Toyota Auris

Kompakt otomobillerin birbirlerine her yönden bu kadar yakın oldukları dönemde fark yaratmak için kullanıcıyı mekândan mekâna taşıyabilmek yetmiyor. Mantığa hitap eden otomobiller yapmak, bir zamanlar sadece bu yönüyle bilinen Toyota için dahi kâr getirmemeye başladı. Avrupa otomobil pazarında SUV-Crossover tipi otomobillerin hızlı yükselişine rağmen B ve C sınıfı otomobiller hala büyük ilgi görüyor ve markalar bu sınıfta fark yaratabilmek için büyük yatırımlarda bulunuyor. Toyota, kendine özgü bilinirliğinin katkısıyla Auris modelinin ikinci neslinin ülkemizde sık görülen otomobillerden biri olmasını sağladı – ve şimdi modelin tanıtımından 3 yıl sonra makyajlı hali ile tanışıyoruz. Müşteri geri bildirimi ile şekillendirilen makyajlı model, 5 temel yönden iyileştirmelere sahip: Tasarım, kalite hissi, hibrid model, güvenlik ve motorlar. Yeniden tasarlanan ön ve arka cepheleri ile Auris artık daha dolu ve doyurucu görünüyor. Burun kısmında yapılan değişiklikler en güncel tasarım çizgisini yansıtıyor. Merkeze yerleştirilen logoya bağlanan kalın krom kollar farlara uzuyor ve aracın genişliğini vurguluyor. Farlar daha ince görünüyor, içlerindeki LED aydınlatmalar ise ışıldamalarını sağlıyor. Alt kısımda ise aracın iki ucu arasında uzayan geniş hava girişi yer alıyor. Bu parça aracın genişliği ile beraber alçaklığını da hissettiriyor. Görsel ağırlık merkezi aşağıya çekilen Auris, yeni ön yüzü ile daha prestijli ve sofistike görünüyor. Krom malzemelerin artan kullanımı malzeme kalitesine dair ipucu veriyor. Öndeki Toyota logosundan arkadaki stop lambalarına uzayan çizgi dış tasarımda sürekliliği oluşturuyor ve gözlere izlemeleri için bir yol sunuyor. Renk düzeni değiştirilen stop lambaları ve krom şerit ile beraber vurgulanan yeni kedigözleri arka kısmı taze gösteriyor. Auris için yeni gövde renkleri de sunulmaya başlanıyor; lansman rengi olan metalik mavi ile beraber mika koyu mavi aracı daha modern ve Avrupalı gösteriyor. Kalite hissi yönündeki ilerlemenin sinyalleri burundaki krom parçalar ile veriliyor, asıl kanıtlar ise iç mekânda görülüyor. Çok eleştirilen iç mekan yeniden inşa edilemediğinden, makyaj ile beraber malzemelerde değişikliğe gidilmiş. Dimdik duran orta konsol daha koyu renkli ve kaliteli plastik ile kaplanmış. Çevre bölgelerdeki parçalar da benzer şekilde daha iyi hissettiriyor. Kromun daha yaygın kullanımı da dikkat çekiyor. Merak edenler için, orta konsoldaki dijital saat hala orada duruyor. Neyse ki konsoldaki kalabalık görüntü 4.2 inçlik TFT multimedya ekranının eklenmesi ile ortadan kalkmış.

Daha düzenli görünen kontroller sürüş sırasında aranan özelliğin bulunmasını hızlandırıyor. İç mekanın bir başka eleştirilen yönü olan ses ve titreşim yalıtımı, yeni eklemeler ile iyileştirilmiş. Auris, iç mekan hacmi ile çok öne çıkamasa da yük taşıma işlemini düz zemin oluşturan arka koltuklar sayesinde kolaylaştırıyor. Bagajın normal hacmi olan 353 litre çoğu rakiplerinden düşük bir değer. Auris’in hibrid modeli ülkemizde satılmıyor ancak batı Avrupa’da satışların neredeyse yarısını oluşturuyor. Auris Hybrid tıpkı Yaris Hybrid gibi benzinli veya dizel otomobillerden farklı hissettirmiyor ve ek bir model yerine üçüncü bir model tipi olarak sunuluyor. Bu modelin ülkemize getirilmemesinin temel sebebi içten yanmalı benzinli motoru: 1.8 litrelik VVT-i ünite yüksek hacmi ile beraber ülkemizde yüksek vergi dilimine girmekte. İyileştirmelerin yapıldığı diğer temel başlık güvenlik. EuroNCAP’ten 5 yıldızlık skora sahip olan model, artık Toyota Safety Sense paketi ile beraber alınabiliyor. Ön camdaki lazer ve kamera ile beraber çalışan çarpışma uyarısı, çarpışma riskinde freni hazırlıyor ve sürücüden tepki gelmezse freni uyguluyor. Şerit takip uyarısı, otomatik uzun huzme geçişi ve trafik işareti okuma sistemi de pakete dahil. Ek donanımlar arasında adaptif hız sabitleyici ve yaya algılama sistemi bulunuyor. Auris’in tüm motor seçenekleri Euro 6 karbondioksit salınım kısıtlamalarına uyumlu hale getirilmiş. Benzinli seçenekler 1.33 Dual VVT-i (99 bg – 6 vitesli manuel şanzıman – Life donanım seviyesi) ve 1.6 Valvematic (132 bg – 6 vitesli manuel şanzıman – Active, Advance donanım seviyeleri / Multidrive S – Active, Advance, Premium donanım seviyeleri) olarak sıralanıyor. Multimode şanzımanın Sport modunda vites değişiklikleri manuel gerçekleştirilebiliyor. Tek bir dizel motor seçeneği sunuluyor. 1.4 D-4D (90 bg – 6 vitesli manuel şanzıman – Active, Advance, Premium donanım seviyeleri) ünite 4.0 l/ 100 km tüketim gerçekleştiriyor. Tüm model seçeneklerinde Toyota Optimal Drive başlığı altında sunulan tüketim ve salınım azaltan sistemler bulunmakta. Makyajlı Auris modellerinin başlangıç fiyatı 1.33 litrelik benzinli motor tarafından 50.000 TL seviyesinde belirleniyor. Fiyat listesi için tıklayınız.

Toyota Auris Ön (2)Burun kısmı detaylı incelenmeye başlandığında bu güçlü ifade karşısında gözler kendini güçsüz hissediyor. Auris, karşısındakine doğru sivriliyor ve bir mesaj vermeye çalışıyor. Merkeze yerleştirilen Toyota logosu, onu kavrayan krom kollar sayesinde kabarık ve şişkin duruyor ve görünür hale geliyor. Kollar yanlara uzarken yükseliyor ve farların üst kenarını oluşturuyor. Burundaki temel detayların ortak bir üst kenara sahip olması düzenli hissettiriyor ve aracın bakışlarına sertlik katıyor. Logonun altından geçen ve kollar altında yanlara uzayan hava girişi de farların yan kenarlarına birleşerek sonlanıyor. Farların düz alt ve üst kenarlarını birbirine bağlayan yan kenarlar yukarı doğru açılarak far alanını genişletiyor. Ayrıca tam şekil yan cepheyi işaret ediyor. Far alanı içinde karmaşık ve ışıltılı aydınlatma elemanları bulunuyor. Üst kenarı izleyen ve iç uca yaklaşınca kalınlaşan LED çizgisi altında mercek aydınlatmaya komşu. Dış yanlara ise sinyal ışıkları dayanmış. Farların alt kenarından devam eden çizgi kısa süre sonra sonlanıyor ve kısa süreli bir etki yaratıyor. Burnun alt yarısında bulunan geniş siyah zemin uçlarda alt ve üste doğru genişleyerek kalınlaşıyor ve tekdüze görüntüyü önlüyor. Alt kenarın düz kısmı krom çizgi ile vurgulanıyor. Kalın kısımlar yanlara doğru yükselen şekli sayesinde farlarla aynı yönü işaret ediyor. Sis farlar dairesel şekle sahip ve siyah zeminin alt uçlarına birleşik şekilde bulunuyor. Hava girişinin yatay kanatları yanlara da uzayarak aracın ağzının giderek açıldığı izlenimini yaratıyor. Kaputta ön camın kenarlarından uzayan çizgiler görülüyor. Bu çizgiler farlar ile krom kolların birleşim noktasına doğru yol alırken yavaşça silikleşiyor ve sonlanıyor. Çizgiler arasındaki pürüzsüz zemin burnun üst kısmının sade görünmesini sağlıyor ve alt kısmı dengeliyor.

Toyota Auris Arka 2Yan kısım aracın daha hareketli ve canlı bir bölgesi. Yan cam şekli, arka kapıya kadar yükselen alt kenar, tavana yükselen uzantısı ve dairesel üst kenar ile oluşuyor. Arkayı, tavanı gösteren sivri üç gözleri arka cepheye yönlendiriyor. Alt kenar ve tavana yükselen uzantısı krom çizgi ile vurgulanmış. Kapılar üzerindeki cam geçişlerinde kullanılan mat siyah malzeme öndeki Premium hisse ters. Ön kapının camına bağlı olan aynalar üzerinde yan sinyal lambalarını taşıyor. Toyota logosuna birleşen kolların devamındaki çizgi, yan cephede kapı kolları üzerinden geçip stop lambalarına bağlanıyor. Çizginin yüksekte oluşu sayesinde araç daha yüksek görünüyor. Altta tekerlekler arasında bir detayın bulunmaması yükseklik hissini pekiştiriyor. Jantlar araca sportif bir görüntü katma çabasında. Arka kısımda stop lambaları dikkat çeken ilk detay oluyor. Bagaj kapağının ortasını işaret eden daha yumuşak bir uçla beraber, yanı ve önü işaret eden sivri uç güçlü bir şekil oluşturuyor. Lambaların üst yarısı koyu kırmızı, alt yarısı ise beyaz renkte. İki lambanın arasında arka cama bitişik bulunan parça merkezinde Toyota logosunu bulunduruyor. Logo altındaki derinlik bagaj kapağını açma düğmesi için bir yuva. Toyota logosunun bulunduğu parçanın kısıtlamasıyla kısa görü en arka cam araca arkadan sportif bir görüntü katıyor. Bu sportif etki çıkık tamponda alttan yükselen siyah parça ile güçlendiriliyor. Üzerinde krom bir şerit bulunduran zeminin iki yanında siyah çerçeveli kedigözleri yer alıyor. Bagaj kapağına olan mesafede plaka yer almakta. Büyük kısmı boş kalan bagaj kapağı aracın yanda olduğu gibi arkadan bakıldığında da yüksek görünmesini sağlıyor. Auris, dışarıdan daha canlı ve kaliteli görünüyor. Makyajsız modelin iyi yansıtamadığı sportif özellikler yeni detaylar ve gövde renkleri ile daha belirgin hale gelmiş.

Toyota Auris İçİç mekan ise yeni renk düzeni sayesinde garip yapısını biraz gizlemeyi başarıyor. Sağ tarafa geniş bir kol ile uzayan orta konsol, merkezde kalınlaşıyor ve kıvrımlanıyor. Üstte bulunan havalandırma çıkışlarını farklı bir zeminde bulunan multimedya ekranı ve dijital saat izliyor. Daha altta ise havalandırma kontrolleri görülüyor. Vites kolunun bulunduğu zemin orta konsola direkt birleşerek tüm temel kontrolleri tek bir hat üzerinde topluyor. Vites kolunu gerisinde kol dayama parçası yer almakta. Orta konsolun elemanlarından çıkan çizgiler gösterge paneline ve direksiyona işaret ediyor. Üç kollu direksiyon gerisine iki silindir içine yerleştirilen ana göstergeler ve renkli bilgi ekranı yer alıyor. Göstergelerin siperliğinin yanlara doğru yavaşça inmesi ve tüm ön cam altı zemine yayılması şık görünüyor. Uçlardaki havalandırma çıkışları yıldız şekli çizen kanatlara sahip. Kapı panellerinde kıvrımlı çizgiler kullanılmış. Genel olarak bakıldığında Auris’in iç mekanı düzenli görünse de her bölgede birbirinden çok farklı çizgilerin ve şekillerin kullanımı gözü yoruyor. Aynı işleve sahip olan havalandırma çıkışlarının orta konsola ve uçlarda bambaşka şekillerde olması, havalandırma kontrolleri ile multimedya kontrollerinin farklı zeminlerde bulunması, cilalı siyah kaplamanın sadece kapılarda kullanılırken ön panelde görülmemesi uyumsuzluk yaratıyor. Neyse ki artan malzeme kalitesi ile hala yaşanabilir bir ortam iç mekan. Arka yolcu sırası çok geniş hacim sunmasa da çocuklar ve kısa yolculuklarda yetişkinler için sorunsuz. Auris’in tek başına sivrilen bir yönü bulunmuyor, ancak büyük sorunları da yok. Onu öne geçiren fiyatları ve markası. Toyota yavaş yavaş çekici hale gelirken, güvenilir marka imajı hala ona müşteri kazandırıyor. Kompakt sınıfta ondan iyi modeller yok mu? Var. Ancak Auris hala sağlam bir seçim, ve listenizde yer almalı ve denenmeli.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s