Honda’nın ilk olarak 2001 yılında ortaya çıkan küçük sınıf MPV modeli Jazz, bir süre ortalıkta görünmedikten sonra 3. nesli ile yollara geri dönüyor. Renkli ve hareketli görüntüsü, küçük boyutlarına rağmen rakiplerinden üstün çok yönlülüğü ile şehirli olmak için yaratılan model, markanın yakın zamanda oturtmaya başladığı kurumsal görüntüsünü kullanıyor, eskisinden çok daha sofistike ve donanımlı hissettiriyor. Yolculara en çok hacmi sunarken teknik aksama ayrılan yerin en aza indirilmesi çabaları çok daha ferah bir kabin oluşturmuş. Yeni bir platform üzerinde geliştirilen Jazz eskisinden %12 daha hafif. 95 mm artışla 3995 mm uzunluk, 30 mm artışla 2530 mm dingil aralığına kavuşan aracın genişliği 1694, yüksekliği ise 1550 mm. Yüksek tavanın dışarıdan ipuçlarını verdiği gibi eşya taşımak Jazz’ın başarılı olduğu konulardan biri. 354 litrelik bagaja erişim geniş bagaj kapağı ağzı ve alçak eşiği sayesinde kolay. Arka koltukların yatırılması ile hacim 1314 litreye ulaşıyor. Sunulan opsiyon paketlerinden yük taşıma odaklıları köpek parmaklığı, su geçirmez zemin ve ayraç gibi bagaj düzenleme araçları da sunuyor. Dünyanın pek çok bölgesinde satılan Jazz’ın Avrupa sürümleri diğer pazarlardaki sürümlere göre daha sağlam. Alınan ek güvenlik önlemleri Jazz’ın bu kıtanın kurallarına uyumunu sağlıyor. Görüntü hala tanıdık, ancak tarzda belirgin bir değişim var. Eski nesillerin mutlu yüz ifadesi yerini daha karizmatik ve kurnaz bir ifadeye bırakmış. Modern çizgiler ve detaylı burun tasarımı ilk bakışta etkilemeyi başarıyor. Daha ayık ve fütüristik görüntü, burundaki boşlukların oluşturduğu X şekli ile başlıyor, arkaya uzanan açık çizgiler ile devam ediyor. Küçük boyutlar aracın dışarıdan bakıldığında da güvenli ve bütün halinde algılanmasını sağlıyor. Ön ızgarada Honda logosunu saran “katı kanat” daha önceki Honda modellerinden tanınan bir tasarım ögesi. Yavaş yavaş tüm modellerde kullanılmaya başlanan bu detay, farlar ve ızgara arasındaki bağı güçlendirirken marka kimliğini vurguluyor. Ailenin küçük çocuğu değil de tam bir üyesi görüntüsüne erişen Jazz, yan kısmındaki hareketli paneller ile sportif görünüyor. 15 ve 16 inçlik jant seçenekleri de aynı etkiyi yaratıyor. Arka kısımdaki dikey stop lambaları yüksekliği vurgularken aracın akılda kalıcılığını arttırıyor. Aracın altındaki kaplamaların düzleştirilen şekli aerodinamik performansı iyileştirirken ses yalıtımına da katkıda bulunuyor.
Büyüyen iç mekan kaliteli malzemeler ile eskisinden daha üst sınıf hissettiriyor. Ön koltukların altına ve olabildiğinde alçağa yerleştirilen yakıt tankı yolcu alanını en az miktarda kısıtlıyor. Tavanla oldukça yukarıda birleşen ön cam içeriye daha çok ışık girişini sağlıyor, ayrıca sürücünün görüşünü de iyileştiriyor. Ön koltuklar arasında 2 bardak tutucu ve içine bir tablet sığabilen depo kutusu bulunuyor. Aracın yük taşıma becerisini geliştiren özelliklerin başında Magic Seats geliyor. Diğer Honda modellerinden bilindik bu koltuk tasarımı, arka sıra koltuklarının farklı pozisyonlar almasını sağlıyor. Tamamen yatırılmış sırtlıklar 1505 mm düz zemin oluşturuyor, yukarı kaldırılmış minderler ön ile arka koltuklar arasında 1280 mm yükseklikte yüklerin taşınabileceği açıklık yaratıyor. Ön koltuk sırtlığının öne yatması 2480 mm uzunluğa kadar eşyaların taşınabilmesini sağlıyor, ayrıca aynı sırtlık arkaya da yatarak hemen gerisindeki arka sıra yolcusunun ayaklarını uzatabileceği bir zemin de oluşturuyor. Arka sıranın bu keyif verici özelliği ön koltukta yolcu bulunmadığı sürece kullanılabiliyor. Ancak normal kullanımdaki diz mesafesi de oldukça yeterli. Rakipsiz diz, omuz ve baş mesafesi Jazz’ın sınıfını unutturuyor. Sürücü koltuğu ve direksiyonun ayar kabiliyeti arttırılmış. Klima artık standart sunuluyor. Orta konsolda standart donanımda 5 inçlik bir ekran bulunuyor, üst donanım seviyelerinde ise 7 inçlik Honda Connect ekranı geliyor. Android işletim sistemi üzerinde geliştirilen Honda Connect, akıllı telefon hareketleri ile yönetiliyor, internet erişimi sunuyor, akıllı cihazlara Bluetooth ile bağlanıyor ve bünyesindeki MirrorLink sistemi ile belirli uygulamaları araç ekranına yansıtıyor. Garmin navigasyon sistemi de alınabiliyor. 6 hava yastığına sahip olan Jazz’In güvenlik donanımı listesinde şehir içi frenlemeli çarpışma önleme asistanı, ön çarpışma uyarısı, yokuş kalkış desteği, hız sınırlayıcı, şerit takip uyarısı, trafik işareti okuma, uzun far asistanı bulunuyor. Elektronik fren gücü dağıtımı, fren ve denge asistanları, yavaşlama durumunda frenleri hazırlayan fren öncesi asistanları öne çıkan güvenlik destekleri arasında. Tutarlı süspansiyon ve direksiyon sistemleri titreşimi ne kabine ne de sürücünün eline aktarıyor. Özel bir sistem dönüşler sırasında içte kalan tekerleği hafifçe frenleyerek daha net ve çevik dönüşler sağlıyor. Jazz’ın Avrupa’daki tek motor seçeneği 1.3 litrelik benzinli i-VTEC ünite. 102 PS güç üreten motor, 6 vitesli manuel veya CVT şanzımanla tercih edilebiliyor ve her ikisiyle de 100 km’de 4.6 litre yakıt harcıyor. Jazz, küçük sınıfın az rağbet gören bir alanındaki en iyi seçenek. Eskiden olduğu gibi konusuna hakim, sürücü ve yolcusunun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak durumda. 2015 sonlarına doğru Avrupa’da satışa çıkan araç ülkemizde ekim ayı sonunda satışa sunulacak. Tahmini başlangıç fiyatı 55.000 TL seviyesinde.
Burun tasarımı yüksekte konumlandırılmış ızgara ve aşağıyı işaret eden çizgiler ile güven veriyor. Farlar burnun ortasına doğru ilerledikçe alt kenarları bir basamak çıkıyor, sivri bir uç beliriyor ve ortadaki marka logosu işaret ediliyor. Farların basamak çıkan alt kenarı altından başlayan siyah kaplama iki far arasındaki bağı kuruyor ve orta hizadaki açıklıkları ile ızgara işlevi görüyor. Kaplamanın cilalı görüntüsü kalite hissini yükseltiyor. Üst kenara dayalı Honda Logosu krom şerit ile sarılıyor, şeridin kolları üst kenar hizasından yanlara uzamaya devam ediyor ve farlara yaklaştığında incelerek sonlanıyor. Marka logosunu vurgularken aracın Honda kimliği vurgulanıyor. Siyah zemin farlar sonrasında bir kademe daha alçalarak burnun orta bölgesini vurguluyor. Aynı hizada, altta kolları yanlara doğru açılan bir hava girişi bulunuyor. Plakayı üst kenarında taşıyan hava girişi burnun en altına kadar ilerliyor ve altından gövde rengi bir şerit geçmiyor. Bu hizada yaratılan farklılık Honda gözleri bu bölgeye çekerek dolaylı olarak Honda logosuna yönlendiriyor. Hava girişinin ili yanında derine gömülen sis farları siyah zeminler üzerinden ışıldıyor. Yanlarında ise dikey LED şeritleri görülüyor. Izgara ve far grubunun burnun ortasına eğimlenen kenarları hafif bir gülümseme oluşturuyor. Burnun kısa çıkıklığı ve ön cama paralel eğimi ifadeyi açığa çıkarıyor, aracın genç ve hareketli tarzını yansıtıyor.
Burnun sınırına dayanan ön tekerlek gibi arka tekerlek de olabildiğince geride tutulmuş. İç mekan hacmini arttırmaya yönelik bu detay aracın yan cephesini de daha uzun göstererek bir büyüklük algısı yaratmanın peşinde. Ancak yüksek tavan bunun farkına varılmasını engelliyor. Ön cam kaputun eğimiyle yükseliyor ve tavana birleşiyor. Tavan ise olabildiğince az eğimle arkaya alçalıyor. Tavan çizgisini üst kenarına şablon kabul eden yan camların alt kenarı önce aşağı iniyor, ardından kapılar boyunca yükseldikten sonra bir kere daha ayağa kalkarak üst kenara birleşiyor. Oluşan geometrik cam şekli modern görüntüyü destekliyor. Cam geçişlerinde mat siyah malzeme kullanılmış. Yan aynalar ön kapının gövde rengi yüzeyinden çıkıyor, üzerlerinde yan sinyal lambalarını taşıyorlar. Tekerlekler hafif dairesel çizgiler vurgulanıyor ve çıkıklaştırılıyor. Ön tekerlek yakınlarından beliren bir çizgi gövdede derinlik yaratarak arkaya doğru ilerliyor. Yan camın alt kenarına paralel yükselen çizgi, stop lambalarına birleşerek sonlanıyor. Stopların etkisi arttırılırken yan cepheye hareket kazandırılıyor. Kapıların alt bölgesinde bu çizgisi dengeleyen bir başka soluk çizgi görülüyor. Ön kapı boyunca yükseldikten sonra arka kapıda eğimi artan soluk çizgi üstteki derinlikli çizginin simetriğini oluşturuyor, çizginin etkisini nötrlerken kapıların fazla uzun görünmesini engelliyor. Jantlar detaylı desenleri ile sade gövde panelleri arasında göze çarpıyor. Arka kısım aracı hiç olmadığı kadar güçlü ve yola hakim gösteriyor. Öne eğik sırt üzerinde bagaj kapağının tüm genişliği boyunca uzayan bir arka cam yer alıyor. Camın üst sınırına kadar uzanan stop lambaları bagaj kapağı dışında çıkıklaşıyor ve önü işaret ediyor. Arka cama uzayan kolun devamı olan kırmızı şeritlerle sarılan lambaların merkezinde beyaz bir bölge bulunuyor. İki lambanın çıkık kısımları arasında uzayan siyah şerit, merkezinde yükseltilmiş biçimde Honda logosunu barındırıyor. Şerit altında plaka yuvası bulunuyor. Yuva sonrasında normal seviyesinde devam eden kapak oldukça uzun sürüyor ve tampona oldukça yaklaştıktan sonra kesiliyor. Tamponun iki ucunda tıpkı öndeki gibi iki siyah derinlik yer alıyor. Aşağıya eğimli alt ve üst kenarları ile derinlikler aracın tekerlekleri hizasını vurguluyor ve yere basma hissini güçlendiriyor. Arkada ön ve yandan farklı olarak daha sportif ve olgun bir görüntü yaratılmış. Jazz, her yönü ile gençleşmiş ve güne yetişmiş.
İç mekan da bu kanıyı güçlendiriyor. Ön panel Honda’lara özgü yerleşimi ile akılda kalıyor ve hoşa gidiyor. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon Jazz’a yakışır biçimde yumuşak kenarlara sahip. Bu sayede hem çocuksu hem de sportif hissettiriyor. Gerideki gösterge panelinde üç ana tüp bulunuyor. Öne çıkarılmış hız göstergesinin iki yanında geriye atılmış, iki küçük tüp daha yer alıyor. Gösterge panelinin siperliği sınırlarını aşmıyor, hemen yanlarından havalandırma çıkışları beliriyor. Sola ve sağa uzanan çıkışlar krom çerçeve ile sarılarak vurgulanıyor. Orta konsoldaki havalandırma çıkışlarını cilalı siyah zemindeki multimedya ekranı izliyor. Ekranın sol yanında temel işlevler için fizikse düğmeler bulunuyor. Konsolun devamında yine cilalı siyah görünümlü bir zeminde sade havalandırma kontrolleri görülüyor. İkonlar ve ince yazılar ile teknolojik ve modern bir görüntü yaratılmış. Havalandırma kontrollerinin sonrasında kesilen konsol altındaki açıklıkta depo gözleri ve vites kolu bulunuyor. Vites kolu çok kaliteli hissettirmiyor. Gerisinde depo gözleri devam ediyor. Ön yolcu karşısındaki yüzey eğimli çizgiler ve krom şeritler ile canlandırılmış, hareketlendirilmiş. Aynı etki kapı panellerindeki çizgiler ile devam ettiriliyor. Ön panelden kapı panellerine devam eden çizgiler çok zarif olmayan, ancak gözü harekete zorlayan bir görüntü meydana getiriyor. İç mekanın tüm detayları özgün ve yeni. Jazz, az sayıdaki rakibi karşısında çok güçlü kozlara sahip. Özgün kişiliği eksiksiz bir donanım listesi ile tamamlanan araç küçük sınıf hatchback müşterisinin de ilgisini çekebilir. Aile ve hobi kullanımına uygun, şehir içinde kolay hareket kabiliyeti ile her yaştan sürücü için pratik.