Honda yaklaşık 9 yıl sonra yeniden sahneye çıkardığı HR-V ile kompakt crossoverların dünyasına hızlı bir giriş yapıyor. Her sınıftan müşterinin ilgisini cezbeden crossoverlar arasında 2. nesil HR-V, coupe görünümüne rağmen korumayı başardığı SUV sertliği ve MPV’leri aratmayan çok yönlülüğü ile rakipleri arasında özel bir konuma yerleşiyor. Sürüş hissi ve düşük yakıt tüketimi HR-V’nin kullanımını da eğlenceli hale getiriyor. Özgün duruşu ile tarzını yansıtmayı arzulayan genç bireyleri ve aileleri gözüne kestiren HR-V, markasının yeni yüzünü ve kimliğini de yansıtıyor. Son yıllardaki sessizliğini kısa aralıklarla tanıttığı yeni modellerle unutturan Honda, HR-V ile tıpkı diğer modelleri gibi rakiplerine benzemek yerine onların yaptığından uzaklaşmayı tercih ediyor. Aynı anda duygusal ve sert olmayı başaran surat, araca güçlü ve belirgin bir varlık kazandırıyor. Detaylar ve çizgiler gözün alıştığı otomobillerdeki gibi basit ve kolay algılanabilir değil. Honda, pek çok çizgi ile meydana getirdiği coupe görünümünü yine kendisi bozuyor, ilgi çekici ve güven verici bir görüntüyü aynı anda sunuyor. Burundaki siyah ızgara ve farlara bağlanma hareketi aracın genişliğini vurgulayarak yola hâkimiyeti hissettiriyor. Arka kapıların gizlenen kapı kolları coupe görünümüne katkıda bulunuyor. Aracın tabanındaki katmanlar rüzgar akışını yönlendirip kaldırma kuvvetini düzenlerken ses yalıtımına da katkıda bulunuyor. Genç otomobili görüntüsü HR-V’nin pratik kullanım özelliklerini kısıtlamıyor. 4.3 metre uzunluk ve 1.6 metre yükseklik değerleri ile sınıfının küçüklerinden sayılabilecek olan araç, 470 litrelik bagaj hacmi ile yeterli hacmi sağlıyor. Magic Seat olarak isimlendirilen arka koltukların öne yatırılması ile hacim 1533 litreye çıkıyor. Bagaj kapağının alçak eşiği ve yüksek ağzı sayesinde yükleme kolaylaşıyor. Magic Seat’ler öne katlandığında 1845 mm uzunluğunda düz zemin oluşuyor. Koltuk minderlerinin dikey katlanması ile ön ve arka koltukla arasında oluşan koridor ise 1240 mm yükseklikte eşyaların taşınabilmesini sağlıyor.
Ön koltukların altında konumlandırılan yakıt deposu sayesinde arka koltuklar arasından şaft tüneli geçmiyor, bu sayede iki sıra arasına dikine eşya yüklemek kolaylaşıyor, arka sıra 3 yolcu ile daha konforlu kullanılabiliyor. İç mekan genelindeki depo gözleri ile günlük kullanım da kolaylaşıyor. Dışarının alışılmadık görüntüsü içeride de etki yaratmış. Sürücüye dönük asimetrik orta konsol ilgi çekici. 7 inçlik Honda Connect multimedya ekranı orta donanım seviyelerinden itibaren standart. Android işletim sistemini kullanan ekran, akıllı telefon hareketleri ile yönetilebiliyor, internet erişimi sunuyor ve Mirror Link sistemi ile akıllı telefon uygulamalarını kendi ekranı üzerinden görüntülüyor. Opsiyonel olarak Garmin navigasyon sistemi sunuluyor. Malzeme kalitesi şaşırtıcı derecede iyi, ve orta konsol bolca dokunmatik yüzey ile teknolojik hissettiriyor. Gösterge panelindeki 5 inçlik yol bilgisayarı standart donanımda. HR-V, sınıfındaki bir araçtan beklendiği gibi yüksek bir sürüş pozisyonu ve iyi bir görüş sağlıyor. Araç pek çok modern güvenlik donanımı ile geliyor. 32 km/s ve altındaki hızlarda çalışan frenlemeli çarpışma önleme asistanı ve ön çarpışma uyarısı başı çekiyor. Yokuş kalkış desteği, şerit takip uyarısı, uzun far asistanı, geri görüş kamerası ve denge desteği de sunuluyor. Trafik işareti okuma sistemi ile beraber çalışan akıllı hız sınırlayıcı, trafik işaretlerinin belirttiği hız sınırına göre aracı otomatik olarak yavaşlatıyor. HR-V henüz yalnızca 2 motor seçeneği ile satılıyor. 2×4 üniteler Euro 6 karbondioksit salınım kısıtlamaları ile uyumlu. Benzinli seçenek 1.5 litrelik i-VTEC 130 PS güç üretiyor ve 5.2 l/100 km yakıt tüketiyor. Dizel motor 1.6 i-DTEC ise 120 PS güç üretirken 4 l/100 m tüketim gerçekleştiriyor. Modeller standart olarak 6 vitesli manuel şanzımanla gelirken benzinli motor CVT şanzıman ile de alınabiliyor. Yeni HR-V’nin sonbahar aylarında ülkemize varması bekleniyor. Tahmini başlangıç fiyatı 70.000 TL seviyesinde.
Canlı şekiller ve keskin çizgilerden meydana gelen burun aracın genç ve hırçın tarzını ortaya koyuyor. Yanlara uzarken incelen farların alt kenarı boyunca ilerleyen LED şeridi bakışların ışıltısını güçlendiriyor. Farları birbirine bağlayan siyah zemin ile birleşim burnun ortasını işaret eden oklar ile gerçekleşiyor. Farların içe bakan yan kenarları parlak siyah zeminde de tekrarlanıyor. Okların sivri köşesini birbirine bağlayan krom çizgi burun üzerinde bir başka renk oluyor. Honda logosu da bu çizgi üzerine yerleştirilmiş. Farların alt kenarları burnun ortasına doğru ilerlerken alçalıyor ve siyah zeminin yan kenarı halini alıyor. Tampona doğru alçalan kenarlar arasında hava girişi beliriyor. Parlak siyah zeminin altını dolduran ızgara üzerinde plaka bulunuyor. Tamponda burnun alt kenarına kadar uzayan bir açıklık daha bulunuyor. Taban hizasından ilerleyen siyah plastik şerit bu açıklık hizasında yükselerek burnun orta bölgesine vurgu yapıyor. Yanlarda, farların altında ise üzerinde sis farlarının yer aldığı siyah derinlikler bulunuyor. Derinlikler ortadaki açıklığın şekline uyumlu biçimde yana uzuyor. Tabandan ilerleyen plastik ise daha alçaktan devam ediyor ve yan cepheye geçiyor. Burun üzerinde ön camdan farların siyah zemine birleşimine ve Honda logosu üzerindeki açıklığın sınırına birleşen çizgiler yer alıyor. Burnun temel detaylarına yapılan bu vurgu ile aracın akıllardaki kalıcılığı artıyor.
İri detaylar yan cephede de devam ediyor. Aracın eğimli tavan çizgisinin örttüğü alanı kaplayan yan camların alt kenarı kaput hizasından başlıyor. Alt kenar arka kapı sonuna kadar düz biçimde ilerledikten sonra eğimle yükselerek üst kenara birleşiyor. Tavanın kusursuz bir çember çizdiği izlenimini uyandıran üst kenar, olabildiğinde çembersel bir biçimde başlangıç noktasına ilerliyır. Şekil uzaktan bakıldığında spor otomobilleri çağrıştırıyor, yükseğe yerleştirilmiş oluşu ise aracın bir crossover olduğunu hatırlatıyor. Alt kenarın arka cepheye yaklaşırken yaptığı yükselme hareketi ile arka kapı kolu için yer açılıyor. Yükselen kenar hizasından başlayan bir çizgi gövde rengi yüzeyde ilerliyor, ön tekerleğe doğru alçalıyor. Bu çizginin hiçbir detayı umursamadan ilerleyişi gövde rengi panellere hareket getiriyor ve aracın sportif hissine katkıda bulunuyor. Tekerlekleri sarmalayan siyah plastik kaplamalar aracı olduğundan da yüksek gösteriyor. Arka kısımda daha da yükselen plastik kaplamaların üzerinde kedigözleri beliriyor. Bagaj kapağı üzerinde stop lambaları arasında uzayan kıvrımlı çizgilerin yankıları görülüyor. İki parçalı stop lambaları önü ve aşağıyı işaret eden iki sivri uca, Honda logosunu gösteren bir de kola sahip. Lambaların sıradışı şekli HR-V üzerinde normal karşılanıyor. Lambaların bagaj kapağı üzerinde uzayan kollarının alt kenarı hizasından devam eden çizgi, plaka yuvasının üst sınırını belirliyor. Stop lambalarının kıvrımlı dış kenarlarını birbirine bağlayan çizginin daha köşeli tekrarı plaka yuvasının derinliğini sınırlandırıyor. Kısa arka cam zayıf bir görüş sunuyor. Arka yolcu sırasının kafalıkları kullanımdayken geri görüş fazlasıyla kısıtlanıyor. Tavan çizgisini sürdüren üst kenarı ile arka cama birleşen spoyler sportif detaylar arasında yerini alıyor. HR-V’nin dış tasarımına alışmak oldukça zor. Honda 2014 Paris Otomobil Fuarı’nda tanıttığı üretim sürümüne yakın HR-V konsepti ile gözlerin bu şekillere alışması için süre tanıdı. Oranlar, birleşimler, çizgilerin ilerleyişi Alman, Fransız ve diğer Japon otomobillerinde alıştığımızdan farklı. Ancak bu farklılık işlerin duygusal boyutunu arttırıyor, HR-V’ye başka kimsede olmayan bir özgünlük katarak onu yeniden cazip kılıyor.
İç mekan yatay çizgiler ile geniş hissettiriyor. Ön panel üzerinde vurgulanan zeminde multimedya ekranı ve havalandırma çıkışları bulunuyor. Zeminin ekranın bulunduğu parçası sürücüye dönüyor ve yönetimi kolaylaştırıyor. Orta bölgede bulunan ekran altında direkt olarak ona bağlı bir detay gelmiyor, bu sayede geleneksel dikey konsol yapısı yerine daha yatay ve geniş bir yapı oluşturuluyor. Multimedya ekranı altında, daha derinde bulunan havalandırma kontrolleri dokunmatik kontrolleri ve geniş hissettiren ekranı ile teknolojik yönden gelişmişliği vurguluyor. Ön panel altından çıkıp arkaya uzayan yatay zeminde ise vites kolu ve onu çevreleyen temel işlevlerin fiziksel kontrolleri bulunuyor. Bu zeminin altında ve üzerindeki depo gözleri sık kullanılacak gibi görünüyor. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon bolca kontrol ve cilalı görünümlü siyah parçaları ile kalite hissini güçlendiriyor. Üç göstergeden oluşan panel mavi aydınlatmaları ile canlandırıcı etkide bulunuyor. Ön yolcu koltuğu karşısındaki uzun havalandırma çıkışı özgün tasarım detayları arasında. Üç parçadan oluşan uzun çıkışın en sağdaki bölümü en fazla havayı verirken, en soldaki orta, ortadaki ise az miktarda hava vererek ön yolcuyu rahatsız etmiyor. Arka sıra oldukça geniş hacim sunuyor. Şaft tünelinin olmadığı düz zemin alışılandan farklı görünmesi ile beraber farklı hissettiriyor da. HR-V, yük taşıma dışında evcil hayvanların taşınması için kabin ve bagajı ayıran tel parmaklık ve su geçirmez temizlenebilir bir bagaj zemini de sunuyor. HR-V’nin modern aileler için uygun bir seçim olduğuna inanılıyor. Araç, güçlü tarzı ve SUV’lere benzer duruşu ile yollarda saygı görüyor. İç mekan da benzer şekilde yolculardan. Honda, yeniden can verdiği HR-V ile büyük çekişmenin olduğu kompakt crossover sınıfında kendi yolunu çizmeyi başarıyor.
[…] Honda HR-V hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen