Premium kompakt otomobiller arasında sessiz ve güçlü duruşu ile ilgi uyandıran Audi A3 Sportback, yüksek hacmi ve güncel donanımları ile sınıfının gizli kahramanları arasında. 2012’de tanıtılan güncel nesil rakiplerine kafa tutmayı sürdürüyor. 4310 mm uzunluk, 1780 mm genişlik ve 1425 mm yükseklik değerleri ile sınıf ortalamasındaki boyutlar, 3 parçalı yan camlar ile desteklenen Station Wagon benzeri görüntü ile daha büyük algılanıyor. Yalnızca gerekli olan detayların bırakıldığı sade tasarım duygulardan arındırılmış, bakışlar sayesinde özgüven tazelenmiş. Alçak burun ve arka cepheye kadar devam eden yüksek tavan çizgisi atletik özellikleri öne çıkarıyor. S line paketi ile daha sportif bir görüntü yaratılabiliyor. Burun tasarımı far ve ızgara şekilleri ile akılda kalıyor. Krom çerçeve ile vurgulanan altıgen ızgara, eğik üst köşeleri ile farlara bağlanarak son dönemin Audi ön yüzünü oluşturuyor. Üç boyutlu kanatlar ve marka logosu görüntüye detay katıyor, farlar ve içlerindeki küçük elemanlar da aynı etkiyi yaratıyor. Xenon plus aydınlatmalar Full LED üniteler ile destekleniyor, akılda kalıcı bir ışık imzası oluşturuluyor. Farların düz ilerleyişi yüzü gerginleştirmekte. Yan cephenin geniş ve gergin panelleri, dik C sütunu; 3 nesildir korunan A3 Sportback siluetinin temel elemanları. Belirgin omuz çizgisi ve 3 parçalı camlar ile uzunluğu vurgulamakta. Büyük jantlar sportif bir izlenim yaratıyor. Kapılara bağlanan yeni yan aynalar ses yalıtımına olumlu etkide bulunuyor. LED aydınlatmalar ile şekli vurgulanan iki parçalı stop lambaları ise aracın genişliğini ortaya çıkarıyor. Görünür egzoz çıkışlarının adedi ve görüntüsü modele göre değişmekte. İç mekan dış tasarımdaki yolu izliyor, az ile çok yaratmaya çalışıyor. Alçak ve kıvrımlı ön panel, üzerindeki basit şekilli detaylar ile öne çıkıyor. Dairesel havalandırma çıkışları ince ayara imkan tanırken modern görüntüyü geliştiriyor. Orta konsoldaki multimedya ekranı standart donanımda 2.5 inç köşegenli, monokrom özellikte gelirken üst donanımlarda MMI sisteminin bir parçası halini alıyor, 5.8 veya 7 inç olarak alınabiliyor. Sesli kontrol edilebilen sistem, Audi connect sistemi üzerinden internet erişimi sağlamakta. Sosyal medya özellikleri beraberinde yol durumu hakkında bilgi veren uygulamalar da mevcut. MMI sisteminin üst sürümlerinde kontrol bir tekerlek yerine dokunmatik zemin ile sağlanıyor.
Yatay konsoldaki kontrol elemanı elektronik park frenine geçiş sayesinde açılan alana yerleştirilmiş. Yatay konsoldaki depo gözleri günlük kullanımda kolaylık sağlıyor. Arka yolcu sırası, 2636 mm’ye ulaşan dingil aralığı sayesinde daha çok diz mesafesinden yararlanıyor. Yüksek ilerleyen tavan da ferahlık hissini pekiştiriyor. 380 litrelik bagaj hacmi, 60:40 oranında bölümlenmiş arka koltukların yatırılması ile 1220 litreye çıkıyor. Bagaj zemini kaldırılıp hacim bölümlere ayrılabiliyor. Bagaj hacmi ek paketler ile gelen ağ ve tutucular sayesinde daha verimli kullanılabiliyor. A3 Sportback, pek çok modern güvenlik donanımı ile alınabiliyor. Adaptif cruise control, sürücü dikkat asistanı, şerit takip asistanı, trafik işareti okuma ve otomatik uzun far geçiş sistemleri öne çıkıyor. Park sensörleri ve otomatik park sistemi de sunulmakta. ESC denge kontrolü ve ACC sistemlerinden yararlanan pre sense basic, çarpışma riski belirlendiğinde kemerleri sıkıyor, pencereleri kapatıyor; sürücüyü sesli ve görsel yollarla uyararak frenlemeye teşvik ediyor, gerekirse fren uyguluyor. A3 Sportback’pin performans özelliklerinin gelişimi hafifletme çabaları ile sağlanmış. Güncel model; gövde, kabin ve motordaki yeni malzemeler ve yapım teknikleri sayesinde önceki nesle göre yaklaşık 90 kg daha hafif. Hafiflik, elektronik destekli direksiyon sistemi sayesinde sürüşe de yansıyor. Araç, ülkemizde 4 motor seçeneği ile yalnızca Attraction donanım seviyesinde satılıyor. Dizel seçenek olan 1.6 TDI 110 beygirlik ünite 100 km’de 3.9 litre yakıt tüketiyor. Benzinli seçenekler ise 150 beygirlik 1.4 TFSI, 125 beygirlik 1.4 TFSI ve 110 beygirlik 1.2 TFSI üniteler olarak sıralanıyor. 100 km’de yakıt tüketimleri ise sırasıyla 4.7, 4.9 ve 5 litre. 1.2 litrelik ünite dışında tüm motorlar 7 vitesli S tronic şanzımanla eşlenmiş. A3 Sportback’in başlangıç fiyatı da 1.2 litrelik motora sahip model tarafından 83.000 TL seviyesinde belirleniyor. Fiyatlar dizel model ile 100.000 TL seviyesine kadar artıyor. A3 Sportback, kendi klasmanı, Premium kompakt sınıfta en düşük başlangıç fiyatı ile de öne çıkıyor. Model, aile ve bireysel kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılarken Premium tatmini de sunarak mutlu etmeyi başarıyor.
Tasarım bu mutluluğu pekiştiriyor. Burun, üzerindeki detayların içe doğru kapanışına ters olarak dışa doğru açılan bir şekle sahip. Yaratılan denge, tasarım ögeleri ile destekleniyor ve suratın nötr ifadesi oluşturuluyor. Merkeze yerleştirilen altıgen ızgara krom çerçeve ve ön camdan köşelerine uzayan kuşaklar ile öne çıkarılıyor. Alçaldıkça burnun içine doğru yönelen yan kenarlar ızgaraya şekil veriyor. Krom çerçeve ile ayrılan bölge içindeki aralıklı siyah şeritler ise ciddiyeti sağlıyor. Yanlara yaklaştıkça kalınlaşan şeritler ile gerginlik oluşturuluyor. Marka logosu altında bulunan plaka ile ızgara üzeri örtülüyor. Farların burun içine bakan uçları, ızgaranın üst ve yan kenarları arasındaki geçişi sağlayan eğik kenara paralel oluşları ile detaylar arasında bağlantı kuruyor. Izgaradan yanlara ilerlerken alt kenardaki basamak hareketi ile genişleyen farlar, ciddi ifadeyi güçlendiriyor. Burnun ortasını işaret eden şekil LED aydınlatmalar ile vurgulanmış, içindeki ince çizgiler ve metal şerit ile detaylandırılmış. Burnun alt kısmındaki detaylar boşlukları doldururken sportif kimliği vurgu yapmakta. Farlar hizasındaki açıklıklar altıgen ızgaraya kadar devam ediyor. S line paketi kapsamında gelen siyah zemin üzerindeki petekli desen ve birleşen kollar ile spor otomobillere gönderme yapılırken, dışlara doğru genişleme hissi yaratılmakta. Ana ızgara hizasında kesilen siyah zeminler yerine burnun altından yeni bir açıklık belirmekte. Yan kenarlarının eğimi sayesinde yanlara doğru alçalan ve siyah zeminlerin konturu halini alan çizgiler düzeni sağlıyor, ögeleri birbirine bağlıyor. Kaputun öne doğru hızla eğimlenmesi burnu daha alçak gösterirken A3’ü daha sevimli kılıyor.
A3 Sportback’i ayırt etmeyi kolaylaştıran yan cephe sade görüntüsü ile modern bir sanat eserine benziyor. Üst yarıyı kaplayan yan camların alt kenarı kaput çizgisi hizasından devam ediyor, arkaya kadar ilerledikten sonra yumuşak bir köşe ile tavana kalkıyor ve başa dönüyor. Krom çerçeve ile vurgulanan şeklin içindeki cam geçişleri cilalı siyah malzeme ile doldurulmuş, malzeme çeşitliliği yaratılmış. Kapı panellerine bağlanan aynalar yan sinyal lambalarını da taşıyor. Çıkıklaştırılan tekerlekler arasındaki boşluk eğimli çizgiler, girinti ve çıkıntılar ile dolduruluyor. Kapı eşiklerindeki çizginin yukarı doğru kalkışı kapı panellerindeki çizgi tarafından izleniyor. Farlarda stop lambalarına uzayan omuz çizgisi ise uzunluğu hatırlatıyor. Arka cephe eğik arka cam ve sırt ile atletik görünüyor. Tavanı sürdüren spoyler ardından gelen arka cam aşağı doğru yavaşça iniyor. Gövde rengi zemindeki ayraç çizgi ardındana ortada marka logosu, kenarlarda ise stop lambaları geliyor. Bagaj kapağı üzerindeki parçalarının kesik alt kenarı şekle hareket getiriyor. Kenarın eğikliği LED aydınlatmalar tarafından da tekrarlanıyor. Audi logosunun bulunduğu zemin ardından başlayan derinlikte plaka bulunuyor. Tampon, kapaktan sonra hafifçe çıkıklaşıyor, en altta ise siyah bir zemin beliriyor. Uçlara yerleştirilen dairesel egzoz çıkışları donanıma göre krom kaplamalı olarak da alınabiliyor. Siyah zeminin çerçeve içindeki deseni sportif görüntüyü sürdürüyor.
İç mekan basit geometrik şekillerden oluşan detayları ve kaliteli malzemeleri ile olumlu bir izlenim bırakıyor. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyonun dairesel merkezi marka logosunu vurguluyor. Gerideki gösterge paneli ise iki ana göstergeden ve 3.5 inçlik bilgi ekranından meydana geliyor. Siperlik yavaşça alçalıp erirken sağ tarafta orta konsol başlıyor. Multimedya ekranı üst donanımlarda elektrikli olarak katlanabiliyor. Siperliğin zeminindeki dairesel havalandırma çıkışları krom çerçeveleri ile öne çıkıyor ve kanatları ile uçak motorlarını hatırlatıyor. Konsolun devamında krom şerit üzerine yerleştirilmiş fiziksel kontroller geliyor. Temel işlev düğmelerinin altında ise ince uzun havalandırma kontrolleri bulunuyor. Hemen sonrasında başlayan yatay konsol depolama gözleri ve vites kolu ile devam ediyor. Multimedya ekranına aktarılan işlevler sayesinde orta konsol oldukça sade ve kolay kullanımlı görünüyor. Vites kolu gerisindeki tekerlek ya da üst donanımlarda dokunmatik yüzey MMI sisteminin rahat kontrolünü sağlıyor. Kapı panellerinde kıvrımlı kapı kolları ve kol dayama zeminleri görülüyor. Özel paketler kapsamında turuncu renkli alınabilen iç kaplamalar ile karanlık kabine renk geliyor. Panoramik cam tavan seçeneği ferahlığı arttırıyor. A3 Sportback, tatmin edici özellikleri ve tasarımı ile mantıklı bir seçim. Duygusal bir varlığı olmasa da kendini sevdiren bir otomobil, premium kompaktlar arasında cazip bir seçenek.