Audi’nin başarılı kompakt SUV’si Q5 ikinci nesli ile Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. SUV dünyasının karıştığı, yaygın markaların Premium bölgesine girmeye çalıştığı bu günlerde; yeni nesil markanın sınıftaki varlığını güçlendirecek. Premium otomobil olgunluğu ve Audi’nin tasarımdaki muhafazakârlığı sebebiyle yeni nesil eskisine oldukça yakın bir görüntüye sahip. Görünüş can sıksa da, lüks özellikler ve donanım zenginliği modeli hala arzulanır kılıyor. BMW X3 ve Mercedes-Benz GLE karşısında güncel teknoloji ve Audi duruşu ile kazanan Q5, büyüyen boyutlarına rağmen hafiflemeyi başarmış. MLB platformu üzerinde inşa edilen ikinci nesil, 4.66 metre uzunluğa, 1.89 metre genişliğe ve 1.66 metre yüksekliğe sahip. Yüksek güçlü çelik ve alüminyumun yaygın kullanımı modeli güçlü kılarken ağırlıktan tasarruf da sağlıyor. 550 litrelik bagaj hacmi arka koltukların ileri-geri kaydırılması ile 610 litreye kadar büyüyebiliyor. Arka sıranın tamamen yatırılması ile ise 1550 litre hacim oluşuyor. Katlanır zemin kaplaması, opsiyonel sensörlü bagaj kapağı ve havalı süspansiyon ile yükleme sırasında alçalma özellikleri kullanımı kolaylaştırıyor. Model, önceki neslin duruş ve silüetini korurken, hafifçe güncellenmiş bir Audi ön yüzüne sahip. Modeller arasındaki tutarlılık aile görüntüsüne iyi gelse de gözler yenilik arıyor. Merkezdeki altıgen ızgaranın kanatları aktif olarak açılıp kapanıyor, bu sayede aerodinamik performans düzenleniyor. Rüzgar direncinin azaltılması adına yan aynaların şekilleri de optimize edilmiş. Tek parça ızgaranın etrafındaki mat metal çerçeve sert görüntüyü sağlıyor, aynı zamanda farlara köprü oluyor. LED veya Matrix LED aydınlatmalarla gelen farlar, hareketli dönüş sinyallerine de sahip. Yan cephe kıvrımlı ve alçak omuz çizgisi ile yükseklik hissini dengeliyor. Cam şekli önceki nesli hatırlatıyor. Daha kıvrımlı alt kenar ve arka uç farklılık yaratsa da modelleri ayırt etmek zor. Tekerlek çıkıkları performans özelliklerini vurgulayacak şekilde belirginleştirilmiş. Arka cephede LED stop lambaları ışıldıyor. Kıvrımlı yüzeylerle pürüzsüzce sağlanan yan-arka cephe geçişi araca heykelsi nitelik kazandırıyor. Geniş egzoz çıkışı modülü ise performans özelliklerini yansıtıyor. İç mekan yatay çizgiler ile genişlik ve ferahlık vurgusu yapıyor. Aerodinamik dış tasarımın katkısıyla rüzgar sesinden arınan iç mekanın titreşim yalıtımından da övgüyle söz ediliyor. Standart olarak üç kolla gelen direksiyon ısıtma özellikli de tercih edilebiliyor. Masajlı sürücü koltuğu da opsiyonlar arasında.
Opsiyonel ortam aydınlatması 30 renk seçeneği ile iç mekanın karakterini belirliyor. İki farklı klima sistemi seçeneği sunuluyor. 3 parçalı arka koltuklar istenirse ileri-geri kayabilir ve eğilebilir şekilde alınabiliyor. virtual cockpit gösterge paneli Q5’te de yerini almış. 12.3 inçlik ekran kaliteli grafikleri ile kendine hayran bırakıyor. Büyük aktif bölge sürüş verilerini veya navigasyonu öne çıkaran iki moda sahip. Sürüş verilerini ön cama yansıtan Head-Up Display de opsiyonel donanımlar arasında. 8.3 inçe kadar büyüyen MMI ekranı orta konsolun zirvesine yerleşmiş. Multimedya ve bilgi sistemi, sürücüsünü tanıyan ve yol tercihlerini öğrenen navigasyon sistemi ile alınabiliyor. Sesli kontrol özelliği kolay denetim sağlarken, akıllı telefonlar CarPlay veya Android Auto arayüzleri ile sisteme dahil olabiliyor. Telefon görüşmelerinde araç anteni kullanılarak daha sağlam ve kaliteli bağlantı sağlanabiliyor. Kablosuz şarj zemini de yeni Q5’te yerini almış. MMI Touch, MMI sistemini kontrol eden tekerlek üzerine dokunmatik bir yüzey ekleyerek parmakla harf girişi sağlayabiliyor. MMI sistemi ayrıca Wi-Fi hotspot yaratarak 8’e kadar cihaza internet erişimi sağlıyor. Güvenlik donanımları güncel beklentileri karşılıyor: Çarpışma önleme asistanı, sıkışık trafik destekli adaptif cruise control, yokuş kalkış desteği, şerit takip asistanı, trafik işareti okuma, geri trafik takibi, park asistanı öne çıkan özellikler arasında. pre sense city sistemi ise aracın önündeki yaya ve araçları algılayarak çarpışma riskinde sürücüsünü uyarıyor, gerekirse acil fren uyguluyor. Yeni Q5 elektromekanik direksiyon sistemi ile geliyor. Hıza göre etki düzeyi değişen dinamik direksiyon ise opsiyon olarak sunulacak. Darbe emiş kontrolünde 2 ayar sunulurken, havalı süspansiyon ile sürüş konforunda daha kapsamlı düzenlemeler yapılabiliyor. Audi drive select modülü üzerinden seçilen sürüş modlarının sayısı 7’ye kadar çıkıyor. Offroad ve Allroad modları Q5’in arazici yönünü vurguluyor, becerilerini arttırıyor. Torque vectoring, virajlarda dengeli ve kararlı bir tutum sağlayarak sürüşü kolaylaştırıyor, zevkli kılıyor. Model, 4 TDI ve 1 TFSI motor ile satışa çıkacak. 2 litrelik TDI motorların güçleri 150, 163, 190 ve 286 beygir olarak sıralanıyor. TFSI motor ise 2 litrelik hacme ve 252 beygir güce sahip. Benzinli ünitenin 100 km’de 6.8 litrelik yakıt tüketiminin sırrı quattro ultra teknolojisinde. 163 ve 190 litrelik dizel motorlar ve benzinli motorda sunulan quattro ultra sistemi, Audi’nin bilinen quattro dört tekerlekten çekiş sistemini “ultra” takılı motorların verimliliği ile birleştiriyor. Sistem, enerji tasarrufu için gerekmediğinde arka aksı devre dışı bırakıyor. En güçlü dizel motor 8 vitesli tiptronic şanzımanla gelirken, diğer modeller 6 vitesli manuel veya 7 vitesli S tronic şanzımanla alınabilecek. Meksika’da yeni kurulan Audi fabrikasında üretilecek olan Q5, yeni nesli ile 2017 başında satışa sunulacak.
Büyük ızgara ve farlar ile akılda kalan burun tasarımı Q5’in sert kişiliğini vurguluyor, bir SUV olduğunu anımsatıyor. Merkezdeki altıgen ızgara kalın çerçevesi ile güçlü bir imaj yaratıyor. Çerçeve içindeki zemin geniş aralıklı kanatlarla doldurulmuş. Ön camdan başlayan ve kaput boyunca uzayan çizgiler, ızgarayı oluşturan kanatların kalınlaştığı hizayı belirlemekte kullanılmış. Bu sayede aynı çizgilerin tüm burun boyunca devam etmesi sağlanmış. Kalın çerçeve mat metal görüntüsü ile ışıltısız, ancak dinamik bir görüntü sağlıyor. Izgaranın üst kenarına birleşen yan kenarları hizasında farlar başlıyor. Yanlarda kalınlaşan çerçeve, farlara uzanarak bir köprü işlevi görüyor. Farlar, çerçevenin üst kenarını sürdürüyor, yanlara uzuyor. Birbirine paralel biçimde ilerleyen alt ve üst kenarlar bakışlara ciddiyet kazandırıyor. Üst kenar boyunca ilerleyen LED şeridi, “L” biçimli iki aydınlatma ile desteklenmiş. Bakışlara canlılık getiren aydınlatmalar yeni Q5’i ayırt etmeyi kolaylaştırıyor. Farlar, ızgaranın yana uzanan kolları gibi görünüyor. Burnun alt kısmında ise üstteki detayları destekleyecek elemanlar kullanılmış. Farların altında kalan siyah bölgeler ızgara kanatlarını taklit eden metal görünümlü çizgileri ile fazla dikkat çekmiyor, farlar altındaki açıklığı kapatıyor. Bu bölgeler hafifçe çıkıklaştırılmış, suratın yapısı geliştirilmiş. Altıgen ızgara altındaki hava girişi ise yan kenarları ile yukarısındaki ızgaraya simetrik biçimde aşağı uzanıyor. Aşağı inerken yanlara açılan yan kenarlar genişleme, büyüme çağrışımı yaparak aracın büyüklüğüne dikkat çekiyor. Burnun altından ilerleyen gövde rengi çizgi ise pürüzsüzlüğü ile yüzün ciddiyetini yeniden sağlıyor. Ön cam yanından başlayan çizgiler, farların üst kenarına uzanarak bu kritik bölgedeki detay yoğunluğunu arttırıyor.
Yan tasarım yükseklik ve uzunluğun farkına varmayı sağlıyor. Uzun burun, kabini geriye çekili gösteriyor. Farların üst köşesinden başlayan omuz çizgisi, burna yakın ön tekerlek üzerinden kıvrımla geçtikten sonra kapılar üzerinde düzleşiyor, arka tekerlekle beraber yeniden kıvrımlanarak stoplara bağlanıyor. Yan cephenin üst yarısını kaplayan yan camlar, omuz çizgisi gibi hafifçe daha kıvrımlı, biraz daha esnek. Alt kenar arka kapıya kadar düz biçimde ilerledikten sonra hafifçe yükseliyor, bir süre daha arka cama uzandıktan sonra arka camın yan kenarlarına paralel biçimde tavana yükseliyor. Tavan çizgisine yumuşak birleşimle şekil tamamlanıyor. Alt ve yan kenarın köşeli sayılabilecek birleşimi ise kıvrımı dengeliyor. Cam geçişlerinde cilalı siyah kaplama kullanılmış. Camları saran krom çerçeve ile malzeme kalitesi dışarıda da ifade edilmiş. Omuz çizgisi altında kalan kapı kolları ardından kapı panelleri pürüzsüzce aşağı uzanıyor. Kapıların altında tekerleklerle eş zamanlı çıkıklaşan paneller aracı daha büyük gösteriyor. Tekerleklerin etrafındaki iki çember şekli aracın ayaklarını vurguluyor, yere basma hissi yaratıyor. Kapıların alt kısmında başlayan bir çizgi, arka tekerlek ardından arka cephede de devam ediyor, tamponu ayırıyor. Tampon yukarısındaki kısım eğikliği ile gövdeye atletik bir duruş kazandırıyor. Eğik arka camın üzerine inen spoyler tavan şeklini devam ettirerek aerodinamik performans beraberinde görselliğe de katkıda bulunuyor. Arka camın ardından stop lambaları geliyor. Omuz çizgisi iki lambanın üst köşeleri arasında devam ediyor. Lambalar, bagaj kapağı ortasına işaret eden şekilleri ile fark yaratıyor. Alt kenardaki basamak çıkma hareketi ve orta bölgedeki kanat görünümlü parçalar şekli detaylandırıyor. İki lambanın alt kenarı bagaj kapağı ortasında devam ediyor. Bu alt kenar ardından başlayan derinlik plakayı taşıyor. Derinlik, bagaj kapağının tüm genişliğine yayılıyor. Tampona doğru yeniden çıkıklaşma başlıyor. Stop lambaları hizasında paralelkenar şekilli kedigözleri uzuyor, belki de gereğinden fazla yer kaplıyor. Ardından gelen sportif egzoz modülü siyah zemini ve krom çerçevesi ile dikkat çekiyor. Uçlarda kalınlaşan parça, ortada incelerek uzuyor. Q5’in genişliğine yapılan bir başka vurgu ile dış tasarım sonlanıyor. Model, yan ve arkadan önceki nesle oldukça yakın görünüyor. Ancak tüm Q-Serisi modellerinin özgün karakterini koruması hoşa gidiyor.
İç mekan yükseklikten çok genişlik vurgusu ile modern, açık ve ferah. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon sürüme bağlı olarak düz alt kenarla alınabiliyor. Merkezdeki dörtgensel parça marka logosunu daha sıkı sarmalıyor. Kollardaki kontrol gruplarının parlak çerçeveleri düzenli ve renkli bir görüntü sağlıyor. Gerideki gösterge paneli ise ön panele pürüzsüzce entegre edilmiş. Ön cam altı zeminin yavaşça yükseliyor ve siperlik halini alıyor. virtual cockpit, büyük ekranı ile teknolojik gelişmişliği sergiliyor. Basık harflere sahip yazı tipi sportif bir hava yaratmış. Gösterge paneli altından beliren renkli şerit ön panel boyunca uzuyor, kapılara ilerliyor. Ön panel bu parça sayesinde ikiye bölünüyor. Orta konsolun üst yarısında MMI ekranı ve havalandırma çıkışları yer alırken, alt yarıda havalandırma kontrolleri ve temel işlevler için fiziksel kontroller bulunuyor. Yatay konsol MMI kontrol tekerleği, vites kolu ve depolama gözleri ile kaplanmış. Dikey konsolun alt yarısının yavaşça yatay konsola doğru bükülmesi parçaların birbirine birleşimini güçlendiriyor. Kapı panellerinde geri çekilen uzun çizgiler kullanılmış. Ön paneli ikiye bölen şeridin malzemesi yeniden kullanılmış. Kapı kolu ve kol dayama zemininin şekli de sportif havayı pekiştiriyor. Q5, 5 kişilik kullanıma müsait bir aile SUV’si. Kompakt SUV’ler arasındaki Audi temsilcisi durgun ve olgun tarzı ile akıllarda kalıyor. GLE veya X3 ile kıyaslandığında donanım yönünden eksiği olmayan model, kişiliği ile alıcısını etkilemeye çalışıyor. Türkiye’deki satışlarında “patlama” yaratacak bir değişim getirmese de, yeni nesil Q5’in varlığını bir kere daha hatırlatıyor.