Lüks sınıftaki çekişme sedanları aşıyor ve SUV’lere de taşıyor. Her boyutta arazi araçları ve kırmaları yolları doldururken lüks sınıf müşterisi de SUV tipi otomobillere ilgi duymaya başlamakta. Sedanlardan daha özgür, ancak onlara yakın seviyede konfor sunan tam boyutlu lüks SUV’ler Avrupa pazarında yavaşça yaygınlaşıyor. Mercedes, GL ile bu pazara erken giriş yapan Avrupalı üreticilerden. Diğer Premium Alman markaları da önümüzdeki yıllarda bu sınıfta modeller sunmayı planlarken Mercedes modelinin ikinci neslini makyajlıyor. Makyajlı model, Mercedes’in ürün gamı yapısını daha anlaşılır kılmak üzere başladığı yeniden isimlendirme uygulaması kapsamında GLS olarak isimlendirilmiş. Aracın S-Serisi seviyesindeki bir SUV olduğunu belirginleştiren isim onu Mercedes arazi araçlarının zirvesinde konumlandırıyor. 7 koltuğu ile markanın diğer SUV modellerinden bir kere daha ayrışan GLS; konfor, hareket özgürlüğü ve güvenlik ana başlıklarında öne çıkıyor. Makyaj ile beraber geliştirilen verimlilik özellikler, elden geçirilen havalı süspansiyon ve sürüş modları, eklenen 9G-TRONIC şanzıman ve teknolojik donanımlar GLS’i güne uyduruyor. Güne uyumun sağlanmasında içerik dışında paket de büyük rol oynuyor. Yenilenen burun tasarımı ve hafifçe düzeltilen arka cephe modeli güncel Mercedes çizgisine yaklaştırıyor ve ürün gamında tutarlılığı sağlıyor. Lüks ve uyumu büyük bir ölçekte sunan dış cephe, iri şekiller ve krom detaylar ile güçlü görünüyor. Malzeme çeşitliliği lükse vurgu yapıyor. Far şekilleri düzeltilmiş, ızgara ve tamponun üst bölgeye uyumu sağlanmış ve daha sevilesi bir surat ifadesi ortaya çıkarılmış. Kalın çizgiler ve köşeler ise modelin ayırt edilmesini kolaylaştırmış. Akıllı LED aydınlatmalar opsiyonel olarak alınabiliyor, güçlü ışık imzasının görsel etkisinin yanı sıra daha kaliteli bir yol aydınlatması elde ediliyor. Yan cephe değiştirilmeden aktarışmış. Krom çıtalar tarafından vurgulanan uzun tavan çizgisi aracın sertliğine ve boyutlarına dikkat çekiyor: 5130 mm uzunluk, 1934 mm genişlik, 1850 mm yükseklik ve 3075 mm dingil aralığı değerleri GLS’in kırma SUV’lerden ne kadar farklı olduğuna dair basit bir ipucu veriyor. Düz tavan çizgisi her koltuk sırasında geniş hacim, baş, diz ve omuz mesafesi sunuyor. 680 litrelik bagaj hacmi 2300 litreye kadar artıyor ve 2124 mm’ye kadar uzunlukta yükler taşınabiliyor.
İç mekan 7 kişi için de aynı konfor seviyesini sunacak biçimde tasarlanmış. SUV’lerde S-Serisi standardı yaratmayı hedefleyen marka sıcak ve canlı bir ortam yaratmış. Doğuştan bir yedi koltuklu model olan GLS, büyük boyutları ve iç hacme katkıda bulunan şekli ile ferahlık kazanıyor. Yeniden tasarlanmış orta konsol üzerinde entegre multimedya ekranı bulunuyor. 8 inçlik COMAND multimedya sistemi üst sürümlerinde acil destek hizmetleri ile geliştirilebiliyor. Ekran, yatay konsol üzerindeki dokunmatik yüzey ile yönetiliyor. Sürücü karşısındaki yeni üç kollu direksiyon sportif sürüş hissini içeri yansıtırken 12 düğmesi ile çeşitli işlevlerin kontrolünü sağlıyor. Deri, ahşap ve metal parçaların arasında bulunduğu çeşitli malzemeler ile şekillendirilen iç mekan güvende hissettiriyor. Opsiyonel hava iyonlaştırıcı sistemi içeri giren havayı temizliyor. GLS ile beraber standart olarak sunulan güvenlik donanımları arasında öne çıkanlar frenlemeli çarpışma asistanı, sürücü dikkat asistanı, rüzgar denge desteği olarak sıralanıyor. Opsiyonel donanımlar arasında şerit takip asistanı, kör nokta uyarısı, hız sınırlayıcı, dur kalk özellikli DISTRONIC PLUS, fren gücünü ayarlayan BAS fren desteği, arkadan çarpışmalarda şiddeti düşüren PRESAFE sistemi, 4ETS dört tekerlekten çekiş desteği ve viraj desteği bulunuyor. GLS, DYNAMIC SELECT sürüş modları ile farklı sürüş karakterleri sunuyor. Comfort, sport, kaygan zemin, kişisel, off-road ve arazi paketi seçili modellerde off-road+ modlarını sunan sistem başta elden geçirilmiş AIRMATIC havalı süspansiyonu ayarlıyor. Aracı 306 mm’ye kadar yerden yükseltebilen sistem, 600 mm sudan geçme eşiği sunuyor. Modelin tüm motorları ECO Start Stop sistemine sahip. Büyük cüssesi ve büyük motorları ile ister istemez yakıt tüketimi değerleri yükselen GLS’te yakıt verimliliği önlemleri çeşitlendirilebilirdi. 4MATIC dört tekerlekten çekiş sisteminin standart olarak sunulduğu GLS, 2 benzinli, 1 dizel ve 1 AMG sürüm ile sunuluyor. GLS 500 4MATIC, V8 BiTurbo motoru ile 455 beygir güç üretirken, diğer benzinli seçenek GLS 400 MATIC, V6 BiTurbo motoru ile 333 beygir güç üretiyor ve 100 km’de 8,9 litre yakıt harcıyor. Dizel seçenek GLS 350d 4MATIC 258 beygir güç üretiyor. Sportif kişiliği öne çıkaran detayları ile standart modellerden ayrışan GLS 63 AMG ise 585 beygir güç üretiyor. AMG model hariç tüm modeller 9G-TRONIC şanzımana sahip. Ülkemiz müşterisinin kanı her ne kadar SUV’lere kaynamış olsa da lüks sınıf alıcısı halen sedanları tercih ediyor; bu durum GLS’in yollarda görülme sıklığını düşürüyor. Makyajlı modelin durumu değiştirmesi beklenmiyor, rakibi –bir zamanların popüler otomobili- Audi Q7 bile yeni nesli ile yollarda nadiren görülürken GLS’in çok satması mümkün görünmüyor. 200.000 TL üzerindeki tahmini başlangıç fiyatı onu yeni bir müşteri kitlesine de tanıtmıyor. GLS, satış adedi ile olmasa da özellikleri ile sınıfında öne çıkıyor.
Burundaki güçlü mimik aracın tarzını belirliyor. Merkeze yerleştirilen büyük Mercedes logosu çevresinde kurgulanan tasarım marka kimliğini öne çıkarırken aracın büyük boyutları ve korkusuz doğası ortaya konuyor. İçi dolgulu marka logosunu sarmalayan ve yanlara uzayan iki metal görünümlü kol, üzerlerindeki açıklıklar ile sert kişiliğe katkıda bulunuyor. Farlar, şeritlerin ve marka logosunun üzerinde bulunduğu ızgara açıklığının şekline uyum sağlıyor. Izgara açıklığının aşağı doğru kıvrılan ve bir parantez biçimini alan yan kenarları, kendinden geride konumlandırılmış farların da yan kenarları oluyor. Farlar, arkaya doğru uzuyor ve kısa süre sonra sonlanıyor. Paralel alt ve üst kenarlar ve bu kenarları birleştiren “<” şekilleri yan cepheye işareti güçlendiriyor. Farların ızgaranın altına doğru kıvrılan alt ucu şekle esneklik katıyor. Üst kenar boyunca ilerleyen LED aydınlatmalar yavaşça kıvrılarak ızgara yanına alçalıyor. Çizgi şeridin üzerinde noktasal aydınlatma modülleri bulunuyor. LED şeridi altındaki ana bölümde ise iki ana aydınlatma parçası görülüyor. Cevhersi görünüm lüksün ipuçlarını verirken teknolojik donanımı da sergiliyor. Burnun alt yarısındaki hava girişi krom çerçeve ile vurgulanıyor. Kalın krom çerçeve düz bir üst kenara ve en alta kadar alçalan kollara sahip. İki kol arasında ince çizgiler geçişi sağlıyor. Çizgilerin birbirine ve yere paralel ilerleyişi genişliği ve sağlamlığı vurguluyor. Krom çerçeve dışındaki siyah kanal hava girişinin şeklini belirginleştiriyor. Yanlarda, farlar hizasında içeri yapılan iki girinti ile sahte sis farı yuvaları oluşturulmuş. Derinliği vurgulayan çizgiler içeri gömülme etkisini arttırıyor. Burnun en altından geçen siyah plastik şerit, krom çerçeve hizasında kesilerek burnun orta bölgesine vurgu yapıyor. Aynı hizadaki Mercedes logosu kaput üzerindeki çizgiler ile de işaret ediliyor. Ön camdan ızgara hizasına doğru ilerleyen çizgiler kaput zemininde oluşturdukları yükseltiler ile öne çıkıyor ve gözleri marka logosuna yönlendiriyor. Bunun ortasından geçen daha silik bir çizgi ise aracın simetri eksenini oluşturuyor.
Büyük ögeleri ile aracın büyük boyutlarına uyum sağlayan burun tasarımını benzer özellikler paylaşan yan yasarım izliyor. Uzun yan camlar iç mekanın aydınlık getiriyor. Düz alt kenar sırta kadar ilerliyor, sona doğru yavaşça yükseliyor, ardından eğimle tavana uzuyor ve tavana paralel üst kenar ile başladığı yere dönerek cam şeklini oluşturuyor. Krom çerçeve şekli vurgularken, geçişlerde kullanılan cilalı siyah kaplama kalite hissini yükseltiyor. Tavan boyunca devam eden krom çıtalar uzunluğu vurgularken çok yönlülüğe dair ipuçları veriyor. Ön kapı camı ucundan çıkan yan aynalar yan sinyal lambalarını üzerinde taşıyor. Gövde panelleri kapı kolları hizasında yavaşça kıvrılarak genişliyor ve hafif bir dalga yaratıyor. Tekerlekler üzerinden geçen silik çizgiler kapılar hizasında alçalarak aşağıdan devam ediyor, ön ve arka aksı birbirine yakınlaştırıyor. Tekerlekler arasında devam eden siyah plastik kaplama üzerinde beliren krom çıta farklılık oluşturuyor. Plastik kaplamanın tekerlekler üzerine çıkmayışı GLS’in tipik SUV’lere benzemek gibi bir kaygısı olmadığını gösteriyor. Arka tekerlek üzerindeki çizgi stop lambalarına bağlanarak gözleri arkaya taşıyor. Arka cephe, neredeyse dik sırt ile aracın sert izlenimini güçlendiriyor. Düz arka cam hafifçe kıvrımlı bir alt kenar ile sonlandıktan sonra iki stop lambasını birbirine bağlayan krom şerit geliyor. Öne uzarken şişkinleşen lambalar, içlerindeki karmaşık aydınlatma elemanları ile gelişmiş görünüyor. İki lamba arasındaki krom şerit genişliği vurguluyor. Şeridin devamındaki derinliğe plaka yerleştirilmiş. Bagaj kapağı ardından çıkıklaşan tampon üzerindeki krom şerit ve egzoz çıkışları lüks izlenimini güçlendiriyor. GLS, sert, yarı sportif – yarı zarif bir dış tasarıma sahip. SUV ve lüks sedan dünyaları arasında kalmışlığı onu özel yapan bir durum.
İç mekanda da bu arada kalmışlık devam ediyor. Kokpit elbette bir S-Serisi kokpiti değil, ancak oldukça lüks ve teknolojik hissettiriyor. Yeni direksiyon büyük Mercedes logosu ve üç kolu ile öne çıkıyor. Gerisindeki gösterge paneli iki ana göstergeden meydana geliyor. Tüpler ile sarılan iki gösterge dikkat çekiyor. Aralarındaki bilgi ekranı bilgi aktarımını hızlandırıyor. Panelin siperliği yavaşça alçalarak ön cam altı zemine birleşiyor. Orta konsol hizasında yeniden bir şişme başlıyor. İki yandaki havalandırma çıkışları arasında multimedya ekranı yerleştirilmiş. Konsola daha birleşik görünen ekranın devamında multimedya kontrolleri ve havalandırma sistemi düğmeleri geliyor. Orta konsolun orta bölgesi ve yatay konsolun başlangıcı ahşap kaplama ile farklılaştırılmış. Konsolun devamında dokunmatik yüzey ve tekerlek kontroller geliyor. Geniş kol dayama paneli kumaş kaplaması ile koltuklara uyum sağlıyor. Kapı panellerinde zarif şekillere sahip kapı kolları ve düğmeler bulunuyor. Tüm yüzeylerde kullanılan deri kaplamalar GLS’in sınıfını belli ediyor. Arka yolcu sıraları oldukça geniş. 3. sıra koltuklar her ne kadar alçak olsa da yetişkinlerin kısa süreli kullanımına uygun. GLS, kalabalık aileler hedeflenerek tasarlanmış olsa da dünya genelinde pek çok sürücü onu sadece büyük olduğu için seviyor. Satın alma sebebi büyüklük hissi ya da ihtiyaç olsun, o sürücüsünü tatmin eden bir otomobil.