Audi Q7

İri adam ikinci kez sahneye çıkıyor: Büyük SUV sınıfının en büyük modeli ikinci nesli ile göründü. Q7 bir evrim geçirmemiş, olgunlaşmış. Kendi yolundan ilerlemeye devam ediyor. Sert çizgileri ve köşeli birleşimleri ile Q7 çok daha erkeksi ve güçlü. Verimlilik ve teknoloji konusundaki ilerlemeler, ilerleyen dönemlerde tüm Audi modellerinde kullanılacak çizgiler ile sunuluyor. Yeni nesil, eskisinden ortalama %26 daha az yakıt tüketiyor. Çelik, alüminyum gibi çeşitli materyallerden meydana gelen gövde tek başına 71 kg ağırlık tasarrufu sağlıyor. Bu hafifleme hareketi her bölgede etkili ve toplamda 325 kg hafifleme bulunuyor. Q7, 5.05 metre uzunluk, 2.99 metre dingil aralığı, 1.97 metre genişlik ve 1.74 metre yükseklik değerleri ile yollarda sağlam bir varlığa sahip. Karşısındaki üzerinde hâkimiyet kuran bakışları, LED veya Matrix LED aydınlatmalı farlar sayesinde sağlanıyor. İç içe geçmiş okları hatırlatan gündüz farları aracın akılda kalıcı ışık imzasını oluşturuyor. Farlara birleşen kalın çerçeveli ızgara, hareket eden kanatları sayesinde hava akışını düzenliyor ve 0,32 Cd’lik rüzgar direnci değerinin elde edilmesini sağlıyor. Aracın ağırlık merkezi, neredeyse tamamen düz olan tabana çok yakın. Bu detay beraberinde değişken etkili elektromekanik direksiyon sistemi de aracın sürüş dinamiklerini belirliyor. Yüksek hızlarda daha dolaylı etki eden direksiyon, ayrıca 5 dereceye kadar arka tekerlekleri de hareket ettiriyor. Bu sayede dönüş çemberi çapı da küçülüyor. Arka tekerlekler demişken, tahmin ettiğiniz gibi Q7 quattro dört tekerlekten çekiş sistemiyle geliyor. Aracın tasarımında quattro ruhunu yansıtan detaylar da sıkça görülüyor. Dış tasarım S line paketi ile daha da sportif hale getirilebiliyor. Belirtmeden geçilmez, hareketli arka dönüş ışıklarını izlemek de oldukça zevkli. İç mekanda sadelik ve kullanım kolaylığı ön planda. Çift renkli, yolcuları sarmalayan tasarım daha ferah hissettiriyor. Q7, önceki neslinden daha kısa ve dar olmasına rağmen iç mekan daha uzun ve yüksek. Bir Premium SUV’den malzeme kalitesi beklentisi yüksek oluyor. Bol deri ve ahşap seçenekleri Q7’yi daha zengin gösteriyor. Ön koltuklar masaj ve ısıtmalı tercih edilebiliyor, ayrıca spor koltuk seçenekleri de sunulmakta. Klima sistemi 2 bölgeli, ancak işi abartıp 4 bölgeli bir sistem de alınabiliyor. Araç, 7 kişi taşıyabilecek kapasitede, hatta bu 7’nin 6’sı bebek koltuğu da alabiliyor. 3. sıra koltuklara erişimi kolaylaştırmak ya da bagaj hacmini arttırmak için 2. sıra koltukları 11 cm ileri-geri hareket edebiliyor. Bagajdaki koltuklar da elektrikli olarak katlanıp açılabiliyor. Tüm koltuklar kullanımdayken 295 litre olan bagaj hacmi, 5 kişilik kullanımda 890 litreye çıkıyor, sadece ön sırada yolcu bulunurken ise 2075 litre değerine ulaşıyor.

Orta konsolun başında MMI multimedya sistemi bulunuyor. Navigasyon,  ya da eğlence ve internet hizmetlerine dokunmatik bir yüzey aracılığıyla erişim sağlayan sistem 7 ya da 8.3 inçlik bir ekranla alınabiliyor. Kontrolün sağlandığı dokunmatik yüzey titreşimler ile daha etkin bir kullanım sağlıyor. Sesli kontrol ile bu sistemin pek çok özelliği kullanılabilmekte. Akıllı telefonlar Android Auto ve Apple CarPlay ile bağlanabiliyor. Sürücü önünde ise daha önce TT’de sunulan Virtual Cockpit yer alıyor. 12.3 inçlik bu dijital gösterge paneli gücünü NVIDIA T30 işlemciden alıyor ve tüm bilgiler sürücünün tercihine göre yansıtıyor. Q7, 3 boyutlu ses sistemine sahip. Bose ve Bang & Olufsen markalı sistemler ile içeride yüksek kalitede ses çalınabiliyor. Tasarım ögelerini vurgulayan LED şerit aydınlatmalar ise çok zarif bir aydınlık oluşturuyor. Arka sıra için ise Android işletim sistemli Audi tabletler alınabiliyor. Öh, artık yeter sanki. Bu ekranlar ile arka sora yolcuları araç içi eğlence sistemine erişebiliyor, Android işletim sisteminin sunduğu pek çok özelliği kullanabiliyorlar. Q7, 3.5 metrik tona kadar çekicilik yapabiliyor ve güvenlik donanımları arasında araca bağlı taşıyıcı ile manevraları kolaylaştıran bir sistem de yer alıyor. Q7, başlangıçta 2 adet V6 quattro motor seçeneği ile satılacak. 3.0 TDI dizel ünite 272 bg/600 Nm değerlerine sahip ve 0-100 km/s hızlanmasını 6,3 saniyede tamamlıyor. Yakıt tüketimi 5,7 l/100 km. Bu motorun ileride 218 beygirlik bir versiyonu da olacak. 3.0 TFSI benzinli seçenek ise 333 bg güç 400 Nm tork üretiyor, 0-100 hızlanmasını 6,1 saniyede bitiriyor; 100 km’de 7,7 litre yakıt tüketiyor. Bu iki motor da 3 litrelik hacimleri ile Türkiye’de yüksek vergiye maruz kalıyor. Audi, Asya ve Amerika pazarları için 2.0 TFSI 252 beygirlik bir motor daha hazırlamış ve ülkemizde bu motor sayesinde daha çok Q7 satılabilir. Bu motorun Türkiye’ye getirilmesi ne kadar olası henüz bilinmiyor. Q7 ayrıca sınıfının ilk plug-in hybrid dizel V6 motorlu aracı. Q7 e-tron quattro modeli 2015 içinde satışa çıkacak ve 100 km’de 1,7 litre yakıt tüketecek. Bu boyutta bir araç için çok başarılı bir değer. Bir şarj 56 km’lik menzil sağlıyor. Modeller 8 vitesli tiptronic şanzımanla sunuluyor ve Audi drive select sürüş modları ile duruma özel sürüş özellikleri kullanılabiliyor. Araçta tüm modern güvenlik donanımları sunuluyor, ayrıca opsiyonel özellikler “parking”, “city” ve “tour” başlıklarında alınabiliyor. Konu geldi şu “ne zaman gelecek” meselesine. Peki yeni Audi Q7 ne zaman Türkiye’ye varacak? Araç Almanya’da 2015 bahar aylarında satışa çıkacak, ülkemize de Temmuz ayına doğru varması bekleniyor. 3.0 TDI motor ile tahmini başlangı fiyatı 400.000 TL civarında. Evet, bu motor hacmi, bu vergi sistemi, bu donanım, bu sürüş, dolayısıyla bu fiyat.

Audi Q7 Ön 2Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında ön kısımda oluşturulan kızgın suratın basit geometrik şekilleri ile oluşturulduğu anlaşılıyor. Altıgen ızgara hayatımıza gireli bir süre oldu, bu sefer ise çok kesin ve keskin bir altıgen şekli karşımızda. Birbirine paralel alt ve üst kenar, farlara uyumlu yan kenarlar ve kalın krom çerçeve ile tüm detaylar arasından öne çıkan ızgara, üzerine sık aralıklarla yerleştirilmiş krom çizgiler ile zarif ve resmi görünüyor. Çizgiler arkasındaki dikey kanatlar ise havayı yönlendiriyor. Audi logosunu bu görüntü içinde görmek şaşırtmıyor. Marka yıllardır bu tasarımın sinyallerini veriyordu. Kalın krom çerçeve üst kenar hizasında farlara uzuyor ve ızgara ile aydınlatmalar arasında görsel bağ kuruyor. Farların düzgün şekli, içlerindeki LED aydınlatmalar ile vurgulanıyor. Alt kenara paralel olan LED çizgileri iç içe geçmiş atış oklarına benziyor ve aracın gözlerine keskin bir ifade katıyor. LED aydınlatmaların gerisindeki alanın karanlık görüntüsü far içindeki katmanlı yapıyı gösteriyor. Kaputta ön camdan ızgaranın üst köşelerine uzayan iki çizgi bulunuyor. Bu çizgiler ve onlara paralel iki diğer çizgi sayesinde burun daha uzun görünüyor. Uzun burun, kendinden emin bir görüntü sağlıyor. Tampondaki siyah alan ızgaranın altından geçip farlar hizasında yükseliyor. Üzerinde tıpkı ızgara gibi yatay çizgiler bulunduran bu siyah alan aracın genişliğini hissettiriyor. Tüm yatay çizgilerin düz, eğik çizgilerin ise paralel oluşu burunu daha düzenli ve temiz gösteriyor. Q7 ilk bakışları cezbediyor.

Audi Q7 Arka 2Yan kısım, önceki modelden hatırlanan cam şeklini koruyor, elbette ufak değişimlerle. Öndeki gibi daha köşeli hale yene yan cephe, daha eğik duran sırt ile araca hareket kazandırıyor, ayrıca camların altından geçen omuz çizgisi ve ön ile arkayı birbirine bağlayan bel çizgisi ile kaslı görüntüye katkıda bulunuyor. Geniş çaplı tekerlekler tıpkı su üstünde bir damlanın sebep olduğu dairesel dalgalar gibi iki dalga ile vurgulanıyor. İki tekerlek arasındaki düz çizgiler üzerinde gri renkli bir parça, ve bu parça üzerinde quattro yazısı yer alıyor. Girintili çıkıntılı, detaylı yan alt bölgenin üzerinde sadece cam şekli yer alıyor. Düz alt kenar arkaya kadar uzuyor, ardından arka cama paralel biçimde yukarı yükseliyor ve tavanı izleyerek öne dönüyor. Bu basit bir tarif, şeklin aslı çok büyük. Geniş cam alanlar iç mekanı aydınlatıyor. Yan ayna yan camın altından geçen omuz çizgisine birleşiyor. Ön farlardan stop lambalarına dümdüz uzayan bel çizgisi aracı uzun gösteriyor ve hafif bir SW görüntüsü yaratıyor. Arka kısmın eğik ve yüksek yapısı ise Q7’nin kimliğini yeniden hatırlatıyor. Dikdörtgensel stop lambalarının içinde ön farlardaki şekli çizen LED aydınlatmalar bulunuyor. İki lamba arasındaki marka logosu ise merkezi konumu ile ilk görünen detaylardan. Logo altında başlayan derinlikte plaka bulunuyor. Eğik arka cam hızla tavana uzuyor, tavanla birleşimi spoyler sağlıyor. Arka tamponda ince uzun kedigözleri gereksiz büyük görünüyor, devamında gelen çift egzoz çıkışlı siyah bölge ise son bir sportif izlenim oluşturuyor. İki uçta bulunan dörtgensel parlak renkli egzoz çıkışları ile Q7 akıllardaki yerini güçlendiriyor. Dış tasarım, gelecek dönemim Audi’lerinin çizgilerine dair ipuçları veriyor. İri adam, daha ciddi ancak daha sevilesi.

Audi Q7 İçİç mekanda tamamen yeni bir görüntü yaratılmış. Açık ve koyu gri arasında pek çok renkte detay, turuncu şeritler ile beraber iç mekanı canlı hale getiriyor. Gösterge panelinin siperliği ön cam altındaki zeminle birleşiyor ve tek parça görünüyor. Bu zemin üzerinden orta konsol hizasında bağımsız MMI ekranı yükseliyor. Gösterge paneli geniş, ve dairesel bir üst kenara sahip. Virtual Cockpit gerçekten gerekli olmasa da çok havalı görünüyor. Direksiyon merkezinde altıgen parça içinde marka logosu bulunuyor, bu parçadan çıkan üç kol ana çembere birleşiyor. Alta uzayan krom kol ise malzeme kalitesinin hissedildiği alanlardan. Orta konsol önünde başlayan havalandırma çıkışları sağ kapıya kadar kesintisiz biçimde devam ediyor. Bu kesintisiz görüntü ile genişlik görsel olarak hissettiriliyor. Orta konsolun devamında ise temel özellikler ve havalandırma için düğmeler yerleştirilmiş. Bütün bu kontrollerde yeni çizgiler kullanılıyor ve yıllardır alışılan orta konsol yapısı bozuluyor. Orta konsolun arkaya uzayan düz kısmında ise bardak hazneleri, kapaklı depo gözü ve dokunmatik yüzey bulunuyor. Turuncu LED şeridi burada da tasarım ögelerini izleyerek vurguluyor. Vites kolu geniş ve büyük şekli ile ele oturuyor. Ön camın altındaki çizgiler kapılara yaklaşıyor ve kapı panellerinde hareketlerini sürdürüyorlar. Bu hareketler sayesinde baştan beri bahsedilen sarmalama hissi oluşuyor. Kapı kolları ve tutacaklar genel görüntüye uyumlu. İç mekan eskisinden detaylı görünmesine rağmen daha pratik kullanım sunuyor. Aracım 3 metrelik dingil aralığı sayesinde ikinci sıra yolcuları sıkıntı yaşamamalı, 3. sıra ise kısmen rahat. Q7 rakiplerinden büyük ve daha ilgi çekici. Yeni neslinde eskisinin yolundan ayrılmadan aranan yeniliği yaratan model, büyük SUV sınıfının en ilgi çekici modeli. Dolu ve doyurucu. Bu sınıfta ve bu fiyat aralığında her model lüks gereksinimleri dahi karşılıyor ve tarz ile yarışıyor. Bir Audi Q7 ile oluşturacağınız ifade mi hoşunuza gider yoksa başkası mı, bunu belirlemeniz gerekli.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s