Infiniti ilk kompakt modeli ile yeni nesil Premium otomobil müşterisini gözüne kestiriyor. Q30, seçtiği araç tipi ile değil, aracının yansıttığı kişilik değerleri ile akılda kalmak isteyen genç alıcılar için yeni tip bir otomobil. Marka “aktif kompakt” olarak tanımladığı Q30 ile dünya genelindeki tanınırlığını ve satışlarını arttırmanın peşinde. Güçlü karakteri ve belirgin çizgileri ile markasının müşteri ve tasarım odaklı yaklaşımını yansıtan Q30, Etherea ve QX30 konseptleri üzerinden geliştirilmiş. Markanın Avrupa’da üretilecek ilk modeli olan araç her yere gitmeye hazır duruşu ile arazi aracı hayranı kitlenin de ilgisini çekiyor. Q30, standart modeli dışında lüks özellikleri vurgulayan Premium ve sportif yönü ön planda olan Sport sürümleri ile de tercih edilebilecek. Tüm modeller 4425 mm uzunluk ve aynalar dahil 2083 mm genişlik değerine sahip; standart ve Premium modelin yüksekliği 1495 mm, Sport modelin yüksekliği ise 1472 mm olarak açıklanıyor. 368 litrelik bagaj hacminin Premium kompakt sınıftaki en iyi değerlerden biri olduğu belirtiliyor. Q30, heykelsi, kaslı ve konsept benzeri görüntüsü ile yollarda dikkat çekmeyi başarıyor. Alışılmadık şekli, yüksek duruşu, uyumlu çizgileri bakışları üzerinde topluyor. Burun tasarımında tipik Infiniti detaylarını korunuyor, şekli değişmeyen ızgaranın 3 boyutlu deseni ve farlara birleşimi aile içinde farklılık yaratıyor. Kaputta devam eden dalgalar yan cepheye devam ederek gözleri yönlendiriyor. Özgün yan cam şekli soğuk ve katı görünümlü saten krom çerçeve ile vurgulanıyor. Eğimli tavan ve alçak camlar coupe siluetine çağrışım yapıyor. Cam şeklinin C sütununda yaptığı kıvrılma aracın karakteristik detayı olarak akılda kalıyor. Jantların 0.3 mm incelikte renkli çizgiler ile kişiselleştirilebildiği açıklanıyor – çok anlamsız bir detay gibi geliyor değil mi? Premium modeller önde LED sis farlarına, yanda 18 inç jantlara ve arkada çift egzoz çıkışına sahip. Sport model ise cilalı görünümlü siyah ızgaraya, yanda plastik kaplamalara, 19 inç jantlara, deri direksiyon ve alüminyum pedallara sahip.
İç mekan asimetrik tasarımı ile fark yaratıyor. Giriş modelinde dahi üst düzey malzeme kalitesi sunuluyor ve Premium hissi sağlanıyor. Geniş iç hacim bu hissin algılanmasını kolaylaştırıyor şüphesiz. Akıcı çizgilerin arası kahverengi, siyah ve beyaz kaplamalarla dolduruluyor, ahşap kaplamalar malzeme çeşitliliği sağlıyor. Aracın ses yalıtımı üzerinde özel çaba sarf edildiği açıklanıyor. İç mekandaki konuşmaların yüksek hızlarda en iyi rakipte olduğundan daha çok duyulduğu söyleniyor. Üst donanımlarda gelen aktif ses nötrleme sistemi motor sesine karşıt dalgalar oluşturan hoparlörleri içeriyor. Standart ön koltuklar 8 yönlü bel ayarı olan spor koltuklarla değiştirilebiliyor. Orta konsolda InTouch işletim sistemli multimedya ekranı bulunuyor. Q30 frenleme özellikli ön çarpışma önleme sistemi, radarlı adaptif cruise control, otomatik far geçişi, kör nokta uyarısı ile alınabiliyor. Park destek sistemleri arasında hareketli nesle algılama ve çevre görüş kamerası da sunuluyor. Değişken ağırlıklı direksiyonu ile Q30 şehir içinde sürücü hareketlerini tutarlı biçimde yola yansıtırken yüksek hızlarda ağırlaşıyor. Heyecan verici ancak aynı sırada dengeli hissettiren sürüşü ile araç dış tasarımındaki hissi direksiyon başında da yaşatıyor. Araç 3 benzinli ve 2 dizel motorla satışa sunulacak. Benzinli seçenekler 1.6 litre 120 beygirlik ünite, 1.5 litrelik 154 beygirlik ünite ve sadece Premium veya Sport modellerinde sunulan 2 litrelik 208 beygirlik üniteden oluşuyor. Dizel motorlar ise 1.5 litre 107 beygirlik v e2.2 litre 168 beygirlik üniteler olarak sıralanıyor. Motorlar 7 vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman veya manuel şanzımanla eşleniyor. Q30, ailesindeki diğer modellerin dezavantajına sahip değil neyseki. Benzinli ünitelerde 1.6 ve dizel ünitelerde 1.5 litrelik seçenekler aracın ülkemizde daha düşük fiyata sahip ve vergiye tabi olacağı anlamına geliyor. Premium kompakt otomobiller arasında özgün tarzı ile sivrilen Q30, sınıfına büyük bir yenilik getirmiyor, ya da diğer Premium rakiplerinin bir eksiğini gidermiyor; ancak kesinlikle ilgi çekmeyi başarıyor.
Burundaki sert bakış akışkan çizgiler ve zarif kıvrımlardan meydana geliyor. Merkezdeki ızgaranın üste ve alta şişen üst ve alt kenarı yana doğru açılan yan kenarlarla birbirine bağlanıyor ve marka logosunun kollarına uyumlu bir şekil oluşuyor. Yan kenarlar üst kenara yaklaştıklarında kısa süre ters yöne dönüyor ve farlara uzuyor. Izgara şeklinin tamamı ince krom çerçeve ile vurgulanırken üst kenar kalın ve çıkık bir krom şerit ile daha dolgun hale getiriliyor. Kalın şerit ızgaranın yan kenarları ile beraber farlara ilerliyor incelerek yok oluyor. Farlar arkaya doğru uzarken LED aydınlatmaları sayesinde önüne sert bit bakış atıyor. Üst kenarı izleyen düz LED şeridi, kendine bağlanan kıvrımlı alt şerit ile bakışlara canlılık katıyor. Farların arkaya uzayan ucu sivrilirken, burnun içine bakan ucu düz bir kenar halini alıyor. Izgara, yana doğru açılan yan kenarları ile farların hizasına ilerliyor. Tampondaki ana hava girişi yukarısındaki ızgarayı taklit ediyor. Düz üst ve yan kenarlar ile şekil basitleştirilmiş, altından geçen krom şerit ile öne çıkarılmış. Izgara kanatlarının yanlara doğru yükselişi yanlarda kalan sis farı yuvalarının kenarlarınca devam ettiriliyor. Farlar ile beraber yanı işaret edecek biçimde yükselen yuvalar içlerinde siyah plastik bir kol ve içinden beliren sis farını taşıyor. Sport modellerinde bu yuva derine gömülü halde bulunuyor, burnun üst ve alt yarısındaki ızgaralar ise yan kenarları ile birbirine birleşiyor. Ön cam yanı kirişlerden uzayan çizgiler kaput üzerinde kabararak ilerliyor ve öne yaklaştıkça sonlanıyor. Benzer bir çizgi far hizasından başlıyor ve yan cephede devam ediyor. Burun tasarımının tüm detayları güçlü ifadeyi vurgulamaya çabalıyor. Profilden bakıldığında Q30 oldukça kızgın ve sivri görünüyor.
Kıvrımlı çizgiler yan cephe boyunca uzanıyor ve rüzgarla şekillendirilmiş bir heykel yaratıyor. Kaput üzerinden yana ilerleyen çizgi ön kapı kolu üzerinden geçtikten sonra arka kapı koluna doğru alçalarak sonlanıyor. Bu çizgiye simetrik biçimde kapılar altından yükselen bir diğer çizgi uyumlu bir görüntü oluşturuyor. Yan camın alt kenarı arka kapıya doğru ilerlerken hafifçe yükseliyor, kapı ardından dikelerek öne doğru yükseliyor, hemen sonrasında ise arkaya doğru yükselmeye devam ediyor. Üst kenar alt kenarın açıklığını örtecek biçimde, tavana paralel ilerliyor. Cam şekli değişken kalınlıktaki krom çerçeve ile vurgulanıyor. C sütunundaki zikzak hareketi kromun kalınlaşması ile öne çıkarılıyor. Arka camdan uzayan siyah plastik bir kol da bu harekete dikkat çekiyor. Aracın tekerleklerinin çevresi cilalı siyah görünümlü kaplamalar ile sarılıyor. Aynı kaplama kapıların altında da çıkıklaşıyor ve bir basamak yaratıyor. Araç yerden yükselirken jantların detaylı tasarımı ile yere basma hissi korunuyor. Dengeli ve esnek yan tasarım sportif arka tasarım tarafından izleniyor. Eğimli arka camın opak bölgeleri alta ve yanlara devam ederek tasarım ögelerine uyumu sağlıyor. C sütunundaki girintiye uzanan kollar plastik bir eklenti ile güçleniyor. Bu eklenti cam yüzeyi ile spoyleri birleştiriyor. Spoyler tavanın şeklini mükemmel biçimde devam ettiriyor. Camın alta uzayan uzantısı bir başka plastik eklenti ile birleşiyor ve bagaj kapağındaki çıkıklığın üzerini örtüyor. Stop lambaları da bu çıkıklık üzerinden başlıyor ve öne uzuyor. Üçgen şekilli lambalar alta doğru kalınlaşıyor, düz üst kenarları ile kendinden emin görünüyor. İki lamba arasındaki düz bölgede marka logosu ve ismi görülüyor, açılan derinlik ise plaka yuvası oluyor. Her detayın zarifçe birleştiği arka cephe, yukarı uzayan kolları sportif tampon tarafından sonlandırılıyor. Yukarı ilerleyen çizgiler burnun altından beliren siyah plastik zemine yer açıyor. Bu zeminin iki ucuna dayanan dörtgensel krom egzoz çıkışları Q30’un lüks görüntüsüne sportif bir ekleme oluyor.
İç mekan asimetrik yapısına rağmen düzenli görünüyor. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon metal eklemeler ile beraber sportif görünüyor. Gerideki gösterge paneli iki ana gösterge ve aralarında bilgi ekranında oluşuyor. Sade yazı tipi bilgiyi temiz ve kolayca aktarıyor. Panelin siperliği sağa doğru alçalmadan ilerliyor, orta konsol hizasındaki multimedya ekranının üzerini örttükten sonra kesiliyor. İçeri gömülü multimedya ekranı ardından havalandırma çıkışları geliyor. Krom çerçeve kıvrımlı kenar ve köşeleri ile aracın genel tarzına uyum sağlıyor. Havalandırma çıkışlarının üzerinde bulunduğu kumaş şerit yana doğru uzuyor, ön yolcu karşısında devam ediyor. Konsol, çıkışlar ardından alt alta dizilmiş fiziksel kontroller ile devam ediyor. Kontrollerin üzerinde bulunduğu ahşap zemin Premium hissiyatını sürdürüyor. Derine yerleştirilen havalandırma kontrolleri ardından yatay konsol geliyor. Sade ve şık vites kolunu multimedya ekranı kontrol tekerleği ve bardak tutucular izliyor. Yatya ve dikey konsolun düz devam eden yan sınırları aracın yapısının kolay algılanmasını sağlıyor. Asimetrik yapı sürücü bölgesi ile yolcu bölgesini ayrıştırıyor. Kapı panellerinde de kullanılan ahşap kaplamalar, üzerindeki metal kapı kolu ve koltuk destek ayarları ile Q30’un detaylı görünmesini sağlıyor. İç mekan karanlık renkleri ile aracın teknolojik ve donanımlı yönünü hissettirirken, beyaz kumaşlı modeller ferahlık ve konfor özelliklerini öne çıkarıyor. Q30, Infiniti’nin ülkemizdeki ilk ciddiye alınabilir otomobili. Yaygın olmaması sebebiyle Infiniti’den çekinen alıcılar, rekabetçi fiyatlı ve rakipleri seviyesindeki kompakt bir otomobile ilgi duymaya başlayabilir. İlgiyi de hak ediyor.
[…] Infiniti Q30 […]
BeğenBeğen