Land Rover Discovery Sport

SUV’ler Türkiye’de sedan ve hatchbacklerden sonra satış sıralamasında 3.lüğü kaparken, aile otomobillerinin SUV’lere dönüşümü hızlanıyor. Yerden yüksek araçlarının popülaritesinin MPV’lerin önüne geçmesiyle beraber üreticiler yeni nesil aile otomobillerinde fonksiyonel özellikleri SUV tabanına taşımaya başladı. Land Rover, ürün gamını elden geçirmeye koyulmuşken Freelander adını ortadan kaldırıyor ve yeni Discovery ailesinin ilk modelini aile otomobili-SUV kırmalarına rakip olarak satışa sunuyor. Land Rover’ın yeni ürün stratejisi ile Discovery ailesi çok yönlü günlük kullanım modellerinin yer alacağı seri oluyor ve Freelander soyunu Discovery Sport adıyla devam ettiriyor. Premium kompakt SUV olarak sınıflandırıldığına bakmayın, yeni Discovery Sport 4590 mm uzunluk ve 2741 mm dingil aralığı ile 3 koltuk sırasını içine almayı başarıyor. 5+2 oturma düzeni seçeneği ile geleneksel MPV’lerin yemeğine sulanan Discovery Sport, tasarımı ile model aileleri arasındaki farkı belirginleştiriyor. Range Rover altında konumlandırılan Discovery Sport, ağebeyi Discovery 4’ten 239 mm daha kısa. Uçlara yakın tekerlekleri ile güven verici ve uzun görünen model, birbirine görsel detaylarla da bağlanan yüzeyleri ile hala kompakt ve derli toplu durmayı başarıyor. Burun tasarımında iki şeritli ızgara, pusulaya gönderme yapan LED aydınlatmalara sahip farlara birleşiyor. Alışılan bitişik far ve ızgara tasarımı Discovery Sport’da daha dinamik ve canlı bir görüntü meydana getiriyor. Kaput çizgisi yana uzayarak yan camların alt kenarını meydana getiriyor. C-sütunundaki yüzgeç, modelin karakteristik tasarım detayı olurken tavanı da havada duruyormuş gibi gösteriyor. Yumuşak, kıvrımlı ve geniş yüzeyler Discovery Sport’a 0,36 Cd değerinde rüzgar direnci değeri sağlıyor. Bu sınıfı için iyi bir değer. Şık görüntüsü onun becerilerini kısıtlamıyor. Land Rover markasının evcil modellerinden olmasına rağmen zorlu yol şartlarına uyum sağlayabilen Discovery, 60 cm’ye kadar suya girebiliyor. 12 gövde rengi sunuluyor. İç mekan kendinden beklenmeyen yolcu kapasitesine sahip, ayrıca ileri geri kayabilen ikinci sıra koltuklar ile 829 litrelik bagaj hacmini 981 litreye çıkarabiliyor. 60:40 oranındaki arka koltuklar yatabiliyor. İç mekanın tasarımı oldukça basit, belki de dış tasarım yanında ucuz.

Tüm detaylar dikey orta konsolda toplanıyor ve sade bir görüntü oluşturuluyor. Orta konsoldaki 8 inçlik dokunmatik multimedya ekranı MirrorLink gibi yaygın sistemler yerine Land Rover’ın kendi ürünü bir sistem ile akıllı telefon uygulamalarını yansıtabiliyor. Canlı trafik bilgisi ve uydu navigasyonuna erişim mümkün. Sürücü önünde bulunan Head-Up display ise tüm önemli sürüş bilgilerini cama yansıtarak sürücünün gözünü yoldan ayırmasını engelliyor. Kapılarda geniş depo gözleri bulunuyor, soğutucu ve ısıtıcılı depo kutuları alınabiliyor. Modern aileler için ön koltuklar arkasına iPad tutucuları sunulmakta, ayrıca üç yolcu sırası için toplam 6 USB şarj girişi bulunuyor. Panoramik cam tavan opsiyonu Discovery Sport’a yakışacaktır, geniş ve yüksek bir otomobilin saydam tavanı yolcuların içini açıyor. Arka yolcu sırasının ön sıraya göre daha yüksekte olması her yolcunun yola hakim hissetmesini sağlıyor. Çelik ve alüminyumdan oluşan gövde, altında yeni çok noktadan bağlantılı arka aksı bulunduruyor. Bu arka süspansiyon tamamen yeni geliştirilmiş. Güvenlik donanımları arasında şerit takip, trafik işareti okuma gibi alışılan yeni modern donanımları dışında yokuş kalkış desteği, su derinliği ölçme sistemi, devrilme önleme sistemi, denge ve çekiş kontrolü, patinaj önleme, otomatik acil durum freni, park asistanı, yaya hava yastığı bulunuyor. Ayrıca çekici asistanı, HD surround kamera da sunuluyor. Discovery Sport’ un tüm motor seçeneklerinde start-stop sistemi ve fren enerjisi geri kazanım sistemi standart sunuluyor. Sürüş, 2×4, 4×4 ve Active Driveline modlarında gerçekleştirilebiliyor. Active Driveline duruma göre 2×4 ya da 4×4 geçişini otomatik yapıyor. Land Rover araçlarını herhangi bir kompakt SUV’den farklılaştıran özelliklerden Terrain Response sistemi 4×4 sürüşte Genel; Çim,Çakıl,Kar; Çamur; Kum ve Dinamik modlarını sunuyor. Yola göre değişken tavırları ile Discovery Sport her yol şartına adapte olabiliyor. 2.2 litrelik Turbodizel üniteler 150 PS’lik TD4 ve 190 PS’lik SD4. İki motor da 6 vitesli manuel şanzımanla geliyor ancak 9 vitesli otomatik seçenek de tercih edilebiliyor. 2.0 litrelik benzinli seçenek Si4 ise 240 PS güç üretiyor ve 9 vitesli otomatik şanzımanla sunuluyor. Yeni Land Rover Discovery Sport, 2015 başında pek çok pazarda satışa sunulacak ve ülkemizde de 2015’in ilk aylarında SE, HSE ve HSE Luxury donanımları ile satışa sunulacak.

Land Rover Discovery Sport Ön (2)Burun tasarımında detaylı ve ufak parçalar ile donanımlı ve dolu bir görüntü oluştuğu fark ediliyor. Yanlardan kalınlaşarak buruna uzayan farlar, ızgaraya birleşirken yeniden inceliyor. Farların kalın kısmında bulunan 4 parçalı çember şekilli gündüz farı, akılda kalıcı bir ışık imzası oluşturuyor. Farların birleştiği ince uzun ızgara burnun genişliğini vurguluyor. Altıgen aralıkları ile sportif ve sert bir his oluşturan bu panjur, sağ alt köşesine doğru marka logosunu taşıyor. Izgaranın hemen yukarısında, kaput zemininde ise diğer Land Rover modellerinde olduğu gibi geniş harflerle model adı yazılmış. Kaputun düz kısmı oldukça pürüzsüz. Farların ızgaraya birleştiği hizadan çıkıp ön cama uzayan çizgiler ile hafif dalgalanmalar oluşuyor. Izgaranın alt kısmında onunla aynı genişlikte bir hava girişi yer alıyor ve aracın yüz ifadesinin oluşmasını sağlıyor. Farlar çember şekilli aydınlatmalar ile gözleri, ana ızgara burnu ve bu ince hava girişi kısılmış ağzı meydana getiriyor. Burun tampona uzarken pürüzsüz bir zemin oluşuyor. Bu sade görüntü alt üst kısımdaki detayları dengeliyor ve aracın yüzünü ortaya çıkarıyor. Burnun en altından geçen siyah plastik zemine bağlı görünen siyah hava girişi, altındaki gri zeminin dişleri ile sert görüntüye katkıda bulunuyor. Hava girişinin yanlarında, farlar hizasında bulunan şerit aydınlatmalar, krom çerçeveleri ile vurgulanıyor. Gövde rengi zemine yapılan gamze benzeri girintilerin üstünden geçen bu aydınlatmalar ile burnun mimiği tam oturtuluyor ve aracın ruh hali sergileniyor. Sportif, sert ancak hala duygusal. Discovery Sport, yüksek ve düz burnunun ardından yan kısımda daha hareketli çizgilere sahip.

Land Rover Discovery Sport ArkaKaput çizgisi yana devam ederek yan camların alt kenarını oluşturuyor, ardından yüzgeci şekillendirerek arkaya devam ediyor. Kapılar boyunca yükselerek ilerleyen alt kenar, arka kapıda eklem ile dikelerek tavana uzamaya başlıyor, tavana yaklaşınca yeniden aşağı iniyor ve bir yüzgeç şekli oluşuyor. Bu sayede yan camlar ikiye ayrılıyor, arkada kalan parça arka camın uzantısıymış gibi görünüyor. Yüzgeç üzerinde de Land Rover logosu görülüyor. Stop lambalarından ön tekerleğe uzayan çizgi ise kapı kollarının ortasından geçerek bel çizgisini oluşturuyor. Bu çizgi ön tekerlek hizasındaki hava çıkışına birleşerek sonlanıyor. Çizgilerin arkadan öne doğru alçalan yapısı hareket hissi oluşturarak Discovery Sport’u Evoque ve Range Rover’dan farklılaştırıyor. Geniş çaplı tekerlekler aracın koca ayaklarını gösteriyor, ve diğer büyük detaylar ile beraber Discovery Sport’u heybetli hale getiriyor. Basit şekilleri ile yan camlar tıpkı tekerlekler gibi kolay algılanan büyük şekillere sahipler. Tekerlekleri saran ve kapılar arasında devam eden siyah plastik kaplamalar arka tamponda yükselerek kaba ve düz bir nokta koyuyor. Düz spoyler, arka cam ve stop farları ile beraber arka tasarım maskülen ve kaslı görünüyor. Stop lambaları öne uzarken kıvrılan bir alt kenara sahip ve birbirlerine bagaj kapağı üzerinde uzayan krom şeritle bağlanıyorlar. Ön farlar gibi dairesel aydınlatmalar bu lambaların ışık imzasını meydana getiriyor. Şerit altındaki derinlikte plaka yer alıyor. Discovery adı yine önde olduğu gibi yayılarak yerleştirilmiş. Tamponda gri zemin tıpkı öndeki kardeşi gibi sert doğayı canlandırıyor, yanındaki iki dairesel egzoz çıkışıyla da sportif izleri devam ettiriyor. Katı, belki donuk görüntüsü ile Discovery Sport SUV doğasını yansıtmayı başarıyor.

Land Rover Discovery Sport İçİç mekanda ise dış tasarıma kıyasla çok daha basit bir ortam yaratılmış. Aracın simetri eksenini oluşturan orta konsol, iki metal çubuk arasındaki siyah zeminde tüm kontrolleri topluyor ve akıllıca düzenliyor. Konsolun üst kısmında ise hafifçe içeri gömülü multimedya ekranı yer almakta. Orta konsolun iki yolcu arasında arkaya uzayan bölümünde kontrol tekerleği yükseltilmiş bir biçimde bulunuyor. Gerisinde ise depolama gözleri ve kol dayama aparatı geliyor. Konsolun sağ tarafında sadeve kumaş ve plastikler görülürken, sağ tarafta köşeli direksiyon ve havalı gösterge paneli görülüyor. Direksiyonun üç kolunun ucu krom parçalarla vurgulanıyor, merkezdeki parçası da tıpkı kolları gibi köşeli gelişiyor. Arkada gösterge panelinden çıkan iki çember dikkat çekiyor. Analog iki gösterge arasında dijital bilgi ekranı bulunuyor. Göstergelerin siperliği yavaşça düzleşerek ön cam altında kapılara doğru uzuyor. Kapı yüzeylerinde düz çizgiler ve geniş çıkıklıklar kullanılmış. Depolama imkanları arttırılıyor ve iç mekanın köşeli havası bozulmuyor. Discovery Sport’un iç mekanı silik görünmesine rağmen kalitesiz değil. Fotoğraflarda renkler bunu tam yansıtmasa da malzemeler Premium bir SUV’den beklenecek seviyede. Land Rover, Discovery Sport ile modern aileleri çağırıyor. Kendine BMW X3, Mercedes GLK’ yı doğrudan rakip alan marka, yeni modeli ile kendi tarihinde de bir kilometre taşına işaret ediyor. Discovery ailesinin olgun küçüğü Discovery Sport, Türkiye’de 230.000 TL civarında bir başlangıç fiyatıyla satışa sunulacak. MPV müşterisinin dikkatini dağıtabilecek durumda, ancak diğer Premium rakipleri ile arasında rekabeti marka seçimleri şekillendirecek.

3 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s