Lüks spor sedan Panamera, yeni neslinde spor otomobil ve lüks sedanlar arasındaki ayrımı bir kademe daha bulandırıyor. Porsche, başarılı modelinin ikinci neslini “Porsche ruhuna aykırılık” kaygılarından arınmış halde, özenle tasarlamış. İki dünyanın en iyi yönlerini; spor otomobillerinin performansını ve lüks sedanların konforunu bir araya getiren Panamera yeniden ilgi çekmeyi başarıyor. Performans ve teknoloji özellikleri modelin sınıftaki özgün konumu göz önünde bulundurularak yenilenirken, bunlara eşlik edecek modern ve şık bir dış tasarım geliştirilmiş. 5049 mm uzunluk, 1937 mm genişlik, 1423 mm yükseklik değerleri ile iri bir otomobil olan Panamera; alçak ve uzun gövdesine rağmen hareket hissini üzerinde taşıyor ve gözü sıkmadan oyalamayı başarıyor. Atletik vücudu meydana getiren girinti-çıkıntılar ve belirgin omuzlar modeli güçlü kılmış. 4 noktalı LED gündüz farları ile ışıldayan burnun genişliği belirgin kanatlara sahip uzun tampon hava girişleri ile vurgulanmakta. Ok motifli kaput hareketliliği sağlıyor. Farların cazibesi ve aydınlatma kalitesi opsiyonel LED Matrix farlar ile artıyor. Yan cephe daha hızlı alçalan bir tavan çizgisi ile sportif görünüyor. 911 serisi modelleri hatırlatan silüette büyük farklılık 3 parçalı camlarla yaratılmış. Uca yakın ön tekerlekler ve arka kapılara yakın arka tekerlekler ile ileriyi gösteren Panamera, alçak görsel ağırlık merkezi ile yüksek bir sedana benzemekten uzak. Kapı girinti-çıkıntıları ile yapılan ışık oyunları modeli canlandırıyor. Arka cephe geniş omuzları ve eğik sırtı ile sedandan çok coupe izlenimi veriyor. 3 boyutlu LED stop lambaları modeli arkadan tanınır hale getirmekte. Gövde rengi spoyler spor otomobili havasını güçlendiriyor. Egzoz çıkışları model türüne bağlı olarak dairesel ya da dörtgensel şekle sahip. İç mekan da dışarıdaki modern havayı sürdürüyor. Porsche Advanced Cockpit tasarımı, fiziksel düğmelerin yerini alan dokunmatik PCM ekranı ile daha içgüdüsel ve pratik kullanım sunuyor. 12.3 inçlik ekran, azalan düğme sayısı ve artan işlev çeşidine rağmen akıllı telefon benzeri hareket ve denetimler ile sürücüyü yormadan denetim sağlıyor. Sesli kontrol edilebilen sistem, Apple CarPlay arayüzüne de sahip. Çevrimiçi navigasyon özellikleri de bulunmakta.
Sürücü karşısındaki büyük gösterge paneli, merkezindeki devir göstergesi ile geçmiş dönemdeki modellere gönderme yapıyor. Göstergeler ve ekranların iç mekana pürüzsüzce entegre edilmesi ile doğallık sağlanmış. Alçak oturma konumu sayesinde alçak tavan çizgisi baş mesafesini fazla kısıtlamıyor. Dokunmatik arayüzler havalandırma çıkışı kanatlarının ayarlanmasında dahi kullanılmakta. Opsiyonel 4 bölgesi klima tüm yolcuların kendi iklimini belirlemesini sağlıyor. Diğer opsiyonlar arasında masaj özellikli koltuklar, ortam aydınlatması ve Burmester ses sistemi bulunuyor. Panamera, gece görüş sistemi ile yaya ve büyük hayvanları algılayabiliyor ve sürücüsünü uyarıyor. InnoDrive başlığı altında sunulan Adaptif Cruise Control, navigasyon sisteminden gelen viraj ve yükselti verilerine göre hızı ayarlıyor. Aracın sürüş karakteristikleri Normal, Sport, Sport Plus ve Kişisel modları ile değiştirilebiliyor. Sport Response düğmesi ise tüm motor gücünü devreye alarak maksimum performans sağlıyor. Model, başlangıçta 3 motor seçeneği ile sunulacak. Panamera Turbo, 4 litrelik V8 motoru ile 550 beygir güç üretiyor, 306 km/s maksimum hıza erişiyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 3.8 saniyede tamamlıyor. Yakıt tüketimi ise 100 km’de 9.4 litre. Panamera Turbo aynı zamanda Aktif Silindir Kapatma sistemi ile 8 silindir yerine 4 silindir kullanarak düşük güç gerektiren sürüşlerde %30’a kadar tasarruf sağlamakta. Panamera 4S ise 2.9 litrelik V6 motoru ile 440 beygir güç üretiyor. Maksimum hızı 289 km/s olan motor, 0-100 km/s hızlanmasını 4.4 saniyede tamamlıyor ve 100 km’de 8.2 litre yakıt tüketiyor. Porsche’nin en güçlü dizeli Panamera 4S Dizel ise 422 beygir güç üreten V8 motora sahip. 422 km/s maksimum hıza erişen ünite 0-100 km/s hızlanmasını 4.5 saniyede gerçekleştirmekte. 100 km’de 6.8 litre yakıt tüketiyor. Tüm motorlar 4×4 olarak tercih edilebiliyor ve hepsi için 8 vitesli çift kavramalı PDK şanzıman sunuluyor. Yolda olduğu kadar pistte de başarıyı hedefleyen Porsche, 3 kademeli adaptif havalı süspansiyon, sportif dinamik şasi kontrolü, torque vectoring, elektromekanik direksiyon sistemi ve arka aks yönlendirme sistemlerini Panamera’da da sunuyor. Modelin Türkiye’deki popülaritesi oldukça yüksek. Yeni nesil daha canlı görüntüsü ile genç lüks sınıf müşterilerini kendine çekiyor.
Burun tasarımı ikonik Porsche ifadesini korurken modern tasarım ögeleri ile güncel hissettiriyor. Yan camların alt kenarından başlayan çizgi kaputun içine doğru ilerliyor ve tekerleklerle arasında bir yükselti oluşturarak farlara zemin hazırlıyor. Eliptik farların şekli rüzgarla itilen damlalara benzetilmiş. Burnun içini işaret eden yumuşak bir köşe ardından yumuşak kıvrımlarla şekillenen farların arka ucu tamamen dairesel şekle sahip. Cam kapak altındaki siyah zeminde 4 adet noktasal LED aydınlatma beliriyor. 4 modül arasındaki büyük parça ise gözbebeğini meydana getirmiş. Farlar arasında kalan kaput, daha alçak bir seviyeden burnun alt yarısına doğru devam ediyor. Ön cama doğru uzayan iki çizgi arasındaki marka logosu yataya yakın konumu ile görünme kaygısından uzak. Sonlanan kaput ardından silikleşen çizgiler gözleri tampona yönlendiriyor. Farlardan kısa süre sonra gelen yatay bir ayraç ardından burnun dikey kısmı başlıyor. Ortadaki geniş hava girişi iki yana da uzarken farlar hizasında bir ayraç ile bölümleniyor, böylece üst yarıdaki bölmeler vurgulanıyor. Hava girişlerinin yumuşak köşeleri alışılan samimi görüntüyü sürdürürken, sık aralıklı yatay kanatlar genişliğe işaret ediyor. Farlar hizasındaki hava girişlerinin üzerinde bir kat daha açıklık bırakılmış. Orta hava girişinde ise ek açıklık yerine plaka tutuluyor. Burnun altından düz biçimde ilerleyen gövde rengi çizgi kurallı bir görüntü oluşturuyor. Burnun geriye çekilen duruşu ve bu duruşu destekleyecek şekilde yataya yakın eğimdeki farları hareket hissi yaratıyor.
Yan cephe hareketliliği kıvrımlarla destekliyor. Burnun sınırını belirleyen kenar, yan camların alt kenarı olduktan sonra arka kapıya doğru ilerledikçe yükseliyor, bir “C” harfi çizerek tavana erişiyor ve başlangıç noktasına dönerek şekli tamamlıyor. Cam geçişlerindeki camsı kaplamalar ve camların etrafındaki değişken kalınlıklı krom çerçeve kaliteli bir görüntü sağlıyor. Yan camların “C” şekilli kıvrımı ardından camların alt kenarı sonrasında gelen burun kıvrımı ile bir “S” harfi oluşturulmuş. Birbirine birleşen detaylar ile akışkanlık kazanan yan cephe, girinti ve çıkıntıların yarattığı yansımalarla canlanıyor. Ön tekerlek çıkıklığı ardından gelen yan hava çıkışının alt ve üst kenarları gövde rengi zemini yaran çizgilerle belirginleştirilmiş. Kapı kollarının altına uzanan çizgi aracın bel çizgisini oluşturmakta. Kapıların altında ise iki tekerlek arasında uzanan düz bir çizgi görülüyor. Yan camların altından beliren kabartı stop lambalarına doğru ilerlerken yükseliyor ve şişkinleşiyor, arka tekerlek hizasını vurguluyor. Arka kapıya yakın arka tekerlek ardından gelen geniş gövde rengi panel arka cepheyi, kalça bölgesini daha da çıkık gösteriyor. Arka camın tavan çizgisini izleyerek yavaşça eğilmesi de arka cephenin atletik duruşunu güçlendiriyor. İnce stop lambaları birbirine bagaj kapağı boyunca uzayan kırmızı şeritle bağlanıyor. Uçlarda ince “G” harfleri çizen lambaların şekli bagaj kapağı üzerindeki çıkıntı sürdürülmüş. Geniş harf aralıklarıyla yazılan marka adı ihtişamlı görünüyor. Bagaj kapağı altında beliren plaka girintisi ile aynı seviyede tampon bölgesi başlıyor. Alttan beliren siyah plastik kaplamanın iki yanına egzoz çıkışları yerleştirilmiş. Turbo modeline dörtgensel şekil alan çıkışlar diğer modellerde dairesel şekle sahip. Egzoz çıkışları siyah bir çerçeve ile sarılıyor ve birbirine bağlanıyor. Yatay çizgiler büyüklük algısını geliştirirken, arka cepheye geçişi sağlayan uzun panel ve kıvrımlar zarif bir görüntü yaratıyor. Panamera önceki nesline kıyasla daha büyük ve yeterli görünüyor. 911 serisine yapılan açık göndermelere Panamera’nın özgün karakterini yaratan detaylar eşlik ediyor. Yan camlara eklenen üçüncü parça iki neslin ayırt edilmesini kolaylaştırıyor.
İç mekanın fütüristik görünümü az sayıda detay ve geniş yüzeyler ile sağlanmış. Ön cam altı zemin ön yolcu koltuğunun karşısından sürücü önüne düz biçimde ilerlerken gösterge paneli ile yavaşça kalkıyor ve iniyor. Bu sırada orta konsol seviyesindeki kaplama da düz çizgileri ile bu ilerlemeye eşil ediyor. Direksiyon, dairesel merkezi ve düz kenarlı kolları ile şık görünüyor. Alta uzanan kolun içi boş bırakılmış, diğer kollar ise bolca düğme ile teknolojik yönden gelişmişliği hissettiriyor. Gösterge paneli 5 gösterge ile oldukça geniş. Merkezdeki devir göstergesinin yanında hız, yakıt ve ivme göstergeleri yer alıyor. Dıştaki göstergeler ise çevre ve saat bilgisi sunuyor. Gösterge panelinden sonra ön cam altı zemine bitişik multimedya ekranı geliyor. Metal görünümlü çerçeve ile alt ve üst kenarı belirlenen ekranın devamındaki konsol iki ön koltuk arasına eğimle uzanıyor, daha sonra kol dayama zemini ve bardak tutucular geliyor. Uzanan konsolun cilalı siyah zemininde dokunmatik kontroller ve vites kolu bulunuyor. Metal parçalarla sarılan vites kolu güçlü görünüyor. Konsolun siyah zeminin başındaki havalandırma çıkışı ise tek parçalı oluşu ile fazla dikkat çekmiyor. Ön cam altı zemindeki analog saat kırmızı ibresi ile heyecan uyandırıyor. Kapı iç panellerinde ön paneldeki gibi düz çizgiler kullanılmış. Sportif kapı kolları “U” şekilleri ile arkaya uzayan parlak çizgileri başlatıyor. Kol dayama parçaları abartısız bir görünüme sahip. Siyah-beyaz kaplamalarla aydınlanan kabin huzur veriyor. Arka sırada iki yetişkine yeterli alan sunuluyor. Standart olarak elektrikli açılıp kapanma özelliğine sahip olan bagaj kapağı, ardından günlük kullanım için yeterli hacmi gizliyor. 495 litrelik bagaj, 40:20:40 oranında bölümlenen arka koltukların yatırılması ile 1304 litreye kadar büyüyor. 2. nesil Panamera daha olgun, daha “olmuş” görüntüsü ile yollara çıkmaya hazırlanıyor. Türkiye’de 2016 sonuna doğru görülmesi beklenen model, lüks sınıf müşterilerinin iş adamı kategorisinden çok zengin genç klasmanına hitap ediyor.