Toyota Avensis

Bireysel müşterilerin ilgisi sedanlardan SUV-Crossover türevlerine kayarken Toyota, amiral gemisi orta sınıf sedan Avensis’i hem bireysel hem de filo müşterilerinin zevkine uygun biçimde yeniliyor. Bu yenileme belki masraflar kısılmak istendiğinden, belki de güncel Avensis hala yeterli bulunduğundan bir gövde, yapı değişimi getirmiyor. 2009’da tanıtılan ve 2011’de makyajlanan 3. nesil modelin burun, arka ve iç tasarımı elden geçirilmiş, konfor özellikleri geliştirilmiş, donanım seviyeleri yeniden yapılandırılmış ve motor seçenekleri güncellenmiş. 2010’da tanıtılan 7. nesil Volkswagen Passat gibi, makyaj olarak tanımlanmayan, ancak çok kapsamlı bir makyaj olarak tanımlanabilen yenileme operasyonu, 5 temel odak doğrultusunda gerçekleştirilmiş. Stil, kalite hissi ve konfor, güvenlik, değer ve sürüş zevki. Avensis, silik tarzını unutturmak, ve bir premium otomobil gibi hissettirmek istiyor. Orta sınıf müşterilerinin araçlarından prestij ve lüks beklentisi dikkate alınmış, ayrıca sportif bir sürüş hissi isteyen kesim de unutulmamış. Aracın yeni tarzı marka tarafından “Enerjik Zarafet” olarak isimlendiriliyor. Son dönem Toyota modellerinde kullanılan Under Priority ve Keen Look tasarım dilleri, ikinci sürümleri ile beraber burunda etkilerini gösteriyor. Aygo’dan itibaren tüm yeni modellerde oluşturulmaya başlanan “X” şekli, Avensis’in farları ve ızgaraları arasında güçlü bir görsel ilişki kuruyor. Detayların yanlara ilerleme, alçalma ve genişleme hareketleri, eskiden bu gövdede çok narin görünen Avensis’in sert ve yola hakim durmasını sağlıyor. Tasarım detaylarında 3 boyuttan da yararlanılması nitelikli bir görüntü oluşturuyor. Farlar, içlerindeki LED aydınlatmalar ile belirgin bir ışık imzası atıyor, ve diğer burun detaylarının yaptığı genişlik vurgusuna katılıyor. Arka kısımda, stop lambalarına da eklenen LED ışık yolları aracın arkadan bakıldığında tanınmasını kolaylaştırıyor ve lambalar arasındaki krom şeridin de katkısıyla lüks otomobilleri hatırlatıyor. 4750 mm uzunluk, 1810 mm genişlik, 1480 mm yükseklik değerleri ile sınıfının diğer modellerine yakın boyutlara sahip olan araç, 509 litre hacimli bagajı ile sınıf ortalamasının altında.

Avensis’in iç mekanı daha şık ve konforlu hale getirilmiş. Gövde boyunca, ön panel gerisinde, havalandırma kanallarında yapılan değişiklikler ile ses ve titreşim kabine daha az sızıyor. Renk seçenekleri de yeniden düzenlenmiş ve çift renkli temalar sunulmaya başlanmış. Yeniden tasarlanan gösterge paneli, tüpler içinde göstergeler barındırıyor, donanıma bağlı olarak bunlar arasında 4.2 inçlik TFT renkli bir bilgi ekranı bulunuyor. Orta konsolda ise 8 inçlik Toyota Touch 2 multimedya ekranı sunuluyor. Vites kolunun şeklinde, ve çevresindeki işaretlemelerin aydınlatmasında yapılan iyileştirmelere ile şanzımanın kontrolü kolaylaşıyor. Ön panelde kullanılan krom detaylar ile malzeme kalitesinin yükseldiği izlenimi oluşuyor. Ön sıra koltuklarının yeni şekli uzun yolculuklara için de daha yüksek konfor sunuyor. Avensis’in süspansiyon, elektrikli direksiyon ve tutuş özelliklerindeki geliştirmeler ile sürüş daha keyifli hale gelmiş. EuroNCAP’ten 5 yıldız alan araç, artık tüm donanımlarda standart olarak sunulan Toyota Safety Sense paketi ile geliyor. 10-80 km/s hızlar arasında önden çarpışma riskinde sürücüyü uyaran, freni hazırlayan ve gerektiğinde uygulayan Pre-Collision sistemi, paket içinde dikkat çeken özelliklerden. Safety Sense içinde şerit takip uyarısı, otomatik uzun huzme geçişi, trafik işareti asistanı da bulunuyor. Yokuş kalkış asistanı da aracın güvenlik donanımları arasında. Yeni Avensis, 2 yeni dizel motor ve 3 benzinli motordan oluşan motor gamı ile geniş bir kitleye hitap ediyor. Tüm motorlar Euro 6 karbondioksit salınım kısıtlamalarına uyumlu. Stop&Start sistemine sahip dizel motorlar 1.6 D-4D 112 beygirlik ünite ve 2.0 D-4D 143 beygirlik ünite olarak sıralanıyor. Motorların 100 km’de yakıt tüketimleri sırasıyla 4.2 ve 4.5 litre. Benzinli motorlar ile 132 beygirlik 1.6 Valvematic, 147 beygirlik 1.8 Valvematic ve 152 beygirlik 2.0 Valvematic seçeneklerden oluşuyor. Motorların 100 km’de yakıt tüketimi 6.0, 6.1 ve 6.0 litre. 1.8 litrelik seçenek için CVT otomatik şanzıman opsiyon olarak sunulurken, 2.0 litrelik motor standart olarak CVT şanzımanla geliyor. Diğer tüm motor seçenekleri 6 vitesli manuel şanzımanla eşli. Avensis artık 4 donanım seviyesiyle sunulacak.. Siyah ve gri renkli iç mekana sahip olan giriş seviyesi model, cruise control, manuel klima, LED gündüz farları, Bluetooth ve USB bağlantısına sahip. Giriş seviyesi sonrasında Alkantara kumaş, otomatik klima, 4.2 inç bilgi ekranı, 8 inç Toyota Touch multimedya ekranı, geri görüş kamerası standart gelmeye başlıyor. Üçüncü seviye  ikincisinin üzerine hafif eklemeler yaparken, en üst donanım ise deri kumaş ve Navigasyon paketi ile farklılık yaratıyor.

Toyota Avensis Ön 2 (2)Burun tasarımı arkaya gerilen çizgiler ve aşağı uzanan kollar ile sert ve canlı görünüyor. Merkeze yerleştirilen Toyota logosuna birleşen siyah kollar, iki yandan hızla yukarı yol almaya başlıyor ve farlara birleşiyor. Kollar üzerindeki krom çizgiler de tıpkı kollar gibi giderek kalınlaşıyor, farlar içindeki aydınlatma elemanları onun hizasından devam ediyor. Marka logosundan çıkan kolların üst ve alt sınırından devam eden farların üst kenarı yükselmeye devam ederken alt kenarları alçalıyor ve far alanını genişletiyor. Farlar içinde krom çizgileri devam ettiren parlak renkli yüzeyler de alt ve üst kenara yaklaşarak merceği sarmalıyor. Çizgilerin yanlara ilerledikçe açılması, gözlerin büyük bir etki yaratıyormuş gibi görünmesini sağlıyor. Üst yarının ince detayları alt yarıda daha büyük detaylar ile dengeleniyor. Marka logosu altından başlayıp burnun en altına kadar süren cilalı siyah görünümlü zemin üzerinde hava girişleri bulunuyor. Siyah zeminin üst kenar olarak başlayıp kıvrımla yan kenara dönüşen kenarları, Toyota logosuna birleşen kollar ile aynı hizadan, aynı eğimle yola çıkarak “X” şekli oluşturuyor. Plaka da siyah zemin üzerine yerleştirilmiş. En alttan yükselen ve gövde rengi kenarları ile siyah zeminden ayrılan daha ön katmandaki hava girişi, burnun aşağı ve yana uzayan çizgilerini bir kere daha vurguluyor. Siyah zeminin yanlarına, sanki gizlenmek istenmişçesine derine, siyah zemine yerleştirilen sis farları dairesel şekle sahip.  Pürüzsüz kaput araca şişkin bir görüntü kazandırıyor.

Toyota Avensis Arka (2)Yan kısımda öndeki çizgilerle uyumlu sivri şekiller kullanılıyor. Yan camların arkaya doğru gerilen şekli tüm şekli saran krom çerçeve ile belirginleşiyor. Düz alt kenar arka kapıya ilerlerken hafifçe yükseliyor, ardından köşe ile ayağa kalkıyor, tekrar bir köşe ile tavan çizgisini izleyen üst kenara birleşerek camların şeklini oluşturuyor. Camlar arasındaki geçişler mat siyah kaplamalar ile yapılmış, ancak bu görüntüyü çok etkilemiyor. Yan ayna ön kapının panelinden çıkıyor ve yan sinyal lambasını taşıyor. Tekerlekler hafifçe çıkıklaştırılmış, aralarında kalan panellerde kapıların alt hizasında ise içeri bir derinlik oluşturulmuş. Kapı kolları üzerinden geçen ve arka cepheye uzayan omuz çizgisi gözleri yönlendiriyor ve aracın uzunluğunu hissettiriyor. Bu çizgi, arka cephede yumuşakça yükseliyor, bagaj kapağının yatay ve dikey zemini arasındaki geçişi sağlıyor. Stop lambalarının öne bakan ucu daha kalın, bagaj kapağının içine doğru inceliyor ve kıvrılıyor. Lambaların alt kenarı yukarı uzayarak üst kenara birleşiyor ve şekli tamamlıyor. İki lambanın üst kenarını birleştiren krom şerit bagaj kapağı ortasında, Toyota logosu hizasında kalınlaşıyor. Bagaj kapağı üzerinde içeri yapılan derinlikte plaka bulunuyor. Derinliğin yan kenarları stop lambalarının yan kenarlarına paralel. Bagaj kapağı ardından çıkıklaşan tampon en alta kadar ilerliyor, en altta ise kedigözleri görülüyor. Dış tasarım, eskisinden daha belirgin bir karaktere sahip ve prestij arzulayan orta sınıf müşterisinin ilgisini çekecek düzeyde.

Toyota Avensis İç 2İç mekan da dışarıya benzer şekilde daha olgun ve canlı hissettiriyor, eski model ile hiç ilişkisi kalmamış. Hareketli çizgiler gözleri oyalıyor. Üç kollu direksiyon, üzerindeki köşeli parçalar ile sportif hissettirmekten uzak, ancak kaliteli görünüyor. Gerisindeki gösterge paneli, tüp içindeki göstergeleri ile şık görünüyor. Göstergeler arasındaki bilgi ekranı ortadaki boşluğu dolduruyor. Göstergelerin siperliği yanlara doğru yavaşça alçalıyor, orta konsol üzerinden geçip yolcu kapısına ilerlerken sonlanıyor. Bu sırada onun altında havalandırma çıkışları da görülüyor. Aynı hizada başlayan orta konsol, en başta multimedya ekranını, devamında havalandırma kontrollerini taşıyor. Yatay konsolda düzenli gruplanan düğmeler ve yenilenen vites kolu ile yönetim işlemleri kolaylaşıyor. Orta konsol yanından başlayıp kapılara doğru uzayan şeritler, metal görünümleri ile dikkat çekiyor. Üst donanımlarda bunlara eşlik eden siyah ahşap oldukça hoş görünüyor. Kapı panellerinde de aynı materyaller kullanılıyor. Arka yolcu sırasında oturmak şaşırtıcı biçimde rahat. Depolama gözlerinin azlığı ve bagajın düşük sayılabilecek hacmi, aracın pratik kullanım senaryolarında zorluk çıkarmasına sebep olabilir. İç mekanın geçirdiği değişim normalde bir makyajlı otomobilin geçirdiğinden çok daha fazla. Avensis’in “yeni” olarak tanıtılmasının sebeplerinden bir başkası da bu. Ülkemize 2015 yaz sonunda varması beklenen aracın fiyatlarında ciddi değişim beklenmiyor, 70.000 TL seviyesinde bir başlangıç fiyatı ön görülüyor. Araç, geçirdiği kapsamlı yenileme operasyonu ile yeniden hayat bulmuş. Daha çekici, benzer özelliklere sahip ve yakın fiyatlı modeller sebebiyle orta sınıfın az tercih edilen modellerinden olan Avensis, daha çok markası sebebiyle seçiliyor. Yeni modelin güçlenen kişiliği ile belki stil de tercih sebepleri arasına katılabilir.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s