Opel Astra Sports Tourer

6. nesil Astra’nın Sports Tourer türevi, en ilgi çekici kompakt station wagon olmak üzere yollara çıkıyor. Yeni Astra’nın çizgisini koruyan büyük model, önceki nesli ile tıpatıp aynı boyutlara sahip olmasına rağmen daha yüksek iç hacim sunuyor. 4702 mm uzunluk, 1871 mm genişlik ve 1510 mm yükseklik değerleri Astra Sports Tourer’ın klasmanını belli ediyor. Opel, aracın uzunluğuna rağmen günlük kullanımda pratik olduğunu vurguluyor. SW tipi otomobillerin ülkemizde az sayıda satıldıkları göz önüne alınırsa, Astra Sports Tourer’ın zaten kısıtlı olan aile ve şirket alıcılarının gözüne girmek için pek çok yönü ile akılda kalması gerekiyor. Opel, daha güçlü motorlar, canlı bir tasarım, yaşanabilir bir kabin ve eğlenceli bir sürüş sözleriyle yeni nesildeki değişiklikleri özetliyor. Astra’nın izlerini taşıyan dış tasarım, fonksiyon odaklı oluşa gönderme yapan atletik bir vücutla birleşiyor. 0.272 Cd rüzgar direnci ise Sports Tourer’ın yakıt verimliliğine işaret ediyor. Model, dinamik çizgileri ile pratik kullanım odaklı bir otomobili tarz sahibi kılıyor. Ön cephe hatchback kardeşi taklit ediyor. Çift krom şeritle vurgulanan ızgara, farlara birleşerek detayları birbirine bağlıyor ve şık görünüyor. Yan cephe ise kendine has cam şekli, krom şeridin kıvrımları ve eğik tavan çizgisi ile farklılaşıyor. Eğik tavan çizgisi yavaşça uzayarak aracı daha uzun gösterirken, 17 veya 18 inçlik jantlar yere basma hissini güçlendirmekte. Arka cephe ise omuzlara yerleştirilen stop lambaları ve kanat şekilli LED aydınlatmaları ile ayırt ediliyor. Model 540 litrelik standart bagaj hacmine sahip. Opsiyonel olarak 40:20:40 oranında parçalarla alınabilen arka koltukların yatırılması, bagaj hacmini 1630 litreye kadar çıkarıyor. Bagaj kapağı tamponu ayakla dürterek açılabiliyor. Sürücü kapısında ve bagaj içinde de açma düğmeleri bulunmakta. Yüklerin sabitlenmesine yönelik ray, ağ ve kemerler Flex Organizer başlığı altında sunuluyor.

İç mekan standart modelden tanıdık çizgiler ile modern ve genç hissettiriyor. Kıvrımlı çizgiler dışarıdaki tarzı içeri taşıyor. Arka sırada diz ve baş mesafesi arttırılmış. Ön koltukların ergonomisi sertifikalanmış. Yan minder ayarı, havalandırma ve masaj özellikleri koltukları daha da konforlu kılmakta. Direksiyon ve arka koltuklar da ısıtmalı olarak alınabiliyor. Orta konsoldaki multimedya ekranı standart olarak 7 inç köşegenle gelirken, 8 inçe kadar büyüyebiliyor. IntelliLink multimedya sistemi navigasyon özelliği ile de alınabiliyor. Akıllı telefonlar araca Bluetooth ile bağlanabiliyor, CarPlay ve Android Auto arayüzleri de sunuluyor. Arka sırada iki adet USB girişi bulunuyor. Astra Sports Tourer pek çok modern güvenlik donanımı ile rakipleri seviyesinde. Frenlemeli ön çarpışma asistanı, ön takip mesafesi göstergesi, yokuş kalkış desteği, trafik işareti okuma, şerit takip asistanı ve uyarısı, kor nokta uyarısı, geri görüş kamerası ve park pilotu öne çıkanlar arasında. IntelliLux LED aydınlatmalar, bakışları güçlendirirken karşıdaki sürücülerin gözlerini kamaştırmıyor. Gelen trafiğe göre aydınlatmayı ayarlayan sistem gerekmeyen bölgeleri aydınlatmıyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma, elektronik park freni günlük kullanımı kolaylaştırıyor. Model ülkemizde Dynamic ve Excellence donanım paketleri ile satılmakta. 80.000 TL civarındaki fiyatı ile Dynamic yeterince donanımlı, Excellence ise lüks sayılabilecek eklemelere sahip. Motor seçenekleri 1.4 litre 150 beygirlik ECOTEC benzinli ve 1.6 litre 136 beygirlik CDTI ECOTEC dizel ünitelerden oluşuyor. Motorlar standart olarak 6 vitesli otomatik şanzımanla eşleniyor. Orta konsoldaki düğme ile seçilen Sport modu ise motor tepkisini hızlandırarak daha sportif hisli bir sürüş sağlıyor. Astra Sports Tourer, geniş hacmi ve yük taşıma kabiliyeti sayesinde öne çıkıyor. Ancak aile müşterilerinin ilgisini yakın başlangıç fiyatına sahip, daha özgün bir otomobil olan Meriva da çekebilir. Model; cee’d Sportywagon ve i30 cw gibi yaygın rakipleri yanında yeniliği ve markası sayesinde bir adım önde. Onu alıcı aklında öne çıkaracak bir diğer başlıca kriter ise tasarım.

Opel Astra Sports TourerBurun tasarımı son dönem Opel tasarım anlayışının detaylarını taşıyor ve birbirine bağlanan ögeler ile kolay algılanıyor. Merkezdeki ızgaranın üst yarısı krom çerçeve ile örtülüyor. Yan kenarlarının kalınlaşması sayesinde daha canlı görünen çerçeve, üzerinde marka logosunu taşıyor. Izgara, üst üste yerleştirilmiş dişlerden oluşan deseni ile sportif görünmekte. Izgarayla beraber yanlara uzayan krom çerçeve farlara temas ederek ızgara ve farlar arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Farlar, ızgaranın yan kenarını sürdüren bir üst kenara ve yana uzarken bir basamak alçalan alt kenara sahip. Alt kenardaki basamak hareketi bakışlara anlam getiriyor. Arkaya uzarken şişkinleşen far şekli, içinde metalik görünümlü parçalara sarılı aydınlatma elemanları barındırıyor. Derine yerleştirilen mercek altından geçen krom şerit, alt kenardaki basamak hareketini belirginleştiriyor. Alt kenardaki basamağın hizasından başlayarak gövde rengi zeminde uzayan çizgi, yana ve yukarı uzama hareketi belirginleştiriyor. Burnun alt yarısında aracın genişliğini vurgulayan detaylar öne çıkıyor. Ana ızgara hizasındaki hava girişi, aşağı uzarken yanlara açılan yan kenarları, ve sonrasında sis farlarına uzayan alt kenarı ile şık görünüyor. Hava girişinin yatay kanatları genişliğe işaret ediyor. Sis farlarına uzayan alt kenarlar farlar hizasında yukarı kalkıyor ve sis farı modüllerini sarmalıyor. Dörtgensel sis farları etrafındaki siyah maske farları belirginleştirdiği gibi, siyah şeridin kıvrılmasını sağlayarak hareket yaratıyor. Sis farı bölgesi altındaki gövde rengi zemin çıkıklaştırılmış ve genişlik bir kere daha vurgulanmış. Burnun altından geçen gövde rengi şeridin düz ilerleyişi görüntüyü daha düzenli hale getiriyor. Kaput, üzerindeki iki çizgi ile daha kaslı görünüyor. Ortadan geçen çizgi ise simetri ekseni işlev görüyor.

Opel Astra Sports TourerYan cephe arkaya doğru uzayan çizgileri ile hareketli hissettiriyor. Tavan çizgisinin yavaş yükselişi uzunluğu belirginleştiriyor. Bu ilerleyiş, tavandaki krom şeritlerle güçlendiriliyor. Yan camlar özgün şekilleri ile standart modelden ayrışıyor. Alt kenar arka kapıya kadar sabit eğimle yükseliyor, arka kapıdan sonra bir köşe ile eğim artıyor, yükselme devam ediyor. Üst kenarı oluşturan krom şerit önden tavanı izleyerek yola başlıyor, arka kapıdan sonra daha hızlı alçalıyor ve aşağı kıvrımlanarak alt kenarı sonlandırıyor. Şerit, daha sonra gövde rengi zeminde devam ederek arka camın alt kenarına birleşiyor. Şeridin değişken kalınlığı daha canlı görünmesini sağlıyor. Camların alt kenarının düz kenarları, kıvrımlı üst kenarla kontrast yaratıyor. Cam geçişlerinde kullanılan cilalı görünümlü siyah kaplama kalite hissine katkıda bulunuyor. Kapı kolları üzerinden geçerek stop lambalarına bağlanan omuz çizgisi, hareketi yan cephenin alt kısımlarına taşıyor. Kapıların alt kısmındaki derinlik bir yaprak şeklini alıyor. Arka tekerleğe yaklaştıkça kıvrılan alt kenar, ön tekerleğe yaklaştıkça kıvrılan üst kenarla örtülüyor. Derin bölge de omuz çizgisi gibi yukarıyı işaret ediyor. Çıkıklaştırılan tekerlekler, detaylı jant tasarımları ile yan cephenin sade panelleri arasında ilgi çekiyor. Arka tekerlekten sonra gelen geniş pürüzsüz bölge bagaj kapağı ile kesiliyor. Kapak, stop lambaları ile ilgi uyandırıyor. Omuz konumlarına yerleştirilen iki parçalı stop lambaları, yana uzarken kalınlaşan ve yükselen bir şekle sahip. kanat şekilli LED çizgileri Astra Sports Tourer’ı arkadan ayırt edilebilir kılıyor. Lambaların koyu kırmızı kaplamasının ucunda bir beyaz bölge yer almakta. Bu beyaz bölgeler arasında uzanan düz çizgi plaka yuvasının üst sınırını oluşturuyor. Plaka için oluşturulan derin bölge stop lambalarının alt kenarına uzayan kıvrımlı çizgiler ile sonlanıyor. Bagaj kapağı ardından çıkıklaşan tamponda aşağıdan yükselen siyah bir bölge beliriyor. Sol ucuna dayalı dairesel egzoz çıkışı sportif görünüyor. Eğimli arka cam ve üzerindeki spoyler atletik bir duruş sağlıyor. Astra Sports Tourer, kıvrımlı çizgilerin yoğunluğuna rağmen rakiplerinden daha olgun görünüyor.

Opel Astra İçİç mekan, tıpkı dışarıdaki çizgiler gibi yavaşça kıvrımlanan çizgileriyle genişliği vurguluyor. Ön cam altı zemin orta konsol hizasında düz bir çizgi ile kesiliyor. Altındaki multimedya ekranı ise iki yanında havalandırma çıkışları ile sarılıyor. Alttan geçen krom çizgi ekran hizasında alçalarak temel işlevlerin kontrollerine yer açıyor. Daha derinden devam eden konsolda havalandırma kontrolleri, vites kolu ve depo gözleri yer almakta. Ekranın yanlarından yana uzayan cilalı siyah parçalar, dalga etkisi yaratan çizgilerle canlı görünüyor. Dalgalar, uçlarda havalandırma çıkışlarını da sarıyor. Sürücü karşısında cilalı siyah zemin gösterge paneli ile kesiliyor. İki ana gösterge tüplerle sarılmış, beyaz aydınlatmalarla vurgulanmış. Aralarındaki renkli bilgi ekranı ise veri aktarımını hızlandırıyor. Gösterge panelinin siperliği ön cam altı zeminin hafifçe yükselmesi ve alçalması ile oluşuyor. Direksiyon üç kollu yapısı sayesinde sportif görünüyor. Aşağı uzayan kolun üçgensi şekli dikkat çekiyor, metalik kaplaması ise malzeme çeşitliliği yaratıyor. Kapı panellerindeki plastik kaplamalar ön paneldeki şeridin hizasından devam ediyor. Kapı kollarının gergin şekli geriye doğru çekilme hissi yaratıyor. Çizgilerle sağlanan sarmalanma etkisi güven duygusunu pekiştiriyor. Arka yolcu sırası daha aydınlık ve ferah. Panoramik cam tavan seçeneği kabinin aydınlığını daha arttırıyor. Astra Sports Tourer, sınıfındaki az sayıdaki seçenek arasında akılda kalmayı başarıyor. Eğlenceli sürüşü, güçlü sayılabilecek motorları ve Avrupalı görüntüsü ile Türk müşterisini de cezbetmeyi başarıyor. 80.000 TL seviyesindeki başlangıç fiyatı ise rakiplerine neredeyse eşit. Onu özel kılan kabul görmüş bir markanın yeni bir modeli oluşu.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s