DS 4 Crossback

DS’in Citroen’den kopuşunu resmileştiren son model özgün kompakt otomobil DS 4 oluyor. 2010’da Citroen ürün gamındaki sportif kompakt eksikliğini gidermek üzere tanıtılan araç, artık kendi ayakları üzerinde duran markası DS’in yollardaki bir başka temsilcisi olmaya hazırlanıyor. 2015 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilenen makyajlı model yoluna artık iki sürümü ile devam ediyor. Standart DS 4’e daha sert görünümlü Crossback türevi eşlik ediyor. Yeni DS 4 Crossback şehirli kardeşinin yüzüne yansıyan tüm duyguları korurken daha sportif bir izlenim bırakıyor. Standart modelden 30 mm daha yüksek olan Crossback, siyah plastik kaplamaları ve metal tavan çıtaları ile Crossover’lara benzemeye çalışıyor. Detaya gösterilen özen ve yaratılmaya çalışılan duygulu sürüş deneyimi DS 4 Crossback’in sınıfındaki konumunu özel hale getiriyor. 4.28 metre uzunluk, 1.81 metre genişlik ve 1.54 mm yükseklik değerlerine sahip olan aracın bagaj hacmi 359 litrenin üzerinde. Pratik kullanım özellikleri gelişmemiş, arka camları açılamıyor olsa da DS 4 yollarda bakışları üzerine çekmeyi başarıyor. Alışılmadık kıvrımlı gövdesi ve dairesel tavan çizgisi doyurucu ve akılda kalıcı bir tasarım meydana getiriyor. Buruna makyaj ile beraber gelen altıgen şekilli DS kanat ızgarası, 2012 yılında markanın geleceğini işaret eden Numero 9 konsepti ile ilişki kuruyor. Tüm Citroen logolarının yerine geçen DS işareti markanın olgunluğunun somut bir ifadesi. Yeni DS LED Vision farlar Xenon ve LED aydınlatmaları bir araya getiriyor. Virajlarda dönen sis kırıcı aydınlatmalar da sunuluyor. Akıcı ve zarif çizgiler bolca krom detay ile vurgulanıyor. Özgün gövde şekli ve tutarlı oranlar, uyum yaratan detay yerleşimleri aracı ideal objeye yakınlaştırıyor. 45 dereceye kadar görüş sunan uzun ön cam iç mekanı ferahlatıyor.

Yan cephe geniş ve çıkık tekerlekleri ile güçlü bir yere basma hissi oluşturuyor. Tavan çıtaları aslında çok da olmayan çok yönlülüğü dışa vuruyor. Kişiselleştirme seçenekleri DS 4’ün tavan, spoyler ve ayna kapaklarının ikincil bir renge boyanabilmesine olanak sunuyor. Siyah, mavi, mor ve turuncu olarak sıralanan ikincil renkler ile 38 gövde rengi kombinasyonu yaratılabiliyor. İç mekan sıcak renkler ve kısa camlar ile küçük ancak sıcak hissettiriyor. Bu sıcaklık güven hissine temel oluşturuyor. Kaliteli malzemeler, düzgün dağıtılmış kontroller ile lüks ve rafine iç mekan 3 tip deri seçeneği ile kişiselleştirilebiliyor. Damarlı ve napa derilerin de aralarında bulunduğu seçenekler, DS’e özgü saat kayışı desenli koltuklarda da kullanılıyor. Ön koltuklar masaj özelliği ile alınabiliyor. Orta konsolda 7 inçlik bir dokunmatik multimedya ekranı bulunuyor. 12 adet fiziksel düğmenin azaltılmasını sağlayan ekran iOS işletim sistemli telefonlara özel CarPlay arayüzü ile de kullanılabiliyor. Bu arayüz üzerinden araç özellikleri Siri sayesinde yönetilebiliyor. Ayrıca sunulan MirrorLink sistemi sayesinde belirli akıllı telefon uygulamaları araç ekranı üzerinden görüntülenebiliyor. Ekran, aracın bakım zamanı ve konumu gibi verileri de sunuyor. DS 4, şerit takip uyarısı, kör nokta uyarısı, geri görüş kamerası, yokuş kalkış desteği, hız sabitleyici ve düşük lastik basıncı algılama sisteminin de aralarında bulunduğu güvenlik donanımları ile geliyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma özelliği de sunuluyor. Crossback modeli 2 benzinli ve 2 dizel motor ile üretilecek. Güçleri 120-210 beygir arasında değişen motorlar 100 km’de 3.7-5.9 litre arasında yakıt tüketiyor. 6 vitesli manuel şanzımanla gelen Puretech 130 beygirlik benzinli ünite 4.9 l /100 km tüketim değerine sahip. Ona eşlik eden ikinci benzinli ünite THP 105 ise EAT6 şanzımanla sunuluyor ve 5.5 l/100 km tüketim değerine sahip. Dizel motorlar, özel partikül filtreleri ile hiç NOx gazı üretmiyor. BlueHDi 120, 6 vitesli manuel veya EAT6 şanzımanla 100 km’de 3.7 litre yakıt harcıyor. 180 beygirlik BlueHDi ünite ise yalnızca EAT6 şanzımanla geliyor ve 4.3 l/100 km tüketim değerine sahip. Tüm motorlar Start&Stop sistemine sahip. Crossback ve standart DS 4 modellerinde de sunulan akıllı çekiş kontrolü, özellikle kaygan zeminlerde başlatma ve sürüş sırasında kaymayı en aza indiriyor. Vites değişim göstergesi ise sürücüye daha verimli bir sürüş tarzı kazandırıyor.

DS 4 Crossback ÖnKendinden emin yüz ifadesi DS 4 Crossback’in sert kişiliğini geliştiriyor. Burnun merkezindeki altıgen ızgaranın düz alt ve üst kenarları aracın genişliğini vurguluyor. Merkezdeki DS logosu çevresi boş bırakılarak vurgulanmış. Gerideki ızgaranın eğik çizgileri DS logosuna paralel ilerleyerek logoyu bir kere daha öne çıkarıyor. Altıgen ızgaranın krom çerçeveleri yanlara doğru kalınlaşıyor ve farlara birleşiyor. Uçlara doğru gerçekleşen kalınlaşma bir gerilme etkisi yaratıyor ve gözleri farlara yönlendiriyor. Farların içinde krom bir çizgi ile ana bölümden ayrıştırılan aydınlatma grubu, ızgaranın krom çerçevesinin uçlarına birleşerek ögelerin birbirine bağlanmasını sağlıyor. Farlar, ızgaranın uçlarının bıraktığı yerden devam ediyor ve arkaya uzarken bir basamak alçalan alt kenar ile kalınlaşıyor. Izgaranın hizasına pürüzsüzce birleşen farlar, çevrelerini saran LED aydınlatmalar ile ışıltılı görünüme katkıda bulunuyor. Kaputun dalgalı yapısı ışığın pek çok farklı şekilde yansımasını sağlayarak bu görüntüyü destekliyor. Ön camdan burnun ortasına doğru ilerleyen iki silik çizgi DS logosunun hizasını vurguluyor. Burnun alt kısmına geçiş ana ızgaradan itibaren başlayan parlak siyah kaplama aracılığıyla gerçekleşiyor. Farların altına da uzanan bu siyah kaplama giderek daralarak aşağı iniyor ve alt hava girişine birleşiyor. Kaplama hizası boyunca süren ince uzun hava girişi, ortasından geçen parlak çizgi ile uçlardaki sis farlarına bağlanıyor. Derine gömülü siyah zeminlerdeki dairesel sis farları farlar altındaki boşluğu dolduruyor.  Birbirine bağlanan siyah detaylar ile düzenli bir görüntü oluşuyor. Burnun en altından geçen gövde rengi çizgi burnun ortasında incelerek üzerindeki detayları daha görünür kılıyor.

DS 4 Crossback ArkaDS 4’ün özgün silüeti sportif görüntüye de katkıda bulunuyor. Dairesel tavan çizgisi ile birbirine bağlanan ön ve arka cepheler dinamik ve toplu bir görüntü meydana getiriyor. Yan camların düz alt kenarı arkaya uzuyor, ardından yumuşak bir köşe ile kalkarak tavan çizgisine paralel ilerleyen üst kenara birleşerek şekli tamamlıyor. Kalın krom şerit ile vurgulanan cam şekli ön cephede hissedilmeyen sıcaklığı sunuyor. Tavan üzerindeki metal çıtalar Crossback modele özgü detaylar arasında. Gövde rengi zeminden beliren yan aynalar, ikincil gövde renginde kapaklara sahip. Çıkıklaştırılan tekerlek yuvaları siyah plastik kaplamalar ile vurgulanıyor, aracın yerden yüksekliği bir kere daha hissediliyor. Ön tekerleğin hattının yankısı olan gövde rengi çizgi arkaya uzarken ön kapı kolu hizasında sonlanıyor. Arka kapı kolu ise arka kapının camına birleştirilmiş ve bir coupe otomobil hissi yaratılmaya çalışılmış. Aracın en sık dile getirilen eksikliklerinden biri olan arka camlar sorununda makyaj ile beraber getirilen bir çözüm yok. Kapıların alt kısmında beliren çıkıklık yavaşça şişiyor ve aracın fazla uzun görünmesini engelliyor. Arka kapı üzerinden başlayan yeni bir çizgi arka tekerleğin üzerinden geçerek stop lambalarına bağlanıyor. Öne uzayan iki kollu stop lambaların, sırtın dairesel eğimini ortaya çıkarıyor. Yukarı çekilerek görüşü kısıtlayan kısa arka camın ardından gelen stop lambaları, karartılmış kırmızı zeminleri ardında ince LED aydınlatmalar taşıyor. Öne uzayan sivri ucun altında aşağıya uzayan daha kalın bir kol bulunuyor. Aracın omuzlarını oluşturan lambaların arasında marka logosu ve geniş aralıklarla yazılmış Crossback kelimesi bulunuyor. Bagaj kapağında başlayan derinlikte plaka yer alıyor. Tamponda da devam eden dairesel eğim DS 4’e atletik bir duruş kazandırıyor. Stop lambalarının altındaki “C” şekilli açıklıklar aracın hava ihtiyacını göstererek sportif özelliklere gönderme yapıyor. Benzer şekilde en alttan uzayan siyah zemindeki krom egzoz çıkışları spor otomobilleri çağrıştırıyor. Tek parça krom ile oluşturulan çıkışlar tasarıma nitelik katıyor. Kedigözleri “C” şekilli açıklıklar ve egzoz çıkışları arasındaki boşluğu dolduracak boyutta konumlandırılmış. Tavan çizgisini sürdürerek arka camın üzerine çöken spoyler farklı rengi ile öne çıkıyor.

DS 4 Crossback İçİç mekan sıcak renkler ve kaliteli malzemeler ile beğeni topluyor. Sürücü karşısındaki dört kollu direksiyon, üzerindeki metal eklemeler ve krem rengi kaplaması ile iç mekanın geri kalanına uyum sağlıyor. Üzerindeki dikdörtgen formlu DS arması farklılık yaratıyor. Gerisindeki gösterge paneli üç ana tüpten oluşuyor. Okunaklı ve modern yazı tipi ile göstergeler tasarım kalitesine katkıda bulunuyor. Siperlik direksiyon hizasında öne eğiliyor, ardından yanlara uzarken yavaşça geriye çekiliyor. Orta konsolun üst ve yan sınırlarını belirleyen siperlik yönetim araçlarını şoföre yaklaştırarak kullanım kolaylığı sağlıyor. Orta konsol krom çerçeve ile sarılan havalandırma çıkışları ile başlıyor. Çıkışlar ardından gelen multimedya ekranı hafifçe derine yerleştirilmiş. Ekranın devamındaki fiziksel kontroller eskisinden daha geniş aralıklı ve az sayıda. Dikey ve yatay konsol geçişinde bir depolana gözü bırakılmış. Devamında ise vites kolu ve kol dayama parçası geliyor. Kumaş kaplama ön panel sonrasında kapı iç yüzlerinde de devam ediyor. Yumuşak kenarlı kol dayama zeminleri ve kapı kolları DS 4’ün iç mekanını huzurlu kılıyor. Arka yolcu sırası eğimli arka camlar sayesinde daha karanlık ve sıkışık hissettiriyor. Konfor sınırı olan 4 yetişkinin ardından DS 4’ün içi sıkışık bir hal almaya başlıyor. Makyajlı DS 4’ün yıl sonuna doğru satışa çıkması bekleniyor. Ülkemizde 90.000 TL civarında bir fiyata sahip olan güncel DS 4 kompakt sınıfın normal müşteri kitlesine erişemiyor. Fiyat dezavantajı pek çok alıcıyı Alman Premium otomobillerine yönlendiriyor. Kendini Premium bir marka olarak tanımlasa da DS henüz ülkemizde bu kimliği ile tanınmıyor ve satışlar yavaşça ilerliyor. Makyajlı DS 4 ve Crossback sürümünün fiyatının da yine 90-100.000 TL aralığında olacağı tahmin ediliyor ve satışlarda büyük bir değişim ön görülmüyor. Özellikle DS 4’ü isteyen alıcılar kendini onunla mutlu etmeyi başaracaktır, ancak daha büyük bir kitlenin onu tanıması için DS markasının Türkiye’de yaygınlaşması gerekli.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s