Dünya çapında büyümeyi sürdürmek için Crossover ve SUV sınıflarında varlık göstermek zorunlu hale geldi. Renault, 2015 Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilediği Kadjar’ı Captur ve Koleos arasında, kompakt sınıf seviyesinde bir Crossover olarak konumlandırıyor ve sınıfın yüksek çeşitliliğe sahip müşteri kitlesine daha hareketli ve ilgi çekici bir seçenek sunmayı hedefliyor. Avrupa pazarının yaklaşık çeyreğini oluşturan Crossover’lar arasında akışkan çizgileri ve atletik duruşu ile farklı görünen Kadjar, 4.45 metre uzunluk, 1.84 metre genişlik ve 1.60 metre yükseklik değerine sahip. Model, Renault-Nissan Grubu’nun ortak kullanılan CMF platformu üzerinde yükseliyor ve kardeşi Nissan Qashqai’nin de dahil olduğu 5 modelle pek çok ortak parçaya sahip. Markanın Çin’de üreteceği ilk model olan Kadjar 50 ülkede satılacak. Avrupa pazarında satılacak modeller ise İspanya-Palencia fabrikasında üretilecek. 2012’den beri tanıtılan modeller ile oluşturulan yeni marka kimliğini görsel kimliğine de uyarlayan Renault, Kadjar’ın ortaya çıkışı ile beraber Cenevre Otomobil Fuarı’nda yenilenen logosunu ve sloganını duyurdu: Passion for life –yaşam için tutku- . Söze yakışır biçimde Kadjar lansman rengi ateş kırmızı ile tutku ve aşk gibi duygulara çağrışım yapıyor. Kadjar’ın tasarımı Bükreş’teki uydu tasarım stüdyosunun konseptinin Laurens van den Acker’in belirlediği tasarım anlayışına uygun biçimde Paris’teki stüdyoda geliştirilmesi ile oluşmuş. Markanın tasarım stratejisi çiçeğinde “Explore” –keşfet yaprağında yer alan, ve “Love” –aşk yaprağından da izler taşıyan model, küçük kardeşi Captur’un konseptine ve DeZir konseptine göndermeleri ile aileye uyum sağlıyor. Burun tasarımında farları birleştiren ve Renault logosunu sarmalayan siyah zemin, üzerindeki krom çizgiyi far içlerinde de devam ettirerek genişliği vurguluyor. Detayların yanlara yaklaştıkça yükselme eğilimi göstermesi görkemli bir görüntü oluşturuyor. Yan kısımda akıcı silüet tek parça krom çerçeve ile vurgulanıyor, tekerlekleri saran ve aralarda da devam eden siyah plastik kaplamalar zarif görüntüyü bozmadan sert yönü de hissettiriyor. Camların şeklinde ve diğer yüzeylerdeki inip çıkmalar hareket hissini canlandırıyor. Tavandaki çıtalar çok yönlülüğe, 19 inçe kadar büyüyen jantlar ise sportif yöne çağrışım yapıyor. Aracın yerden 19 cm yüksekliği de zor yollarda ona avantaj kazandırıyor. Arka kısımda tampon bölgesi gövde rengi parçalarla sarılarak ana bölümden kesin sınırlarla ayrılıyor ve görüntü daha kaliteli hale geliyor. Kadjar’ın ön kısmındaki LED Pure Vision aydınlatmaları halojen farlara göre %20 daha güçlü. Bu aydınlatmaların “C” şekli araca özgün bir aydınlatma imzası kazandırıyor. Aynı şekilde arka kısımda kapsüle benzer şekil oluşturan LED aydınlatmalar da arkadan kolayca tanınabilir bir görüntü yaratıyor.
İç mekan son dönem Renault modellerinde kullanılan tablet benzeri orta konsol yerine daha basit ve alışılmış düzende bir orta konsola sahip. Sürücünün görüş alanından çok uzakta olmayan konsol bu sayede olabildiğince az dikkat dağıtıyor. Ön paneldeki yumuşak plastikler, kapı kollarında ve kabinin çeşitli noktalarındaki metaller ve koltuklardaki görünür çift dikişli kumaşlar malzeme kalitesini sergiliyor. Cam tavan seçildiğinde içerideki aydınlık artıyor. Kabin içinde 30 litrelik depolama alanı sunuluyor. Bagaj zemini yüksek ve alçak olmak üzere iki konuma sahip. Alçak konumunda 472 litre hacim sunuyor, yüksek konumda ise yatırılan arka koltuklar ile beraber düz bir zemin oluşturuyor. Arka koltuklar 60/40 oranında iki parçadan meydana geliyor ve otomatik olarak katlanıp açılabiliyor. Ön yolcu koltuğu da katlanarak bir masa halini alabiliyor. Orta konsoldaki 7 inçlik TFT ekran multimedya özelliklerine erişim sağlıyor ve R-Link 2 sistemi ile tercih edilebiliyor. Standart olarak ses tanıma özelliğine sahip olan ve akıllı telefon hareketleri ile yönetilebilen R-Link 2 güvenlik özelliklerine de erişim sağlıyor. Kadjar, acil durum freni, şerit takip uyarısı, trafik işareti ve hız limiti okuma, geri görüş kamerası, yokuş kalkış desteği ve kör nokta uyarısı gibi modern güvenlik donanımları ile yeterli hissettiriyor. Eller serbest park ve geri görüş kamerası park etmeyi kolaylaştırıyor. Kadjar, 2×4 veya 4×4 olarak alınabilecek. 4×4 modeller bir sürüş modu seçim modülü ile geliyor: torku ön ve arka aks arasında değilken oranla dağıtan Auto, öne ve arkaya eşit miktarda tork veren ve 40 km/s hıza kadar kullanılabilen LOCK ve 2×4 modları Kadjar’ın pek çok farklı koşulda kullanılabilmesini sağlıyor. 2×4 modeller kum ve kar gibi zemin tiplerinde destek sağlayan Extended Grip sistemine sahip. Araç için henüz 2 dizel ve 1 benzinli motor açıklandı. Energy 1.5 dCi 110, 6 vitesli manuel ve EDC şanzımanla, Touch ve Icon donanım seviyelerinde alınabiliyor. 3.8 l/100 km tüketim ve 99 g/km karbondioksit salınım değerlerine sahip olan ünite çelik pistonları ile daha verimli. İkinci dizel seçenek Energy 1.6 dCi 130 ise 4×4 olarak 6 vitesli manuel şanzımanla eşlenebiliyor ve yalnızca Icon donanım seviyesinde sunuluyor. Dizel motorlar NOx ve partikül filtresi ile çevreye duyarlı. Açıklanan benzinli motor Energy TCe 1.2 130 da sadece 6 vitesli manuel şanzımanla, Touch donanım seviyesinde geliyor. Kadjar’ın fiyatları TCe benzinli model ile 70.000 TL civarından başlıyor. Fiyat listesi için tıklayınız.
Aracın resmi tanıtım etkinliği öncesinde yayınlanan videolardaki macera vurgusunun izlerine tasarımda da rastlanmakta. Büyük gözleri ve kendinden emin gülümseyişi ile burun karşısındaki ile konuşuyor. Yanları işaret eden yumuşak köşeli farlar içlerinde ana şekli belirginleştiren C şekilli LED aydınlatmalara sahip. Daha derinde ise kısılı gözleri oluşturan ince ve köşeli aydınlatma elemanları bulunuyor. Far içindeki C harfini vurgulayan parlak şerit far sınırları sonrasında siyah kolların alt kenarı olarak devam ediyor. Siyah kollar burnun ortasına doğru ilerledikçe alçalıyor ve marka logosunu sarıyor. Alt kenar logo çevresinde daha geniş boşluk bırakarak tırtıklı ızgara desenini görünür hale getiriyor. Kolların aşağı inen şekline ek olarak tampondan yükselen siyah plastik zemin de gülümseyen bir ağız oluşturuyor. Hava girişinin uçlarda hafifçe yükselen alt kenarı burnun üst yarısındaki detaylara uyum sağlıyor. Izgara yanlarda sis farlarının bulunduğu zemine birleşiyor. Derine gömülü dairesel sis farları hava girişinde yüksekteki ve derindeki konumları ile gamzeleri hatırlatıyor. Plakayı taşıyan parlak plastik parça ise hava girişinin alt sınırını belirliyor ve sis farlarına uzanarak gözü yanlara yönlendiriyor. Kaput, üzerindeki hafif dalgalanmalar ile kaslı görüntü oluşturuyor. Farlar hizasında yükselen zemin ön cam yanı kirişlere birleşerek sonlanıyor. Burnun yüksek ve dik yapısı aracın görüntüsünün güven vermesini sağlıyor.
Yan kısım hareketli çizgileri ve kabartıları ile dış tasarıma canlılık katıyor. Yan camın arka kapıya doğru uzayan alt kenarı stop lambalarından çıkan çizginin oluşturduğu kabartı ile yükselmeye başlıyor, ardından arka cama yaklaşınca yumuşak bir köşe ile tavana yükselip başlangıç noktasına dönüyor. Tüm şekli vurgulayan krom çerçeve sınırları içinde cam geçişlerinde mat siyah kaplama kullanılmış. Stop lambalarından uzayan çizginin kabartısı, ön farlardan uzayan çizginin oluşturduğu şişkinlik ile dengeleniyor. Kapıların alt kısmında ise siyah plastik zemine uyumlu şekilde bir girinti yer alıyor. Oluşan derinlik tekerlek arasında uzarken yükselen siyah plastik kaplama ile bir kere daha vurgulanıyor. Plastik kaplama üzerindeki krom çizgi Clio’dakine yakın bir yol izliyor ve arka tekerleğe yaklaşınca kalınlaşıyor. Keskin bir çizgi ile vurgulanan tekerlekler, geometrik ve kar tanesine benzer jant tasarımları ile yan kısmın sadeliğine detay katıyor, aracın yere basma duygusunu güçlendiriyor. Arka kısım düz bir sırta, stop lambaları da belirgin omuzlara benziyor. Önü işaret eden lambalar kırmızı konturla çevrilen alan içinde beyaz bir bölgeye sahip. Kapağın ortasındaki marka logosu ve model adı lambaların çizgilerini tekrar eden dalgalar ile vurgulanıyor. Arka cam yanlara yaklaştıkça yükselen bir alt kenara sahip. Üzerindeki rüzgarlık tavana tam birleşerek dikkat çekmiyor. Bagaj kapağının altında yükselen siyah alan, içindeki derinlikte plakayı ve uçlarında kedigözlerini bulunduruyor. En alta kadar devam eden siyah parça arka kısmı sonlandırıyor. Dış tasarım sıkıntısız, ancak aranan özgünlüğe sahip değil. Captur’a yakın görüntüsü onu tatsız hale getiriyor.
İç mekanın farklı görüntüsü de huzursuzluğa katkıda bulunuyor. Üç kollu direksiyonun gerisindeki gösterge paneli üç ana göstergeden ve merkezde bulunan dijital ekrandan oluşuyor. Panelin sınırları krom bir çerçeve ile vurgulanıyor, üzeri ise tek başına duran bir siperlik ile örtülüyor. Ön panele birleşmeyen siperlik farklı görünmeyi başarıyor. Orta konsolun üstündeki ve sürücü tarafı kapı yanındaki havalandırma çıkışları da krom çerçevelerle sarılıyor ve gösterge paneline bağlanıyor. Konsol hizasında havalandırma çıkışları ardından multimedya ekranı ve havalandırma kontrolleri geliyor. Dik yüzey, yatay zemine köşe ile bağlanıyor. Ön yolcu tarafına ise ikisini bağlayan eğik bir kol yer alıyor. Metal şeritlerle sarılan vites kolu, gerisinde sürüş modu seçim tekerleği ve kol dayama parçasını bulunduruyor. Koltuklar vücudu iyi destekliyor ve sallanmayı önlüyor. Kapı panellerinde ise arkaya doğru ilerledikçe alçalan detaylar görülmekte. Hızla büyümekte olan kompakt crossover sınıfında Renault’yu temsil edecek ola Kadjar’ın eksik yönü yok, ancak sınıfına büyük yenilik kattığı söylenemez. Captur’a görsel, rakiplerine ise donanımsal yönden yakın durumda. Sınıfında daha becerikli ve kişilikli otomobiller de bulunurken, onu tercih edilir kılan Renault adı olacak.
[…] Renault Kadjar hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] Renault Kadjar […]
BeğenBeğen
[…] pek çok faktörün dikkate alınmış olması, onu deneysel bir araç yapıyor. Espace ve Kadjar gibi CMF platformu üzerinde yükselen Talisman; 4.85 metre uzunluk, 1.46 metre yükseklik ve 1.87 […]
BeğenBeğen