Espace ve Talisman ile başlayan Premium Renault serisi Talisman Estate ile büyümeye devam ediyor. Orta üst sınıfa göz kırpan sedanın Station Wagon tipli ağabeyi, tarzı ve özellikleri ile kendini kanıtlamış Premium markaların seviyesine yaklaşmış. SW pratikliği ve çok yönlülüğünü daha zarif bir paket ile sunan Talisman Estate, sedan kardeşinden çok da farklı olmayan boyutları ile sürüşü bir çile olmaktan kurtarıyor. Sedandan 1 cm fazla 4.86 m uzunluk, 2.81 m dingil aralığı, 1.87 m genişlik ve 1.46 m yükseklik değerleri sınıfın ortalamasına yakın. Model, 572 litrelik bagaj hacmini 60:40 oranında bölünmüş arka koltukların yatırılması ile 1700 litreye kadar çıkarabiliyor. Üst düzey görüntüsü ile prestij arayışındaki orta sınıf müşterisini kendine çeken Talisman Estate; aynı zamanda hobi ve filo kullanıcılarının da ilgisini çekmeyi başarıyor. 571 mm eşik yüksekliği, 1116 mm bagaj uzunluğu ve 1075 mm açıklık genişliği ile yükleme işlemi ve yük çeşitliliği arttırılıyor. Kapak, tampona ayak uzatılması ile eller doluyken de açılabiliyor. Model, sedan kardeşinden aktardığı oranlar, çizgiler ve detaylar ile pratik kullanım odaklı SW türü otomobiller arasında farklılık yaratıyor. Pek çok marka bu tip modellerinin hantal görünümünü önlemek için sportif çizgilere sığınırken, Laurens van den Acker rehberliğindeki ekip zarafeti ile öne çıkan bir görünüm oluşturmuş. Zarif kıvrımlar, yüksek bel çizgisi ile akılda kalan gövde, burundaki görkemli detaylar ışığında gelişiyor. Merkezdeki belirgin logo ve krom ızgara Talisman’ın ona bakan gözler üzerinde hakimiyet kurmasını sağlıyor. Kabartılı kaput kaslı vücut yapısını vurgularken C biçimli far uzantılar detayların ön yüze sağlamca sabitlendiğini gösteriyor. Yanlara uzanan çizgiler aracın genişliğini vurguluyor. Bu genişlik, araca dingin bir görüntü kazandırıyor ve devam eden bölgelerde Premium hissinin güçlenmesini sağlıyor. Tavan çıtaları ile vurgulanan uzun silüet ve silüeti destekleyen krom vurgulu yan camlar Talisman Estate’i sedan kardeşinden ayırıyor. Arka cephe belirgin omuzları ve üç boyutlu aydınlatmaları ile vücudun atletik havasını koruyor. Gövdenin 1/3’ünü oluşturan cam bölgeler içeriyi aydınlık kılıyor.
Kokpitin sade tasarımı hoşa gidebildiği gibi ucuz bir izlenim de bırakabiliyor. Merkezdeki multimedya ekranı standart donanımda 4.2 inç olarak gelirken, 8.7 inçe kadar büyüyebiliyor. En üst sürümünde R-LINK 2 işletim sistemini çalıştıran ekran, dokunmatik yüzeyi ile kolay kullanım sağlıyor. Yatay konsoldaki tekerlek ise tüm komutların tek noktadan verilebilmesini sağlıyor. R-LINK 2; sesli kontrol, üç boyutlu navigasyon, trafik ve çevre bilgisi, Bluetooth ve USB bağlantısına da sahip. İç mekan depolama alanları ile bir SW’den bekleneni sunuyor. 8 litrelik torpido; 4.6 litrelik ön, 2 litrelik arka kapı cepleri; kol dayama zemini altı depo gözü ve bardak tutucular eşyaların düzenlenmesini kolaylaştırıyor. Ön koltuklar masaj, ısıtma ve havalandırma özellikleri ile sunulmakta. Sürücü binerken 50 mm geri kayan ve oturduğunda yine eski konumunu alan ön koltuklar, Business sınıfı konforu sunacak biçimde tasarlanmış. Sırt destekleri, katlanabilen başlıklar ile ön sıra yolcuları daha az yoruluyor. Sürücü karşısında öncelikle 7 inçlik ekranlı dijital gösterge ekranı ve devamında renkli Head-Up Display bulunmakta. Veri aktarımını hızlandıran sistemler Talisman’ın teknolojik gelişmişliğini ortaya çıkarıyor. Arka yolcu sırası sedan modelden 30 mm fazla diz mesafesine sahip. Talisman Estate modern güvenlik donanımları ile rakiplerine denk. Aktif acil fren, adaptif cruise control, yokuş kalkış desteği, takip mesafesi uyarısı, trafik işareti okuma, otomatik uzun huzme geçişi, kör nokta uyarısı aktif güvenlik sistemleri arasında. Eller serbest giriş kartı, otomatik park sistemi, geri görüş kamerası ise günlük kullanımı kolaylaştırmayı hedefliyor. Koltukların tasarımı çarpışma durumunda yolcuların kemer altından kaymasını önleyecek şekilde yapılmış. Talisman Estate için Euro 6 salınım kısıtlamalarına uyumlu 3 dizel 2 benzinli motor seçeneği açıklanıyor. Energy serisi dCi motorlardan 110, 130 ve 160 beygirlik seçenekler 100 km’de sırasıyla 3.7, 4.0 ve 4.5 litre yakıt tüketiyor. TCe benzinli motorlar ise 150 ve 200 beygirlik seçeneklere sahip, 100 km’de 5.8 litre yakıt tüketiyorlar. Dizel modeller 6, benzinli modeller 7 vitesli çift kavramalı otomatik EDC şanzıman ile alınabiliyor. 6 vitesli manuel şanzıman seçeneği de mevcut. Talisman Estate’in sürüş hissi MULTI-SENSE sistemi ile farklı ruh hallerine bürünüyor. Nötr, Comfort, Sport, Eco ve kişisel modları; motor, 4×4 sistemi, şanzıman ve direksiyona etki ediyor. Aydınlatma ve ekran rengi de modlarla beraber değişiyor. 4CONTROL olarak adlandırılan 4×4 sistemi saniyede 100 defaya kadar yolu tarıyor ve en uygun çekiş ve darbe emişi sunuyor. Manevralar sırasında arka tekerlekleri öndekine ters yöne döndüren sistem aracın manevra kabiliyetini arttırıyor. Model Douai fabrikasında banttan inecek.
Burun tasarımı karakteristik detayları ile Talisman’ı ailesi içinde özgün kılıyor. Büyük Renault logosundan uzayan krom çizgiler uzunca süre devam ederek farlara yaklaşıyor. Logoyu saran çizgiler krom bir çerçeve ile sınırlandırılıyor. Çerçeve, logonun şekline paralel biçimde yükseliyor, farların altına girdikten sonra farlarla beraber alçalıyor. Logunun etrafını kaplayan siyah plastik zemin, farlara pürüzsüzce birleşerek tutarlı bir görünüm yaratıyor. Logonun ardından farların sonuna kadar dümdüz devam eden kaput çizgisi bakışlara kesinlik katıyor. Izgaranın şekli ve farların kattığı ifade ise agresif değil, huzurlu bir görüntü yaratıyor. Farların iki ana aydınlatma modülü krom parçalar ile sarılıyor, yan kenarından aşağı uzanan kol ise detayların hakimiyet bölgesini genişletiyor. Aşağı uzanan ve içeri kıvrılan kol, burnun ortasını vurgularken farların bakışına sertlik getirmekte. Burnun alt yarısındaki detayların bu C şekline simetrik şekli de uyum oluşturuyor. Üst ızgara hizasında devam eden alt hava girişi, farlar hizasına girdiğinde krom şeritler ile bölümleniyor. Krom kollar gerisinde, derine yerleştirilen sis farları dairesel şekilleri ile fazla öne çıkmadan burnun bir parçası haline geliyor. Krom şeridin farların uzantısına benzer şekli burun detaylarını birbirine bağlayan gizli bir detay. Plaka alt hava girişinin önüne konumlandırılmış. Hava girişi altından uzayan gövde rengi çizgi, sabit kalınlığı ile burnun çıkıklaştığının vurguluyor, genişlik hissine katkıda bulunuyor.
Yan cephe uzun çizgilerdeki dalgalanmalar ile hareketleniyor. Yan camların şeklindeki hareketlilik, alt kenarın arka kapılar ardından yumuşak bir basamak atlama hareketi yapması yoluyla sağlanıyor. Alt kenar arka cama yaklaştığında yumuşak bir köşe ile ön cama ters eğimle tavana uzuyor, tavana paralel biçimde öne dönüyor ve başlangıç noktasında sonlanıyor. Krom çerçevenin değişken kalınlığı tasarım kalitesine katkıda bulunuyor. Cam geçişlerindeki cilalı siyah kaplama, ön tekerlek gerisindeki krom vurgulu dekoratif eleman detaya gösterilen özenin örnekleri. Yan camlardaki dalgalanma gövde rengi zeminde gerçek bir dalga olarak devam ediyor. Kapı kolları bu dalgalanma ile başlayan çıkık zeminde yer alıyor. Kapı panelleri tekerleklere yaklaştıkça içeri doğru bükülüyor ve derinlik oluşturuyor. Tekerlekler bu derinliğin hemen yanında yeniden çıkıklaşarak yan cepheye canlı bir hava katıyor. Stop lambaları, yan cam alt kenarının bir omuza dönüşen dalgasına birleşiyor, bagaj kapağının ortasını işaret ederek iki cepheyi Renault logosunda birbirine bağlanıyor. Merkezdeki marka logosunu uzantıları ile işaret eden stop lambaları, kalın kırmızı konturları ve ortadaki beyaz bölgeleri ile ilgi çekiyor. Akılda kalıcı ışık imzası Talisman ve Megane’da da kullanılıyor. Krom tavan çıtalarının devamındaki spoyler yavaşça sonlanıyor ve eğik arka cam beliriyor. Kıvrımlı alt kenarı ile arka cam, sırta eğiklik katıyor. Bagaj kapağının alt kısmındaki girinti plakayı barındırmakta. Üzerindeki krom şerit bir ayraç işlevine sahip. Tampon, bagaj kapağı ardından yavaşça çıkıklaşıyor ve alttan paralelkenar şekilli egzoz çıkışları beliriyor. Krom çerçeveli çıkışlar üstlerindeki kedigözlerine benzer şekilleri ile detaylar arasındaki uyumu güçlendiriyor. Eğik konumlu çıkışlar, alt kısmın eğimini vurguluyor ve yerden yüksek duruş ile araca daha sportif bir görünüm kazandırıyor.
İç mekan, az ile çok sunmayı hedefliyor. Kahverengi ve siyah kaplamalar üst düzey görünümü desteklerken, mavi arkaplan aydınlatması hoşa gidiyor. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon diğer Renault modellerindekine benzerliği ve basit şekli ile Talisman’a yakışmıyor. Gerisindeki gösterge paneli ise merkezdeki dijital ekran ve iki yanındaki göstergeler ile şık görünüyor. Gözler ortadaki ekrana çekiliyor. Gösterge panelinin siperliği yavaşça ön cam altı zemine eriyerek birleşiyor. Ön panelin kahverengi kaplaması üzerinde beliren orta konsol; iki yandan havalandırma çıkışları ile sarılan multimedya ekranına ev sahipliği yapıyor. Büyük ekran devamında çok az sayıda fiziksel düğmeye gerek kalıyor. Yatay konsola geçiş, iki yandan ortaya kıvrılan ve alçalan uzantılar ile vurgulanıyor. Vites kolu gerisinde multimedya ekranı kontrol tekerleğini ve kapaklı depolama gözünü bulunduruyor. Kapı panelleri üzerinde kahverengi kaplama aynı hizada devam ediyor. Siyah kaplamaların üzerindeki çıkıklıklar da zarif şekilleri ile daha görünür haldeki konsol elemanlarına uyum sağlıyor. Zarifçe kıvrımlanan çizgiler Talisman’ın kokpitine daha yumuşak bir hava kazandırıyor. Arka yolcu sırası 3 kişiyi ağırlayabiliyor. Model, orta sınıf Station Wagon’lar arasında özgün kimliği, daha teknolojik ve lüks hissi ile öne çıkıyor. Ülkemizde çok rağbet görmeyen bu sınıfta şimdiye kadar hüküm süren Passat Variant kendine yeni bir rakip ediniyor.