Toyota, 1994’te RAV4 ile yarattığı kompakt SUV sınıfında söz hakkını yeniden eline almaya çalışıyor. Dördüncü nesil model makyajlı hali ile Frankfurt’ta görücüye çıktı. RAV4, küçük SUV-Crossover’ların aksine daha olgun bir müşteri kitlesine hitap ediyor. MPV ve Station Wagon tipi otomobillere günümüz modasına uygun bir alternatif arayan genç aileler odağında elden geçirilen makyajlı model, daha dinamik bir görüntüye, Premium hissettirmeye çalışan bir iç mekana ve iyileştirilmiş bir sürüş deneyimine kavuşmuş. Sınıfının iri otomobillerinden RAV4, 4570 mm uzunluk, 1845 mm genişlik ve 1715 mm yükseklik değerlerine sahip. Model, yüksek bagaj hacmi ve bolca depolama alanı ile çocuklu ve hobi sahibi alıcılar için öne çıkan bir seçenek. Çok yönlülük, 1650 kg’a kadar yük çekebilme kapasitesi ile gelişiyor. Makyajlı model yeni burun tasarımı ile akıllarda kalıyor. Eskiden surata hakim olan hafif gülümseme tamamen yok olmuş ve yerini çok daha sert, sinirli ve kesin bir ifade almış. Under Priority ve Keen Look tasarım anlayışlarını harmanlamaya devam eden Toyota, logosunu burnun merkezine yerleştirmiş. Konsept modellerde de olduğu gibi ince kollarla farlara bağlanan marka logosunun burundaki etkisi arttırılıyor. Güçlü bakışlı farlar ile görüntünün tanınırlığı artıyor. Girintili ve çıkıntılı yapı, tasarıma detay katıyor, daha kaslı bir gövdenin izlenimini bırakıyor. Yan cephede incelen tekerlek çevresi plastik kaplamalar 17-18 inç jantları vurguluyor. Temiz görüntü arka kısımdaki LED stop lambaları ile sürdürülüyor. Genişlik ve yüksekliğin vurgulandığı arka tasarımı ile makyajlı model rakipleri kadar yeni ve özgün görünüyor. İç mekanda kalite hissini yükseltmeyi amaçlayan değişiklikler yapılmış. Fonksiyonel özelliklerde de artış söz konusu. Yeniden tasarlanan ön panel, orta konsol, gösterge paneli ve kapı döşemeleri daha modern bir görüntü kazanmış. Malzeme çeşitliliği ile RAV4 olmadığı kadar lüks gösterilmeye çalışılmış. Malzeme kalitesinin halen çok yüksek olmadığı söyleniyor. Gösterge ve ekranlardaki mavi vurgu ve arka aydınlatmaları iç mekan genelinde ortak bir renk olarak sürüyor ve uyum oluşturuyor. Aracın zemin kaplamalarının da iyileştirildiği ve iç mekana daha az motor ve yol sesi sızdığı açıklanıyor.
Sürücü karşısında, gösterge paneli ortasındaki yeni 4.2 inçlik TFT bilgi ekranı orta konsoldaki 7 inçlik multimedya ekranı ile entegre çalışıyor. Orta konsoldaki ekran Toyota Touch 2 sistemini çalıştırıyor ve navigasyon özelliği ile alınabiliyor. Makyajlı modelin güvenlik özelliklerine de geliştirmeler ve eklemeler yapılmış. Toyota Safety Sense olarak isimlendirilen güvenlik paketi, pek çok modern güvenlik donanımını bir arada sunuyor. Yaya algılama sistemi, yaya ve araçlara karşı frenlemeli ön çarpışma asistanı, adaptif cruise control, şerit takip uyarısı, otomatik uzun huzme geçişi, kör nokta uyarısı ve geri trafik asistanı pakete dahil donanımlar arasında. Çevre kameraları ile oluşturulan 360 derece panoramik görüntü şehir içindeki hareketi kolaylaştırıyor. RAV4’un gövdesinde ve inşasında yapılan değişiklikler ile gövde sertliği ve sağlamlığı arttırılmış, darbe emişi ve sürüş konforu iyileştirilmiş. E-Four sistemi 4×4 modellerin kaygan zeminlerde otomatik olarak 4×4 moduna geçişini sağlıyor. Makyajlı model ile model seçenekleri arasına RAV4 Hybrid ekleniyor. Markanın hibrid modellerdeki deneyimi ilk defa bir SUV’ye yansıtılmış. Hibrid model öndeki 2.5 litrelik 197 beygir güç üreten motoruna ek olarak arka aksta 50 kW’lık bir elektrikli motora sahip. Arka koltuklar altına yerleştirilen bataryalar iç mekan hacmini kısıtlamıyor. Model, 100 km’de 4,9 litre yakıt tüketirken km başına 115 gram karbondioksit salınımı gerçekleştiriyor. RAV4 Hybrid yüksek hacimli benzinli motoru sebebiyle ülkemize getirilmeyebilir. Makyajlı model için açıklanan diğer motor seçenekleri arasında 2 litrelik 151 beygir güç üreten benzinli ünite ve 2 litrelik 143 beygir güç üreten turbodizel ünite bulunuyor. Dördüncü neslin çok heyecan verici, eğlenceli bir sürüşe sahip olmadığı biliniyor. Makyajlı modelde de bu durumun değişmesi beklenmiyor. Yıl sonunda satışa çıkması beklenen modelin 130.000 TL seviyesinde olacağı tahmin edilen başlangıç fiyatı cazibesini düşürüyor. Daha yeni ve donanımlı modeller müşterilerin büyük kesimini çekerken RAV4, Japon otomobillerinden vazgeçemeyenler ve kendine özel ilgi duyan alıcılar için yaşıyor. Temel yönlerinin yetersiz olduğu söylenemez, ancak aranan heyecan ve sürüş keyfini sunamıyor.
RAV4’ün burun tasarımı kendinden emin ifadesi ile güven veriyor ve ona bakan gözler üzerinde hakimiyet kuruyor. Burnun merkezine yerleştirilen marka logosu siyah kollar tarafından sarılıyor. Yanlara düz biçimde uzayan kollar uçlara yaklaştıkça yukarı doğru kalınlaşıyor ve farlara birleşiyor. Farlar kollara birleşimleri ardından yana devam ederken kolların belirlediği üst sınırı sürdürüyor. Aşağı doğru açılan ve yeniden yukarı yükselen alt kenarlar ise far alanını genişletiyor. Siyah kollar üzerindeki krom şerit farlar içindeki metal çizgilerle devam ediyor, far şekli vurgulanıyor. Çizgilerin oluşturduğu şeklin içindeki derin ve detaylı görüntü gelişmiş bir aydınlatma teknolojisinin ipuçlarını veriyor. Burnun alt kısmında başlayan hava girişleri farların şekli ile uyumlu biçimde aşağı ilerliyor. Marka logosu altında gelen ince uzun açıklık, farların eğik kenarlarına paralel eğimle sonlanıyor. Bu açıklığı izleyen diğer açıklık da aynı eğimde yan kenarlar ile burnun altına uzuyor. İki açıklığı birbirinden ayıran gövde rengi kollar ise burnun alt uçlarına ilerliyor, dışlarında kalan boşluklarda ise sis farı yuvaları beliriyor. Dairesel sis farları üçgen şekilli siyah zeminde, derine gömülü halde bulunuyor. Derinliğin şeklini vurgulayan çizgiler gövde rengi zeminde silik biçimde devam ediyor. Burnun en altından ilerleyen siyah plastik kaplama, ızgaralar arasındaki kolun sonlanması ardından daha derinden devam ediyor. Üzerinde beliren metal görünümlü ek parça ise sportif görüntüye katkıda bulunuyor. Kasılmış ve yükselmiş çenesi ile kızgın bakışlı RAV4, kaputu üzerindeki hafif dalgalanmalar ile tüm dikkati burnun hareketli bölgesine yönlendiriyor. Farlar ve siyah kolların birleşimi hizasına ön cam yanı kirişlerden uzayan çizgiler burnun yüksekliğini vurgular eğimde aşağı iniyor. Burundaki tüm detayların çevresindeki gövde rengi bölgeler, tasarım ögelerinin tek başlarına algılanmalarını sağlıyor.
Yan tasarım daha kıvrımlı ve geniş çizgileri ile öndeki gerginliği dindiriyor. Yan camların alt kenarı arka kapıya doğru yükseldikten sonra arka uca uzuyor ve tavana paralel biçimde başlangıç noktasına dönerek cam şeklini tamamlıyor. Kenarların hafif kıvrımlı yapısı daha akışkan ve modern bir görüntü oluşturuyor, gözü yormuyor. Alt kenarın krom çizgi ile vurgulandığı yan camların geçişlerinde mat siyah kaplama kullanılmış. Yan aynalar ön kapı camı ucundan beliriyor ve yan sinyal lambalarını üzerlerinde taşıyorlar. Camlar altından stop lambalarından öne uzayan omuz çizgisi geçiyor, aşağı doğru alçalarak aracın öne eğilmiş şeklini vurguluyor. Çizgi altındaki kapı kolları pürüzsüz gövde rengi zeminde bulunuyor. Kapı altlarına kadar pürüzsüz devam eden yüzeyler üzerine siyah plastik kaplamalar çıkıyor. Omuz çizgisine benzer şekilde öne doğru alçalan kaplamalar tekerleklerin çevresini sararak SUV görüntüsünü pekiştiriyor. Dik sırt ve saydam stop lambaları arka cephenin öne çıkan yönleri arasında. Arka camın üzerinde tavanın şeklini sürdüren spoyler bulunuyor. Cam, aşağı doğru hafif eğimle uzuyor, ardından başlayan gövde rengi zeminde marka logosu geliyor. Logonun iki yanındaki stop lambaları öne atılan şekilleri ile RAV4’ün sportif tasarım detayları arasında. Saydam cam altında üç boyutlu kırmızı LED aydınlatmalar bulunuyor. Çıplak halleri ile görülen aydınlatmalar oldukça özgün bir detay. Bagaj kapağının orta kısmında derine yerleştirilen plaka ve uçlardaki model ve marka adı geliyor. Alttan ilerleyen siyah plastik kaplama hafifçe yükseliyor, ardından üzerinde öndeki gibi metal görünümlü bir kaplama beliriyor. Bagaj kapağının alt uçlarına bitişik yerleştirilen kedigözleri, siyah zemin üstündeki metal parçaya paralel yan kenarlara sahip. İki detayın ortak çizgileri görüntüye bütünlük katıyor. Dış tasarım RAV4’ü olmadığı kadar keyif verici gösteriyor.
İç mekan yan ve arka tasarımın eğimli çizgileri yerine önde kullanılan sert çizgileri ile akılda kalıyor. Üç kollu direksiyon metal alt kol ile öne çıkarılıyor. Gerideki gösterge paneli iki ana gösterge ve aralarındaki 4.2 inçlik bilgi ekranından oluşuyor. Panelin çevresini saran metal görünümlü kollar panel ardından orta konsolun solunda da devam ederek sürekli bir görüntü oluşturuyor. Gösterge paneli solundaki düz metal şerit de panel ardından orta konsol sonrasında yeniden başlıyor, ön yolcu kapısına kadar uzuyor. Kesin çizgilerle belirginleştirilen konsol sınırları iç mekanın düzenli yapısını vurguluyor. Orta konsol metal şerit devamındaki multimedya ekranı ve havalandırma çıkışları ile başlıyor. Bunlara bağlı havalandırma kontrolleri çok az yer tutuyor ve konsolun alt kısmının daha boş görünmesini sağlıyor. Derinden ilerleyen dik konsol köşe ile yatay konsola birleşiyor. Hibrid modelde diğer Toyota hibrid modellerinde olduğu gibi başlatma butonu mavi renkte geliyor. Ön panelin ön yolcu karşısındaki bölümü içeri yapılan bir derinlik ile kapaksız bir eşya gözü sunuyor. Altından devam eden kumaş kaplama kapıya birleşirken eğimle yükseliyor ve sert çizgilerin arasında hafif bir hareket yaratıyor. Havalandırma çıkışları basit dairesel şekilleri ile ya rahatsız ya da mutlu ediyor. Kapılar üzerinde de kullanılan metal kaplamalar aşağı inerek aracın yüksekliğini ve yüksek oturma pozisyonunu hatırlatıyor. Çizgilerin arkaya ilerledikçe sadeleşmesi ile ön panele kontrast yaratılıyor. Arka yolcu sırası uzun bir diz mesafesi sunuyor. 3 kişilik kullanımda sıkışık hissettirebiliyor. Aracın geniş bagajı pek çok yükü içine alabiliyor, arka koltuklar yatırıldığında düze yakın eğimde bir zemin oluşuyor. RAV4, modern bir kompakt SUV’nin temel özelliklerine sahip. Onu rakiplerinin önüne çıkaracak teknoloji veya konfor özellikleri ise sunmuyor. Yüksek tahmini başlangıç fiyatı sınıftaki diğer modelleri daha cazip kılıyor.