Audi A5, ilk neslinin ortaya çıkışından 9 yıl sonra gelişmiş teknoloji ve daha rafine bir tasarımla geri dönüyor. Orta sınıf hizasındaki sedan görünümlü coupe; ilk model gibi sportif ve zarif tasarım ögelerini bir arada sunuyor. Model, tamamen yeni şasi, güçlü motorlar, modern sürüş destek sistemleri ile 2016’ya uyum sağlıyor. Tasarım ve konfor özelliklerinde de güncel Audi anlayışının yansımaları görülüyor. 2016’nın son çeyreğinde ülkemizde satışa sunulması beklenen yeni A5, sade gövdesi ile tipik bir Audi görüntüsü çiziyor. Kapı sayısı ve far şekli modeli ailesinin diğer fertlerinden ayırt etmeyi sağlayan önemli elemanlar. A5’i BMW 4-Serisi ve Mercedes C-Serisi Coupe yanında farklılaştıran gövde şekli 0.25 rüzgar direnci katsayısı ile aracın verimliliğine katkıda bulunuyor. Uzun kaput, daha düz ve geniş ızgara, opsiyonel LED Matrix aydınlatmalar modelin ön yüzünün ana hatlarını belirlemekte. Far şeklinde daha önce görülmeyen bir kıvrımlanma burnun ortasını işaret ederken somurtkan, bezgin bir ifade yaratıyor. Bu çöküklükten sonra başlayan hareketlenme aracın cepheleri arasında zıtlık yaratıyor. Önceki modelde de kullanılan “dalga”, omuz çizgisi olarak yan cephe boyunca uzuyor ve tekerlekleri vurguluyor. Yere basma hissini güçlendiren büyük tekerlekler, detaylı jant tasarımları ile geniş panelleri dengeliyor. Geniş dingil aralığı iç hacimde artış sağlıyor. Arka cephede LED aydınlatmalı stoplar kullanılmakta. Dinamik dönüş sinyalleri A5 için de bir opsiyon olarak sunulacak. S line paketi, aracın dışına yapılan eklemeler ile daha sportif bir izlenim yaratmanın peşinde. Ancak A5’i “filo otomobili” görüntüsünden tamamen uzaklaştırmak isteyen alıcıların seçimi S5 olmalı. A5’in performans odaklı kardeşi S5, daha cüretkar görüntüsü, büyük tamponları ve V6 motoru ile modelin en atletik sürümü. Model, iç mekanında genişliği vurgulayan çizgiler sayesinde ferahlık hissini güçlendiriyor. Büyüyen boyutlar ve dingil aralığındaki artış daha yüksek bir hacim sağlamış.
Yatay eksende gelişen konsol ve aracın iki yan duvarı arasında uzayan havalandırma çıkışları genişliği ortaya çıkarıyor. Premium karakteri vurgulayan renk ve malzeme çeşitliliği aracın iç dünyasını da canlandırıyor. 30 renkli iç mekan aydınlatması alınabiliyor. TT ile sunulmaya başlanan virtual cockpit A5’in ikinci nesline de taşınmış. 12.3 inçlik TFT ekran, gösterge panelini kaplıyor ve daha etkili bilgi aktarımı sağlıyor. virtual cockpit dışında orta konsolda da bir multimedya ekranı yer alıyor. MMI multimedya sisteminin en üst sürümü Navigation Plus ile 8.3 inçe kadar büyüyen ekran, multimedya işlevlerinin denetim merkezi olarak görev yapıyor. Ekran yatay konsoldaki tekerlek ile yönetiliyor. Üzerindeki dokunmatik zemin sayesinde parmakla yazı yazmayı mümkün kılan sistem, sesle de kontrol edilebiliyor. Bluetooth ve USB bağlantıları akıllı cihazları araca bağlıyor, CarPlay ve Android Auto arayüzleri de sunuluyor. Araca takılan kalıcı SIM kartı ile 8 cihazı destekleyebilen Wi-Fi hotspot oluşturulabiliyor. Konsolun ön kısmına kablosuz şarj zemini eklenebilmekte. Opsiyonlar arasında Bang&Olufsen 3D ses sistemi de bulunmakta. A5’in güvenlik donanımları beklentileri karşılıyor: Çarpışma önleme asistanı, dur-kalk özellikli adaptif cruise control, trafiş işareti okuma, geri trafik takibi ve Audi pre sense paketi altında sunulan pek çok donanım A5’in aktif güvenliğini sağlıyor. Park asistanı günlük kullanımda kolaylık sunuyor. Model, elektromekanik direksiyon sistemi ile aracın yönüne aracın hızını göz önünde bulundurarak etki ediyor. Damper kontrollü süspansiyon sistemi Audi drive select modülü üzerinden ayarlanabiliyor. Süspansiyon sisteminin hassaslığı dışında sürüş karakteristiğinin diğer ayarları da bu modül üzerinden değiştirilebiliyor. A5 için 2 TFSI, 3TDI motor seçeneği olacak. 4 silindirli TFSI ve TDI motorlu, manuel şanzımanlı modeller verimliliğe işaret eden “ultra” takısını taşıyacak. S5, 3 litrelik, 354 beygir güç üreten bir V6 TFSI motora sahip. Araç 0-100 km/s hızlanmasını 4.8 saniyede gerçekleştirirken 100 km’de 7.3 litre yakıt tüketiyor. 4 silindirli motorlar 6 vitesli manuel veya 7 vitesli S tronic şanzımanla alınabilecek. En güçlü dizel motor ve S5 ise 8 vitesli tiptronic şanzımanla geliyor. Bu iki model aynı zamanda standart olarak quattro dört tekerlekten çekiş sistemine de sahip.
Burun tasarımı son dönem Audi tasarım anlayışını yansıtırken özgünlük adına ufak farklılıklar da sunuyor. Merkezdeki altıgen ızgara yüksek değil geniş görünme çabasında. Düz alt ve üst kenarlar, ve bunlar arasında yankılanan kanatlar genişliği vurguluyor. Kanatların uçlarındaki kalınlaşma ve sivrilme burnun ortasından yana kıvrılma hareketini başlatıyor. Bu kıvrılma hareketi farlar ve çevredeki çizgileri yönlendiriyor. Izgaranın yan kenarlarından üstteki kısa, alttaki ise daha uzun. Üst yarıda marka logosu için ayrılan bölüm ardından alt yarıda plaka yuvası geliyor. İki yan kenarı ayıran köşeden uzayan çizgi, farların alt kenarını takip ediyor. Farlar, arkaya uzarken şişkinleşen bir şekle sahip. Ancak şişkinliğin sağlanma şekli bezgin ve somurtkan bir yüz ifadesi meydana getiriyor. Birbirine köşelerle bağlanan alt ve yan kenarlar şık bir başlangıç yapsa da, bunların üzerini örten üst kenardaki bükülme aşağıyı işaret ediyor. Üst kenarın orta hizada yumuşakça aşağı kıvrılması farları kısılmış gözlere benzetiyor. İçerideki detaylı aydınlatma elemanları ise gözlerin yorgunluğunu dengeliyor. Far içi bölgeyi ikiye ayıran LED aydınlatma şeridi yatık bir “F” şekli çiziyor. F’nin uzun kenarı yan cephedeki dalganın da çıkış noktası. Farların ızgaraya bakan yan kenarının ızgaranın yan kenarına paralel olması ögeleri birbirine bağlıyor. Burnun alt kısmındaki diğer detaylar ise üsttekilerin gölgesi oluyor. Ana ızgara altındaki hava girişi, yana açılan kolları ile üstündeki ızgaraya simetrik biçimde genişliyor. Burnun en altından geçen kıvrımlı çizgiye kadar inen hava açıklığı, yanlarındaki siyah girintilerin şeklini de belirliyor. Far hizasındaki derinliklerin burnun içine bakan kenarları “<” şeklini alıyor ve iki ızgara arasındaki girintiye işaret ediyor. Girintinin içindeki katmanlar ve metal parçalar da detaylı bir görüntü yaratarak genel havaya uyum sağlıyor. Kaput, farların üst kenarı gibi yavaşça kıvrımlanıyor, arkaya doğru yükseliyor. Izgaranın üst köşelerine ve Audi logosunun iki yanına uzayan çizgiler kaput boyunca ilerliyor ve ön cama yaklaşarak sonlanıyor.
Yan cephe aracın özgün silüeti ile tanınıyor. Uzun ön cam ardından gelen eğik tavan yavaşça alçalıyor. Tavan çizgisinin gerginliği cam şeklinde tekrarlanıyor. Camların alt kenarı arkaya uzarken hafifçe yükseliyor, yumuşak bir köşe ile arka camdan daha dik biçimde tavana yükseliyor ve tavan çizgisini izleyerek başlangıç noktasına dönüyor. Cam şeklini saran krom çerçeve değişken kalınlığı ile canlı görünüyor. Bu tip bir otomobilde olması gerektiği gibi kapı camları çerçevesiz. Farlardaki LED’lerden başlayan omuz çizgisi, ön tekerlek üzerinde yükselip alçaldıktan sonra kapı boyunca yan camlara paralel ilerliyor, ardından arka tekerlek üzerinde bir kere daha hopladıktan sonra arka cepheyi ayıran çizgi ile sonlanıyor. Omuz çizgisinin rastgele görünen dalgalanmaları modern bir izlenim bırakıyor. Aracın rüzgarla şekillendiği düşüncesi kapıların alt bölgesindeki kıvrımlanma ile güçleniyor. Tekerlekler arasındaki bölgeyi sıradanlıktan uzaklaştıran detay, yan camların alt kenarı gibi yukarı uzayan bir çizgi ile kesiliyor. Bu çizgi arka tekerlek sonrasında da devam ederek etkisini arttırıyor. Ön kapı başlangıcında, dalganın altında yer alan siyah eklenti şekli ile sportif görünüme katkıda bulunuyor. Çeşitli bölgelerde kullanılan metal parçalar bir zenginlik hissi yaratıyor. Arka cephe beklenmedik biçimde yan cepheden koparılmış. Bagaj kapağının yatay ve dikey zeminlerini ayıran çizgi yanlara kıvrılarak bagaj kapağı çevresini korumaya alıyor ve tampona doğru sonlanıyor. Bagaj kapağı stop lambaları ile dikkat çekici. Üstte L biçimli bir LED aydınlatma, altta ise düz kırmızı bir zeminden meydana gelen zemin tipik Audi stoplarını andırsa da farklı 3 boyutlu yapısı ile ilgi çekiyor. İki lambanın bagaj kapağı ortasını işaret eden uçları düz bir çizgi ile birbirine bağlanıyor. Marka logosu stoplar üzerindeki düz zeminde yer alıyor. Bagaj kapağının alt bölgesindeki derinlik ise plakaya yer oluşturuyor. Çıkıklaşan tamponda en alttan iki dairesel egzoz çıkışı beliriyor. A5, ciddiyetini hiç bozmadan sportif sürüşünü dışarı yansıtıyor. Egzoz çıkışlarının bulunduğu zeminin gövde renginde oluşu modelin sadeliğini koruyor.
A5, akılda belirgin bir görüntü bırakmasa da sadeliği ve sessizliği ile yer ediyor. İç mekanda da devam eden sadelik huzuru sağlıyor. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon merkezdeki dairede Audi logosunu taşıyor. Logo etrafından beliren kollar, parlak çizgilerle gruplanan kontrolleri ve vurgulanan şekilleri ile daha görünür hale geliyor. Gerideki gösterge paneli ise virtual cockpit hali ile çok canlı görünüyor. Siperlik, tam olarak direksiyonu gölgeleyecek şekilde daire şekli çizdikten sonra ön cam altı zemine eriyerek birleşiyor. Orta konsol ön cam altı siyah zemindeki multimedya ekranı ile başlıyor. İnce çerçeveli dikey ekran çok şık görünüyor. Altındaki havalandırma çıkışı şeridi tüm genişlik boyunca uzuyor. Düz uzanış kalite hissine katkıda bulunmakta. Altında başlayan renkli zemin ise üzerinde havalandırma kontrollerini taşıyor. Daha sonra gelen derinlikte ise temel işlevler için fiziksel düğmeler bulunmakta. Yatay konsol ise hiçbir eğimlenme aşaması olmadan dümdüz arkaya uzuyor. Bardak tutucular, multimedya sistemi kontrol tekerleği ve vites kolu ile doldurulan zeminin sağ kenarı ön paneldeki renkte bir şeritle kapatılıyor. Hafifçe kıvrımlanan çizgiler ile iç mekan gerekli hareket dozuna kavuşuyor. Kapı panellerindeki çizgiler ön paneldeki çizgileri sürdürüyor ve koltuklarla aynı kaplamayı paylaşarak tüm yüzeylerde tutarlılık sağlıyor. A5, dışarıdan içeriye her bölgesinde alışılan Audi lezzetini sunuyor. Yeni bir model olarak pazarlanacak olması hala komik, ancak yenilenen model güncel teknoloji ve donanım ile bu sınıfın müşterisinin dikkatini hak ediyor.