller serbest telefon kontrolü ve Harman/Kardon ses sistemi ilgi çeken opsiyonlar. Arka yolcu sırası uzun dingil aralığı sayesinde yüksek diz mesafesi sunuyor. Stinger modern güvenlik donanımları ile geliyor: Sürücü yorgunluk tespiti, yaya algılama ve acil fren özellikli ön çarpışma önleme asistanı, takip mesafesini koruyan ve sıkışık trafikte frenleyerek durabilen akıllı hız sabitleme, şerit takip sistemi ve geri trafik uyarısı öne çıkıyor. Stinger’ınsürüş güvenliği ve tutuş hissinin temelini oluşturan, %55’i yüksek güçlü çelikten üretilen gövdesi aynı zamanda ses ve titreşimi de azaltıyor. Süspansiyon karakteri ik defa bir Kia’da ayarlanabiliyor. Darbe emiş miktarı kişisel, eco, sport, comfort ve smart modları ile düzenlenebiliyor. Değişken oranlı elektronik direksiyon sistemi, direksiyon arkasındaki motorla teker geri bildirimini çok daha hızlı biçimde sürücüye aktarıyor ve yol titreşiminin iletimini engelliyor. CPA sistemi ise motorun oluşturduğu radyal titreşimlere karşı kuvvet yaratarak titreşimin bir başka türünü engelliyor. Motor seçenekleri yüksek performans değerleri ile heyecan veriyor. 2.2 litrelik turbodizel motor, 197 beygir güç, 440 Nm tork üretiyor, 0-100 km/s hızlanmasını 8.5 saniyede gerçekleştiriyor ve 225 km/s maksimum hıza erişiyor. 2.0 litrelik turboşarjlı benzinli ünite ise 251 beygir güç, 353 Nm tork üretiyor. 3.3 litre V6 turbo motor ise 365 beygir, 510 Nm tork üretirken, 0-100 km/s hızlanmasını 5.1 saniyede tamamlıyor, 270 km/s hıza erişebiliyor. Standart olarak 8 vitesli otomatik şanzımanla gelen Stinger, direksiyon arkasındaki kulakçlıklarla manuel de kullanılabiliyor. 4×4 olarak da sunulacağı belirtilen model, bu sürümlerinde dinamik torque vectoring ile çekiş kaybı sezildiğinde gerekli tekerleğe fren uygulayarak dengeyi koruyor. Modelin 2017 yaz aylarına doğru satışa sunulması bekleniyor.
Burun, genişliği sayesinde detayları yatay eksende büyümesine imkan sunuyor. Merkezdeki “kaplan yüzü” ızgara da yanları işaret eden uçları ile bu genişliği vurguluyor. Alt ve üst kenarında, Kia logosu hizasında girintilerle daralan ızgara, yanlara doğru alçalan üst kenarı ve yükselen alt kenarı ile sivriliyor. Değişken kalınlıklı krom çerçeve ise yanlarda kalınlaşarak sivriliği dengeliyor. Siyah zemin üzerinde sık aralıklarla yerleştirilen metal görünümlü parçacıklar dama deseni meydana getiriyor ve spor otomobillere çağrışım yapıyor. Izgaranın üst kenarının yana doğru eğilen kısmına uzanan farlar, arkaya doğru ilerlerken hafifçe bombeleniyor, bir basamak alçalan alt kenarı ile genişliyor. Alt ve üst kenarı hızla yükselen farlar, omuz çizgisi hizasından yan cepheyi işaret ediyor. Izgaranın üst kenarı hizasındaki LED çizgileri iki ana aydınlatma elemanını “L” çizerek kavrıyor. Farın alt kenardaki basamak ile genişlediği sırada, bu “L” çizgisi altında kalan zemin tıpkı ızgaradaki gibi dama deseni oluşturan noktacıklarla doldurulmuş. Farların ızgaraya bakan ucu küt biçimde sonlanarak bağlantıyı güçlendirirken, arka ucun sivriliği ifadeyi hırçın kılıyor. Kaput çizgisi da farların üst kenarı semalarından geçtikten sonra ızgara üzerinde yavaşça kıvrımlanıyor ve Kia logosu üzerinden geçerek devam ediyor. Marka logosunun abartısız boyutu mütevazı bir izlenim çizerken, ızgaradaki girinti ile yapılan vurgu da marka kimliğini güçlendiriyor. Burnun alt yarısı da üst yarı gibi ince, uzun bir ızgara ile dolduruluyor. Üst ızgarayı taklit eden alt ızgara, alt kenarın daha az yükselen uzantıları ile bir sonlanma hissi uyandırarak fazla dikkat çekmiyor. Krom çerçeve tüm şekil boyunca ince devam ederken, alt kenarın uçlara yakın bölgesinde yüzgeçler oluşturuyor. Izgaranın içine yönelen metalik yüzgeçler, üst ızgaranın alt kenarına paralel eğimleri ile uyum hissini de güçlendirmekte. Burnun altından geçen gövde rengi çizgi alt ızgara hizasında ince ilerlerken, farlar altında kalınlaşıyor ve tekerlekleri vurguluyor. Gövde altı çizgisi pürüzsüzce üç boyuta geçiyor, farlara yükselirken burun içine kıvrılıyor ve yeniden aşağı uzanarak ızgaradaki yüzgeçlere yönleniyor. Meydana gelen “C” harfi, köşeler ve kıvrımlarla sportif aynı zamanda zarif tarzı örnekliyor. “C” harfinin dik kısmında içeri yapılan girinti siyah kaplamalarla vurgulanıyor. İçeri yönelen siyah kaplama üzerinde solungaç benzeri hava girişi oluşmakta. Burnun yatay detaylarını dengeleyen dikey hava girişi aynı zamanda sportif özelliklere dair bir ipucu da oluyor.
Son dönemdeki Kia sedanlarını hatırlatan yan cephe, aracın büyük boyutlarının farkına varmayı sağlıyor. Farların sivri ucundan başlayan omuz çizgisi stoplara doğru ilerlerken yan cepheyi iki yarıya ayırıyor. Omuz çizgisi ardından şişkinleşen gövde panelleri vücut yapısını belirginleştiriyor. Camların alt kenarı arka kapı ortasına kadar düz biçimde ilerledikten sonra hafifçe eğimlenerek bir süre yükseliyor, ardından dikelerek tavana uzuyor ve üst kenara köşe ile birleşiyor. Yavaşça eğilen krom şerit tarafından belirlenen tavan çizgisi, uzun ve kesintisiz kıvrımı ile coupe silüetini meydana getiriyor. Cam geçişlerindeki cilalı görünümlü siyah kaplama kalite hissine katkıda bulunuyor. Hafifçe çıkıklaştırılan tekerlekler, köşeli desenleri ile kıvrımlara zıtlık oluşturuyor. Siyah ve koyu gri çizgiler de karanlık temayı belirginleştiriyor. Ön tekerlek sonrasında gelen dikey hava çıkışı gri kaplama ile görünür hale getirilmiş. Kaplamanın alt ve üst sınırları gövde rengi zeminde uzayan yatay çizgilerle vurgulanıyor, uzunluğa bir gönderme yapılıyor. Bu çizgiler arasında derinleşen gövde rengi zemin kapılar sonrasına çıkıklaşıyor. Yan camların bulunduğu yüzey, camlar bittikten sonra hafifçe içer yönelirken omuz çizgisi çıkıklığını sürdürüyor ve arka cephede güçlü omuzlar oluşturuyor. Arka tekerlek sonrasında hafifçe içe kıvrılan gövde rengi yüzey ise yavaşça arka cepheye dönüyor. Omuzlar arasındaki bağlantıyı sağlayan kıvrımlı çizgi, bagaj kapağının yatay ve dikey yüzeyleri arasındaki sınır oluyor. Dikey yüzey, bu kenarı izleyen stoplarla başlıyor. Bagaj kapağı ortasında bir çizgi olarak ilerleyen kırmızı aydınlatma, omuzlar hizasında beyaz aydınlatmayı sarmalıyor, ardından yan cepheye uzanarak sonlanıyor. Yana uzatılan parmak gözleri yana çekiyor. Bagaj kapağının kıvrımlı üst kenarı, ve üst kenara doğru içe yönelen gövde panelleri Volkswagen XL1 konseptini hatırlatıyor. Kia logosu ardından gelen plaka yuvası, stopların beyaz aydınlatmayı sardığı eğime paralel eğimle şekilleniyor. Plaka yanında alçalırken genişleyen kollar gözleri yanlara, tekerleklere itiyor ve yere basma hissini güçlendiriyor. Kapak sonrasında çıkıklaşan tampon, alttan yükselen siyah zeminle kesiliyor. İki ucunda egzoz çıkışı çiftleri bulunduran siyah zemin, ortalardaki ızgara benzeri kaplama ile spor otomobil izlenimi yaratıyor. Gövde rengi kaplamanın orta bölgedeki kısa uzantısı Kia logosunun altını çiziyor. Siyah zemin yanında, gövde rengi zemindeki oyuntular hava çıkışı işlevi görüyor, ön ve yandaki solungaçlar gibi hava akışını yönlendirerek aerodinamik performansı iyileştiriyor. Arka camın tavana pürüzsüzce birleşimi coupe görünümünü kusursuz kılıyor. Tüm yüzeylerde devam eden kıvrım ile Stinger kolay anlaşılan, temiz ve sade bir görüntüye kavuşuyor.
İç mekan sadeliği sürdürüyor. Sürücü, dairesel merkezli direksiyon ile karşılanıyor. Dairesel ve düz yüzey Kia logosunu sergilerken, kendine bağlanan kollarla güç kazanıyor. Ön cam altı kumaş kaplama gösterge paneli hizasında yavaşça yükselip alçalarak siperlik işlevi görüyor. Göstergeler tek bir tüp içerisinde toplanarak düzenli bir görüntü sağlanmış. Sade yazı tipi, beyaz aydınlatma ve metal eklemeler kalite hissine katkıda bulunmakta. Kumaş kaplamaların koyu kahve – mor arası rengi, lüks ürünlere çağrışım yapıyor. Ön panel orta konsol hizasında çıkıklaşarak sürücüye yaklaşıyor. Ön cam altı kaplama konsol üzerinden geçerken basamağın yatay yüzeyine bağlı multimedya ve bilgi ekranı beliriyor. Ekranın metal çerçevesi üzerinde bulunan cilalı siyah kaplama malzeme çeşitliliği yaratmakta. Çıkıklaşan konsol üç uçak motoru görünümlü havalandırma çıkışı ile başlıyor. Çıkışlar ardından gelen müzik sistemi kontrolleri, krom kaplamalarının yanlara uzanışı ile daha etkili hale getirilmiş. Konsol sonrasında incelen krom şerit, ön yolcu karşısında ilerliyor ve kapıya uzanıyor. Müzik kontrolleri ardından gelen havalandırma kontrolleri yatay konsolun zemini tarafından sarılıyor. Kontrol gruplarının ince uzun şekli tıpkı ön tasarım detayları gibi genişliği vurgulamakta. Yatay konsol cilalı kaplamalarla şık görünüyor. Vites kolunun silindir başı ise modern bir hava yaratmış. Kapı panellerindeki çizgiler arkaya doğru yükselerek alçak oturma konumunu vurguluyor. Kapı kollarının üç boyutlu şekli, ön paneldeki krom şerit ile beraber metal şekillendirme becerisini sergiliyor. Arka yolcu sırası yüksek diz ve baş mesafesi ile oldukça konforlu. Stinger, Premium rakipleri kadar donanım çeşidine sahip olmasa da malzeme, işçilik ve tasarım kalitesi ile memnun ediyor. Yolun tadını sunmak üzere optimize edilen sürüş, konforlu ve modern kabin ile tamamlanıyor. Avrupa pazarında sedanları ile büyük başarı elde edemeyen Kia, Stinger ile de satış rekorları kırmayacak. Stinger, markanın her sınıfta varlığını gösterdikten sonra artık gözünü daha yükseklere diktiğini simgeleyen “niş” bir orta sınıf otomobil. Fiyatı ile Premium orta sınıf otomobillere rakip olması beklenen model, yüksek hacimli motorları ile ülkemizde dezavantajlı. Premium markalar konusunda da tutucu olan Türk alıcısının ilgisini çekmekten uzak. Ciddiye alınacak bir orta sınıf sedan alternatifinden çok, Kia’yı takdir etmek için bir sebep Stinger.