Sınıfının en eğlenceli sürüşe sahip modeli Kuga, 2. neslinin makyajlı sürümü ile tanıtıldı. Yenilenen model, elden geçirilmiş iç tasarımı ve teknolojik donanımları sayesinde daha kolay yönetiliyor, daha çok güven veriyor. Basit bir şehir SUV’si değil, her yola girebilen bir arazici olan Kuga, makyajlı hali ile sessiz ve sakin görünümünü koruyor. Sertleşen bakışlar ise gizli kişiliğine dair ipuçları vermeye devam ediyor. 4524 mm uzunluk, 1838 mm genişlik ve 1702 mm yükseklik değerleri modelin klasmanını hatırlatıyor. Kompakt sınıf hizasındaki yaygın SUV-Crossover kırmalarını tehdit eden model, ülkemizde uygun sayılabilecek fiyatları ile sınıfının gizli kahramanları arasında. Cazibe katsayısı makyaj ile beraber daha da artmış. İlerleyen yıllarda 5 modele kadar büyümesi beklenen Ford SUV ailesinde Edge altında konumlandırılan model, yeni bakışları ile de ağabeyini hatırlatıyor. Yeni altıgen ızgara, karartılmış farlar yeni tasarım anlayışının elemanları olarak öne çıkıyor. Ana ızgarayı destekleyen hava girişleri ve LED gündüz farları surata canlılık kazandırıyor. Daha pürüzsüz görüntüsü sayesinde uzun görünen kaput, burnu yanlara doğru çekiyor ve gerginliği belli ediyor. Yan cephede değişim yok; kıvrımlı çizgiler gözleri rahatlatıyor, modelin uzunluğunu fırsata dönüştürüyor. Arka cephe, yenilenen stop lambaları ile makyajsız modelden ayrılıyor. Çeki demiri, kullanılmadığı durumlarda otomatik olarak tampon altına gizleniyor. Bagaj kapağını açmak için tampona hafif bir ayak darbesi yeterli. Otomatik bagaj kapağı, ardında 406 litrelik bagaj hacmini gizlemekte. Standart hacim, rakiplerin 500-600 litre civarındaki değerleri yanında küçük kalıyor, ancak neyseki tekerlek yuvalarının en aza indirilmiş çıkıklığı sayesinde hala kullanışlı. Arka koltuklar yatırıldığında ise 1603 litrelik hacim oluşuyor. Depolama olanakları iç mekanda da bir SUV’den beklendiği gibi çeşitli ve bol. Kapı cepleri, torpido, gözlük cebi günlük eşyalara kullanışlı yerler sağlıyor. Kabin, siyah teması sayesinde daha sofistike algılanıyor. Orta konsolda küçük ekran ve ince düğmelerden kaynaklanan karmaşa büyük ekran ve sayısı azaltılmış büyük düğmeler sayesinde çözülüyor. 8 inçlik SYNC3 sistemini kullanan ekran, navigasyon hizmetine de erişim sunuyor. Sesli kontrol sistemi, çeşitlendirilmiş komutlar sayesinde artık daha kullanışlı. Türkçe komutları da anlayan sistem; yemek, benzin, park yeri gibi talepleri anlıyor ve uygun yerleri listeliyor. Sistem, iOS ve Android işletim sistemli cihazlar için CarPlay ve Android Auto arayüzlerini de sunuyor. Direksiyon ısıtmalı olarak da alınabiliyor.
Kuga, güvenlik donanımları ile güncel rakiplerine eş değer seviyede koruma sağlamakta. Artık 50 km/s hıza kadar çalışan Aktif Şehir İçi Fren, aracın önündeki durağan objeleri algılayarak sürücüyü uyarıyor ve frenleyebiliyor. Genç sürücüler için araç özelliklerinin kısıtlamasına imkan veren MyKey sistemi, sürücü yorgunluk takibi sürüş güvenliğinin sürücüye dayalı sorunlarını çözüyor. Diğer donanımlar arasında yokuş kalkış desteği, şerit takip sistemi, kör nokta uyarısı, geri trafik takibi ve otomatik park sistemi bulunuyor. Paralel ve dikey park alanlarına kendi kendine girebilen araç, sürücünün gaz ve freni kontrol etmesi ile park yerlerinden çıkabiliyor da. Ortam aydınlatmasına göre güç ve yön ayarı yapabilen adaptif far sistemi ve elektronik park freni de Kuga beraberinde sunulmakta. Çoğu zaman Ford modellerini özel kılan dinamik sürüş hissi Kuga’da da korunuyor. Hızlandıkça sertleşen direksiyon sistemi, şehir içinde aracı hantal his vermekten kurtarıyor. Standart start-stop sistemi yakıt tüketimini azaltıyor. 2.0 TDCi motor yerine gelen 1.5 litrelik dizel motor, 120 PS güç üretiyor ve 100 km’de 4.4 litre yakıt tüketiyor. Motorun bulunduğu modeller yalnızca 2×4 olarak sunuluyor. 2 litrelik TDCi motorlardan 150 beygirlik olanı 4.7 l/100 km tüketime sahip. 180 beygirlik seçenek ise 4×4 olarak alınabiliyor, 100 km’de 5.2 litre yakıt harcıyor. Benzinli motorlar ise düşük tüketimi ile meşhur EcoBoost ailesinin mensupları. 1.5 litrelik ünite 120 ve 150 beygir seçeneklere sahip. 4×4 olarak sunulan 1.5 litre, 182 beygirlik EcoBoost modeli ise 100 km’de 7.4 litre yakıt tüketiyor. Modeller manuel veya otomatik şanzımanla sunuluyor. 4×4 modellerin akıllı dört tekerlekten çekiş sistemi, torku ihtiyaca göre dağıtıyor. Zemin tipi ve kayganlığına göre akslara dağıtılan tork, Kuga’nın çevikliğini sağlıyor. Torque vectoring ve Curve Control sistemleri ise virajlardaki dengeyi koruyor. Makyajlı Kuga, büyük yenilikler sunmuyor ancak rakiplerine yeniden eşitleniyor. Model, 100.000 TL altında fiyata sahip EcoBoost sürümleri ile pek çok müşteriyi kendine çekiyor. Daha olgun bir model ve daha tanınmış bir marka yeterince cazip. Kuga, her yönden tatmin etmeyi başaran ancak beklentinin ötesine geçmeyen bir model.
Sınırları kesin çizgilerle belirlenmiş detaylar, suratın sert bakışını sağlıyor. Merkeze yerleştirilen altıgen ızgara krom çerçevesi ile öne çıkıyor. Ford logosunu taşıyan yatay kollar Edge’i hatırlatıyor, daha ciddi bir görünüm sağlıyor. Farlara geçiş gövde rengi zemindeki çizgiler ile sağlanıyor. Izgaraya doğrudan temas etmese de bu çizgiler aracılığıyla bağlanan farlar, koyu renk zeminleri ve detaylı görünen aydınlatma elemanları ile Kuga’nın teknolojik gelişmişliğini dışarı yansıtıyor. İki ana aydınlatma hücresi ardından gelen turuncu sinyal parçası rengi ile burun üzerinde öne çıkıyor. Farların arkaya uzanan şekli giderek kalınlaşıyor, üst köşeler hem burnun ortasını hem de yan cepheyi işaret ediyor. Altıgen ızgara ve farlar ile tamamlanan üst bölüm adından yukarıdaki detayların gölgesi olan ikincil elemanlar geliyor. Tamponun ortasına yerleştirilen hava girişi, yanlara doğru uzanan kenarları ve kıvrımlı alt kenarları ile burnun derli toplu görünmesini sağlıyor. Yanlara uzarken yukarı doğru net yön kazanan alt kenarlar farlara paralel biçimde ilerliyor. Plaka iki ızgara arasına yerleştirilmiş. Farlar altındaki derinlikler ise altıgen şekilli parçalarla doldurulmuş. Dış kenarlarına dayalı < şekilli sis lambaları burnun genel hatlarına uyum sağlıyor ve kendi başlarına bir tasarım ögesi olarak öne çıkıyor. Derinliğin sınırları gövde rengi zeminde devam eden üst kenar ile vurgulanıyor. Alt ve üst bölgelerdeki detayların birbirine zıt yönlerdeki büyümesi burnun merkezini belirginleştiriyor ve yanlara doğru açılma hareketini görünür hale getiriyor.
Yan cepheye yönlenen gözler, daha sade ve rahat bir görüntü ile karşılaşıyor. Yan camların şekli aracın hareketli doğasını yansıtıyor. Arkaya uzarken kıvrımlı biçimde yükselen alt kenar yumuşak bir köşe ile arka köşeye uzanıyor, ardından çembersel biçimde başladığı noktaya dönerek cam şeklini tamamlıyor. Cam geçişlerinde kullanılan cilalı görünümlü siyah kaplama kalite hissine katkıda bulunuyor. Ön farlardan yana uzanan, ön tekerlek hizasında sonlanan ve stop lambalarından uzayıp arka tekerlek hizasında sonlanan çizgiler soluk bir omuz çizgisi meydana getiriyor. Daha aşağıda, kapı kolları ortasından geçerek stoplara bağlanan bel çizgisi ise üstündeki çizgilere paralel ilerleyişi ile destek oluyor. Tekerlekler çevresindeki vurgu çizgileri kapılar arasında düz biçimde devam ederek iki ucu birbirine yaklaştırıyor ve aracın fazla uzun görünmesini engelliyor. Kapıların altından ilerleyen düz çizgiler siyah plastik kaplamanın sınırını belirtir gibi tekerleklere kadar uzuyor ve arka cepheye devam ediyor. Arada kalan tekerlekler, koyu renkli detaylı jant tasarımları ile sportif görünüyor, ön tasarımdaki yeni havayı sürdürüyor. Kapsamlı biçimde elden geçirilen arka cephe daha kaslı görünüyor. Sivri omuzlar gibi yerleştirilen stop lambaları, daha büyük merkezleri ve karartılmış kırmızı renkleri ile modelin genel görüntüsüne uyumlu. İki lamba arasında uzanan düz çizgi ile başlayan zemin, marka logosu ardından sonlanıyor ve devamındaki derinlikte plaka geliyor. Ford logosunun bulunduğu parçanın köprüye benzer şekli, sivri köşeler ile güçleniyor ve Kuga’nın sert kişiliğini geliştiriyor. Arka camın alt kenarı yanlara yaklaştıkça yukarı yönleniyor ve yan camlara benzer biçimde kıvrımlı ilerliyor. Camın dik konumu sayesinde görüş iyi. Bagaja kapağı plaka ardından yine çıkıklaşıyor ve tampon seviyesine devam ediyor. Tamponda devam eden düz çizgiler, sanki bir plastik kaplama varmışçasına yükseliyor ve egzoz çıkışlarını taşıyan siyah zemine yer açıyor. İki uçtaki dairesel çıkışlar krom yüzeyleri ile belirginleşiyor. Aralarındaki zemin, girinti ve çıkıntılar ile klasik SUV tasarım detaylarından birini koruyor. Üstteki zeminin altıgen deseni de sportif etkiyi güçlendiriyor. Kuga, dış tasarımı ile etkilemeyi başarıyor. Güç veya lüks diye haykıran bir görüntüsü yok, bu da onu sevilir kılıyor.
İç mekan son dönem Ford modellerine oldukça benzer. Üç kollu direksiyon kıvrımlı kenarları ile modern görünüyor. Gerideki gösterge paneli iki ana göstergeden oluşuyor. Tüpler içine alınan hız ve devir göstergeleri mavi ibreleri ve huzurlu aydınlatmaları sayesinde okunaklı. Aradaki yol bilgisayarı da kaliteli görüntüleri ile hoşa gidiyor. Siperlik yavaşça ön cam altı zeminde erirken sağda orta konsol yükselmeye başlıyor. Havalandırma çıkışları ile sarılan multimedya ekranı derine yerleştirilmiş. Önündeki düğmelerin büyüyen boyutları ve azalan sayıları kullanımı kolaylaştırıyor. Konsolun üst kademesi ardından dikey zeminde havalandırma kontrolleri geliyor. Vites koluna birleşim kıvrımlı, eğik bir zemin aracılığıyla gerçekleşiyor. Konsolun devamındaki yüzeyde raylı kapaklı bir depo gözü ve altında yine bir depolama alanı barındıran kol dayama yüzeyi bulunuyor. Kapı panelleri ön paneldeki çizgileri devam ettiriyor ve sürekliliği sağlıyor. Kapı kolları ve diğer elemanları şekilleri genel görüntüye uyum sağlıyor. Ceplerin genişliği de gözlerle fark ediliyor. Arka yolcu sırası 3 kişi için yeterli hacmi sunmakta. Kuga, 5 kişilik olarak da kullanılabiliyor ve kimseyi sıkmıyor. Model, her zevke yakınlığı ve her amaca uygunluğu ile sınıfının “optimum” otomobili olarak akılda kalıyor.