Audi Q3

Hatchback, sedan ve station wagon ardından 4. temel karoser tipi haline gelen SUV türevlerinin satışlarından pay kapma telaşı ile belki de biraz acele ile 2011’de tanıtılan Q3, yaklaşık 3 yıl sonra makyajlı yüzü ile yeniden sahnede. Kompakt SUV’lerin pek çok alıcının listesinin üst sıralarında yer almaya başlamasıyla Audi atılacak en uygun adımı attı. Q3, makyaj ile onu öne çıkaran büyük özelliğini, Premium tarzını güçlendiriyor; yeni motorları ile verimliliği arttırıp salınımı azaltıyor. Adından da anlaşıldığı gibi Q3, Q5 altında konumlandırılıyor ve her alanda ağabeyinden bir gram daha az gelişmiş. 4,39 metre uzunluk, 1,83 metre genişlik, 1,59 metre yükseklik, 2,60 metre dingil aralığı değerlerine sahip. Q5’ten yaklaşık 25 cm daha kısa kalan Q3, 460 litrelik bagaj hacmini arka koltukların yatırıldığında oluşturduğu düz zeminle 1365 litreye çıkarıyor. Araçta tavan rayları ve çift taraflı bagaj zemini standart sunuluyor. Kompakt bir hatchback’den çok da farklı olmayan kullanışlılığına rağmen yenilenen tasarımı onu hala taze ve cazip gösteriyor. Makyaj ardından seçeneklere eklenen mango sarısı gövde renginin neşesi üzerinde yeni ızgara ve far tasarımı sunuluyor. Sert çizgiler ve gri şeritlerle farlarla ızgara birbirine bağlanıyor, altıgen tek parça ızgara marka kimliğini vurguluyor. Farlarda xenon plus teknolojisi ve LED gündüz farları standart sunuluyor, ayrıca farlar tamamen LED ile de tercih edilebiliyor. LED stop lambalarında ve ön farlarda hareketli dönüş sinyalleri ile etkileyici bir izlenim bırakılıyor. Tasarım, design, sport ve S line paketleri ile özelleştirilebilmekte. Q3’ün iç mekanı arka sırada sunduğu geniş alan ile yolcuların beğenisini kazanıyor. Ancak ön cama fazlasıyla yakın tutulan ön koltuklar sürücü ve ön yolcunun alanını kısıtlıyor. Arkada ise büyük baş ve diz mesafesi sunulmakta. LED iç mekan aydınlatması ve elektrikli ayarlanan ön koltuklar standart donanımda. Orta konsolun tepesinde bulunan multimedya ekranı MMI sisteminden daha kullanışsız bir kontrol aracına sahip, ayrıca ekranın el ile katlanıp açılması da ucuz hissettiriyor. İç mekanda A3 ile paylaşılan eski görünümlü, çevirmeli havalandırma kontrolleri eleştiri toplamaya devam ediyor. Seat’ın Barcelona yakınlarındaki Martorell fabrikasında üretilen Q3’ün malzeme ve işçilik kalitesinde bariz bir farklılık hissedilmiyor, ve sınıf ortalamasının üzerinde.

Aracın sürüşü hakkında pek çok yorum yapılıyor. Bazı kullanıcılar direksiyonu direkt ve tutarlı olarak açıklarken, bazıları yavaş ve yetersiz tepki verdiğini söylemekte. Virajlarda yeterli korumaya rağmen dengesizlik hissi ve düşük hızlarda uğultu da yorumlar arasında. Araçta Audi drive select özelliği altında 4 sürüş modu sunuluyor. Comfort, auto, dynamic ve efficiency modları adlarının önerdiği alanlarda öne çıkıyor. Süspansiyon düşük hızlarda başarılı darbe sönümleme performansına sahip ancak hızlandıkça sarsıntı artıyor. Q3 araziye özel sistemlere ve özelliklere sahip değil, tek avantajı yerden yüksek oluşu- yani ondan bir SUV performansı beklenmemeli. Güvenlik donanımları arasında kaza sonrası ikincil kazaları önleyici fren standart sunulurken, hız sabitleyici opsiyonel. Ayrıca kör nokta uyarılı şerit değiştirme asistanı, şerit takip asistanı ve trafik işareti okuma sistemi de eklenebiliyor. Makyajlı Q3 ülkemizde 1.4 TFSI ve 2.0 TDI motor seçenekleri ile satışa çıkıyor. İki ünitede de sunulan Start-Stop sistemi kısa süreli duraklamalarda motoru kapatarak yakıt tasarrufu sağlıyor, yeniden çalıştırma ise çok hissedilmiyor. 4 silindirli, turboşarjlı ve direkt enjeksiyonlu motorlar Euro 6 karbondioksit salınım kısıtlamalarına uyumlu. En verimli ve çevreci motorlar ise “ultra” takısı ile kendilerini belli ediyor. COD sistemi düşük performanslı kullanımlarda verimliliği arttırmak adına çalışması gerekmeyen silindirlerin hareketini durduruyor. 1.4 TFSI COD ultra 150 beygirlik ünite S tronic şanzımanla sunuluyor. Dizel seçenek 2.0 TDI clean diesel quattro 184 bg ünite de S tronic şanzımanla geliyor. Makyaj, aracın sportif kardeşi RS Q3’ü de etkiliyor. Kompakt SUV sınıfının performans odaklı elemanlarından RS Q3, dış tasarımında daha sportif tamponları, standart olarak sunulan büyük jantları ile farklı görünüyor, 2.5 litrelik 5 silindirli 250 kW güç üreten quattro ve S tronic şanzımanla eşlenmiş motora sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 4,8 saniyede tamamlayan aracın Türkiye’de satışa sunulması beklenmiyor. Q3’ün  1.4 TFSI motorlu modeli 120.000 TL civarında bir fiyata sahip. Fiyat listesi için tıklayınız. Kompakt SUV sınıfında benzer özellikte pek çok alternatif model çok daha ekonomik fiyatlarla sunulurken Q3 ancak bir Audi almış olmak için tercih edilebilir görünüyor. Aynı işi gören tuvalet kağıdından 10 para pahalı olanını seçmek gibi.

Audi Q3Ön kısım yenilenen görüntüsü ile daha erkeksi ve geniş görünüyor. Merkezdeki tek parça altıgen ızgara üst yarısında marka logosunu, alt yarısında ise plakayı taşıyor. Siyah kanatlı ızgara ciddi ve sert bir görüntü oluşturuyor, çevresindeki parlak çerçevenin yanlara uzayarak farlara birleşmesi ise tasarımdaki yerini güçlendiriyor. Izgara ile farlar arasındaki bağlantıyı basitçe kuran bu parlak şeritler yeni Audi tasarım anlayışının bir parçası, ve diğer modellerde de kullanılması bekleniyor. Farların ızgaranın yan kenarına paralel iç yan kenarları ile uyum oluşuyor, diğer kenarların düz gidişi ve köşeli birleşimleri görüntüye ciddilik katıyor. Farların çevresini dolaşan LED aydınlatmalar farların şeklini vurgulayarak aracın ciddiyetini bir kere daha sunuyor. Farların altından geçen soluk bir çizgi ise göz altlarını belirginleştiriyor. Tampondaki siyah plastik kaplamalar ile sahte arazi aracı görüntüsü oluşuyor. Izgara altında onun hareketlerini tekrarlayan kaplamalar yanlara açılırken bir basamak iniyor ve farlar altındaki siyah parçalara birleşiyor. Bu parçalar tamamen dekoratif bir işleve sahip, ve derindeki ızgara görüntüsü de bir kaplamadan ibaret. Burnun ortasını işaret eden ok biçimli kollar ile tasarıma müdahil olmadan gözleri ilgi merkezine yönlendiriyorlar. Tamponun en altına yerleştirilen girintili çıkıntılı parlak şerit klasik SUV tasarım detaylarından. Kimi markalar tarafından kepçe dişi olarak adlandırılan bu girinti ve çıkıntılar Mango Sarısı gövde rengi ile beraber kepçe çağrışımını güçlendiriyor. Gövde rengi aracın tasarım detaylarını öne çıkarıyor, yeni seçenekler arasında parlak bir mavi de bulunuyor ve şaşırtıcı biçimde Q3 ile iyi gidiyor. Kaput üzerinde ön camın yan kenarlarından uzayan ve farlara devam eden silik çizgiler görülüyor. Bu çizgiler burnun daralan yapısını hissettirirken burnun ortasını bir kere daha işaret ediyor.

Audi Q3Yan tasarım alışılan Audi sadeliğini koruyor ve benzer çizgiler sunuyor. Yan cam şekli krom çerçeve ile öne çıkarılıyor. Düz alt kenar arka kapıdan sonra yumuşak bir köşeyle ayağa kalkıyor ve arka cama paralel, ön cama ters biçimde tavana yükseliyor, ardından tavanı izleyerek öne dönüyor. Cam geçişlerinde kullanılan parlak siyah kaplama kaliteli bir görüntü oluşturuyor. Tavandaki krom çıtalar üst kenarı vurgulurken aracı daha yüksek gösteriyor. Eğimli arka cam atletik bir duruş sağlarken, ona paralel yan kenara sahip yan camlar ile bu duruş sürdürülüyor. Yan sinyal lambasını taşıyan yan ayna kapılara bağlı, ön farlardan çıkan omuz çizgisi ile kapı kolları üzerinden geçip arkaya devam ediyor. Bu Siyah plastik kaplamalar tekerlekler arasında devam ediyor ve onları da sarıyor. Yan cephe, omuz çizgisinin konumu, plastik kaplamalar ve tavandaki çıtalar gibi detaylarla Q3’ü olduğundan yüksek gösteriyor ve SUV görüntüsü oluşturuyor. Kapılar altında içeri yapılan derinlik ani bir çizgi ile kesiliyor. Arka kısım eğik duruşu ile ilgi çekici. Sarı gövde rengi üzerinde koyu kırmızı LED aydınlatmalar ile beliren stop lambaları oldukça şık görünüyor. Arka cam ardından şişkinleşen bagaj kapağında marka logosu ardından bir derinlik başlıyor ve bu derinliğin üzerinde plaka bulunuyor. Şişkin bölümden derin bölüme geçişe yerleştirilen stop lambaları bagaj kapağının ortasına ilerledikçe inceliyor. Tamponda yükselen siyah plastik kaplama, üzerindeki gri zeminde çift egzoz çıkışını bulunduruyor. Dairesel egzoz çıkışları sportif izlenime katkıda bulunuyor. Arka kısmın tüm detayları ortayı işaret ediyor ve şişkin görüntü belirginleşiyor.

Audi Q3İç mekanın görüntüsünde değişim yok. Direksiyonun dairesel merkezinden çıkan iki kol yana, iki kol aşağıya iniyor. Kavraması kolay direksiyonun gerisinde iki ana çembere sahip gösterge paneli geliyor. İki çember arasındaki renkli ekran sürüş bilgilerini yansıtırken, orta konsol üzerindeki katlanır ekran multimedya ve navigasyon işlevlerini gösteriyor. Göstergelerin siperliği direksiyonun şeklini izleyerek, yanlara uzamadan sonlanıyor. Orta konsolun başındaki katlanır ekran ardından havalandırma çıkışları ve müzik sistemi kontrolleri geliyor. Bu kontrollerin tam donanımlı modellerde bile boş düğme yerleri içermesi ilginç bir durum. Vites kolunun karşısındaki havalandırma kontrolleri çevirmeli, ve eski A3’den geliyor, ancak bu onların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Vites kolu parlak bir zeminde yer alıyor ve top biçimli sonu ile kolay tutuluyor. Yolcular ve sürücü karşısındaki bölgeler hareketli, geniş ve yumuşak köşeli çizgiler ile kaplı. Bu şık görüntü kapı panellerinde de devam ediyor. Ön kapılardaki kapı kollarından çıkan çizgi ön cama ilerliyor, tüm ön bölüm boyunca ilerleyip diğer kapıya uzuyor. Q3’ün iç mekanı şık ve konforlu. Kaliteli kumaşlar ve plastikler ile tatsızlık vermiyor. Audi, Q3’ü makyajlayarak yeniden gündeme getiriyor. Modelin becerilerinde ve özelliklerinde büyük değişim yok, ancak yeni tasarım model kimliğini güçlendiriyor ve adını daha hatırlanır kılıyor. Mango Sarısı rengi bile yeterli aslında bunun için! Fiyatı sebebiyle Türk SUV-Crossover alıcısına ulaşamıyor, sınıfındaki modellerden farklı bir özellik ya da arazi becerisi sunmuyor.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s