Renault ürün gamının zirvesini 18 ay içinde tamamen yeniledi. 2016 Pekin Otomobil Fuarı’nda tanıtılan yeni nesil Koleos ile hem D-Sınıfı model ailesi, hem de SUV-Crossover ailesi tamamlanmış oldu. Yeni Koleos, ilk neslin silik karakterinin üzerine perde çekiyor, Talisman ve yeni Megane’da kullanılan tasarım ögeleri ile akıllarda kalıyor. İlk orta sınıf Renault SUV’si; tasarımı, konfor özellikleri ve rakiplerinden makul olması beklenen fiyatı ile heyecan yaratmayı başarıyor. Model, Renault tasarım stratejisinin “Keşfet” yaprağının bir elemanı. Maceracı, hareketli kişiliğin ipuçları dış tasarımda görülmekte. Yalnızca Avrupa değil, Çin ve Avustralya dahil pek çok pazarda satılacak olan model, görüntüsü ile günümüz SUV alıcısına hitap ediyor. Klasik SUV’leri hatırlatan tasarım detayları da zarif görünümü desteklemek için kullanılmış. Güçlü ve kaslı görüntünün temelleri geniş yatay çizgilere, belirgin omuzlara ve merkeze yerleştirilen büyük marka logosu ile atılıyor. Geniş krom ızgara diğer Renault modellerine çağrışım yaparken marka kimliğini de ön plana alıyor. Talisman ile aynı tasarımcının – Alexis Martot’un- elinden çıkan Koleos, “C” şekilli farları ile sedan kardeşine güçlü referanslar yapıyor. Büyük logo çevresinde gelişen tasarım; geniş ızgara, dalgalı kaput ve yüksek tampon ile daha yapılı bir hal almakta. LED Pure Vision farlar akılda kalıcı ışık imzasını meydana getiriyor. Farların üst kenarından yan cepheye uzayan krom şerit DS 5’i hatırlatsa da, tasarımı ondaki şerit kadar etkilemiyor. Koleos’un SUV yönü yan cephede geliştiriliyor. Uca yakın ön tekerlek ve uçtan uzak arka tekerlek uzunluk hissi yaratıyor, yükselen yan camlar ise hareket oluşturuyor. Siyah plastik kaplamalar, alüminyum tavan çıtaları sportif izlenim yaratmakta. Kapıların şekli sayesinde inme-binme kolaylaşmış. 19 inçlik jantlar yere basma hissini güçlendiriyor.
Yan cephe yeterince açık değilse, 4670 mm’lik uzunluk ve 2710 mm’lik dingil aralığı değerleri Koleos’un boyutlarını algılamaya yardım edebilir. 1840 mm’lik genişlik de burun detayları ile yansıtılmıştı. Arka cephe boyunca uzayan LED stop lambaları geniş bir sırt yaratıyor. Egzozlara dönüşen krom çıtalar ise şık tasarım detayları olarak Koleos’un gövdesine uyum sağlıyor. Büyük kapak ardında 542 litrelik bagaj hacmi bulunuyor. 60:40 oranında bölümlenen arka koltukların yatırılması işe hacim 1690 litreye çıkıyor. Tampon altına ayak tutarak da açılabilen bagaj kapağı yükleme kolaylığı sağlıyor. İç mekanda ise 35 litre depolama hacmi bulunuyor. 11 litrelik torpido gözü ve 5 litrelik orta konsol depo gözü öne çıkıyor. Sade ve konforlu iç mekan, tasarımı ve malzemeleri ile Premium rakiplerine göz kırpıyor. Her ne kadar Premium modellerdeki kadar sofistike görünmese de iç mekan pek çok gözü tatmin ediyor. Orta konsolu kesintisiz uzanımı gözleri üzerine çekiyor. Pek çok kontrolün gruplandığı orta konsolun üzerinde R-LINK 2 sistemli multimedya ekranı yer almakta. 7 veya 8.7 inç boyutlarda tercih edilebilen ekran, navigasyon ve multimedya işlevlerini görüntülüyor. Sesli kontrol edilebilen, 3 boyutlu görüntüler sunan, Bluetooth ve USB bağlantısı ile akıllı cihazlara bağlanan sistem sonradan yüklenen uygulamalarla da geliştirilebiliyor. Konsolun cilalı kaplaması malzeme çeşitliliği yaratıyor. 289 mm arka diz mesafesi konfor seviyesine dair bir ipucu. Geniş konsol sayesinde ön koltuklar arasındaki mesafe de açılmış. Ön koltuklar beraberinde arka koltuklar da ısıtmalı alınabiliyor. Ön koltuklar için 6 yönlü ayar, sırt desteği, ısıtma ve havalandırma özellikleri seçilebiliyor. Yüksek sürüş konumu, Koleos’u ve rakiplerini aynı sınıftaki sedanlardan farklı kılan temel özellik. İç mekan renkli LED aydınlatmalar ile sürücünün ruh haline uyum sağlıyor. Güvenlik donanımları pek çok modern sistemi içeriyor. Sürücü dikkat takibi, acil fren, güvenli mesafe uyarısı, şerit takip uyarısı, trafik işareti okuma, uzun far asistanı, kör nokta uyarısı, geri görüş kamerası ve park asistanı öne çıkan donanımlar. Koleos, 2 benzinli ve 2 dizel motorla üretilecek, motor seçenekleri ülkeden ülkeye değişecek. 130-175 beygir arasında güce sahip üniteler 6 vitesli manuel veya X-Tronic şanzımanla alınabilecek. ALLMODE 4X4-i sistemi sayesinde 2×4 ve 4×4 modları arasında bir düğme üzerinden geçiş yapılabiliyor. 4×4 modda tork değişken oranda akslara dağıtılıyor, kaygan zeminlerde ise 4×4 modu sabitleniyor. 213 mm yerden yükseklik değeri Koleos’un girebileceği yolları çeşitlendiriyor.
Koleos’un burun tasarımının pek çok detayının Talisman’dan aktarılmış olması aslında modelin kendine has bir kişilik geliştirmesini engelliyor. Benzer çizgilerle daha özgün bir görüntü yaratılabilecekken, far ve ızgara tasarımının Talisman’dan aynen aktarılması tekrar yaratıyor. Aynı detayların bir de yeni Megane’da kullanılmış olması gelecek Renault modelleri hakkında bir korku oluşturmakta. Merkezdeki büyük logonun çevresi geniş, siyah bir bölge ile sarılıyor. Sabit aralıklarla yerleştirilen krom çubuklar siyah zemini tarayarak logonun öne çıkmasını sağlıyor. Üstten ilerleyen cilalı siyah görünümlü şerit ise farlara devam ederek onların üst kenarını belirliyor. Farlar, yana uzarken hafifçe inceliyor, en sonda ise aşağı uzanarak C şeklini meydana getiriyor. LED aydınlatmalarla belirginleşen C harfi burnun ortasındaki detayları kapsayan bir parantezi andırıyor. İki grup halindeki aydınlatma elemanları birbirinden metal görünümlü çizgilerle ayrışıyor. Dikdörtgensel modüller, aydınlatma teknolojisini daha gelişmiş gösteriyor. Izgaranın alt kenarı farların da alt kenarı olarak devam ediyor, burun ögelerini birbirine bağlıyor. Kaput üzerindeki çizgiler de temel detayları vurgulayacak şekilde uzuyor. Marka logosunun iki yanına ve far ızgara birleşimlerine uzanan çizgiler kaputu uzun gösterirken daha kaslı bir görüntü yaratıyor. Burnun alt yarısından yükselen siyah plastik kaplama ise ana hava girişini sarmalıyor. Hava girişinin altından hafifçe belli olan gri kaplama, girinti ve çıkıntıları ile klasik SUV detaylarından birine dönüşüyor. Sis farları ise gövde rengi zemindeki siyah maskeli alanlara yerleştirilmiş. Alt ve yan kenarları krom çizgi ile vurgulanan zeminlerin derinindeki dairesel sis farları fazla öne çıkmıyor ve tasarımı bölmüyor. Burnun alt ve üst yarısını C şekilli aydınlatmaların alt kenarını devam ettiren gövde rengi çizgi ayırıyor. Plaka da bu hizaya yerleştirilmiş. Alt hava girişinin üstteki ızgaraya simetrik ilerleyişi gözleri burnun merkezine, logoya doğru yönlendiriyor. Farların yüksek konumu ve ızgaranın genişliği, Talisman ve Koleos’un aile içindeki statülerini ifade ediyor. Farların ızgaradan gelen düz üst kenarı bakışlara kesinlik kazandırıyor. Burnun dairesel çıkıklığı ise samimiyeti koruyor, fazla sert veya kızgın bakışları önlüyor.
Yan cephe daha düz çizgileri ve boş zeminleri ile sade görünüyor, bu sırada Koleos’un gerçek heybetini belli ediyor. Farlardan yana uzayan krom şerit ön kapı üzerindeki hava çıkışı benzeri açıklığa birleşiyor. Zorlama görünümlü bu tasarım detayının üzerinde ise büyük yan camlar ilerlemeye başlıyor. Alt kenar Kadjar’ı hatırlatır biçimde arkaya doğru ilerlerken yükseliyor, arka kapı sonrasında sanki bir basamak atlamışçasına hızlanıyor. Bagaj kapağına paralel biçimde tavana uzanan yan kenarın devamında tavana paralel ilerleyen üst kenar geliyor. Değişken kalınlıklı krom çerçeve detaya verilen özenin bir yansıması. Tavan çizgisi alüminyum çıtalar ile de vurgulanıyor. Cam geçişlerindeki cilalı siyah kaplama kalite hissini geliştiriyor. Krom kapı kolları altındaki soluk omuz çizgisi arka tekerlek üzerinde daha da belirginleşiyor. Uçtan uzak arka tekerleğin şişkinliği vücudu kaslı gösteriyor. Kapıların altındaki derinlikte ise siyah plastik kaplama yükseliyor. Üzerinde bir krom şerit daha barındıran kaplama, Koleos’un yerden yüksekliğini yeniden hatırlatıyor. Arka cephede öndeki C şekli yeniden karşımıza çıkıyor. Stop lambalarının yan kenarı aşağı devam ederek bagaj kapağına yönleniyor. Lambalar, bagaj kapağı ortasına ilerlerken incelen bir şekle sahip. Kırmızı şeritlerin eğik ucu ise Renault logosunu işaret ediyor. Marka logosu altındaki plaka derinliğinin yan kenarları da stop lambalarının yan kenarlarına paralel biçimde aşağı iniyor. Detaylar arasındaki uyum daha doğal bir görüntü sağlıyor. Stop lambalarının kırmızı konturları ortasındaki beyaz bölge ise renk çeşitliliği yaratmakta. Yüksek bagaj kapağı ardından tampon çıkıklaşıyor ve siyah plastik kaplama ile öne çıkıyor. Stop lambaları hizasındaki egzoz çıkışları krom halkalar ile vurgulanıyor, halkalar birbirine düz krom bir şerit ile bağlanıyor. Siyah zemindeki girinti ve çıkıntılar da sportif karaktere katkıda bulunuyor. Sırt, eğik duruşu ile Koleos gibi büyük ve hantal bir aracın harekete hazır durmasını sağlıyor.
İç mekan farklı renk, doku ve katmanlar ile dolu hissettiriyor. Sürücü karşısındaki basit direksiyon ise hala kullanılmaya devam ediyor. Üç kıvrımlı koldan oluşan direksiyon, üzerindeki kontroller ile sürücünün ellerini kaldırmadan aracı yönetmesini sağlıyor. V şekilli krom kol ise şık görünüyor. Gerideki gösterge paneli ise merkezdeki büyük djital ekranı ile ilgi uyandırıyor. İkincil göstergelerin mavi aydınlatması ekrana uyum sağlıyor. Gösterge panelinin siperliği öne uzarken sonlanıyor, yanlara doğru erimiyor. Orta konsol ise ön cam altı zeminden çıkıklaşıyor. Multimedya ekranını taşıyan cilalı siyah zeminin iki yanından kulakları hatırlatan iki havalandırma çıkışı beliriyor. İnce krom çerçeveler kaliteli görünüyor. Multimedya ekranı sayesinde konsoldaki fiziksel düğme sayısı oldukça azaltılmış. Konsolun devamındaki depo alanı da renkli aydınlatmaya sahip. Torpido hizasından orta konsola bağlanan eğik kollar kaba görünmekte, ancak Koleos’un bir SUV oluşu durumu biraz daha anlaşılır kılıyor. Yatay konsolda kapaklı bir depo gözü ve kol dayama zemini yer alıyor. Ön yolcu karşısındaki boşluk cilalı siyah bir parça ile zorunluluktan doldurulmuşa benziyor. Kapı panellerindeki çizgilerin düzlüğü de görüntüyü basitleştiriyor. Koleos, aceleyle hazırlanmışa benzer görüntüsü başarısına engel değil. Hep istediği SUV’ye daha düşük fiyata erişebilecek olan müşteriler, neyseki içi boş olmayan bir modele kavuşacak. Koleos, her yönüyle tatmin etmese de donanım listesi ve görüntüsü ile SUV alıcısı için önemli koşulları sağlıyor. Modelin Avrupa ülkelerinden önce, 2016’nın 3. çeyreğinde ülkemizde satışa sunulması bekleniyor.
[…] Renault Megane’ın yeni nesli hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen