Crossover’ların önderlerinden, yılların CR-V’si sessiz üçüncü neslinin makyajı ile eksikliklerini gideriyor ve yeniden gözler önüne çıkıyor. İlk modeli ile arazi araçlarının şehir içinde pratik kullanım araçlarına dönüşebileceğini kanıtlayan CR-V, ülkemizde gördüğü yoğun ilgi ile bir dönem boyunca yollarda sıkça karşımıza çıktı. Son CR-V ise pahalı fiyatı, düşük donanım seviyelerindeki boşluğu ve daha cazip ve ekonomik küçük crossover’ların belirmesi ile geri planda kalmıştı. Makyaj, modelin görüntüsüne insan yüzündeki etkisini yapıyor, yeni motor seçenekleri ve şanzıman kombinasyonları ekliyor, teknolojik oyuncaklarını güncelliyor. Özel bir arazi becerisi ise eklenmiyor. Burun kısmında ilk bakışta dikkat çeken yeni farlar, çevrelerini saran LED gündüz farları ile şekillerini koyu gövde renklerinde dahi belli ederken, aralarındaki ızgaranın yapısındaki değişimler daha prestijli bir görüntü oluşturuyor. Farlar içindeki halojen ampüller, LED şeritler ve HID projektörler ile aydınlatma kalitesinin yüksek olduğunu hissettiriliyor. Daha çok detay kullanılan tasarım nitelikli görünüyor ve aracın yoldaki varlığını güçlendiriyor. Yenilenen tampon tasarımı burnun üst yarısından bağımsız hareketleri ile burnu daha yüksek gösteriyor ve görsel ağırlık merkezini alt bölgeye çekiyor. Aşağı indikçe yapılan yana uzama hareketi genişlik hissini arttırmakta. Yan kısımda yeni 17 ve 18 inçlik jant seçenekleri dikkat çekerken, değişmeyen cam şekli ile kambur görüntü korunmuş. Arka kısımda ise yeni üç boyut hissi yaratan LED aydınlatmaları ile stop lambaları CR-V’nin yüksekliğini vurguluyor. İç mekan yapılan düzenlemeler ve değişen bazı şekiller ile daha kaliteli hissettiriyor. Krom ve yumuşak plastiklerin yaygın olarak kullanımına bu hisse katkıda bulunmakta. Orta konsoldaki yeni 7 inçlik Honda Connect ekranına kolay erişiliyor. Giriş seviyesi modeller dışında standart olarak sunulan bu ekran Android işletim sistemini kullanıyor. Akıllı telefonlardan alışılan hareketler ile kontrol edilen sistem, multimedya özelliklerine, opsiyonel navigasyona, araç bilgilerine ve internete erişim sağlıyor, Mirror-Link ile belirli akıllı telefon uygulamalarının araç ekranından yönetimine olanak tanıyor. Bluetooth bağlantı da sunulmakta. İki koltuk arasındaki kol dayama ve depolama aparatı kayabilmesi pratik kullanım özellikleri arasında. Tek düğme ile katlanarak düz zemin oluşturan arka sıra koltukları 60:40 oranında iki parçadan oluşuyor. Yedek tekerlek olmadan yatırıldığında 1648 litre bagaj hacmine sahip olan araç, 5 koltuk da kullanımdayken sunduğu 589 litrelik bagaj hacmi ile de rakiplerinden önde. 1570 mm uzunlukta yükler sığabiliyor, yan, bagaja iki bisiklet sığdırabilirsiniz.
CR-V’nin büyük aynaları ile oluşan rüzgar sesini gidermek için aynalar yerine kapılardaki yalıtım ile oynama yapılmış. İki katına çıkan kapı paneli yalıtımı dışında zemindeki ve ön paneldeki yalıtımda ilerlemeler mevcut. Araç içinde titreşim hissedilmiyor. CR-V için sunulan kişiselleştirme paketleri ile daha çok kroma, daha gelişmiş aydınlatmaya, daha çok depo gözüne ya da korumaya sahip olabilirsiniz. İç mekan için 3D müzik sistemi, tablet tutucu sunulmakta. Araç 2000 kg’ a kadar yükleri çekebiliyor. Güvenlik donanımları arasında, kamera ve radardan yararlanan frenleyebilen çarpışma önleme sistemi ve adaptif cruise control Honda SENSING adı altında toplanıyor. Bunlar dışında ön çarpışma uyarısı, şerit takip uyarısı, trafik işareti okuma, kör nokta uyarısı ve geri trafik takibi öne çıkan modern güvenlik donanımları arasında. Ayrıca CR-V ile ilk defa sunulan i-ACC, akıllı adaptif cruise control, aracın önüne geçebilecek şerit değiştiren araçları hesaba katıyor ve Avrupalı sürücülerin sürüş davranışlarına göre aracı frenlemeye hazırlıyor. Yanlardaki araçlardan şerit değiştirme eğilimi görüldüğünde CR-V hızlı ve konforlu bir yavaşlama gerçekleştiriyor. Sistem Türk sürücüsü tepkilerinde ne kadar başarılı olacak merak konusu. Model ile birlikte Euro 6 karbondioksit salınım kuralları uyumlu 2 motor seçeneği tercih edilebiliyor. 2.2 litrelik i-DTEC motorun yerini alan yeni 1.6 190 PS i-DTEC dizel seçenek 6 vitesli manuel şanzımanla 2×4 ve 4×4 olarak, 9 vitesli otomatik şanzımanla ise 4×4 olarak sunuluyor. 2 kademeli turbo sistemi yüksek basınçlı turboyu düşük hızlarda, düşük basınçlı turboyu ise yüksek hızlarda devreye sokuyor. Motorun yakıt tüketimi şanzımana ve çekişe göre değişmekle birlikte 5 l/100 km civarında. Sunulan 9 vitesli otomatik şanzıman ise eski 5 vitesli otomatiğin yerini alıyor. Çok sayıdaki vites ile yüksek hızlarda daha çok verim elde ediliyor ve hızlı bir başlangıç sağlanıyor. Sistem birkaç vites atlamalı geçişlerle hedef vitese daha hızlı ulaşıyor. 2.0 litrelik benzinli 155 PS i-VTEC motor ise tıpkı i-DTEC motor gibi manuel şanzımanla 2×4 ve 4×4 alınabilirken otomatik şanzımanla sadece 4×4 sunuluyor. Aracın yakıt tüketimi 7,5 l/100 km civarında. CR-V, kompakt SUV’ler arasında sadece markası ile öne çıkıyor. 2015 bahar aylarında Türkiye’ye gelmesi beklenen makyajlı Honda CR-V, kendisi gibi 100.000 TL seviyesinde başlangıç fiyatına sahip rakiplerle savaşıyor. Daha düşük donanımlarda daha çok donanım sunan ve ilgi çekmeyi başaran modeller mevcut, ve gelecek de. (bkz. Audi Q3, BMW X3, Nissan X-Trail, Land Rover Discovery Sport) Ayrıca daha ucuz ve küçük seçenekler de unutulmamalı.
CR-V’nin yüzünün makyajı –gerçi makyajdan önce de öyleydi- aşırı kaçmış gibi görünüyor. Abartılı boyutlarda ve uyumsuz elemanlar arasında zorlama ilişkiler kurularak anlaşılmaz bir görüntü oluşturulmuş. Yanlara uzarken yükselen farların çevresini saran C şekilli LED aydınlatmalar ortadaki ızgaranın altından geçen krom çizgiye birleşiyor ve iki uç bağlanıyor. Krom çizginin alçalma hareketi ızgara alanını büyütüyor. Bu alanın üzerindeki plastik kaplama Honda logosunu taşırken, onun üzerinden geçen bir başka krom çizgi de farların LED aydınlatmalarına üstten bağlanmakta. Izgara bölgesindeki birbirinden bağımsız hareket eden çizgiler, ve bu çizgilere uyumsuz şekilli plastik parça görüntüyü karmaşıklaştırıyor. Tampondaki gri plastik şeritler yan kısımdan uzayarak yükseliyor ve ana hava girişinin üzerini örtüyor. Klasik SUV tasarım detaylarından olan bu plastik kaplamalar ile CR-V daha sert ve vahşi görünmeye çalışıyor. SUV demişken, CR-V’nin arazide kullanıma yönelik özel bir donanımı bulunmuyor, o artık tamamen şehre adanmış durumda. Plastik şeridin yanlara açılırken alçalması ağzı genişletiyor ve bu sayede genişlik vurgulanıyor. Tamponun en altında, hava girişinin altındaki açık gri parça ise çeneyi çıkıklaştırıyor. Ortadaki hava girişinin iki yanında bulunan sis farları krom çerçeveleri ile vurgulanmış. Burnun ortasını işaret eden bu çerçeveler içinde küçük sis farları yer almakta. Altlarındaki altıgen parçalı hava girişleri de sert görünüme katkıda bulunuyor. Farlar hizasında başlayan ve A-sütunundan uzayıp far uçlarına birleşen çizgiler ile sınırlanan kabartılar burnun uçlarını vurguluyor ve yükseltiyor. Farların yana uzama ve yükselme hareketi bu sayede daha göz önüne geliyor. Her detayın ayrı yöne hareket ettiği burun tasarımı farlar haricinde akılda kalmıyor ve büyük bir etki yaratamıyor.
Yan kısım dimdik duvarları ile sert ve yüksek görünürken, cam şeklinin C-sütunundaki hareketi sebebiyle kambur görünüyor. Bu kamburluk önden bakıldığından arka kısmın yükselmiş görüntüsü ile daha da göze batıyor. Düz alt ve üst kenarı C-sütununda bağlayan “<” şekilli çizgi hareket getirme çabasında ancak bahsedilen yan etkilere sahip. Camları saran krom çerçeve, arka kapı sonrasındaki kalınlaşması ile sıkmıyor. Kapı kolları ortasından geçen düz çizgi stop lambalarından çıkıyor. Lambaların alt kısmındaki üçgensi şekil yan camların ucundaki “<” çizgisine uyum sağlamaya çalışıyor. Gri plastik şeritler tekerlekleri sarıyor ve kapı aralarında devam ediyor, ayrıca kapı altlarındaki derinlikler ile zaten fazlasıyla düz olan panellerde bir hareket oluşuyor. Jant seçenekleri sportif ve detaylı tasarımları ile modelin dev ayaklarına oturuyor. Arka kısımda üçgensi stop lambalarını birbirine bağlayan yeni krom şerit dikkat çekiyor. Parlak parçanın üzerinde Honda logosu taşınıyor. Ayrıca krom şerit stop lambaları içinde de devam ediyormuş gibi gösteriliyor. Bagaj kapağındaki plaka derinliğinin sınırları şeridin kalınlaştığı noktalarla belirleniyor. Uzun bagaj kapağı üzerindeki yatay bir çizgi ile boşluk hissi önleniyor. Tamponda en alttan yükselen açık gri kaplama ise öndekine benzer şekilde aracın sert görüntüsüne katkıda bulunurken alt kısmı çıkıklaştırıyor.
İç mekan oldukça sade ve kullanım odaklı. Geniş bir orta yüzeye sahip direksiyonda kullanılan parlak V çizgisi ile şekil vurgulanıyor. Gerideki gösterge paneli iç içe geçmiş çemberler ve yandan beliren iki diğer çember ile ilk bakışta karmaşık görünüyor, ancak alışılmayacak durumda değil. Okunaklı, ayrıca merkeze yerleştirilmiş dairesel ekran da hoşa gidiyor. Hiç orta konsola, ya da öbür yana uzama gibi bir eğilimde bulunmayan gösterge panelinden sonra gözler orta konsol hizasına kaydırıldığında iki renkli ekran görmek şaşırtıyor. Tepede içe gömülü haldeki ekran ardından gelen Honda Connect ekranı havalandırma çıkışları ile vurgulanıyor. İki ekranın birden sunulması kafa karışıklığı yaratırken zamanla onları tanıdıkça sıkıntı geçiyor. Orta panel boyunca devam eden ve kapılara doğru yükselen gri şeridin üstünde havalandırma kontrolleri yer alıyor. Temiz ve kolay kullanımlı. Orta panelin bir uzantısı halinde beliren ve yatay zemine eğilen vites kolu Amerikan otomobillerine çağrışım yapıyor. Bu konumdaki vites kolları, üzerinde el bekletmek mümkün olmadığından dolayı eleştiri alıyor. Yatay zemindeki derinlikler ile depolama alanları yaratılmış. CR-V iç mekanında malzeme ve işçilik kalitesi ile beğeniliyor. Ancak dış tasarımın geneline hakim olan sıkılmışlık ve dağınıklık CR-V’yi akıllarda yer etmekten uzaklaştırıyor. Kocaman gözleri ile etkilese de görüntüsünü zarif olarak değerlendirmek zor. Model, makyaj ile beraber bir dizel-otomatik ikilisine kavuşuyor. Bunun dışındaki ufak yenilikler onu Türk müşterisinin listesine yeniden sokmaya yetmiyor. Az farkla Premium bir modele erişmek ya da benzer fiyatlı ancak daha yeni modeller almak mümkün.