Lexus RX

Lexus’un büyük SUV modeli RX’in dördüncü nesli günümüzün şehirli SUV’lerinden beklenenlerin tümünü sunuyor ve özgün tarzı ile akıllarda yer ediyor. Arazi aracı gövdesinin heybeti dikkat uyandırırken büyük gövde üzerindeki keskin şekiller RX’in bir Lexus olarak tanınmasını kolaylaştırıyor. Fütüristik görünümü sürdüren iç mekan, üst düzey konfor sunmayı hedefliyor. Hareketli, heyecan verici ve sadelikten uzak RX, önceki nesline yakın boyutlarına rağmen daha çok hacim sunmayı hedefliyor. 4890 mm uzunluk ve 2790 mm dingil aralığı içerideki diz mesafesine dair ipucu verirken, 1690 mm yükseklik başların da rahat edeceğini sezdiriyor. Boyutlar abartılı biçimde değişmezken pratik kullanım özellikleri geliştirilmeye çalışılmış. 4 büyük bavulun sığabildiği bagaj, hala zemininde yedek lastik ve tamir seti için bir göze sahip. El veya dirsek marka logosuna gösterildiğinde otomatik olarak açılan bagaj yükleme işlemlerini kolaylaştırıyor. 1998’de tanıtılan ilk modelin ana hatları hala korunuyor, ancak çok daha cesur ve cüretkar bir tarzın benimsendiği görülüyor. Atletik gövde, üzerindeki girinti ve çıkıntılar, çizgiler ile hareket hissi uyandırmakta. 0.33 Cd’lik rüzgar direnci katsayısının elde edilmesinde tasarıma dahil edilen önlemlerin katkısı büyük. Tampon altı spoyler, hava akışını yönlendiren çizgiler ve kanatlar aerodinamik ve görsel işleve sahip. Ön tasarım son dönem Lexus modellerinde kullanılan “kasnak” panjur tasarımına sahip. Merkeze alınan Lexus logosu çevresinde gelişen tasarım, “L” biçimli farlar ile etkilemeye devam ediyor. LED aydınlatmalar şerit ve bağımsız modüller biçiminde geliyor. Hareketli dönüş sinyalleri bir Lexus ilki. Daha eğik ön cam burnu uzunluğunu vurgularken görüşü iyileştiriyor ve sürücünün aracın tüm genişliğine hakim olabilmesini kolaylaştırıyor. Yan cephede dikkat çeken yenilik C-sütununda devam eden siyah şerit oluyor. Tavanın havada durduğu izlenimini yaratan şerit, yan ve arka cepheler arasında bağlantı sağlıyor. Tavandaki çıtalar sportif bir etki yaratıyor. Geniş çaplı tekerlekler halihazırda büyük görünen RX’i daha da devleştiriyor. Daha eğik C sütunu ise eğik bir sırt yaratırken atletik görüntüye katkıda bulunuyor. Arka cephede öndeki çizgilerin yansımaları görülüyor. “L” biçimli stop lambaları ön farlar ile uyumlu ilerliyor.

Dış tasarımı şekillendiren el iç mekana da dokunmuş olsa gerek. Keskin çizgiler, geniş ve uzun yüzeyler yaratmış. Ferahlık hissi arttırılırken kullanım kolaylığı da iyileştirilmiş. Daha geniş konsol, üzerindeki büyük düğmeler ile kolay yönetim sağlıyor. 8 veya 12.3 inçlik multimedya ekranı harita ve multimedya özelliklerinin kullanımını hızlandırıyor. Gösterge paneli önünde yer alana Head-Up Display sürücünün dikkatini yoldan ayırmadan kritik sürüş verisini görmesini sağlıyor. Gösterge panelindeki yeni yol bilgisayarı sürüş moduna göre renk değiştiriyor. İç mekan pek çok depo gözü ile pek çok depolama olanağı sunuyor. Tablet vb. cihazların sığabileceği kapı cepleri, yükselik ayarlı bardak tutucu, şişe gözleri eşyalara özgü alanlar arasında. Analog saat ve alüminyum kaplamalar kalite hissine katkıda bulunuyor. Ergonomik özellikleri ile takdir toplayan koltuklar arasındaki mesafe artmış. Ön sırada ayrıca iyileştirilen baş mesafesi de sürüş deneyimine olumlu etkide bulunuyor. İncelen A ve C sütunları görüşü iyileştirirken ferahlık hissine katkıda bulunuyor ve daha az rüzgar gürültüsü oluşturuyor. RX, pek çok modern güvenlik donanımı ile sunuluyor. Çarpışma riskinde frenleri hazırlayan ve güçlendiren çarpışma önleme sistemi, radarlı dinamik cruise control, sürücü dikkat uyarısı, şerit takip asistanı, trafik işareti okuma, geri trafik takibi, panoramik kamera, elektronik park freni, fren gücü dağıtımı ve çekiş kontrolü öne çıkan sistemler arasında. Araç eskisinden daha etkileşimli ve hafif, elektrikli destekli bir direksiyona sahip. Alçaltılan direksiyon konumu daha sportif hissettiriyor. Opsiyonel olarak sunulan değişken süspansiyon ayarı, darbe emişi moda göre değiştiriyor. Virajlar beraberin düz yollarda da etkili olan denge desteği, yoldaki bozuklukları önceden tespit ederek onların etkisine zıt kuvvet oluşturuyor ve yol zemininde süzülme hissini sürdürüyor. RX için 3 motor seçeneği açıklanıyor: 3.5 litrelik V6 motor, hibrid sürümünde toplamda 313 beygir güç üreten elektrikli ve benzinli motora sahip, 100 km’de 5,2 litre yakıt tüketiyor. V6 ünitenin tek başına bulunduğu model ise 300 beygir güce sahip. RX’in ülkemize getirilmesi durumunda Türk müşterisinin ilgisini 2 litrelik 238 beygir güç üreten ünite çekecek. Turboşarjlı motor, 2×4 modelde 100 km’de 7,8 litre, 4×4 modelde ise 100 km’de 7,9 litre yakıt tüketiyor. Benzinli 4×4 modellerde standart olarak sunulan dinamik tork kontrolü sistemi, duruma göre torku iki aks arasında eşit 50:50’ye kadar paylaştırabiliyor. RX, Premium SUV sınıfında özgün duruşu ile farklı bir yer ediniyor.

Lexus RX ÖnGenç alıcıların ilgisini çeken vahşi duruş geometrik tasarım ögeleri ile sağlanıyor. Burnun merkezine yerleştirilen kasnak panjur, içbükey altıgen şekli ile özgün bir şekle sahip. Ön cam yanından başlayarak kaput boyunca uzayan çizgileri devam ettiren panjur şekli değişken kalınlıktaki krom çerçeve ile vurgulanıyor. Sivri köşeler ve kalın alt kenar aşağı doğru çekilme hissi yaratıyor. Marka logosu, daha kısa olan üst yarıda yer alıyor. Logoyu taşıyan kanatlar ise uçlara yaklaştıkça kalınlaşıyor. Panjurun alt ve üst yarısındaki kanatlar birbirine simetrik biçimde kalınlaşıyor. Daha geniş olan alt yarı üzerinde plakayı barındırıyor ve aracın kızgın yüz ifadesinde ağız görevi görüyor. Farlar, panjurdan daha alçakta, üst yarı hizasında konumlandırılmış. Yana doğru çekilirken üste doğru incelen farların içinde alt ve iç yan kenar boyunca ilerleyen LED aydınlatma şeridi ve üç ana aydınlatma modülü bulunuyor. Gövde rengi zemindeki girintiler farların şeklinin yankısı görevinde. Farların altında, içeri yapılan girintilerde ise üçgen şekilli sis farı yuvaları oluşturulmuş. “>” veya “<” şekilli krom çizgiler ile vurgulanan üçgensi yuvalar ortasında daire biçimli sis farları yer alıyor. Üçgen zeminlerden aşağı uzayan kollar, gövde rengi zemini yararak ilerliyor ve panjura doğru kıvrılıyor. Gövde rengi zemin burnun alt kısmında arkaplana itilirken panjurun krom çerçevesi öne çıkarılıyor. Burun, temel tasarım ögeleri ile algılanıyor ve akılda kalıyor. Panjur şeklinin gövde rengi çizgilerce devam ettirilmesi gövde bölümlerini birbirine bağlıyor.

Lexus RX ArkaYan cephe eskisinden daha yapılı görüntüsü ile saygı uyandırıyor. Farlar üzerinden yana uzayan gövde rengi çizgi, kapı kolları üzerinden ilerlerken arka kapı kolu sonrasında eğim değiştirerek yükseliyor ve stop lambasına doğru soluklaşıyor. Benzer bir çizgi ise ön kapı kolu üzerinden geçerek ön tekerlek yuvasına bağlanıyor. Rastgele çizilmişe benzeyen bu hatlar aracın rüzgarla şekillendirildiği izlenimini yaratıyor, hareket hissini geliştiriyor. Yan camların şekli krom çerçeve ile vurgulanıyor. Önden arkaya düz biçimde uzayan alt kenar sona doğru yukarı kalkıyor, üst kenar ise tavana paralel biçimde ilerlerken sona doğru alçalarak alt kenara yaklaşıyor. C-sütunundaki siyah şeride pürüzsüzce bağlanan camlar arkaya geçişi sağlıyor. Siyah şerit uygulaması alt sınıf otomobillerdekinin aksine görüntünün akışına uyum sağlıyor, ancak RX’de tercih edilmesi anlamlandırılamıyor. Dördüncü nesle farklılık kazandırmak dışında pek bir işlevi olmayan şerit, geniş yüzey alanına sahip olan tavanı hafifçe havaya kaldırıyor. Dairesel değil de daha geometrik bir şekle sahip olan tekerlek yuvaları hafifçe çıkıklaştırılmış ve siyah plastik kaplamalar ile vurgulanmış. Kapıların alt kısmındaki yukarı uzarken sivrilen çizgiler gözleri arkaya yönlendiriyor, üst kapı kolundan çıkan çizgiye paralel alçalıyor. Arka cephe, eğik arka cam ardından gelen dik sırt ile harekete hazır görünüyor. Tavanı sürdüren spoyler ardından gelen cam yan cepheden uzanan siyah şeride bağlanıyor ve onun alt kenarı hizasından devam ederek uyum oluşturuyor. Bagaj kapağı üzerindeki detaylar yanlara saçılıyormuş görünümleri ile ortadaki marka logosunu öne çıkarıyor. Stop lambaları yana uzarken yükseliyor ve hafifçe şişiyor. İçlerindeki belirgin aydınlatma yolları ışık imzasını güçlendiriyor. Beyaz bölgeler ise iki lamba arasındaki krom şerit hizasından devam ediyor. Krom şeridin altında başlayan derinlikte plaka bulunuyor. Derinlik, yavaşça bagaj kapağının normal seviyesine ulaşıyor; bagaj kapağı ise tampona bağlanıyor. Kedigözleri, arka tekerlerin silik vurgusuna birleşen şekilleri ile uyumu sürdürüyor. Birbirini tamamlayan detaylar gövdeyi daha küçük gösterme çabasında. Arka tampondan yükselen siyah plastik parçalar arasında ızgara benzeri kaplamalar ve açıklıklar bulunuyor. Araca sportif bir görünüm katan parçalar dinamik dış tasarımı sonlandırıyor.

Lexus RX İçRX, dışarıda NX kadar savruk olmasa da Premium modellerin standartlarına göre oldukça sıradışı. İç mekan dışarıdaki hatların modern mobilya tasarımları ile bir sentezi. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon metal görünümlü eklemeler ve siyah kontroller ile dolu görünüyor. Gerideki gösterge paneli ise iki ana gösterge ve aralarındaki bilgi ekranından oluşuyor. Siperlik, yanlara değil de öne uzama eğilimi içinde. Kabartı ön cama kadar ilerlerken yavaşça alçalıyor. Orta konsol multimedya ekranı ile başlıyor. Ön cam altı zeminden beliren ekran büyük boyutu ile ilgi çekiyor. Gösterge panelinin siperliğinden başlayan parlak şerit orta konsol genişliğince uzadıktan sonra aşağı iniyor ve konsolun yan sınırını belirliyor. Havalandırma çıkışları arasındaki analog saat Premium özelliklere gönderme yapıyor. Devamında gelen ince uzun kontroller zamanla benimseniyor. Vites kolu çevresinde çeşitli depo gözleri ve multimedya ekranı kontrol tekerleği yer alıyor. Ön yolcu karşısındaki kumaş görünümlü zeminde havalandırma çıkışı krom bir çizgi ile sarılıyor ve orta konsola bağlanıyor. İnce uzun krom parçalar kapı kollarında da görülüyor. Açık ve koyu renkli kumaşların birlikte kullanımı görünümü renklendiriyor, modern hissi güçlendiriyor. RX’in iç mekanında da özgün hava yakalanabilmiş. Lexus’un büyük SUV’si RX, sınıfın genç müşterisinin ilgisini çekmeyi başarıyor. Şehirli SUV’ler arasında fark yaratan, farklı oluşu ile farklı bir cazibe kazanan model ülkemizde 2 litrelik motoru ile bir şansa sahip. Markanın ülkemizde yeni bir atılımına dair haber gelmese de, RX, satış operasyonları başladığında öncelik verilmesi beklenen modeller arasında.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s