Hyundai IONIQ

Hidrojen yakıt hücreli otomobillerin ilk seri üreticisi Hyundai ilk özel hibrit aracını tanıtmaya hazırlanıyor. 2016 Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenecek olan IONIQ; elektrikli, plug-in elektrikli-benzinli ve elektrikli-benzinli sürümleri ile sınıfında en yüksek verimliliği sunmayı hedefliyor. Elektrik gücüne gönderme yapan “ion” kelimesinin özgün anlamına gelen “unique” ile birleşiminden oluşan isim, modelin yaratmaya çalıştığı algıyı destekliyor. Son yıllarda saltanatı sallantıda olan Prius’un oluşturduğu hibrit otomobil kalıbının dışındaki duruşu ile IONIQ; hiçbir kompakt hibridin sunmadığı sürüş zevkini, tasarım kalitesini ve donanım çeşitliliğini sunduğunu iddia ediyor. Her yönden doyurucu olmasına çalışılırken, tıpkı “normal” bir otomobil gibi hissettirmesi için çaba sarf edilen model; Hyundai’ye göre sınıfta seviyeyi yeniden belirliyor. Elektrikli otomobillerin yaygınlaştığı günümüzde “ayakları yere basan” modellerin tercih edildiği göz önüne alınırsa, teknoloji ve çevre dostu sürüşü erişilebilir kılan IONIQ başarılı ulaşabilir. Coupe benzeri görünüm performansı vurgularken aerodinamik özellikleri de olumlu etkiliyor. 0.24 Cd’lik rüzgar direncinin elde edilmesinde aktif ve pasif önlemlerle de pay sahibi. Alışılmışın dışında, fütüristik görüntü pratik kullanım özelliklerini kısıtlamıyor ve geniş iç hacmi başarıyla gizliyor. Teknolojik havayı hissettiren mavi eklemeler ve temiz gövde panelleri IONIQ hakkında ilk izlenimleri oluşturuyor. Burnun dik ve düz yapısı tuhaf görünse de üzerindeki detayların kıvrımları hareket yaratıyor. Altıgen ızgara ve bağlantılı farlar diğer Hyundai modelleri ile ortaklık kurarken, geniş siyah zemin gövde rengi üzerinde zıtlık oluşturarak dikkat çekiyor. C şekilli LED aydınlatmalar ilgi uyandırıyor. Yan cephe eğik tavan çizgisi ile coupe otomobillere gönderme yapıyor. Geniş paneller ve 15/17 inç jantlar sportif görüntüyü destekliyor. Eğik sırt araca hatchback özelliği katarken, spoyler ve stop lambaları genç görüntüyü sürdürüyor.

İç mekan dışarıda oluşturulan izlenimi sürdürüyor. Temiz yüzeyler ve yayılmış detaylar hacmi ortaya çıkarırken, teknolojik gelişmişlik de kendini hissettiriyor. 3 iç mekan rengi farklı ruh hallerini yansıtıyor. Mantıklı biçimde düzenlenen kontroller kullanım kolaylığı sağlıyor. Gösterge panelindeki 7 inçlik TFT ekran hibrid ve sürüş verilerini yansıtıyor, sürüş tarzına göre renk değiştiriyor. Multimedya sistemi ise CarPlay ve Android Auto arayüzleri ile akıllı telefon entegrasyonu sağlamakta. Eco Assist sistemi ise yakıt ve şarj durumuna göre yol önerileri sunuyor. Klima sistemi iç mekandaki havayı en verimli biçimde kullanarak daha az enerji tüketiyor. Kabinin malzemeleri de çevreye duyarlılığı ortaya koyuyor. Geri dönüştürülmüş plastik ve tahtadan üretilen kapı panelleri ve şeker kamışından malzemesi hazırlanan zemin kaplamaları dikkat çeken uygulamalar arasında. IONIQ pek çok modern güvenlik donanımı ile geliyor. Radar ve kameralar sayesinde destek veren otomatik acil fren sistemi, 10 km/s hızdan itibaren çarpışma riski tespit edildiğinde sürücüyü uyarıyor ve gerektiğinde fren uyguluyor. Diğer donanımlar arasında akıllı cruise control, şerit takip asistanu ve uyarısı, kör nokta uyarısı ve geri trafik uyarısı öne çıkmakta. 7 hava yastığı ve %53’ü çelikten imal edilen gövde pasif güvenlik önlemleri arasında. Etkileşimli direksiyon, hızlı ve pürüzsüz DCT şanzıman IONIC’in sürüşünü eğlenceli hale getiriyor. 6 vitesli DCT şanzıman, vites geçişlerini Eco modunda minimum salınım ve tüketimi sağlayacak şekilde gerçekleştirirken, Sport modunda düşük viteslerde daha uzun süre kalarak tatmin edici bir sürüş hissi sunuyor. Aracın benzinli motoru 1.6 litrelik GDI Kappa ünite 105 PS güç üretiyor. Elektrikli motor ise 43.5 PS güç değerine sahip. Aracın toplan gücü 141 PS, torku ise 265 Nm olarak açıklanıyor. Nikel piller yerine şarj-deşarj performansı daha iyi olan lityum iyon piller tercih edilmiş. Arka koltukların altına konumlandırılan piller iç mekan veya bagaj hacmini kısıtlamıyor. Bagaj, arka koltuklar yatırıldığında 750 litreye kadar hacim sunabiliyor. IONIQ’in 2015’in 2. yarısında satışa çıkması bekleniyor.

Hyundai IONIQ ÖnTasarım ögeleri, aracın yüzüne kendinden emin bir ifade kazandırsa da, burnun dik ve düz yapısı bunu gölgeleyebiliyor. Ön yüzeyin merkezine yerleştirilen altıgen ızgara üst kenarlarını saran siyah şerit ile farlara bağlanıyor ve detaylar arası bağlantı oluşturuluyor. Düzenli görüntü burnun daha temiz algılanmasını sağlıyor. Farlar, arkaya doğru gerilirken hafifçe kalınlaşıyor. Alt kenarlarının kıvrımlı yükselişi şekle farklılık katarken burnun alt kısmındaki hafifçe kıvrımlanan detaylara uyum sağlıyor. Farların burnun ortasını işaret eden uçlarında “C” şekilli LED aydınlatmalar yer almakta. Daha geride ise dairesel mercek bulunuyor. Farların teknolojik görünümü aracın kimliğine dair ipuçları veriyor. Şeklin gerginliği ise ızgara ile beraber kızgın bir ifade meydana getirerek bir görüntünün duygu boyutuna katkıda bulunuyor. Izgara alanı sık aralıklarla yerleştirilmiş parlak çizgilerle kapatılmış. Hyundai logosu bu alana oturtulmuş dolgulu bir malzeme içerisinde, ışık durumuna göre montajla eklenmiş gibi görünüyor. Plakayı kavrayacak şekilde genişleyen ızgara alanı altında gövde rengi zemin ilerliyor. En alta doğru uzayan diğer açıklık ise yanlara doğru yavaşça genişliyor. Alt sınırı mavi bir şerit ile vurgulanan açıklık ön tasarıma renk getiriyor. Farlar hizasında içeri yapılan derinlikler LED aydınlatmaları barındırıyor. Burnun ortasına doğru eğilen dikine yerleştirilmiş açıklıklar gri renkleri ile ayırt ediliyor. Farlarda ve açıklıklarda bulunan LED modülleri IONIQ’i karanlıkta tanıtıyor. Aracın kaputu pürüzsüz ilerleyişi ile burnun düz yapısına uyum sağlayarak onu destekliyor.

Hyundai IONIQ ArkaGörüntünün garipsenmesine asıl yan cephe neden oluyor. Eğik tavan çizgisi, kıvrımlı yan camlar ve derinleşen gövde panelleri hareketli bir görüntü oluşturuyor. Yan camların alt kenarı arkaya doğru ilerlerken hafifçe yükseliyor, ardından öne doğru bir dönüş yaparak tavan seviyesine erişiyor ve tavana paralel ilerleyerek başlangıç noktasına dönüyor. Alt ve öne kalkık kenar krom şerit ile vurgulanarak silüet belirginleştiriliyor. Cam geçişlerinde kullanılan cilalı siyah görünümlü kaplama kalite hissini geliştiriyor. Yan aynalar çizgi şekilli yan sinyal lambalarını üzerlerinde taşımakta. Ön tekerlek hizasından başlayan bel çizgisi stop lambasına doğru yol alırken yan cepheyi ikiye ayırmakta Alt kısım krom kaplı kapı kolları ile başlamakta. Gövde rengi paneller bel çizgisi ardından hafifçe çıkıklaşıyor. Kapıların alt kenarına dayalı olan siyah plastik şerit ise akslar arasında köprü oluşturmakta. Geniş çaplı jantlar detaylı görüntüleri ile sade yan cepheye detay kazandırıyor. Tavan çizgisinin ön kapı hizasındaki zirvesini uzun ve yavaş bir alçalma izliyor. Bagaj kapağına bağlanan tavan çizgisi IONIQ’e atletik bir duruş kazandırıyor. Arka cephe, yüksek bagaj kapağına rağmen hatchback görüntüsünü korumayı başarıyor. Arka camın eğik ve dikey parçası arasındaki beyaz kol stop lambalarını birbirine bağlıyor. Bel çizgisine ve arka camın altına uzanan lambalar, “C” şekilli kırmızı bölgeleri içinde beyaz alanlar barındırıyor. Lambalar, akışkan şekilleri ile diğer cephelerdeki şekillere uyum sağlayamıyor. Bagaj kapağının devamı büyük marka logosu, geniş aralıklarla yazılan model ve marka adı ile doldurulmuş. Tampondaki siyah bölge ise şık yukarıdaki boşluk kapatma çabalarını görmezden gelmeyi kolaylaştırıyor. Stop lambalarının sonuna kadar uzayan parçanın düz kenarları ve sivri köşeleri stop lambalarının buraya ait olmadığını bir kere daha hissettiriyor. Uçlardaki kedigözleri siyah renkli çizgilerle parçaya bağlanıyor. Orta bölgedeki derinlikte ise plaka yer alıyor. Alttan ilerleyen gövde rengi şeritte ise yeniden mavi bir çizgi beliriyor. Çizginin sınırları, üstündeki plaka derinliğinin sınırlarını devam ettirerek uyum oluşturuyor. IONIQ, taze görüntüsü ile beğeni topluyor. Pürüzsüz, tamamen akıcı bir tasarım olmasa da marka kimliğini yansıtan ve kendi kişiliğini ortaya koyan model, iç mekanda da aynı yolu izleyerek bütünlüğü sağlıyor.

Hyundai IONIQ İçDireksiyon, üç kollu yapısı ile sportif görünürken üzerindeki kontroller, metal kollar ve tekrarlanan mavi şerit ile modern görünüyor. Gerideki gösterge paneli ise dijital ekranı ile bilgiyi verimli biçimde sunarken teknolojik donanımın sergilenmesine rol oynuyor. Panelin siperliği göstergelerin ötesine geçmeden sonlanıyor, orta konsol ise renkli multimedya ekranı ile başlıyor. İki yanında simetrik havalandırma çıkışları olan ekranı müzik ve havalandırma sistemi kontrolleri izliyor. Havalandırma çıkışlarında devam eden mavi izler iç mekana renk katıyor. Yatay konsola geçiş sırasında açılan derinlik eşya gözü işlevi görüyor. Gerisinde ise vites kolu ve kol dayama paneli bulunuyor. Kontrol gruplarının geometrik şekilleri ve yumuşak köşeleri, üzerlerinde cilalı siyah kaplamalar ve krom çizgiler tasarım ve malzeme kalitesini sergiliyor. Yolcuların en çok vakit geçirdikleri bölüm, diğer Hyundai modellerinden farklı biçimde, teknolojik özellikleri ön plana alır şekilde tasarlanmış. IONIQ, dıştan içe yolculuk boyunca kişiliğini geliştiriyor ve ortaya koyduğu özelliklerini pekiştirerek akıllarda kalıyor. Fiyatı, elektrikli kullanım menzili ve salınım değerlerine bağlı olarak sınıfındaki durumu netleşecek. Ancak ilk bakışta Prius’a zorlu zamanlar yaşatacak gibi görünüyor.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s