Kompakt SUV modelleri arasında Mercedes’in temsilcisi GLK yeni nesline geçerken ürün gamındaki konumunu belli edecek şekilde yeniden isimlendiriliyor. GLC olarak yeniden yollara çıkmaya hazırlanan yeni model, şehirli SUV’lerin hiç olmadığı kadar popüler olduğu bu dönemde Mercedes’in konuya bakışını yansıtıyor. GLK’dan 20 mm artışla 4656 mm uzunluk, 50 mm artışla 1890 mm genişlik, 9 mm artışla 1639 mm yükseklik değerine erişen GLC, BMW X3 ve Audi Q5 gibi Premium rakipleri gözüne kestiriyor. Alışılmış arazi araçlarına benzemeye çalışmayan, hareketli çizgileri ve geniş yüzeyleri ile çağdaş görünmeyi çabalayan GLC, ismindeki “C” harfinin sinyallerini verdiği gibi C-Serisi modellerini hatırlatıyor, küçük kardeşi GLA ile arasındaki bağı da gizlemiyor. Sade, ancak duygu yoksunu olmayan surat, son dönemde markanın tüm modellerinde kullandığı ifadeyi takınıyor. Kısa burun, üzerindeki üç boyutlu ızgara ve sarmalayan şekilli farları ile aracın kişiliği hakkında ilk izlenimi oluşturuyor. Standart halinde dahi sportif görünen tampon, arazici veya sportif özellikleri vurgulayan 2 diğer seçenekle değiştirilebilmekte. Tavan çizgisi, yan cam alt ve üst kenarları ve kapı panelleri üzerindeki çizgiler uzunluğa vurgu yapıyor. Uzun, coupe benzeri silüet aracın yumuşak suratının aksine karizmatik görünüyor. Belirgin omuzlar ve iki parçalı yatay stop lambaları arka kısmın öne çıkan detayları. En altta beliren krom egzoz çıkışları sportif, tavandaki metal görünümlü çıtalar ise fonksiyonel özelliklere ipucu oluyor. Temiz ve belirgin çizgiler rakipleri arasında ayrıştırılmasını kolaylaştırsa da, Mercedes ürün gamında bu çizgilerin çok kullanılmış oluşu GLC’nin diğer SUV’lerin bir başka ölçekteki kopyası olarak algılanmasına da neden olabiliyor. İç mekan büyük ve çok sayıdaki detayları ile donanımlı görünüyor. Şekilleri ile sportif, yerleşimler ile düzenli kontroller; kendilerini ön plana çıkaran aydınlatmalar ile beraber aracın Premium yönünü hatırlatıyor. GLC 3 kollu yıldızı boşuna taşımıyor; malzeme çeşitliliği ve işçilik kalitesi çok yüksek. Bu detaylar geniş iç hacim sayesinde daha kolay fark ediliyor. 118 mm uzayan dingil aralığı, ön ve arka sıralarda omuz, dirsek ve diz mesafelerini arttırıyor. Sürücü çevresinin daha ferah oluşu kısıtlanmışlık hissini yok ediyor. Orta konsol yatay zemine devam ediyor ve arka sıraya kadar uzuyor. 40/20/40 oranında 3 parçadan oluşan arka koltuk sırtlıkları, gerilerindeki 580 litre hacmi yatırıldıklarında 1600 litreye çıkarıyor. Bagaj kapağı tamponun altına ayak uzatılması ile otomatik açılabiliyor.
İç mekanın merkezinde standart sunulan 7 inçlik multimedya ekranı yer alıyor. Orta konsolun tepesinde bağımsız duran ekranın üst sürümleri daha çok beceri sunuyor. COMAND Online yazılımı ile beraber ekran 8.4 inç oluyor, Navigasyon ve internet erişimi sunulmaya başlanıyor. GLC’nin yakıt tüketimi yeni sürüş sistemleri, 80 kg hafif gövde, başarılı aerodinamik özellikler ile %19’a kadar azaltılmış. Benzer şekilde karbondioksit salınımında da azalma var. Araç için 2 dizel, 1 benzinli motor seçeneği açıklandı. Tüm modeller Euro 6 karbondioksit salınım kısıtlamalarına uyumlu ve start-stop sistemine sahip. GLC 220d 4MATIC, 170 beygir güç, 5.0-5.5 l/100 m yakıt tüketim; GLC 250d 4MATIC ise 204 beygir güç, 5.0-5.5 l/100 m yakıt tüketim değerlerine sahip. 220 d yalnızca Style, 250 d ise Exclusive ve AMG donanımlarında sunuluyor. Benzinli seçenek GLC 250 4MATIC ise 211 beygir güç üretiyor, 100 km’de 6.5-7.1 l arası yakıt tüketiyor, Style, Exclusive ve AMG donanımlarına tercih edilebiliyor. Açıklanan modeller 9G-TRONIC şanzımanla sunuluyor. Başlangıç fiyatı GLC 250 4MATIC tarafından 195.000 TL seviyesinde belirleniyor. Fiyat listesi için tıklayınız. Standart DYNAMIC SELECT sistemi 5 sürüş modu sunuyor: Sport, Sport+, Comfort, Eco ve Kişisel modları aracın direksiyon ve motor özelliklerini düzenliyor. Aracın arazideki becerilerini geliştiren Off-Road Engineering Package alındığında DYNAMIC SELECT sistemine farklı zemin tiplerinde ve zor yollarda sürüşe yönelik modlar ekleniyor. GLC ile beraber AIR BODY CONTROL havalı süspansiyon sistemi de alınabiliyor. Süspansiyon, sportif sürüş modlarında aracı yere yaklaştırırken, bagaja eşya yükleme sırasında da alçaltarak yükleme eşiğini 40 mm düşürüyor. Pek çok modern güvenlik donanımı GLC’de de kendilerine yer buluyor. Bunlar arasında standart sunulan çarpışma önleme, sürücü dikkati, uzun far asistanları, rüzgarda denge koruması dışında dur-kalk özellikli DISTRONIC PLUS mesafe koruma sistemi, şerit takip, trafik işareti okuma asistanları ve arkadan çarpışma önleme sistemi de bulunuyor. 360 derece kamera ve Head-Up Display de opsiyonel özellikler arasında. GLC, donanım seviyelerinden bağımsız sunulan ek donanım “line”’ları Exclusive ve AMG ile kişiselleştirilebiliyor.
Burun tasarımı belirgin detayları ile kolay algılanıyor, ancak çarpıcı bir etki yaratmıyor. Merkeze yerleştirilen hava girişi, düz üst kenara, içeri doğru kapanan yan kenarlara ve aşağı sivrilen alt kenara sahip. Yumuşak köşeler ile bağlanan kenarlar arasındaki alanda iki metal görünümlü şerit ve merkezde bu şeritlere bağlı Mercedes logosu yer alıyor. Şeritlerin arasından beliren büyük Mercedes logosundaki boşlukların içi doldurulmuş. Hava girişini örten ızgara, detayların gerisinde, “baklava dilimi deseni” ile görülebiliyor. Farlar, yana ve alta uzama eğilimi gösteriyor, ızgaraya bakan yan kenarları ile ızgaranın yan kenarına paralel ilerliyor. Izgaraya bakan kenar ana şekle köşelerle bağlanırken, arkaya uzayan bölge yumuşak geçişleri ile farklı görünüyor. Far şekli içerisi detaylı görünen aydınlatma elemanları ile doldurulmuş. İki ana merceğin üzerinden far şeklinin iç yan ve üst kenarını izleyen LED şeridi geçiyor. Şerit farın kenarlarının köşeli birleşimi aksine yumuşak ilerliyor ve daha belirgin hal alıyor. Farlar, gövde rengi zemindeki çizgiler sayesinde ızgara gerisine atılıyor. Bu çizgiler burnun alt yarısına devam ederek krom çerçeve ile vurgulanan hava girişine birleşiyor. Kalın çerçeveli hava girişi üzerinde başka koruyucu parçaların da kullanımı ile sportif ve sert bir görüntü oluşturulmuş. Krom çerçeve aracın en altından ilerleyen siyah plastik kaplamayı örterken, yanlarında, farlar hizasında bu kaplama yeniden beliriyor ve dekoratif siyah derinliklerin altından geçiyor. Bu derinlikler far altındaki alanı dolduruyor ve ana ızgara ile aynı deseni paylaşıyor. Kaput üzerinde ön cam yanından ve önünden ana ızgaraya uzayan çizgiler ile hafif dalgalanmalar yaratılıyor, genişlik vurgulanıyor. GLC, yumuşak çizgileri ile duygusal görünmeye başlıyor.
Yan kısımda yatay çizgiler ön planda. Yan cam şekli önden arkaya ilerlerken yükselen alt kenar, tavan çizgisini izleyen üst kenar, ve bu ikisini yumuşakça bağlayan yan kenarlar ile oluşuyor. Tüm cam şekli krom çerçevelerle vurgulanıyor. Cam geçişlerinde cilalı siyah kaplama kullanılmış. Yan sinyal lambaları, yan aynalar üzerinde tek çentik biçiminde bulunuyor. Yatay çizgilere kapı kolları altından geçen kesik ve kapıların alt bölgesindeki çizgi katılıyor. Bu iki çizgi arasındaki yüzey, ortaya doğru çıkıklaştırılarak yan cephenin uzun ve geniş yüzeylerine hareket getirilmiş. Önde görülen siyah plastik kaplama tekerleklerin çevresini sararak kapılar arasında da devam ediyor. Opsiyonel basamak bu kaplama üzerinden beliriyor ve araca binişi kolaylaştırıyor. Yan camların şeklinin öne eğimli oluşu ile araç hareket ediyormuş gibi görünüyor. Arka ceogenin tasarım detayları da bu hissi güçlendiriyor. Eğik sırt üzerindeki arka cam, yumuşak köşeleri ve düz kenarları ile GLC’nin yumuşak gidişatını bozuyor. Arka camın üst bölgesi tavan uzantısı gibi görünen spoyler ile sarılıyor, bu parça yavaşça incelerek gövde rengi zemine birleşiyor. Stop lambaları öne ilerlerken kalınlaşan bir şekle sahip. Ancak şeklin düz ilerleyen üst kenarı, ve iki lambayı bu kenar hizasından bağlayan çizgi, arka kısma kendinden emin ve kurallı bir görüntü kazandırıyor. Lambaların kırmızı zemini ortasından beyaz bir çizgi geçiyor. İki lamba arasındaki derinlikte plaka yer almakta. Bagaj kapağı sonrasında çıkıklaşan tamponda siyah plastik kaplamalar yükseliyor, üzerindeki krom çizgi altından iki uçta egzoz çıkışlarını gösteriyor. İki çıkış arasındaki girintili çıkıntılı zemin, GLC’nin arka tasarımını sportif biçimde sonlandırıyor. Dış tasarım sona doğru ilgi çekmeye başlıyor ve özgünleşiyor.
İç mekan en yeni Mercedes düzenini sergiliyor. Sürücü karşısında basit bir üç kollu direksiyon, ve onun gerisinde tüpler içine yerleştirilmiş göstergelerden ve aralarındaki renkli bilgi ekranından oluşan gösterge paneli yer alıyor. Gösterge panelinin siperliği yanlara doğru hafifçe alçalıyor, ve iki kapıya birleşene kadar devam ediyor. Orta konsol hizasında siperliğin kolu önünde multimedya ekranı bulunmakta. Siperliğin kolunun önünde olması ile bağımsız duruşunu daha az belli eden ekranın altında orta konsol başlıyor. İki koltuk arasına girene kadar uzayan konsol üzerinde havalandırma çıkışları, müzik ve havalandırma sistemi kontrolleri bulunuyor. Yatay bölümde ise multimedya sisteminin kontrolünü sağlayan dokunmatik yüzey yer almakta. Orta konsol zemini altından görünen mavi ışık, kapı panellerinde ahşap yüzeyler altından da çıkıyor. Mavinin huzuruna, siyah ve beyaz çok uyumlu biçimde eşlik ediyor. Aralara serpiştirilen krom şerit ve kontroller GLC’nin malzeme kalitesini sergiliyor. Artan dingil aralığı sayesinde sürücü gibi arka sıra yolcuları da ferahlıyor. GLC, aileler için şık ve becerikli bir kompakt SUV olarak akılda kalıyor. Tasarımı ile kendi ailesinde öne çıkamasa da, sınıfında Mercedes tarzı ile fark yaratıyor. X3 kadar sert veya Q5 kadar sportif olmaya çalışmıyor, Mercedes zarafetini bu sınıfa taşıyor. Arazi becerileri ek donanımlar ile zenginleştirilebiliyor ve şehir içinde eviymişçesine rahat dolaşıyor.