Opel’in 3. nesil kompakt MPV’si Zafira Tourer, makyajlı sürümü ile güne yeniden uyum sağlıyor ve markanın güncel tasarım anlayışını benimsiyor. SUV ve Crossover’lar MPV’lerin popülaritesini çalmaya devam ederken Zafira Tourer hala aileleri kendine çekmeye çalışıyor. Model, yüksek hacmini verimli kullanmaya el veren depolama çözümleri sayesinde dikkat çekiyor. Opel’in Flex 7 oturma düzeni, Flex Ride adaptif süspansiyon, Flex Fix bisiklet taşıyıcı, AGR sertifikalı koltuklar gibi önceki modellerden tanıdık çözümleri makyajlı modelde de kendilerine yer buluyor. Lounge konseptli iç mekan, yaşanılırlığı ve malzeme kalitesi ile üst sınıf hissettiriyor. Model, 4656 mm uzunluk, 2760 mm dingil aralığı, 1577 mm genişlik ve 1685 mm yükseklik değerlerini koruyor. Yeni Opel tasarım anlayışının varlığı özellikle burunda hissediliyor. Astra’ya tıpatıp benzeme kaygısı olmadan benzer çizgileri taşıyan burun, yeni farları ve ızgarası ile ilgi akılda kalıyor. Makyajsız modeldeki bumerang farların pek fazla Opel modelinde yer bulamadan yok olması ise üzücü bir durum. Yeni farlar, ızgaraya daha belirgin bağlantıları ve AFL LED aydınlatmaları ile şık görünüyor. Çifte kanat gündüz farları, farların üst köşelerinden yukarıyı işaret ediyor. Adaptif LED farlar 9 aydınlatma modu ile farklı durumlara uyum sağlıyor. Yan cephede ise değişim bulunmuyor. Cam şekli ve çıkıklaştırılmış tekerlekler ile sağlanan modern görüntü korunmuş. Arka cephe omuz konumundaki LED stop lambaları ile güçlü görünüyor. İç mekan ise tamamen yeni bir orta konsola sahip. Önceki nesil Opel modellerinde kullanılan karmaşık konsol, Zafira Tourer’da da daha modern bir konsol ile yer değiştirmiş. Sade, zarif ve düzenli ön panel; tüm kontrolleri kolaylıkla erişilebilir yükseklikte sunuyor. Konsolun tepesinde bulunan multimedya ekranı makyajla beraber aşağı inmiş ve dokunmatik özelliğe kavuşmuş. Yeni IntelliLink sistemini çalıştıran ekran, CarPlay ve Android Auto arayüzleri ile akıllı cihazları aracın multimedya sistemine bağlıyor. Navigasyon özelliği, IntelliLink multimedya sisteminin daha üst sürümlerinde geliyor. Araç, 7 cihaza kadar internet sunan Wi-Fi hotspot oluşturabiliyor. Konsol, bir U harfi ile sarılarak ön panelin devamından ayrılmış. Panoramik ön cam daha iyi görüş beraberinde aydınlık ve hacim hissi sunuyor. Cam alan istenirse küçültülebiliyor. AGR ergonomi sertifikalı ön koltuklar 6 yönde ayarlanabiliyor. İki koltuk arasındaki kol dayama paneli ise Flex Rail sistemi ile alışılmadık biçimde düzenlenmiş. Raylar üzerinde hareket eden kol dayama, bardaklık ve depo gözleri eşyaları saklamayı kolaylaştırıyor ve esneklik sunuyor. Ön yolcu koltuğunun altında ise kapaklı bir eşya gözü yer alıyor. Alta ve üste doğru açılan iki torpido gözü ise depolama olanaklarını çeşitlendiriyor.
Arka yolcu sırası 2 kişilik kullanımda, Lounge Seating opsiyonuyla beraber üst düzey konfor sunuyor. 3 bağımsız koltuktan dışta olanlar ileri-geri ve sağa-sola kayabiliyor, diz ve omuz mesafesini arttırıyor. Orta koltuk yatırıldığında arkasındaki kolluklar dik konuma alınarak bir kol dayama paneli oluşturulabiliyor. 3. sıraya geçiş için 2. sıra koltukları eğrilebiliyor. 3. sırada sunulan diz mesafesi oldukça düşük, huzursuz bacaklar ve uzun yetişkinler için uygun değil. Bagaj zeminindeki bardaklık ve yan camların önündeki derin eşya gözü bu sıranın yolcusunun eşyalarına alan sunuyor. 5 kişilik kullanımda 710 litre hacim sunan bagaj, 2. sıranın da yatırılmasıyla 1860 litreye çıkıyor. Düz zemin oluşturan koltuklar yük taşımayı daha güvenli hale getiriyor. Opsiyonel bisiklet taşıma sistemi Flex Ride, arka tampondan çıkan bir kol ile 4 bisikleti sabitleyebiliyor. Bisiklet taşınırken bagaja erişmek bisikletlerin eğri konuma alınması ile mümkün oluyor. Zafira Tourer gelişmiş pratik kullanım özellikleri ile de ilgi çekmeye devam ediyor. Ön çarpışma uyarısı, otomatik fren, adaptif cruise control, şerit takip uyarısı, trafik işareti okuma ve uzun far asistanı modelin öne çıkan güvenlik donanımları arasında. Park sensörü ve takip mesafesi göstergesi de sunulmakta. Zafira Tourer makyaj öncesi hali ile EuroNCAP’ten 5 yıldız almayı başarmıştı. Araç, Flex Ride adaptif süspansiyon ile farklı darbe emiş dereceleri sunuyor ve sürüş hissi de beraberinde değişiyor. Zafira Tourer ülkemizde 2 motor seçeneği ile sunulmakta, makyajla beraber seçeneklerin değişmesi beklenmiyor. 1.6 litrelik CDTi ECOTEC dizel motor 136 beygir güç üretiyor, 6 vitesli manuel şanzıman ve Start & Stop sistemi ile geliyor. 1.4 litrelik Turbo ECOTEC benzinli ünite ise 140 beygir güç üretiyor, 6 vitesli otomatik şanzımana sahip. Dizel ünite 100 km’de 4.5 litre yakıt tüketirken; benzinlinin 100 km’de 7.2 litrelik tüketimi yüksek görünüyor. Modeller 105-110.000 TL seviyesinde başlangıç fiyatına sahip. Bu sınıfta bir otomobil için yüksek olan bu miktar, SUV’leri pek çok alıcının gözünde daha cazip kılıyor. Ancak bu düzeyde esneklik ve Zafira’yı özel kılan “lounge konsepti” başka modelde bulunmuyor.
Burun tasarımı daha sade ve canlı görünüyor. Merkezdeki yeni ızgaranın genişliği sık aralıklarla yerleştirilen yatay kanatlarla vurgulanıyor. Kanatların sık aralığı aynı zamanda bir ciddiyet hissi de oluşturuyor. Üst kenara dayalı Opel logosu, kaputta yarattığı dairesel girinti ile daha etkili gösterilmiş. Logonun iki yanından uzanan kollar, kıvrımlı uçları ile logonun altını çiziyor. Krom kollar, yana devam ederken farlara birleşiyor ve far içinde de aydınlatma elemanları ile devam ettiriliyor. Izgaranın aşağıyı işaret eden geniş alt kenarı yanlara doğru yükseliyor, yatay hale geldikten sonra farlara birleşiyor. Kritik burun detayları birbirine bağlanarak akılda kalıcı bir yüz ifadesi yaratılmış. Farlar, ızgaranın uzattığı kolları içlerindeki detaylar ile devam ettiriyor. Arkaya ve burnun altına uzarken incelen farların bademsi şekli içinde detaylı aydınlatma elemanları görülüyor. Krom kolları sürdüren beyaz şerit üzerinde dairesel mercek görülmekte. Daha üstte ise kanat motifini oluşturan LED aydınlatmalar, ızgara kolunun üst kenarını sürdürüyor. Kaputta, ön cam yanı kirişten uzayan çizgilerle farların üst kenarı vurgulanmakta. Bir Opel geleneği olan simetri ekseni de kaputta iki yarı oluşturuyor. Tamponda daha küçük bir hava girişi görülüyor. Üstteki ızgara hizasında devam ettikten sonra kesilen hava girişi, sis farlarını saran gövde rengi kollarla kesiliyor. Derine gömülü sis farları etrafındaki siyah kaplama hava girişine ince bir çizgi halinde birleşiyor. Gövde rengi kollar sis farları sonrasında yukarı uzayarak tampon detaylarını üç bölüme ayırıyor. En alttan geçen gövde rengi şerit ise farlar hizasında kalınlaşarak burnun ortası ve kenarları arasında farklılık yaratıyor. Bu ayrım sayesinde ızgara ve dolayısıyla marka logosu vurgulanıyor.
Yan cephe ise şüphesiz son dönemin en modern siluetlerinden birine sahip. Yan camların alt kenarı arka kapıya kadar düz biçimde ilerledikten sonra bir köşe ile dikeliyor, arka cama yükseldikten sonra tavana uzuyor ve tavan çizgisini izleyen üst kenara birleşerek yan camları oluşturuyor. Camların alt ve yan kenarı değişken kalınlıklı bir krom şeritle vurgulanmış. Cam geçişlerinde kullanılan cilalı siyah kaplama malzeme kalitesini dışa yansıtıyor. Ön cam ardından gelen üçgensi cam, içeriye ek bir aydınlık sunuyor ve cam sayısını arttırmasıyla aracı daha büyük hissettiriyor. Kapı kolları üzerinden geçen bel çizgisi stop lambalarına uzuyor. Kapıların alt kısmında ise yan camların ön cam altındaki kenarını tekrar eden bir çizgi görünüyor. Geleneksel bıçak çizgisinin simetriği olan bu çizgi, gözleri arkaya ilerlerken yükseğe çekiyor. Tekerlekler ise detaylı görünümleri ile yan cephenin geniş gövde panellerini dengeliyor. Çıkık arka tekerlek ardından pürüzsüz yüzeyler arka tampona birleşiyor. Arka cephe, dik sırtı ile Zafira Tourer’ın bir MPV olduğunu hatırlatıyor. Dik arka cama bitişik karartılmış stop lambaları yana uzarken inceliyor, ayrıca bagaj kapağının ortasına doğru da bir çıkıntı yapıyor. Lambaların içindeki LED aydınlatmalar silik bir ışık imzası oluşturuyor. İki lamba arasında uzanan krom şerit ortasında marka logosunu taşıyor. Krom şeridin lambaların uzantıları arasına tam oturması detayların uyumunu sergiliyor. Bagaj kapağının devamında derine yerleştirilmiş plaka geliyor. Stop lambalarının dış yan kenarından uzanan çizgi de plaka yuvası hizasına kıvrılmakta. Çıkıklaşan tamponda iki egzoz çıkışı görünüyor. Dairesel çıkışlar sportif bir izlenim bırakmanın peşinde. Zafira Tourer, sportif sayılamasa da modern bir sanat eseri.
İç mekan yeniden düzenlenen konsolu ile daha teknolojik ve donanımlı hissettiriyor. 3 boyutlu yapısı belirginleşen direksiyon, aşağı uzanan metalik V biçimli kolu ile şık görünmekte. Gerisindeki gösterge paneli ise iki ana göstergeden ve aralarındaki bilgi ekranından oluşuyor. Bütün elemanları saran tek parça tüp, uçlarda çıkıklaşıyor. Siperlik, yana uzarken orta konsol ile beraber sonlanıyor. Konsolun başlangıcındaki multimedya ekranı iki yanında havalandırma çıkışlarına komşu. Temel işlevler için fiziksel düğmeler de sunuluyor. Multimedya ekranı devamında derinleşen konsol havalandırma kontrollerini içeriyor. İki yandan uzanan kollar, konsolu daraltırken aşağı ilerliyor. Vites kolu da bu kollar ile sarılmış. Konsolun köşesindeki derinlik oldukça kullanışlı bir depo gözü. Konsolu daraltan kollardan sağda kalanı yana uzadıkça yükseliyor, iki torpidoyu birbirinden ayırıyor ve kapaksız depo gözünün üst sınırını belirliyor. Kapı panelleri akışkan çizgileri ile modern havaya uyum sağlıyor. Kapı cepleri büyük su şişelerini içine alabilmekte. Arka yolcu sırası oldukça yüksek diz mesafesi sunuyor, 3. sıra ise ancak zorunda kalındığında kullanılabiliyor. Zafira Tourer, aile kullanımına uygunluğu ve ferahlığı ile az modelin sunduğu rahatlığı sunuyor. Yüksek başlangıç fiyatı ise dikkati alternatiflere çekiyor.