DS 5

Fransız Premium otomobili geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla yola çıkan DS, Citroen bünyesinde geçirdiği yıllarda bir 21. yüzyıl markası olarak tanınırlığını arttırdı, şimdi yoluna tek başına devam ediyor. DS markasının yeni yapılanma ve konumunu duyurmak için 2011 yılında Citroen logosu ile tanıtılan DS 5 makyajlanıyor. Marka kendini yeniden tanımlıyor- sloganı “Avant-Garde’ın ruhu” olarak belirlenen DS, diğer Premium markalara benzemek yerine kendi yolunu çizmeyi tercih ediyor. DS 5 bu duruma iyi bir örnek: Orta sınıf yakınlarında, sedan – station wagon – hatchback arası, bir sınıfa veya kalıba uyma çabası içinde olmayan bir model. Avant-garde stil, saflık, teknoloji, işçilik ve malzeme kalitesi onun ruhunu dışarı yansıtmasını sağlıyor. Markanın amiral genişi konumuna getirilen araç, Citroen’in ilk DS modelinden 60 yıl sonra dahi DS felsefesini aynen koruyor. Gelecekteki ve geçmişteki DS modellerinin tüm niteliklerine sahip bir otomobil olarak tanımlanıyor. Modelde makyaj ile beraber meydana gelen büyük değişim surat bölgesinde. Yeni burun tasarımı yeni marka yüzünü Avrupa’ya ilk defa gösteriyor. Özgün, ilgi çekici, hatta hipnotik olarak açıklanan tasarım, merkeze büyük ve dikey DS ızgarasını, DS logosunu koyuyor, yanlarında ise ızgaraya birleşen DS LED Vision farlar bulunuyor. Farlardan yan camlara uzayan krom kanatlar tasarımın etkisini ve kapsamını büyütüyor. Farlardaki yeni aydınlatmalar 2014 yazında makyajlanan DS 3’te olduğu gibi şık bir ışık imzası meydana getiriyor. Değerli taşlara benzeyen aydınlatma elemanlarını saran LED şerit, üzerindeki hareketli sinyal lambaları ile beraber etkileyici bir görüntü oluşturuyor. Yan kısım 2005’tw tanıtılan C-SportLounge konseptine oldukça yakın, arkaya doğru ilerlerken geniş çaplı çembersel bir yol izleyen tavan çizgisi aracın uzunluğunu vurguluyor. Arkada LED aydınlatmalı stop lambalarının eklenmesi ile DS 5 her açıdan tanınabilir hale geliyor. Dış tasarım hala genç. Sıradanlığa karşı çıkıyor, güçlü karakteri korkmadan yansıtıyor ve hayran bırakıyor. DS markasının farklı olma çabasını bunaltmadan hissettiriyor. İç mekan, kokpit benzeri yerleşimi ile dikkat çekiyor. Sürücünün havaya girmesini de sağlıyor elbette. Tavanda, ön cam gerisinde ve altta, yatay konsoldaki şalter tipi düğmeler bu hissi oluşturan temel ögeler. Sürücüyü sarmalayan konsol yapısı da buna katkıda buunuyor. Konsol üzerinde renkli ve dokunmatik bir multimedya ekranı bulunuyor. Mirror Screen sistemi sayesinde akıllı telefon uygulamaları bu ekrandan yönetilebiliyor, ayrıca Navigasyon ve eğlence hizmetlerine de erişim sağlanıyor.

Kabin genelinde sıkça kullanılan deri ve metal Premium kimliği geliştiriyor. Dekoratif aydınlatma, cam tavan, hafızalı ve masaj özellikli koltuklar iyi bir izlenim bırakıyor. Kahverengi tonlarının karanlığı hoşa gidiyor, ayrıca makyaj ile beraber renk seçeneklerine siyah-lacivert ikilisi de katılıyor. Koltuklar üzerine eklenebilen saat kayışı deseni detaylı ve şık bir görüntü yaratıyor. Aracın 4.5 metre üzerindeki uzunluğuna rağmen arka sırada diz mesafesi beklenti altında. Ancak yolculuk konforu başarılı ses ve titreşim yalıtımı ile yüksek. DS 5 ülkemizde sadece DSport donanım paketi ile sunuluyor- ki bu en yüksek seviye. Araç ile beraber gelen güvenlik donanımları arasında kör nokta uyarısı, şerit takip uyarısı, otomatik uzun huzme geçişi, viraj farları, yokuş kalkış desteği, denge kontrolü, geri görüş kamerası, head-up display bulunuyor. Ayrıca çift bölgeli klima, anahtarsız giriş ve çalıştırma, Denon Hi-Fi ses sistemi de sunuluyor. DS 5’in sert, yorucu, hissiz olarak yorumlanan sürüşüne yönelik geliştirmeler yapılmış. Testlerinde yollardaki ufak bozuklukları dahi kabine fazlaca yansıttığı söylenen araç, yeni bir darbe emiş sistemine kavuşmuş. DS, yeni DS 5 ile daha yumuşak bir sürüş ve daha yüksek konfor vaat ediyor. Model makyaj ile beraber Euro 6 karbondioksit salınım kısıtlamalarına uyumlu 6 motor seçeneğine kavuşuyor. Benzinli seçenekler THP 165 Start&Stop (EAT6 şanzıman, 5.9 l/100 km tüketim) ve 2015 sonunda sunulacak olan THP 210 Start&Stop’tan (6 vitesli manuel şanzıman) oluşuyor. Dizel seçenekler ise BlueHDi 120 Start&Stop (6 vitesli manuel şanzıman- 2015 sonunda 6 vitesli otomatik şanzıman, 3.8 l/100 km tüketim), Blue HDi 150 Start&Stop (6 vitesli manuel şanzıman, 4.4 l/100 km tüketim) ve Blue HDi 180 Start&Stop (EAT 6 şanzıman) olarak sıralanıyor. Ayrıca ilk dizel hibrid motor olan Hybrid 4×4 seçeneği de bazı pazarlarda alınabiliyor. Önde dizel motor, arkada ise elektrikli motora sahip olan model, km başına 90 gram karbondioksit salınımı ve 100 km’de 3.5 litre yakıt tüketimi ile teknolojisinin işe yaradığını kanıtlıyor. 4 sürüş moduna sahip olan araç 4×4 olarak da kullanılabiliyor. Şu anda ülkemizde tek motor seçeneğine sahip olan aracın motor sayısında makyajlı modelin gelişi ile artış beklenmiyor. Tek motor ve tek donanım seçeneği zaten az tanınırlık ve düşük ikinci el değeri gibi dezavantajları olan DS 5’in müşteri gözündeki cazibesini azaltıyor. Bu durumda, ülkemizde DS 5 aradığı kitleye tam olarak ulaşamıyor. Makyajlı model yeni DS yüzü ile bu durumu değiştiremeyecek. Onu tercih edilir kılan ise tasarımı olacak. Ne aradığını bilen ince zevkli alıcılar ona tutulmaya devam edecek. Peki makyajlı DS 5 ne zaman Türkiye’ye gelecek? Ülkemize diğer Avrupa ülkeleri ile beraber 2015 Haziran-Temmuz aylarında varması beklenen aracın 100.000 TL seviyesindeki başlangıç fiyatında büyük değişim beklenmiyor.

DS5 ÖnTasarım detaylı incelenmeye başlandığında, ön kısmın yanlara doğru kıvrılan yapısının aracın suratına neşe kattığı hissediliyor. Burnun ortasındaki altıgen ızgara, küçük hücreleri üzerinde DS logosunu taşıyor. Izgarayı saran krom çerçeve yan kenarlarda kalınlaşıyor ve farlara uzuyor. Krom çerçevenin alt ve üst kenarlarının paralelliği uyum ve düzen oluşturuyor. Aynı şekilde ana ızgara hizasında, tampondaki hava girişi de paralel alt ve üst kenarları ile görüntüye katkıda bulunuyor. İki ızgara arasındaki gövde rengi zeminde plaka yer alıyor. Ana ızgaranın birleştiği farlar burnun ortasını işaret eden, içe doğru incelen bir şekle sahip. Krom çerçevenin uzantısı aydınlatma elemanları ile devam ettiriliyor ve DS marka yüzünün temel özelliklerinden biri korunuyor. Farların ana hattını belirleyen LED çizgisi üst ve yan kenar boyunca ilerliyor. Derinde kalan dairesel mercek ise farları gözlere yaklaştırıyor, bakışlara anlam katıyor. Farların uzun üst kenarını izleyen ve farlar sonrasında yan camlara devam eden krom şerit özgün bir tasarım detayı olarak akılda kalıyor. DS 5’in ayırt edilmesini kolaylaştıran parçalar ön kapı sınırını geçmeden dikeliyor ve sonlanıyor. Ön ve yan cepheleri birbirine bağlayan detay, altındaki farları da vurguluyor. Burnun alt ve üst yarısı arasındaki ilişkiyi “C” şekilli siyah girintiler kuruyor. Sis farlarını tampondaki hava girişi hizasında taşıyan girintiler, suratı geriyor ve geriye çekiyor. Burnun en altından düz biçimde geçen gövde rengi şerit, ızgaralardaki yatay çizgilere katılıyor ve aracın genişliğini vurguluyor. Ön tekerleğin hemen öncesinde ise kısa bir krom parça yer alıyor. Bu parçanın öne ilerledikçe incelmesi, burnun ileriyi gösteren çizgilerine katkıda bulunuyor. Kaput çizgileri burnun kıvrımlı yapısını hissettiriyor, kaput üzerindeki iki çizgi ise DS logosu ve armasını vurguluyor. DS 5’in sportif görünmek gibi bir derdi yok. Burun, sade, akılda kalıcı ve güçlü görünüyor.

DS5 ArkaYan kısım aracın hatchaback – station wagon arası yapısını gösteriyor. Yan camlar önden arkaya kesintisiz uzuyor. Krom şeridin ardından arka kapıya kadar düz ilerleyen alt kenar, arka kapıdan sonra bir basamak yükseliyor ve arka cepheye devam ediyor. Yan camların arka cama birleşen görüntüsü ile cepheler arasında ilişki kuruluyor. Geniş kapılar üzerinde ön farlardan başlayan bel çizgisi yer alıyor. Çizgi, yan camların alt kenarı gibi arka kapı sonunda yükseliyor ve camlara bağlanarak sonlanıyor. Jant tasarımları DS tasarımlarının sofistike yönünü yansıtıyor. Detaylı ve kavraması zor bir şekil, ancak aracın geniş ve sade yan cephesine kesinlikle çok iyi geliyor. İki tekerlek arasında ise krom bir şerit yer alıyor. Bu şerit burun kısmında farlar hizasındaki küçük parçanın devamı olarak yorumlanıyor. Sırt eğik başlıyor ve sonradan dikeliyor. Kısa arka camın üzerinde tavandan uzayan bir rüzgarlık yer almakta. Tavan çizgisinin arkaya ilerledikçe alçalması ile olduğundan basık görünen arka kısım, ön ve yan cephelerde izine rastlanmayan sportif detayların ilki oluyor. Tamponda iki uca yerleştirilen krom egzoz çıkışları da sportif izlenime katkıda bulunuyor. Stop lambaları oldukça büyük yer kaplıyor. Bagaj kapağının ortasındaki DS logosunu işaret eden lambalar, yan kısma taşmaları ile beraber kalınlaşmaya başlıyor ve üçgensel bir form alıyor. Bu üçgensel alanda başlayıp bagaj kapağındaki uzantıya ilerleyen LED çizgiler aracın arkadan karanlıkta tanınmasını sağlayan bir ışık imzası kazandırıyor. Bagaj kapağı gerisinde 465 litrelik hacim sunuluyor. Station wagon benzeri yapısı sayesinde DS 5 yük taşıma konusunda zorlamıyor. Ancak standart tipteki orta sınıf SW modeller pratik özellikler yönünden daha gelişmiş durumda.

DS5 İçİç mekan ilk bakışta karmaşık, düzensiz görünebilir. Ancak mantığa uygun düzenlenen ve sürücüye yakın tutulan konsol, kullanması zevkli tavan ve yatay konsol kontrolleri DS 5 sürmeyi eğlenceli hale getiriyor. Direksiyon, kesik alt kısmı ve krom eklentileri ile sportif hissettiriyor. Üzerinde ise elbette DS arması bulunmakta. Direksiyon gerisinde üç ana bölgeden oluşan gösterge paneli bulunuyor. Renkli aydınlatmalı ve okunaklı göstergeler krom çerçeve ile vurgulanıyor. Gösterge panelinin siperliği yavaşça alçalarak sonlanıyor. Sağ tarafta havalandırma çıkışları ile başlayan orta konsolun devamında multimedya ekranı ve havalandırma kontrolleri bulunuyor. Dairesel parçalarda gruplanan kontroller çevresinde ufak düğmeler de yer alıyor. Bu ufak düğmeler ele ucuz geliyor, ancak bu görmezden gelinebilir bir durum. Konsoldaki elemanların ortalanmadan ve simetri oluşturulmadan, mantığa göre dizildiği zamanla fark ediliyor. Konsolun başında Start&Stop düğmesine birleşik halde bulunan analog saat Premium hissi güçlendiriyor. Konsolun yatay zeminine geçiş, ön yolcu tarafından eğilen plastik parçalarla vurgulanıyor. Vites kolu yanından başlayan krom şeritler arkaya ilerledikçe açılıyor ve şalter tipi düğmeleri sarıyor. Kol dayama zemini daha geride bulunmakta. Kapı panellerindeki alışılmışın dışında kapı kolları, ve onları kapı panellerine bağlayan kollar arkayı işaret ediyor. Gözlerin tasarım ögeleri ile yönlendirilmesi iç mekana hareket kazandırıyor. DS 5, markasını en iyi şekilde temsil ediyor. Testlerde aldığı düşük puanlara rağmen araç sahiplerinin verdiği yüksek puanlar, onun tadının sahip olduktan sonra alındığını gösteriyor. Araştırma sürecinde onu zayıf gösteren özelliklerini kendiniz deneyimlemeden karar vermeyin. Her açıdan çarpıcı ve her yönüyle farklı.

3 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s