Crossover patlamasını tetikleyen ilk otomobillerden Volkswagen Tiguan, ilk neslinin tanıtımından yaklaşık 8 yıl sonra yeni nesline kavuşuyor. Her yönü ile yeni bir otomobil olan ikinci nesil Tiguan, 2.64 milyon adet satılan ilk neslin başarısını sürdürebilmek için elini güçlü tutuyor. Sınıfın müşterisinin dilediği gibi, hem şehirli hem de arazici bir SUV olarak geliştirilen yeni nesil markanın MQB platformu üzerinde geliştirdiği ilk SUV olma özelliğini taşıyor. 60 mm artışla 4486 mm uzunluk, 77 mm artışla 2681 mm dingil aralığı, 30 mm artışla 1839 mm genişlik değerlerine ulaşan araç yere 33 mm yaklaştırılmış. 145 litrelik artışla 615 litreye çıkan bagaj hacmi arka sıra koltuklarının yatırılması 1655 litreye kadar büyüyebiliyor. Tampon altına ayak değdirme hareketi ile açılabilen bagaj kapağı, daha düşük eşiği ile yüklemeyi kolaylaştırıyor. 2500 kg’a kadar yükleri çekebilen Tiguan hobi kullanıcılarının da ilgisini çekmeye çalışıyor. Standart modeli dışında daha sert görünümlü off-road ve sportif özellikleri dışa yansıyan R-Line modeli ile de sunulan yeni nesil, 2015 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda GTE takılı plug-in hibrid elektrikli konsepti ile de tanıtıldı. Tavanındaki güneş panelleri ile GTE yeni tip bir elektrikli otomobilin ipuçlarını veriyor. Tiguan ailesine 2017’de yedi kişilik Tiguan XL de katılacak. Tüm modellerin ortak tasarım özellikleri Volkswagen tasarımındaki yeni yönü işaret ediyor. Daha düz ve tutarlı çizgiler sert, kendinden emin ve yola hakim bir görüntü oluşturuyor. Karizmatik bakışlar atletik gövde ile destekleniyor. Önceki nesli hatırlatan gövde ve ana hatlarına rağmen 2. nesil Tiguan özgün bir otomobil olarak tanımlanıyor. Burun tasarımı genişliği vurgulayan yeni far-ızgara grubu ile güçlü görünüyor. Yüksekte konumlandırılan ana detaylar, kaputtaki “V” ve tampondaki “A” harfi oluşturan detaylarca vurgulanıyor. LED projektör farlar bakışlara canlılık katıyor. Yan cephedeki yüksek bel çizgisi D sütununa devam ederken, kapı kolları üzerinden geçen karakter çizgisi arkaya ilerliyor. İki ana yatay çizgi ile uzunluk vurgulanıyor. Off-road modelin kapı altlarındaki siyah plastik kaplamalar SUV kimliği hatırlatırken, gövde rengi zemin ile geçiş arasındaki krom şerit şık bir ayraç işlevi görüyor. Arka cephedeki yatay stoplar güçlü omuzları meydana getiriyor. Tiguan temiz görüntüsü ile bir Volkswagen olarak görünmeyi başarırken sert çizgileri ile SUV yönünü de dışa vuruyor.
İç mekanın sürücüye dönük yapısı eğimli konsol ve kontroller ile vurgulanıyor. Gruplanan fiziksel kontroller ile düzenli bir görüntü oluşuyor. Kullanılan kaplama malzemeleri doku ve kaliteleri ile üst sınıf otomobil izlenimi bırakıyor. Orta konsoldaki multimedya ekranı baz donanımlarda 5 inç köşegenli monokrom hali ile bulunuyor, üst donanımlarda ise 8 inçlik renkli ekran sunuluyor. MIB II işletim sistemli ekran, opsiyonel navigasyon, canlı trafik ve park alanı bilgisi özellikleri ile alınabiliyor. CarPlay ve Android Auto arayüzleri beraberinde belirli uygulamaları araç ekranında görüntüleyen MirrorLink de sunuluyor. Analog göstergeler yerine 12.3 inçlik dijital Active Info Display seçilebiliyor. Dijital göstergeler daha çok veriyi sürüş tarzına uyumlu biçimde sunuyor. ergoActive ön koltuklar 4 yönlü bel desteğine ve masaj özelliğine sahip. Arka yolcu sırası 29 mm artan diz mesafesi ve 18 cm ileri geri gidebilme kabiliyeti ile daha ferah. Panoramik cam tavan seçeneği aydınlığa katkıda bulunuyor. 3 bölgeli klima donanım listesinde bulunuyor. Tiguan ile beraber pek çok modern güvenlik sistemi sunuluyor. Çarpışma öncesi yolcu güvencesi, frenleme özellikli ön çarpışma uyarısı, şehir içi acil fren, yaya algılama, elektronik denge kontrolü, şerit takip asistanı, aracı durma konumuna getirebilen acil durum asistanı, çarpışma durumuna kaputu yükselterek yayaları koruyan aktif kaput bu sistemler arasında öne çıkanları. DSG şanzımanlı modellerde adaptif cruise control sunuluyor, 360 derece kamera da alınabiliyor. Tiguan’ın yeni nesli için 4 benzinli ve 4 dizel motor seçeneği açıklandı. Euro 6 kısıtlamaları ile uyumlu motorlar standart start-stop sistemi ile yönetiliyor ve fren enerjisi geri kazanım sistemi ile de besleniyor. Önceki neslin Euro 5 motorlarına göre %24 daha verimli olan yeni motorların benzinlileri 125, 150, 180 ve 220 PS güç üreten TSI üniteler. Dizel TDI üniteler ise 115, 150, 190 ve 240 PS güç değerlerine sahip. Giriş seviyesi motorlar hariç diğer tüm ünitelerin 4MOTION 4×4 sistemi ile alınabileceği açıklanıyor. 4MOTION modellerindeki Active Control tekerleği üzerinden seçilen farklı zemin tipleri ile aracın yola uyumu artıyor. Tiguan Trendline, Comfortline ve Highline donanım seviyeleri ile satışa sunulacak.
Burun tasarımı far-ızgara grubu ile akılda kalıyor. Kaput ile burnun dikey kısmının geçişine konumlandırılan ızgara, üzerinde iki adet tırtıklı krom şerit barındırıyor, bu şeritler ise marka logosunu taşıyor. Şeritlerdeki “tırtıklar” pek çok arazi aracında tampondaki girinti ve çıkıntılar gibi SUV özelliklerine gönderme yapıyor, sert görünüme katkıda bulunuyor. Izgaraya birleşen farlar içinde üst ve alt krom çizgi devam ediyor. İki şerit arasında kalan bölgede dörtgensel aydınlatma modülleri görülürken, alt şerit altındaki çıkıklıkta çizgi şekilli LED aydınlatmalar bulunuyor. LED çizgisinin bulunduğu bölgenin ızgaradan daha çıkık olması farları öne çıkarıyor ve burnun farlar hizasındaki detaylarını vurguluyor. Burnun alt kısmındaki detaylar Tiguan’In farklı sürümlerinde farklı görüntüler alıyor. Off-road modelde burnun altından yükselen plastik kaplama yan kenarları burnun içine doğru kapanacak şekilde yükseliyor ve bir hava girişi oluşturuyor. Belirgin siyah bir kontur içindeki hava girişinin üzeri petek desenli ızgara ile kapatılıyor ve tıpkı ızgaradaki “tırtıklar”ın yaptığı gibi sert kişilik vurgulanıyor. Yanlarda, farlar hizasında ise siyah zemin üzerinde sis farları ve dekoratif siyah derinlikler bırakılıyor. Sis farları ve siyah kaplamaların yan kenarlarının ortadaki hava girişinin yan kenarına paralel olması uyumlu bir görüntü oluşturuyor, burnun üst kısmı birden fazla detay ile gösterilmiş oluyor. Kaputta ön cam ve ön cam yanı kirişlerden uzayan çizgiler aynı etkinin simetriğini gerçekleştiriyor. Farların ızgara ile birleşimi hizasına ve ızgaranın uç bölgelerine uzanan çizgiler kaputta hafif bir dalgalanma yaratırken gözleri marka logosuna ve ana tasarım ögelerine yöneltiyor.
Yan tasarım düz çizgileri ile uzun görünüyor, yumuşak köşeleri ile aşırı kasılmış bir görüntünün oluşmasını engelliyor. Farlardan yana uzayan bel çizgisi yan camların alt kenarını belirliyor. Düz alt kenarın arka kapı sonrasında eğik bir kenar aracılığıyla dikelerek tavana uzadığı ve düz biçimde başlangıç noktasına dönerek oluşturduğu yan cam şekli krom çerçeve ile vurgulanıyor. Cam geçişlerinde mat siyah malzeme kullanılmış. Ön tekerleğin gerisinde başlayan karakter çizgisi arkaya uzarken kapı kollarının üzerinden geçiyor ve detayları kendine bağlayarak gövde panellerinin sade görünmesini destekliyor. Karakter çizgisi ardından bombeli biçimde aşağı doğru uzayan paneller, off-road modelde krom şerit ile kesiliyor, devamında başlayan siyah plastik kaplama en alta kadar uzuyor ve tekerleklerin çevresini sararak öne ve arkaya devam ediyor. Gövde rengi bölgelerden uzayan yan aynalar rüzgar akışını en az etkileyecek şekilde geliştirilmiş. Tavanda yan camın üst kenarına paralel ilerleyen metal görünümlü çıta sportif ve çok yönlü kişiliği vurgulayan bir başka detay. Karakter çizgisinin bağlandığı stop lambaları bagaj kapağının ortasını ve arka tekerlekleri işaret eden iki uca sahipler. Koyu kırmızı renkli cam ardındaki detaylı aydınlatma elemanları 3 boyutlu bir görüntü oluşturuyor. İki lamba arasında daha ince biçimde devam eden karakter çizgisi Volkswagen logosunun altına giriyor. Bagaj kapağı daha geniş görüntüsü ile Tiguan’ı büyük gösteriyor. İki lambanın alt sınırları arasında uzayan çizgi plaka derinliğinin üst sınırı olarak işlev görüyor. Yukarı uzadıkça yanlara açılan yan kenarları ile derinlik araca gizli bir gülümseme kazandırıyor. Bagaj kapağı ardından çıkıklaşan zeminin üzerine yan cephedeki gibi ayraç olarak krom şerit geliyor ve devamında başlayan plastik kaplama en alta kadar uzuyor. Kedigözlerinin krom şerit üzerine ince çizgiler şeklinde eklenmesi çok zarif bir çözüm. Kaplama üzerindeki ikinci katmanın en solunda yan yana iki dairesel egzoz çıkışı bulunuyor, Tiguan’ın performansına dair ipuçları veriliyor. Arka camın geniş ve yüksek oluşu görüşü iyileştirirken aracın boyut illüzyonunu güçlendiriyor.
İç mekan renkleri ve malzemeleri ile kaliteli bir izlenim bırakmayı hedefliyor. Sürücü karşısındaki direksiyon pek çok Volkswagen modelinde kullanılıyor, ancak Tiguan gibi sert görünmeye çalışan bir model için cılız kolları ve çocuksu kıvrımları ile kötü bir seçim. Gerideki gösterge paneli iki ana gösterge içeriyor, arada ise bilgi ekranı bulunuyor. Dijital gösterge paneli ile bilgiyi çok daha verimli biçimde sunuyor. Siperlik yanlara uzarken hafifçe alçalıyor. Orta konsol gösterge paneline kadar uzayan havalandırma çıkışları ile başlıyor. Cilalı siyah zemine bağlanana havalandırma çıkışları ardından multimedya ekranı geliyor. Üst konsoldan ayrılan alt konsol havalandırma kontrolleri ile devam ediyor. Yatay zeminde ise vites kolu ve onu çevreleyen temel işlevlerin fiziksel kontrolleri bulunuyor. 4MOTION Active Control sisteminin tekerleği de bu zeminde yer alıyor. Havalandırma çıkılarını saran siyah metal görünümlü malzeme kapı panellerinde de kullanılıyor. Düz çizgiler ile oluşan çerçeveler tutarlı ve ciddi görünüyor, dışarıdaki sertliği içeride sürdürüyor. Kapı panellerinde kullanılan renkli kumaşlar içeriye neşe katıyor, koltuk döşemelerinde de görülüyorlar. İç mekan artan uzunluğu ile her yolcuya daha çok hacim sunuyor. Yeni nesil Tiguan donanım çeşitliliği ile rakiplerine denk. Tasarımı, teknolojisi ve konfor özellikleri ile Premium hissettirmeyi başarıyor ve sınıfının makul fiyatlı üst düzey modelleri arasında sayılıyor. Model adına olan aşinalık önümüzdeki yıllarda onu yeniden ilgi çekici hale getirecek, belki de yeni Passat gibi her kentte ve semtte görülen bir otomobil haline getirecek.
Acaba 1.6 tdı dsg otomatik şanzımanla gelecek mi ?
BeğenBeğen