Avrupa’nın en sevilen aile otomobillerinden Touran yeni nesli ile 2015 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. 3. nesil model, markanın yeni tasarım anlayışını ve kimliğini yansıtırken rakipleri arasında öne çıkmak için gelişmiş teknolojik donanımlar ve pratik kullanım özellikleri sunuyor. Tamamen yeni Touran, Volkswagen Grubu’nun MQB platformunu kullanan ilk MPV modeli. Pek çok sınıfta, pek çok tipte aracın alt yapısını oluşturan platform, Touran’ın uzunluğunun çoğunluğunun dingil aralığına verilmesini ve tekerleklerin uçlara yaklaştırılmasını mümkün kılmış ve iç mekan ferahlamış. 4527 mm uzunluk, 2791 mm dingil aralığı, 1814 mm genişlik ve 1628 mm yükseklik değerlerine sahip olan araç sınıfının en kompakt modellerinden biri. Böyle dendiğine bakmayın, şık hale getirilen kutu benzeri şekil eşya taşıma işlemlerini kolaylaştırıyor ve yolculara sunulan alanı kısıtlamıyor. 5 veya 7 koltuk ile tercih edilebilen modeli, 47 depolama gözünü bünyesinde barındırıyor. Bunlar arasında kol dayama yüzeyi altındaki büyük depo gözü ve multimedya cihazı gözleri de yer alıyor. 5 koltuklu modelin 1040 litrelik bagaj hacmi sınıfının en iyi değerini belirliyor. 5 ve 7 kişilik modellerde düz zemin oluşturacak biçimde katlanan koltuklar kesintisiz bir yükleme alanı oluşturuyor ve daha çok eşya alabilmek için koltuk çıkarma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Tampon altında ayak gezdirilmesi ile açılan bagaj arkasında çıkarılabilir bir zemin barındırıyor. Touran, 130 mm uzamasına rağmen 62 kg hafifleyerek MQB platformunun ve hafif malzeme kullanma çabalarının başarısını gösteriyor. Pratik kullanım için geliştirilen çözümler iyi bir dış tasarım ile tamamlanıyor. Görüntünün kendine özgü bir çekiciliği var ve alışılmış Volkswagen çizgisinden uzak değil. Eski Touran’ın ana hatları yeniden ele alınmış; modern hissettiren, temiz ve geniş yüzeylerden oluşan, belirgin çizgilere ve mükemmel oranlara sahip bir gövde ortaya çıkmış. Kutu benzeri şeklin göze batmaması için çaba sarf edilmiş. 0.296 Cd’lik rüzgâr direnci katsayısı Touran’ın aerodinamik başarısını kanıtlıyor. Ön cama yakın eğimli burun, üzerindeki yatay bölümler ile beraber aracın genişliğini vurguluyor ve detayları grupluyor. Girinti ve çıkıntılar 3 boyut hissini pekiştiriyor. Farlar, Xenon aydınlatmaların yerine geçen LED aydınlatmalar ile ışıldıyor. Opsiyonel sunulan viraj aydınlatması, otomatik uzun huzme geçişi gibi özellikler ile bu şık aydınlatmaların becerileri gelişiyor. Daha atik görüntü, R Line paketinin seçilmesi ile gelişiyor ve Touran basbayağı sportif oluyor.
Yan kısımda belirgin karakter çizgisinin A-Sütunundan stop lambalarına uzaması göze rehber olurken, camların krom çerçevesi ve cilalı siyah kaplamaları kalite hissini pekiştiriyor. Aracın düze yakın duvarları, üzerlerindeki çizgi ve dalgalanmalar ile hareket kazanıyor, ancak ciddiyeti bozmuyor. Yüksek, güçlü, otoriter ve dayanıklı görüntü düz sırt ile tamamlanıyor. Opsiyonel LED aydınlatmalar belirgin bir ışık imzası oluşturuyor. İç mekandaki gelişmeler rahatlıkla fark edilebiliyor. Ön panelin çoğunluğunu kaplamaya başlayan cilalı siyah malzemeler, ince parlak çizgiler ile beraber lüks çağrışımı yapıyor. Sürücü öncelikli yerleştirilen kontrollerin başında multimedya ekranı yer alıyor. Ekran boyutları 5 ile 8 inç arasında değişen MIB sistemi becerileri giderek artan pek çok sürüme sahip. Beceriler arttıkça ekran boyutu da büyüyor. MIB sistemi, Mirror Link sistemi ile belirli akıllı telefon uygulamalarını araç ekranından kullanıma sunuyor. Benzer şekilde Apple’ın bu amaçla iOS işletim sistemli cihazlara yönelik geliştirdiği CarPlay ve Google’ın Android işletim sistemli cihazlara yönelik geliştirdiği Android Auto bağlantıları da kullanılabilmekte. 3 bölgeli Pure Air Climatronic klima sistemi iç mekana giren havayı bakteriyel filtreden geçirerek hava kalitesini yükseltiyor. Yüksek güçte çelik kullanımı ile gövde sağlamlığı %25 artan Touran pek çok modern güvenlik donanımına sahip. 9 adede kadar hava yastığı, standart çarpışma sonrası frenleme sistemi, adaptif cruise control, şehir içi önden çarpışma freni, tıkalı trafik asistanı, çarpışma öncesi yolcu koruma sistemi, geri trafik uyarısı, çekici asistanı ve şerit takip asistanı bu donanımlar arasında. Ayrıca 2. ve (7 koltuklu modellerde) 3. sıralardaki yolcular için de kemer uyarısı veriliyor. DCC sistemi 5 sürüş modu sunuyor. Eco, Sport, Normal, Kişisel, Comfort olarak sıralanan modlar sürüş önceliklerine göre aracın direksiyon ve motor tepkilerini değiştiriyor. Eco modu adından tahmin edilebileceği üzere verimi arttırmak adına güç yönetiminde değişiklikler yaratırken, Sport modu maksimum performansı sağlıyor. Touran, yeni neslinde 3 benzinli ve 3 dizel motor ile satışa sunulacak. Tüm modellerde standart Start-Stop ve fren enerjisi geri kazanım sistemi bulunuyor. Benzinli üniteler 1.2 TSI 110 PS, 1.4 TSI 150 PS (5.4 l/100 km) ve 1.8 TSI (DSG) olarak sıralanıyor. Dizel üniteler ise 1.6 TDI 110 PS (4.1 l/100 km), 2.0 TDI 150 PS ve 2.0 TDI 190 PS‘den oluşuyor. Touran, Trendline, Comfortline ve Highline donanımlarında satışa sunulacak. Türkiye’de resmi olarak satılmayan, dolayısıyla Türk müşterisine uzak bir model olan Touran, yeni nesli ile ithal edilebilir. Edilmesi durumunda aracın diğer Avrupa ülkeleri ile beraber 2015 Eylül ayında Türkiye’ye gelmesi mümkün. 90.000 TL civarında bir başlangıç değerine sahip.
Touran’ın tasarımı diğer Volkswagen modellerinden çok farklı değil. Golf Sportsvan ve Passat’da görülen detaylar Touran’ın burnunda da kendilerine yer buluyor. Farlar birbirine yatay bir ızgara ile bağlanıyor. Üzerinde üç krom çizgi bulunan ızgara büyük Volkswagen logosunu da taşıyor. Farların ızgaraya birleşimleri eğik kenarlar ile oluyor. Bu eğik kenarlar burnun ortasını işaret eder biçimde. Bu sayede Volkswagen logosu vurgulanıyor ve çizgilerin oluşturduğu gülümseme hissediliyor. Izgaradaki krom çizgilerin farlar içine geçmeden önce iki uçtan yükselmesi bir gülen ağız şekli oluşturuyor. Farlar boyunca alttan ilerleyen krom şerit, altında LED aydınlatmalara, üzerinde ise derine yerleştirilmiş aydınlatma elemanlarına komşu. Aydınlatma elemanlarının yerleşimi ile oluşan 3 boyut hissi burnun alt yarısındaki girinti ve çıkıntılar ile destekleniyor. Üst yarıdaki far ve ızgara gibi tek bir ana parça görüntüsü verilen sis farları ve hava girişi düzeni vurguluyor. Üstteki ızgaranın sınırlarını geçmeyen hava girişi, incelerek sis farlarının bulunduğu siyah zeminlere birleşiyor. Bu grubun altından geçen krom çizgi burnun kıvrımını vurguluyor. Burnun alt ve üst yarısını ayıran gövde rengi zeminde plaka taşınıyor. Kaputun geneli pürüzsüz, bu sayede gözler burnun hareketli dikey bölgesine yönlendiriliyor. Yalnızca farların ızgaraya birleştiği noktadan A-sütununa uzayan çizgiler kaputta kendine yer buluyor. Ön cam burundan az daha dik, ve aracın yüksekliğini çekinmeden belli ediyor.
Yan kısma geçildiğinde uzunluk ile beraber yükseklik dengeleniyor ve aracın tutarlı oranları fark ediliyor. Görüntü temel geometrik şekiller ve paralellik ilişkileri ile desteklenmiş, mantığa uygun hale getirilmiş. Yan camların alt kenarı arka cama kadar düz ilerledikten sonra kalkıyor, tavana dik biçimde uzuyor ve eğimli kenarlar aracılığıyla üst kenara birleşiyor, tavan çizgisini izleyerek başlangıç noktasına dönüyor. Yumuşak köşeler ve düz çizgilere hafifçe birleşen eğimlileri, krom çerçevenin de vurgusu ile beraber akılda kalıcı bir şekil oluşturuyor. Cam geçişlerinde kullanılan cilalı siyah kaplamalar kalite hissini arttırıyor. Yan ayna ön camın altında, kapı üzerinden çıkıyor ve yan sinyal lambasını üzerinde taşıyor. Hemen altında stop lambalarından uzayan ve kapı kollarının ortasından geçen bel çizgisi yer alıyor. Bu çizgi arkaya yaklaştıkça güçlenmekte. Bu sayede geniş yüzeylerden oluşan yan cepheye hareket katılıyor. Uçlara yaslanmış tekerlekler aracın genel ruhuna uyumlu, fazla öne çıkma çabasında değiller. İki tekerlek arasında kapıların altına yapılmış girinti ile beraber uzunluğun göz batması ve boşluk hissi önleniyor. Tavandaki metal barlar ile aracın çok yönlülüğüne gönderme yapılıyor. Arka cephe, ortayı işaret eden stop lambaları ve gülümseme oluşturan plaka yuvası ile oyalamayı başarıyor. Düz alt kenarı ile arka camın görüşü kısıtlanmamış. Altındaki stop lambaları düz çizgileri ve ara kenarlar ile yumuşatılan köşeleri sayesinde şık görünüyor. Koyu kırmızı renk üzerindeki ince beyaz şeritler son yıllarda her Volkswagen modelinin stop lambasında görülüyor. İki lambanın ortayı işaret eden sivri uçları birbirine gövde rengi bir çizgi ile bağlanıyor. Bu çizginin ortasındaki Volkswagen logosu oldukça görünür. Aynı hizada, daha aşağıda derine yerleştirilmiş plaka bulunmakta. Plaka derinliğinin üst kenarı düz, yan kenarları ise aşağı indikçe daralmakta. Bu gülümsemeyi oluşturuyor ve stop lambalarındaki eğik kenarların simetriği oluyor. Çıkık tampondaki siyah zeminde iki dairesel egzoz çıkışı yer alıyor. Siyah zeminde alta uzayarak kayboluyor ve dış tasarım sonlanıyor. Hafif girinti ve çıkıntılarla, ufak hareketlenmelerle Touran’ın görüntüsü temel estetik kaygıları gideriyor.
İç mekan cilalı siyah kaplamaların, ince metal çizgilerin ve açık renkli kumaşların etkisiyle lüks, huzurlu ve güvenli hissettiriyor. Sürücü karşısındaki üç kollu direksiyon ise diğer detaylara göre daha yumuşak görünüyor ve aracın kontrol edilebilirliğini düşündürüyor. Direksiyon gerisinde iki ana çemberden oluşan gösterge paneli, ortasındaki dijital ekrn ile sürüş verisini verimli şekilde sunuyor. Göstergeler üzerindeki siperlik yumuşakça yanlara eğiliyor ve alçalıyor. Gösterge paneline bitişik havalandırma çıkışları da yanlara uzadıkça iniyor. Bütün detaylar hala cilalı siyah kaplama ve metal çerçeve ile sarılıyor. Havalandırma çıkışlarının incelen şekli Volkswagen modelleri için yeni. Orta konsolun devamında multimedya ekranı geliyor. Ön panele bağlanan yatay konsol uzantısında ise havalandırma kontrolleri ve vites kolu yer almakta. Daha geride ise bardak gözü ve kol dayama parçası konumlandırılmış. Ön panelin iki yarısı farklı renkleri ile ayrıştırılmış, ve bu ayrım kapılarda da devam ediyor. Kapı kollarının gerisinde aynı sınırları izleyen cilalı siyah şeritler devam ediyor. Kol dayama parçaları da alt yarı ile aynı renkte. Geniş cepler ile büyük eşyaların taşınması kolaylaşıyor. Arka yolcu sırası geniş diz mesafesi ve yüksekliği ile tasarım için hacimden fedakârlık eden modelleri kıskandırıyor. Touran, kompakt MPV modeller arasında ciddiyeti ve hacim sunum tarzı ile fark yaratıyor. Ford C-MAX, Citroen C4 Picasso gibi rakipler yanında Volkswagen güvenilirliği kendi müşterisini çekecektir. Sağlam seçim. SUV-Crossover’ların yükselişi ise MPV satışlarından çalmaya devam edecek. Türkiye’ye gelip gelmeyeceğine dair kesin bilgi yok, ancak geldiğinde de satış rekorları kırması beklenmiyor.
[…] Volkswagen Touran […]
BeğenBeğen