Opel Astra

Uzun zamandır kompakt sınıfta varlık gösteren Opel, bu sınıftaki 11. nesil temsilcisi yeni Astra’nın detaylarını aracı Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilemeden önce yayınladı. Diğer sınıfların aksine yeniliklerin dalgalar halinde gelmediği, sürekli olarak gerçekleştiği kompakt sınıf popülaritesini kaybetmeden kaynamaya devam ediyor. Ağırlığı azaltma düşüncesi odağında geliştirilen yeni mimari üzerinde yükselen Astra, bazı modellerinde 200 kg’a kadar hafiflemiş. Verimlilik, yenilik ve dinamik performans olarak sıralanan 3 temel değer öncelik olarak belirlenmiş ve model sıfırdan yaratılmış. Yalnızca en güncel motorlar ile satışa sunulacak olan Astra, önceki nesline göre küçülen boyutlarına rağmen içeride daha yüksek hacim sunuyor; ve daha canlı bir sürüş karakterine kavuşuyor. Daha direkt sürüş hissi ile aracı kullanmak eğlenceli hal alırken verimlilikten de taviz verilmiyor. 2013 yılında tanıtılan Monza konsepti araç için rol model olarak belirlenmiş. “Her detayı verimi temsil eden bir araç” olarak tanımlanan Monza’dan yola çıkarak Astra için de yakıt tasarrufu ve düşük karbondioksit salınımı sağlayacak pek çok geliştirme yapılmış. Astra’nın azalan ağırlığı, sağlamlıkta artışı engellemiyor. Yüksek güçlü çelik parçaların yaygın kullanımı aracın hafiflemesine katkıda bulunuyor. Eskisinden yaklaşık 5 cm kısalarak 4.37 metre uzunluk değerine, 2.6 cm alçalarak 1.46 metre yükseklik değerine erişen araç; hiçbir Astra’nın olmadığı kadar atletik ve hareketli görünüyor. Tasarım zarafet beraberinde verimliliği de sergiliyor. Geniş ve sade yüzeyler aracın hafifliğine gönderme yapıyor. Burun tasarımında kullanılan yeni detaylar Opel tasarımının gelecekte geçireceği değişimleri müjdeliyor. Önceki nesil modellerden büyük bir uzaklaşma yok, ancak daha genç ve taze bir surat karşımıza çıkıyor. Farların şekli ve ızgaraya bağlantı biçimi iki önceki nesil Astra’yı hatırlatıyor. Full-LED Matrix IntelliLux adaptif farlar aracın gözlerinin ışıltısını oluşturuyor. Her farda 8 LED birimi bulunuyor; bu birimler karşıdan gelen araçların sürücülerinin gözünü kamaştırmamak için bağımsız olarak hareket ediyor ve sönüyor. Aydınlatmaların ömrünün daha uzun, ve fiyatlarının önceki nesilde sunulan AFL farlara göre düşük olması da mutluluk verici. Opel logosunun ızgara üzerinde yeni bir biçimde taşınması söz konusu. Yan kısımda arkaya devam eden bıçak çizgisi aracın yüzeylerinde hareket oluştururken, yan camlardan arkaya devam eden siyah uzantı tavanı görsel olarak havaya kaldırıyor ve gözleri yönlendiriyor. Bagaj kapağının alçak konumu ve eğik duruşu, aracı harekete hazır gösteriyor.

İç mekan artan hacmi ile daha ferah hissettiriyor. Ön ve arka sıralarda da diz mesafesinde artış var. Yüzeyler özenle biçimlendirilmiş; yavaşça çıkıklaşan ve derinleşen bölgeler; üzerlerinde Premium hissi oluşturan malzemeler ile beraber tatmin edici. Orta konsolda azalan düğme sayısı ise güncel Opel modellerinde bu durumdan şikayetçi olanları sevindirecektir. Insignia’nın makyajında yapıldığı gibi düğmeler azaltılarak işlevleri ekranlara bırakılmış. Konsolun merkezine, kolay erişilecek biçimde yerleştirilen 7 inçlik IntelliLink multimedya ve bilgi ekranı, modern kullanıcının tüm beklentilerini iki arayüz ile karşılıyor. Android işletim sistemli telefonlara özel Android Auto arayüzü Google uygulamaları, WhatsApp, Spotify gibi popüler uygulamalara erişim sağlarken, iOS işletim sistemli cihazlara özel CarPlay arayüzü Apple uygulamalarına ve bazı üçüncü parti uygulamalarına erişim sağlıyor. IntelliLink ekranı dokunmatik özelliğe sahip, parmak ile kullanılabiliyor; buna ek olarak sesle veya direksiyon üzerindeki düğmeler ile de kontrol mümkün. Astra’nın motor seçenekleri arasında 1.6 CDTI ile 1.0 ve 1.4 ECOTEC üniteler yer alıyor. 110 ve 136 beygirlik sürümlere sahip olan 1.6 litrelik motor dizeller arasında. 1.0 ECOTEC ve 1.4 ECOTEC direkt enjeksiyonlu turbo motorlar sırasıyla 105 ve 150 beygir güç üretiyor. 1.4 ECOTEC motor tamamen alüminyumdan oluşuyor ve 3 silindire sahip – bu sayede düşük bir yakıt tüketim değeri elde ediyor. Modeller için 6 vitesli manuel şanzıman veya Easytronic otomatik şanzımanlar sunuluyor. Donanım seviyeleri Business, Enjoy, Dynamic ve Excellence olarak belirlenmiş. Fiyat listesi için tıklayınız. Belirli modellerde Start/Stop sistemi de sunulacak. Astra’nın güvenlik donanımları arasında bir Opel modelinde ilk defa sunulacak olan OnStar dikkat çekici. Daha önce Amerika’da Chevrolet modellerinde sunulmaya başlanan sistem, Avrupa’da yeni kuruluyor ve ülkemizde sunulup sunulmayacağı bilinmiyor. Çarpışma, kaza gibi acil durumlarda veya sürücünün kendi komutu ile bağlantı kurulan OnStar görevlileri, acil yardım ekiplerini araca yönlendirebiliyor veya bulunulan yerde destek sağlayabiliyor. Sistemin uygulanacağı ülkelerde üst donanım seviyelerinde standart sunulacak olan OnStar dışında aracın güvenlik donanımları arasında trafik işareti okuma, şerit takip asistanı ve uyarısı, takip mesafesi göstergesi, ön çarpışma uyarısı ve freni, cruise control, park asistanı, geriş görüş kamerası ve kör nokta uyarı sistemi bulunuyor. Sedan bekleyenlere kötü haber, yeni Astra için bir sedan türev planlanmıyor. Güncel neslin sedan modelinin satışına devam edileceği söyleniyor. Hem belki de Hatchback modele geçme zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

Opel Astra ÖnAstra’nın burun tasarımı eskilere çağrışımına rağmen genç görünmeyi başarıyor. Yana uzarken sivrilen farlar altı kesik yaprak benzeri bir forma sahip. Farların alt kenarı ızgara üzerindeki krom çerçeve hizasından yana ilerlerken sona yaklaşınca aşağı kıvrılıyor ve farların şeklini son anda genişletiyor. Şekildeki bu kıvrılma bakışlara farklılık kazandırıyor. Farların cam örtüsü altında ızgara üzeri krom çerçevenin üst kenarını sürdüren krom çizgiler görülüyor. Yana uzayıp kıvrılan ve ana merceği sarmalayan parçalar, bakışlara derinlik kazandırıyor ve 3 boyut hissini pekiştiriyor. İki far arasındaki ızgara aşağı doğru genişliyor. Düz üst kenar ardından krom çerçeve geliyor. Farlara bitişik kenarları yatay kenarlarından daha kalın olan çerçeve, ortasında Opel logosunu taşıyor. Marka logosunun yeni taşınma biçimi tasarım anlayışındaki değişime işaret ediyor. Çerçeve altındaki ızgara zemini, üst üste binen tuğlaları andıran deseni ile sportif ve detaylı görünüyor. Izgaranın alt kenarının aşağı doğru alçalan bombeli yapısı surata hafif bir tebessüm katıyor. Burnun alt yarısında daha ince bir hava girişi görülüyor. Ana ızgara sonrasındaki plaka altında başlayan hava girişi, ana ızgara hizasından çıkarken inceliyor ve alt kenarı hizasından yanlara bir çizgi biçiminde ilerliyor. Farlar altına geldiğinde kıvrılan çizgi, yükseliyor ve sis farını sarmalıyor. Sis farlarını direkt sarmak yerine dolaylı bir yoldan tarayan çizgi, tasarıma detay katıyor. Çizginin dolaylı yolu ve sis farını sarma biçimi burnun ortasını işaret ediyor. Burnun en altından geçen gövde rengi çizginin düz ilerlemesi surata kendinden eminlik katıyor ve gözlerin ana burun detaylarına odaklanmasını sağlıyor. Kaput, üzerinde ön camdan ızgaranın üst kenarına ilerleyen iki çizgi barındırıyor. Ortadan ise pek çok Opel modelinde olduğu gibi simetri ekseni geçiyor. Ayrıca ön cam yanı kirişlerden uzayan ve silikleşen iki çizgi de farlar üzerinde görülüyor.

Opel Astra ArkaYan kısımda daha uzun ve etkili çizgiler kullanılıyor. Farların üst kenarı hizasından çıkan çizgi, kaput sınırını belirliyor, yana devam ederek yan camların alt kenarını da başlatıyor. Arka kapıya doğru yükselen alt kenar, sona doğru dike yakın hale geliyor. Üst kenar ise tavana paralel ilerleyerek arka camın üst kenarına birleşiyor. Alt kenar, üst kenara temas etmeden yükselme hareketini köşe ile bırakarak arkaya ilerlemeye, alçalmaya başlıyor; arka camların alt kenarını oluşturuyor. Yan ve arka camların bağlantısını sağlayan cilalı siyah görünümlü şerit, cama benzer görüntüsü ile tavanın havada durduğu izlenimini oluşturuyor. Yan camların üst kenarının krom çizgi ile vurgulanması buna dikkat çekiyor. Camlar arasındaki geçişlerin cilalı siyah kaplama ile kapatılması kalite hissine katkıda bulunuyor. Yan sinyal lambası ön tekerleğin az gerisinde yer alıyor. Önü işaret eden sinyal lambasından itibaren başlayıp arkaya ilerleyen omuz çizgisi giderek güçleniyor, arkada stop lambasına birleşiyor. Bu ilerleme sırasında çizgi üzerinde kapı kolları kamufle oluyor. Kapıların gövde rengi yüzeyinin altlarında ise ön tekerlekten arka tekerleğe ilerlerken yükselen bir çizgi kullanılıyor. Güncel Opel modellerinde aynı çizgi ön tekerleklere doğru yükselen biçimde kullanılmaktaydı. Hafifçe çıkıklaşan tekerlekler, detaylı jant tasarımları ile yan cephenin hareketli görüntüsüne uyum sağlıyor. Stop lambalarına birleşen omuz çizgisi, bagaj kapağı üzerinde daha ince biçimde devam ediyor. Stop lambaları, düz üst kenarları ile ciddi görüntü kazanırken, alt kenarlarının yanlara doğru ilerledikçe alçalan yapısı ile anlamlı bir şekle kavuşuyor ve tekerlek hizasındaki vurguları ile aracın yere bastığını fısıldıyor. Lambalar içindeki ışık yolları belirgin şekilleri ile aracın karanlıkta ayırt edilebilmesini sağlıyor. Arka cam, kıvrımlanarak yana bağlanan alt kenarı ile sportif duruşu güçlendiriyor. Tavana pürüzsüzce birleşen spoyler de aynı etkiye sahip. Bagaj kapağı üzerinden geçen çizgi altında çıkık Opel logosu bulunuyor, daha altta kenara dayalı biçimde model adı yazıyor. Çıkıklaşan tampon, üzerindeki derinlikte plakayı taşıyor. Derinliğin yanlarından çıkan çizgiler kısa süre ilerledikten sonra inceliyor ve yok oluyor. Arka kısmın eğik yapısı güncel modelin tombul duruşuna kıyasla çok daha dinamik ve göz oyalayıcı.

Opel Astra İçİç mekan yolcuları sarmalayan uzun çizgiler, bunlar üzerindeki ufak kıvrımı detaylar ile dolu ve canlı. Üç kollu modern direksiyon gerisinde iki ana çembere sahip gösterge paneli bulunuyor. Büyük ve küçük tüm göstergeleri saran silindirler beyaz aydınlatmaları ile dikkati kendilerine çekiyorlar. Gösterge panelinin siperliği göstergeler ardından sonlanmıyor, yumuşakça düzleşerek yanlara devam ediyor, iki kapıya kadar uzuyor. Siperlik altındaki kuşakta, orta konsol hizasında, IntelliLink ekranı ve onu saran havalandırma çıkışları bulunuyor. Krom çizginin alttan ilerleyişi siyah yüzeyler arasında farklılık oluşturuyor. Kuşak altında daha derinden devam eden orta konsolda havalandırma kontrolleri ve depolama gözü geliyor. Vites kolu da konsol tarafından sarılıyor. Geriye uzayan düz zeminde depo gözleri ile kol dayama parçası bulunuyor. Ön panelin uçlarında kapılara birleşen havalandırma çıkışları, gergin şekilleri ile incelerek uzayan çizgilerden birini oluşturuyor. Kapı panelleri üzerinde ön cam altından ilerleyen çizginin devamı görülüyor. Arkaya ilerlerken alçalan çizgiler, altlarındaki diğer çizgiler ile de destekleniyor. Kapı panelleri ve diğer kontroller önceki modeli hatırlatıyor. İç mekan, görüntüsü ile rahatsız etmiyor, ve şüphesiz daha ferah görünüyor. Yeni Astra her yönden geliştirilmiş, ve rakiplerini kendine yetişmek durumunda bırakmış. Ülkemizde tanınırlığının yüksek oluşu onun daha geniş bir kitleye ulaşmasını,  rakipleri ile aynı seviyedeki fiyatı ise yollarda sık görülmesini sağlayacak.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s