Kia cee’d

Kia’nın Avrupa’daki başarısının kilit elemanlarından cee’d, ikinci neslinin makyajlı sürümü ile yollara çıktı. Yenilenen iç ve dış tasarımdaki farklılıklar belirgin olmada da güncel trendlere uyumu sağlıyor. Yeniden tazelenen görüntü altında teknik özellikler ve donanımda da geliştirmeler mevcut. Yeni motor ve şanzıman seçeneklerinin hepsi Türkiye’ye varamasa da modelin Avrupa’daki yaygınlaşmasında olumlu etki yaratıyor. Son dönemde yenilenen Kia modellerinde sunulmaya başlanan GT Line donanım paketi artık 5 kapılı cee’d’de de tercih edilebiliyor, sportif görüntüyü kompakt sınıf otomobil çok yönlülüğü ile birleştiriyor. cee’d, boyutları sayesinde geniş bir iç hacim sunuyor. 380 litrelik bagaj hacmi arka koltukların yatırılması ile 1318 litreye çıkıyor. Kapı ceplerindeki eşya gözleri, gözlük cebi ve bardak tutucular ile günlük kullanım kolaylaştırılıyor. cee’d, tasarımı sayesinde kardeşi Hyundai i30’dan ayrılıyor. Daha zarif çizgiler ve ışıltılı parçalar cee’d’in daha üst sınıf bir otomobil olarak algılanmasını sağlamakta. Vurgulu, akıcı şekiller gözlere gövde üzerinde takip edecekleri bir yol sunarken modern bir hava da yaratılıyor. Burun tasarımının odak noktası kaplan yüzü ızgara olarak belirlenmiş. Yanlara uzayan farlar ise esnekliği ön plana çıkarıyor. Daha geniş ve açılı tampon tasarımı, artık krom çerçeve ile vurgulanan sis farlarını görüntüye dahil ediyor. Izgaraların yeni oval deseni burnun hatlarına uyumlu. GT Line modellerindeki buz kübü sis farları özgün bir tasarım detayı olarak akılda kalıyor. Yan tasarımda değişim bulunmazken, elden geçirilen 16-17 ve GT Line modellerine özel 18 inç jant seçenekleri sportif kimliği geliştiriyor. Yenilenen stop farları arka cephede dikkat çeken ilk detay oluyor. Beyaz bölgeleri vurgulanan lambalar, LED aydınlatmaları ile daha belirgin bir ışık imzası çizmekte. Tamponda yeni bir biçimde gruplanan kedigözleri tekerlekler hizasına vurgu yaparak görünümü güçlendiriyor. İç mekan malzeme ve tasarım kalitesi ile hayranlık uyandırıyor. Ana hatlar değişmeden korunurken ufak eklemeler ile güncellik sağlanmış. Yeni renk paletleri, asimetrik orta konsol boyunca kullanılan krom eklemeler ve cilalı siyah kaplamalar kalite hissine katkıda bulunuyor. Dizel modellerde yeni yalıtım malzemeleri ile iç mekana sızan sesin azaltıldığı açıklanmakta.

Arka koltukların yaşam alanı oldukça başarılı, iki yetişkin yolcunun rahatça uzun yolculuk yapabileceği bir ortam yaratılmış. Çift bölgeli klima ve panoramik cam tavan gibi donanımlarla cee’d’in becerileri geliştirilebiliyor. Orta konsoldaki 7 inçlik multimedya ekranı yeni sistemi ile daha çok olanak sunuyor. Navigasyon hizmetini destekleyen TomTom uygulamaları ile canlı trafik bilgisi, hava durumu ve çevre bilgisine erişimin mümkün olacağı söylenmekte. EuroNCAP’ten 5 yıldız alan modelin güvenlik donanımları arasında trafik işareti okuma sistemi, kör nokta uyarısı, geri trafik takibi ve geri görüş kamerası öne çıkarılıyor. Opsiyonel olarak otomatik park sistemi de alınabiliyor. cee’d’in eleştirilen yönlerinden sürüş hissi Torque Vectoring ve elektrikli direksiyon sistemindeki düzeltmeler ile iyileştirilmeye çalışılmış. Virajlarda iç tekerleğin torkunu azaltan Torque Vectoring dengeye katkıda bulunurken önden kayma eğilimini de düşürüyor. Elektrikli direksiyon sistemi, farklı modları ile şehir ve şehir dışı kullanımda farklı hisler sunuyor. Euro 6 karbondioksit salınım kısıtlamaları ile uyumlu hale getirilen motorlar arasına yapılan yeni ekleme düşük hacimli motorlar trendinin takipçisi. Kia’nın Avrupa’daki ilk küçük motorlarından olan 1 litrelik 3 silindirli ecoTurbo ünite 100 veya 120 PS güce sahip sürümleri ile satışa sunulacak. Makyajlı cee’d ülkemizde yalnızca 1.6 CRDi dizel motoru ile sunuluyor. Şanzımana bağlı olarak 100 km’de 4-4.2 litre aralığında yakıt tüketen motor 6 vitesli manuel şanzıman veya 7 vitesli DCT şanzıman ile alınabiliyor. Yeni DCT şanzıman manuel ve otomatik olarak kullanılabiliyor. Yumuşak ve sarsıntısız geçişleri ile beğeni toplayan şanzıman, manuel modunda sportif bir sürüş hissi sağlıyor. Kampanyalar sayesinde 65.000 TL seviyesine inen başlangıç fiyatı ile cee’d rakiplerine yakın fiyatlara sahip. Elbette diğer rakiplerin baz donanımlı cee’d’den üst donanımlı modellerinin fiyatı da bu seviyeye yakın seyrediyor ve adını ezberletmiş modeller pek çok alıcıya daha cazip geliyor. cee’d, görünümü, kalitesi ve donanımı ile güçlü bir rakip olsa da sürüş hissinin zayıflığı ve sınırlı model seçeneği onu en azından bu dönemde Türk pazarında görünmez hale getiriyor. Böylece cee’d de rakipleri ile yarışabilecek özelliklerine rağmen basit engeller yüzünden geri plana düşen bir model oluyor.

Kia cee'd ÖnTasarım cee’d’i rakiplerinden ayrıştıran ve onların seviyesine getiren kriter. Burun tasarımı, marka kimliğini korurken modelin kendine özel kimlik geliştirmesini de sağlıyor. Ön cama yakın eğimle ilerleyen kaputun ardından yavaşça dikelen zeminde bulunan ızgara değişken kalınlıktaki krom ızgarası ile öne çıkarılıyor. Eliptik şekillerden meydana getirilen desen modern görünüyor. Izgaranın üst kenarındaki girintinin hizasına Kia logosu yerleştirilmiş ve kaplan yüzü tasarımı tamamlanmış. Ana detayı destekleyen farlar, ızgaranın yan kenarlarına paralel yan kenarlara sahip. Arkaya düz biçimde uzayan üst kenara kıvrımla erişen alt kenar şekle hareket getirirken bakışları yukarı kaldırıyor. Üst kenar boyunca ilerleyen beyaz şeridin altında detaylı görünümleri ile etkileyici izlenim bırakan aydınlatma elemanları bulunuyor. Farların alt kenarı boyunca ilerleyen LED aydınlatma şeridi de bakışlara canlılık katıyor. Farlar ve ızgaranın alt kenarları arasındaki bağlantı silik bir çizgi sayesinde sağlanıyor. Burun üst ve alt yarısını ayıran gövde rengi açıklıkta plaka bulunuyor. Altta ise farlar hizasındaki sis farlarını birbirine bağlayan ince uzun ızgara yer almakta. Yanlara doğru düz biçimde uzayan ızgara ardından farlar hizasında yükselen siyah alan sis farlarına yer açıyor. Kalınlaşan alan “C” şekilli krom çerçeveler ile vurgulanıyor. Kenarların yukarı doğru kalkması ile farların ifadesine vurgu yapılıyor. Burnun en altından ilerleyen siyah plastik şeridin orta bölgede yükselip sis farları hizasında incelmesi üstteki şekle kontrast oluşturuyor ve burnun üç bölümünü ayrıştırmaya katkıda bulunuyor. Ön cam yanı kirişlerden ızgaraya uzayan çizgiler yavaşça silikleşiyor ve burnun uzunluğu vurgulanmış oluyor. Görüntü, cee’d’i cazip kılıyor. Işıltılı detaylar ile bakışlar daha canlı hale geliyor.

Kia cee'd ArkaBu canlılık akıcı yan cephe çizgileri ile sürdürülüyor. Tekerlekler arasındaki gövde rengi zeminde içeri yapılan hafif girintiler sade bir görüntü oluştururken fazla yüksek görüntüyü engelliyor. Sade bölümün üzerini örten yan camlar görüntüye hareket getiriyor. Alt kenar önce aşağı doğru alçalıyor, sonra yavaşça arkaya doğru yol alıyor ve en arkada tavana uzanıyor. Alt kenarı tavana paralel biçimde ilerleyerek örten üst kenar yan cam şeklini tamamlıyor. Krom çerçeve ve cilalı siyah kaplama malzemeleri kaliteli görünümü geliştirmekte. Yan sinyal lambasını üzerinde bulunduran yan aynalar şekilleri ile yan camlara uyum sağlıyor. Stop lambalarından ön tekerleğe uzanan soluk omuz çizgisi yan cepheyi ikiye bölüyor. Alt yarının detaylı görünen tek elemanı olan jantlar basit geometrik formları yoğunlaştırılmış biçimde sunuyor. Omuz çizgisi izlenerek varılan arka cephe atletik görüntüsü ile akılda kalıyor. Tavan çizgisini tamamlayan spoyler ardından gelen eğik arka camı stop lambaları izliyor. Öne doğru kalınlaşan ve sivrilen lambaların içimdeki yeni beyaz bölme, şekli ile Rio’nun lambalarını hatırlatıyor. Beyaz bölmenin yankısı gibi şeklini tekrarlayan lamba sınırlar öne doğru gerginlik yaratmakta. Bagaj kapağı ardından çıkıklaşan tamponda derine yerleştirilen plaka ve iki yanındaki kedigözü grupları bulunuyor. Yansıtıcı kırmızı parçalar, çevrelerindeki büyük siyah maske ile öne çıkıyor ve tekerlek hizaları vurgulanarak yere basma hissi yaratılıyor. En alttan çıkan krom egzoz çıkışı ise sportif bir ekleme olarak dış tasarımı sonlandırıyor.

Kia cee'd İçİç mekan modern çizgileri ile dışarıda oluşturulan havayı koruyor. Sürücü karşısındaki direksiyon, cilalı siyah yüzeyler ile kaplan yüzü şeklini tekrarlıyor ve kontrol elemanlarını grupluyor. Düğme yoğunluğu yorabilir. Gösterge panelinin siperliği solda havalandıma çıkışına, sağda orta konsola birleştirilmiş ve elemanlar birbirine bağlanmış. İç içe geçmiş üç ana göstergeden oluşan panelin merkezinde dijital ekranlı hız göstergesi bulunuyor. Yazı tipi ve aydınlatma modern görünümü destekliyor. Siperlik tarafından sarılan konsolun başında havalandırma çıkışları, devamında ise multimedya ekranı geliyor. Ön cam altı zeminin içine gömülen temel bilgiler göstergesi de bilgi aktarımını kolaylaştırmakta. Konsolun devamında, siperliğin grubundan bağımsız havalandırma kontrolleri geliyor. Yatay konsol ise depolama gözleri ve vites kolu ile başlıyor. Yatay zeminde de kullanılan cilalı siyah ve krom kaplamalar kalite hissini sürdürüyor. Koltuk döşemeleri renk değişiklikleri ile hareketli hissettiriyor. İç mekan tüm detayları ile yeni ve canlı görünüyor. cee’d, malzeme kalitesi ile de şaşırtıyor ve Alman rakipleri karşısında cazip hale geliyor. Ülkemizde bu cazibeyi fiyatı düşürüyor. Makyajlı modelden daha yaygın alternatifler benzer fiyatlarla satılsa da cee’d halen kötü bir seçim değil.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s