BMW’nin giriş seviyesi arazi aracının ikinci nesline geçişi, X-Serisi modelleri için önemli bir değişimi beraberinde getiriyor. Markanın ilk önden çekişli SUV modeli olan X1, yeni neslinde günümüzün genç sürücüsüne hitap eden tasarım, konfor ve donanım özellikleri sunarken belki muhafazakâr BMW hayran kitlesini biraz kırıyor. Kompakt sınıf hizasındaki Premium SUV, diğer X modellerini hatırlatan görüntüsüne rağmen taze ve özgün görünmeyi başarıyor. Hareketli çizgilere rağmen X1 yollarda güçlü bir varlık gösteriyor ve sert hissettiriyor. Yeni nesil, iç mekanda daha yüksek hacim ve kullanışlılık sunuyor. Premium farkını vurgulayan detaylar ön plana alınırken, pratik kullanım özelliklerinde kısıtlamaya gidilmiyor. Araç, markanın yeni nesil 4 silindirli motorlarından yararlanıyor. 4439 mm uzunluk, 1821 m genişlik ve 1598 mm yükseklik değerlerine sahip olan X1 hakkında ilk izlenimler içeriye ve dışarıya kısa bir bakışla oluşuyor. Her yönden daha olgun görünmeye başlayan araç, X-Serisi içindeki en küçük ve genç model oluşunu hala belli ediyor. Farlardaki iki çember ve bağımsız dairesel aydınlatmalar ile oluşan 6 göz, böbrek ızgaralar, tampondaki 3 hava girişi gibi tipik detaylar korunurken, şekillerde meydana gelen değişimler X1’i daha etli ve güçlü gösteriyor. LED gündüz farlarının standart sunulduğu araç, full-LED far opsiyonu ile de tercih edilebiliyor. Böbrek ızgaraların kanatları, gerektiğinde kapanarak hava akışını düzenliyor ve X1’in rüzgar direncini düşürüyor. Buna önden havayı alıp yanlardan veren hava perdeleri de katkıda bulunuyor. Araç boyunca alttan devam eden siyah plastik kaplamalar arazi araçlarının klasik tasarım detaylarından biri. Yan ve arka kısımda önceki modele göre daha büyük ve ciddi görünümlü detaylar X1’in olgunlaşan kişiliğini ifade ediyor. İç mekan yüksek kalitede malzemeler ve koyu renklerin yoğun kullanımı ile beraber ilk görüşte etkileyici. Sade gösterge paneli bilgiyi temiz biçimde verip dikkat dağıtmıyor. Head-Up Display ise bilgileri ön cama projektör aracılığıyla yansıtıyor. Sürücü odaklı tasarım, aracın yönetimi için gerekli tüm elemanları kolay erişilebilir hale getirirken, diğer yolcuları da sıkmıyor. Tüm yüzeylerde devam eden kuşak ile yolcular sarmalanıyor. Yüksek oturma pozisyonu sürücü ve yolcuyu yola hakim hale getiriyor.
Orta konsol, ince uzun kontrol gruplarından oluşuyor. Konsolun üstündeki multimedya ve bilgi ekranı 6.5 veya 8.8 inçlik boyutlarda seçilebiliyor ve iDrive işletim sistemini çalıştırıyor. Ekrana yansıtılan Navigasyon bilgileri, telefonlar üzerinde güncellenebiliyor. Cihazların araca bağlanması için AUX ve USB girişleri sunuluyor. Arka sıra koltukları, ileri-geri kayabilen sürümleri ile tercih edilebiliyor. 13 cm hareket payı olan arka koltuklar 3 parçadan oluşuyor. Arkalarındaki 505 litrelik bagaj hacmi koltukların yatırılması ile beraber 1550 litreye genişliyor. Otomatik açılıp kapanma özelliği opsiyonel olarak bagaj kapağına eklenebiliyor. Bagaj alanı ağlar ve tutucular ile beraber düzenlenebiliyor. İç mekanda depolama gözleri konusunda sıkıntı yok; kapılarda 1 litrelik şişe alabilen gözler, kol dayama zemini altı depo gözü, orta konsolun üzerindeki eşya gözleri ve bardak tutucuları dağınıklığı önlüyor. X1, ön ve arka aksı arasında neredeyse 50:50 oranında dağıtılan ağırlığı ile dengeli bir sürüş sunuyor. Değişken sertlikteki direksiyonu ise şehir içinde minimal efor gerektirirken, yüksek hızlarda sürücü hareketlerini yüksek tutarlılıkla yansıtıyor. X1’in yeni nesil 4 silindirli motorlarının 2’si benzinli, 3’ü ise dizel – hepsi 2 litre hacme sahip. BMW’nin 4×4 sistemi xDrive’ın araçlarda kullanılan güncellenmiş sürümü verimlilik yönünden iyileştirmeler sahip. Benzinli seçeneklerden 20i, sDrive ve xDrive versiyonları ile tercih edilebiliyor ve ikisinde de 192 beygir güç üretiyor. Diğer benzinli seçenek xDrive25i ise 231 beygir güç üretirken 100 km’de 6,5 litre civarında yakıt tüketiyor. Tek 2×4 dizel seçenek olan sDrive18d, 150 bg güç, 4.3 l/100 km tüketim değerine sahip. xDrive20d ve xDrive25d ise sırasıyla 190 ve 231 beygir güç üretiyor. Motorlar yeni 6 vitesli manuel şanzıman veya 8 vitesli Steptronic şanzımanla tercih edilebiliyor. X1’in sürüş hissi ve tüketimi sürüş modları ile düzenleniyor: comfort, sport ve ECO PRO modları aracın motor, direksiyon ve şanzımanına müdahale ediyor. Aracın güvenlik donanımları günümüz gereksinimlerini karşılıyor ve ekstraları da sunuyor. DSC denge kontrolü sistemi, çekiş kontrolü özelliği sayesinde kayma sezilmesi durumunda torku normal ayardan farklı yönlendirerek patinajı önlüyor. Yokuş kalkış asistanı, sürücü asistanı, geri görüş kamerası ve otomatik yatay/dikey park sistemleri de sunuluyor. Opsiyonel donanımlar arasında şerit takip uyarısı, hız sınırı bilgisi, uzun huzme geçişi, çarpışma ve yaya uyarısı, şehir içi otomatik frenleme, dur-kalk özellikli adaptif cruise control bulunuyor. Trafik sıkışıklığı asistanı ise 60 km/s hıza kadar sürücü elini direksiyonda tuttuğu sürece aracın ilerlemesini ve şeritte kalmasını sağlayarak sürücüsünü yormuyor. X1 modelleri Advantage, Sport Line, xLine ve M Sport paketleri ile kişiselleştirilebiliyor. Peki yeni BMW X1 ne zaman satışa çıkacak? Ekim 2015’te bayilere ulaşması beklenen aracın tahmini başlangıç fiyatı 125.000 TL civarında.
Burun, daha düz ve uyumlu çizgiler ile bütün olarak algılanıyor. Merkeze konumlandırılan böbrek ızgaralar krom çerçeveleri ile ışıldıyor. Izgaralara temas eden kaput çizgisi yana uzarken farların üst kenar sınırını da belirliyor. Bu sayede düz bir üst kenara kavuşan farlar, araca kendisinden emin bir bakış kazandırıyor. Farların alt kenarı ise yana ilerlerken yaptığı basamak inme hareketi ile farların arkaya ilerleyen alanını genişletiyor, ızgarayı işaret eden bir şekil oluşturuyor. İçeride öne çıkan iki çembersel aydınlatma, diğer açık renkli aydınlatma elemanları ile sarılıyor. Ana farların altındaki dairesel girintiye yerleştirilen ikincil farlar aracın iki yarısındaki 3. gözünü oluşturuyor. Üzerinden geçen gövde rengi çizgi, böbrek ızgaraya yaklaşınca alçalıyor ve burnun alt yarısındaki hava girişine uzanıyor. Böbrek ızgaralar hizasında en genişi bulunan hava girişi, aşağı indikçe yanlara açılan kolları ile beraber araca büyük bir ağız oluyor ve yola hakimiyet izlenimi oluşturuyor. Siyah plastik kaplamalar ile sarılan ana hava girişinin iki yanında bulunan küçük açıklıklar da hava girişini andırmaları için ızgara ile kaplanmış. Burnun en altından geçen gövde rengi şerit burnun ortasında, geniş hava girişinin hizasında incelirken, yanlara yaklaştıkça yeniden kalınlaşıyor ve siyah plastik kaplama tarafından takip edilmeye başlanıyor. Kaput, ön camdan başlayıp farların üst kenarına paralel ilerleyen çizgiler arasında düz bir zemine sahip. Düz zeminin yavaşça eğimlenmesi burnu şişkin ve yüksek göstererek, aslında o kadar büyük olmayan X1’e heybet veriyor.
Öndeki ciddiyet, yan kısımdaki daha serbest çizgiler ile bozuluyor. X-Serisi modellerini ayrıştırmayı sağlayan yan cam şekli, X1’de modelin genç ve küçük olduğunu belli eder biçimde hareketli. Yan camın alt kenarı başlar başlamaz yükselerek arkaya ilerliyor, arka kapı sonrasında yumuşak bir köşe ile eğim değiştiriyor; kesikli kenarlar ile bir C şekli oluşturarak üst kenara bağlanıyor. Tavana paralel ilerleyen üst kenar şekli tamamlıyor. Tüm şekil boyunca devam eden krom çerçeve içindeki cam geçişlerinde cilalı siyah görünümlü kaplama kullanılmış ve kalite hissi yükseltilmiş. Camların altından geçen gövde rengi çizgi stop lambalarından yola çıkıyor. Kapı kolları ortasından geçtikten sonra ön tekerleğe yaklaşarak sonlanan çizgi, yan cepheyi ikiye bölüyor. Tekerlekleri saran siyah plastik kaplamalar kapıların altında yükseliyor, ve bu kaplama üzerinde gümüş renkli bir başka yüzey beliriyor. Kapıların alt kısmında içeri yapılan hafif derinlikler görüntüye detay katıyor. Arka kısımda daha dik bir sırt karşımıza çıkıyor. Dik bagaj kapağı üzerinde derine yerleştirilen plaka, iki yanında stop lambalarına komşu. Öne uzarken bagaj kapağı sonrasında kalınlaşan lambalar, içlerinde LED aydınlatmalar ile oluşturulan ışık bantlarına sahipler. İnce beyaz çizgiler ve pek çok kırmızı tonu ile stop lambaları bir cevhere benziyor. Bagaj kapağı üzerinde başlayıp tavana uzanana arka cam, eğik duruşu ile dik sırtı geriyor. Üzerindeki spoyler, tavana pürüzsüzce birleşerek sportif özelliklere gönderme yapıyor. Arka tekerleklerden uzayıp arkada yükselen siyah plastik kaplamalar, bagaj kapağına uzuyor ve öne çıkıyor. Üzerinde tıpkı yanda olduğu gibi gümüş renkli bir parça daha beliriyor. İki ucunda dairesel egzoz çıkışlarını taşıyan renkli parça, üzerindeki yükseltiler ile beraber klasik SUV detaylarından bir başkasını sergiliyor.
Görüntüsü ile X1 tipik bir BMW SUV’si. İç mekan da bunu doğruluyor. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon, tüm kolların üstündeki merkez parçada BMW logosunu gururla sergiliyor. Kollar krom şeritler ile beraber şekillerini belli ediyor. Direksiyon gerisinde iki çemberden oluşan sade gösterge paneli oldukça sade görünüyor. Siperlik sadece göstergeleri örtüyor ve sonlanıyor, yanlarından ise ahşap görünümlü kuşaklar çıkıyor. Orta konsol hizasında bu kuşaklar üzerinde havalandırma çıkışları beliriyor. Çıkışların yukarısında bağımsız multimedya ekranı görülüyor. Altta ise cilalı siyah zemin üzerinde müzik ve havalandırma kontrolleri yer alıyor. Bu kontroller, yanlardan uzayan yumuşak plastik kaplamaların birleşmesi ile daha da öne çıkıyor. Orta konsol yatay hale gelirken kapaklı depolama gözleri görülüyor. Daha geride ise vites kolu ve iDrive kontrol tekerleği görülüyor. Kapılara uzanan kuşakların altından krom çizgiler ilerliyor ve malzeme çeşitliliği yaratılıyor. Kapı panellerindeki çizgiler yolcuları sarmalıyor ve önü işaret ediyor. Hareketli çizgiler, içeriyi yeniden eğlenceli hale getiriyor. İç mekan, malzemeleri ve şekilleri ile eski nesil üzerine büyük bir ilerleme. X1, içeride ve dışarıda olgunluğunu gururla sergiliyor. Yaygın SUV’lerden çok daha yüksek fiyatı onun daha kısıtlı bir kitleye hitap etmesine sebep oluyor; ancak sınıfının tüm gereklilikleri ile ekstralarını da sunuyor.