Opel başarılı kompakt SUV’sini makyajlı hali ile tanıtmaya hazırlanıyor. 2012’de tanıtılan ilk neslin elden geçirilmiş sürümü, tasarım ve donanım güncellemeleri dışında adına eklenen X takısı ile farklılaştırılmış. 2016 Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenecek olan model, daha erkeksi dış tasarımı, taze ve şık iç mekanı ile ilgi uyandırırken; yeni multimedya sistemi ile çağa uyum sağlıyor. Rakipleri arasında özgün duruşu ile sivrilen model, sınıfın müşterisinin aradığı SUV tarzını şehir otomobili cazibesi ile sunuyor. Modelin müşteri kitlesinin orta yaşlı alıcılardan gençlere kaydırılmak istendiği tasarıma yapılan düzeltmelerden de anlaşılıyor. Mokka X’in güçlü duruşu Opel tasarım çizgisi ışığında ortaya konuyor. Heykelsi duruşu Alman mükemmelliği ile birleştiren gövdede büyük değişimler bulunmazken, yeni far ve ızgara tasarımı surat ifadesinde bir değişime yol açıyor. Kanat biçimli kollara sahip olan ızgarayı, kanat formunu devam ettiren çift şerit LED aydınlatmalı farlar tamamlıyor. Farlar, AFL LED sistemi ile her durumda en uygun aydınlatmayı sunarken diğer sürücülerin de gözünü almıyor. Xenon’un yerine geçen LED modülleri daha beyaz ışık ile nesnelerin gerçek renginde algılanmasını sağlıyor. Tasarım ögelerinin şekillerindeki sadelik daha modern bir görüntü yaratıyor. Tamponda azaltılan plastik kullanımı aracın arazi araçlarına benzerliğini azaltmıyor: Yeni hava girişi ve sis farı düzenlemesi sayesinde sivri köşeler ve belirgin şekiller meydana getirilmiş ve aracın yere bastığı vurgulanmış. Geniş ve atletik görüntü yan cephedeki kaslı görüntü ile destekleniyor. Arkaya uzanan bıçak çizgisi gözleri yenilenen stop lambalarına yönlendiriyor. Arka cephe ile yan cephe arasındaki kalın sütun görüşü engellemeye devam ediyor. Gövde renkleri arasına yeni eklenen kehribar turuncusu ve saf kırmızı seçenekleri modelin çekiciliğini arttırıyor. 4.28 metre uzunluk, 1.78 metre genişlik ve 1.66 metre yükseklik değerleri ile küçük-kompakt sınıf hizasındaki SUV-Crossover modelleri arasında duran Mokka X, geniş iç hacmi ile 5 yetişkini dahi konforlu biçimde taşıyabiliyor. Bagaj hacmi ise 356 litre hacmi ile rakiplerinin gerisinde kalıyor. 60:40 oranında iki parçadan oluşan arka koltukların yatırılması ile 1372 litrelik hacim elde ediliyor. FlexFix bisiklet taşıyıcısı Mokka X ile de alınabiliyor.
Yenilenen iç mekan Astra’ya yakın çizgisi ile çok daha sade ve kullanışlı. Tamamen yeni orta konsol, önceki sürümün kalabalığını unutturuyor ve pek çok işlevi 7 veya 8 inç boyutlarda tercih edilebilen multimedya ekranına devrediyor. Ekran çevresinde gelişen tasarım göze de hitap ediyor. Belirli ülkelerde OnStar canlı destek sistemi ile de kullanılabilen multimedya sistemi IntelliLink, CarPlay ve Android Auto arayüzleri ile tüm akıllı telefonları kucaklıyor, araca entegre ediyor. Opsiyonel navigasyon sistemi de sunulmakta. Gösterge paneli yeni ve daha sade göstergeleri ile farklı hissettiriyor. Makyajsız modelin dar rakamları çok şık görünse de yeni göstergeler okunaklı oluşları ile kendilerini benimsetiyor. Göstergeler arasındaki renkli yol bilgisayarı sürüş verilerini daha verimli biçimde sunuyor. 8 yönlü ayarlanabilen sürücü koltuğu, sırt sağlığına uygunlusu sayesinde AGR kuruluşunun onayına sahip. Yüksek oturma pozisyonu sürücüyü gerçek bir SUV direksiyonunun başında hissettiriyor. Ön panel yeni çizgileri ile beğeni toplasa da kullanılan plastiğin çok da yüksek olmayan kalitesi kimi elleri rahatsız edebilir. Yeni orta şerit çift torpido gözünü de teke indirmiş gibi görünüyor. Torpido sayısı azalsa da iç mekanda 15’in üzerinde depo gözü bulunuyor. Ön ve arka sıranın yüksek diz ve baş mesafesi değerleri konfora katkıda bulunuyor. EuroNCAP’ten 5 yıldızlık skora sahip olan model, şerit takip uyarısı, trafik işareti okuma, elektronik denge kontrolü, çekiş kontrolü, yokuş kalkış desteği sistemlerine sahip. Ön çarpışma uyarısı çarpışma riski tespit edildiğinde ön cama yansıtılan ışıklı uyarı ile sürücüye erişiyor. Takip mesafesi göstergesi ise sürücünün hızını yönetmesine destek oluyor. Opsiyonel park sensörü ve anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemleri günlük kullanımı kolaylaştırıyor. Mokka X’in sürüş sistemlerinde büyük bir değişimden söz edilmiyor. Araç, makyajsız modelde hafifliği ve hissizliğinden şikayet edilen elektrik destekli direksiyon sistemine ve bozuk zeminlerde titreşim ve gürültüyü kabine yansıtan bir süspansiyon sistemine sahip. Makyajlı model için açıklanan motor seçenekleri arasında 110 ve 136 beygirlik 1.6 litrelik dizel motorlar bulunuyor. 1.4 litrelik yeni direkt enjeksiyonlu turbo benzinli motor 152 beygir güç üretirken 100 km’de 6.6 litre yakıt harcıyor. Motor, 6 vitesli otomatik şanzımanla eşlenmiş ve start-stop sistemine de sahip. Adaptif 4×4 sistemi kötü yol şartlarında torkun %50’ye kadarını arka aksa yönlendirebiliyor. Tüm motorlar için ortak bir sorun olarak günlük kullanımda yüksek yakıt tüketiminden bahsediliyor. Mokka X, teknik konulardaki şikayetler için çözümler içermese de bunların üzerini örten daha şık bir kamuflaja sahip.
Yenilenen burun tasarımı daha düz çizgiler ile kendinden emin görünüyor. Merkeze yerleştirilen hava girişinin şekli krom çerçeve ile vurgulanmış. Düz üst kenar eğik kenarlar ile yana uzuyor, yan kenarlar ise içeri doğru kapanarak alt kenara birleşiyor ve açıklık tamamlanıyor. Üst üste yerleştirilmiş “T” biçimli parçaların oluşturduğu ızgara deseni yatay parçaları ile belirginleşiyor. Açıklığın üst kenarına dayanan marka logosu ise hafifçe çıkıklaştırılmış. Marka logosunun altından beliren ve yanlara uzarken yükselen krom “kanatlar”, yanlardaki farlarda LED şeridi biçimde devam ediyor. Arkaya doğru uzarken yükselen farlar, üst kenara yaklaştıkça açılan yan kenarlar ile insan gözüne benzetilmiş. Gövde rengi zeminden bağımsız olarak şişen cam kapaklar ardında üst kenar boyunca ilerleyen ve uçlara yaklaştığında aşağı inen LED aydınlatmalar bulunuyor. Aydınlatmaların çiftler halinde bulunması, aracın ışık imzasını karanlıkta daha belirgin hale getirmekte. Aydınlatmalar altında kalan alan, pek çok yansıtıcı yüzey ile dolu görünüyor ve farlar derinlik kazanıyor. Farların dış yan kenarından burnun ortasına uzayan çizgi yavaşça silikleşiyor ve ızgarayı vurguluyor. Burun boyunca uzayan simetri ekseni, ızgaranın alt kenarını da aşağı çekerek şekli öne çıkarıyor. Burnun alt yarısındaki ögeler üsttekilerin gölgesi olacak şekilde konumlandırılmış. Farlar hizasındaki sis farları, siyah plastik çerçeve ile sarılıyor, şerit yan sınırlardan aşağı inerek burnun altından ilerleyen siyah plastik zemine bağlanıyor. Alçaltılan plastik zeminden burnun orta bölgesinde bir hava girişi beliriyor. Yavaşça ve kıvrımlı köşelerle yükselen hava girişi, yatay kanatları ile genişliği vurguluyor. Üzerine yerleştirilen plaka, sis farlarının çevresinden beliren gövde rengi çizgiler ile işaret ediliyor. Hava girişi altında, plastik zemin üzerindeki gri renkli parça ise üzerindeki girintiler ile sportif görünüyor, klasik SUV’lere gönderme yapıyor. Kaput üzerinde simetri ekseni ve A-sütunlarından uzayan çizgiler ile ışık farklı yönlere yansıtılıyor. Kaputun ön camınkine yakın eğimi burnu daha dik ve kısa gösteriyor.
Eskisine kıyasla daha dinamik görünen ön cepheyi yeni gövde renkleri ile daha farklı görünen yan cephe izliyor. Üst yarıyı kaplayan yan camların eğimli alt kenarı ve tavana ön cama ters yönde uzatan yan kenarı dinamik görüntüyü geliştiriyor. Krom çizgi, yan cam şeklinin önemli kemik ve eklemlerini öne çıkarmakta. Cam geçişlerinde mat siyah kaplama kullanılmış. Camların üst kenarı kenarı, tavandaki plastik eklemeler gibi tavan çizgisine paralel biçimde ilerliyor. Eşya taşıyıcı raylara benzer görünümlü eklemeler aracın sportif kimliğine katkıda bulunuyor. Yan cephenin alt yarısında kapıların alt bölümündeki bıçak çizgisi dikkat çekiyor. Ön kapıdan arka kapıya uzarken sona doğru yükselen ve gözleri arka cepheye yönlendiren çizgi, kapı panellerinde yarattığı dalgalanma ile hareket oluşturuyor. Tekerlekleri saran ve kapılar altında devam eden siyah plastik kaplama arazi araçlarına benzeme çabasını sürdürmekte. Kapı kolları ortasından geçen omuz çizgisi stop lambalarına birleşiyor. Kırmızı bölgeleri koyulaştırılan ve krom görünümlü parçalar eklenen stop lambaları dikine yerleştirilmiş. Öne uzanan kısa uçları ise şekli basitlikten kurtarıyor. Arka camın alt kenarı yanlara doğru uzarken yukarı doğru kıvrılıyor. Bagaj kapağı dışındaki alanda siyah plastik kaplama arka cam şeklini yan camların yan kenarına paralel bir kenarla sonlandırıyor. Arka cam üzerindeki spoyler tavana yumuşakça bağlanarak doğal görünüyor. Kapak ortasındaki derinliğe yerleştirilen plaka, “U” biçimli çizgiler ile sarılıyor. Gövde rengi zeminde bu çizginin bir yankısı bulunuyor, ve uzantıları arka camın yan kenarlarına kadar uzuyor. Marka logosu altından geçen krom şerit ile vurgulanmakta. Tampondaki siyah plastik kaplama kedigözleri sayesinde yükseliyor ve gri renkli ek parçasını gösteriyor. Öndeki gibi üç adet girinti bulunduran parça, altındaki dairesel egzoz çıkışı ile Mokka X’i genç ve sportif göstermeye çalışıyor.
Dış tasarımda hafif değişiklikleri beraberinde getiren makyaj, iç mekanda kapsamlı yenilikler sunuyor. Üç kollu direksiyonun şekli parlak kolları ile vurgulanıyor, gerisinde ise yeni gösterge paneli bulunuyor. Gümüş renkli çerçeveye sahip olan gösterge paneli iki ana göstergeden oluşmakta. Aralarındaki renkli yol bilgisayarı büyüyen boyutu ile daha kullanışlı hal almış. Gösterge panelinin siperliği yavaşça alçalıyor ve ön cam altı zemine birleşerek yok oluyor. Orta konsol iki yanında havalandırma çıkışı olan multimedya ekranı ile başlıyor. Ekranın bulunduğu cilalı siyah zemin metal görünümlü bir kol ile ayrılıyor. Konsolun devamında, daha derinde havalandırma kontrolleri yer alıyor. Cilalı görünümlü kaplama yatay konsolda da devam ediyor ve vites kolunu sarıyor. Sade vites kolunu kol dayama zemini izliyor. Multimedya ekranını saran şerit ön yolcu karşısında devam ediyor ve havalandırma çıkışına birleşiyor. Bu bölgede bulunan ikinci torpido gözünden iz kalmamış. Daha şık havalandırma çıkışları, kıvrımlı kenarları ile konsolun hatlarına uyum sağlıyor. Ön cam altı zeminin düz sınırı aracın genişliğini vurgulayan düz bir çizgi oluşturuyor. Kapı panellerinde bu çizginin devamı geliyor. Kapı kollarını saran zeminin eğik çizgileri hareket hissi oluşturuyor. Koltuklar, deri kaplama seçenekleri ile çok daha şık görünüyor. Mokka X’in iç mekanı alt bölgelerde düşen plastik kalitesi haricinde sorunsuz görünüyor. Araç, güne uyum sağlarken rakipleri seviyesine erişiyor ve yeniden heyecan uyandırıyor. Mokka X, bahar aylarında satışa sunulacak. Fiyatlarında büyük değişiklikler beklenmiyor. Sürüş sırasındaki sıkıntılar onu çekilmez kılacak düzeyde olmasa da titreşim ve hissizlik sıkıntıları bazı sürücüleri yıldırabilir. Tasarım bazı sorunların önüne geçebilir ve Mokka X’i yeniden sevdirebilir. En doğrusu onun sizin için doğru araç olup olmadığına kendiniz test ederek karar vermek olacaktır.