Rakiplerine kinle bakan suratıyla yeni Mazda2, adeta bir isyan halinde. Baş döndürücü tasarım, Mazda’nın KODO-Hareketin Ruhu tasarım anlayışı etkisiyle şekillendirilmiş. Küçük sınıf sahnesinde pek görünmeyen elemanlardan 2, yeni nesliyle rakiplerinden eksiksiz biçimde yollara çıkmaya hazırlanıyor. 2014 Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenen Hazumi konseptinin üretim modeli olan Mazda2, yenilikçi kabin tasarımı, yeterli donanımı ve C sınıfı seviyesinde teknolojik özellikleri ile dikkat çekmenin peşinde. Güncel nesli ülkemizde makul fiyatına rağmen yollarda kendine çok yer bulamazken, yeni nesil yine 1.5 litrelik motorlar ile ne kadar ilgi çeker bilinmez, ancak özellikleri heyecan verici. 140 mm artışla 4060 mm’ye çıkan uzunluk, 2570 mm dingil aralığı, 1695 mm genişlik ve 1495 mm yükseklik değerleri onun hala küçük kaldığını ifade ediyor. Sayıların söylediğinin aksine, tasarım detayları pratik kullanım özelliklerini ve ferahlık hissini geliştiriyor. Canlı ve duygusal tasarım, markanın en küçük modelinde yoğunlaştırılmış. Belirgin var oluşu, kaslı görüntüsü ve öne eğik duruşu görsel ağırlık merkezini arkaya doğru itiyor. Sınıfındaki hiçbir modele benzemeyen görüntüsü Mazda2’nin akıllardaki yerini güçlendiriyor. Burun tasarımında krom “kanatlar” ile öne çıkarılan ızgara, ve gerisindeki farlar yırtıcı bir kuşa çağrışım yapıyor. Farlarda 4 parçalı çember şekilli LED aydınlatmalar yeni ışık imzasını oluşturuyor, ayrıca stop lambalarındaki U şekli de arkadan modeli tanımanızı sağlıyor. Yatay ve yüksek stoplar ile aracın omuzları belirginleşiyor. Modelin 10 gövde rengi arasında dinamik mavi, ruh kırmızısı ve füme pembe gibi özel renkler de yer alıyor. İç mekan sürücü ve yolcu bölgeleri olarak iki parçada tasarlanmış. Kapılar, rahat giriş ve çıkışı sağlamak için özel olarak boyutlandırılmış; araç içinde 1,50 ile 1,90 metre arası yolcular sıkıntı yaşamadan yolculuk edebiliyor. Alçak a-sütunu ve tavan sebebiyle pek çok küçük otomobilin aksine koltukları eğimli biçimde olan 2, bu duruma rağmen hala ferah hissettiriyor. İnce koltuklar sayesinde diz mesafesi artarken, yolcunun ve sürücünün araçla bir olması anlayışı kapsamında koltuklar yolcusunu çok daha fazla sarıyor. 80 mm öne alınan ön dingil sayesinde uzun bacaklı sürücüler dahi bu boyutlardaki bir arabayı rahatça sürebiliyor. İç mekanın malzeme kalitesi gerçekten etkileyici. Önceki modelin ucuz plastiklerini elden çıkarıp üst sınıf otomobillerden tanıdık plastikleri krom kaplamalar eşliğinde kullanan Mazda, simetrik kabin tasarımı ile de mükemmeliyetçiliğini hissettiriyor.
Donanım seviyelerine göre ikincil renk ve malzeme tipleri değişkenlik gösteriyor. Sürücü karşısında, gösterge panelinde bulunan dijital ekran bütün önemli sürüş bilgisini şık biçimde yansıtıyor ve bilgileri aciliyet ve önemlerine göre sıralıyor. Orta konsoldan bağımsız halde duran 7 inçlik multimedya ekranı, düz zemindeki tekerlek ile kontrol ediliyor. Az düğme sayesinde kontrol daha sezgisel hale geliyor. Akıllı telefon aracılığıyla gerçek zamanlı bilgilere erişim sağlanıyor, sesli kontrol sistemi ile sürücünün dikkati daha az dağılıyor. 280 litrelik bagaj, 60:40 oranındaki arka koltuklar katlandığında 950 litreye ulaşıyor. Akıllıca tasarlanmış bagaj ağzı sayesinde bebek puseti, valiz hatta golf çantası gibi zor yükleri rahatlıkla yerleştirebiliyorsunuz. Mazda2’nin güvenlik donanımları i-ACTIVSENSE başlığı altında toplanıyor. Kör nokta uyarı sistemi, geri trafik uyarısı, şehir içi aktif frenleme, şerit takip sistemi, uzun huzme kontrolü öne çıkanlar arasında. Küçük sınıfta yeni yaygınlaşan bu özellikler elbette standart değil, ancak sunulmaları da önemli. Darbe emişi ve yalıtıcılığı SKYACTIV programı çerçevesinde geliştirilen gövde artık çok daha konforlu bir sürüş sunmakta. Motorlar da markanın yeni gurur kaynağı SKYACTIV serisinden. Yeterli miktarda güç ve verim sunmayı hedefleyen motorlar, 1 dizel ve 1 benzinli üniteden oluşuyor. SKYACTIV-D 1.5, 105 PS güç üretirken 100 km’ de 3,4 litre yakıt harcıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 10.1 saniyede gerçekleştiriyor. Tek dizel seçeneğin ardından 3 farklı güç seçeneği olan benzinli ünitede sıra: SKYACTIV-G 1.5, 115, 90 ve 75 PS seçeneklere sahip. 115 PS’ lik seçenek 4,9 l/100 km tüketim değerine, 6 vitesli manuel şanzımana ve 8.7 saniye 0-100 hızlanma süresine sahip. Bu modelde ayrıca i-ELOOP fren enerjisi geri kazanım sistemi de sunuluyor. 90 PS’lik seçenek hem 6 vitesli otomatik hem de 5 vitesli manuel şanzımanla tercih edilebiliyor. Otomatik ve manuel şanzımanda tüketim sırasıyla 4,8 ve 4,5 litre. 75 PS’lik ufak seçenek ise sadece 5 vitesli manuel şanzımana ve 4,7 litre tüketime sahip. 0-100 hızlanmasını 12.1 saniyede tamamlıyor. Mazda2’nin tasarımı şüphesiz onun en önemli özelliği. Konfor özellikleri ve teknolojisi iyi güzel, ama sınıfına büyük bir yenilik getirdiği yok, ve motor seçenekleri de çok iç açıcı durumda değil. Peki yeni Mazda2 ne zaman Türkiye’de? Ülkemize 2015 kış aylarında varması beklenen model, eskisi gibi 45.000 TL seviyesinde bir başlangıç fiyatına sahip olabilir. Rakipleri arasında sivrilen görüntüsü onu beğenmenize yetecek mi?
Burun tasarımında 3 boyut da değerlendirilmiş. Burnun ortasındaki hava girişi, aşağı indikçe daralan bir şekle sahip. Üst kenarın altında Mazda logosu gövde rengi bir çizgi ile tutuluyor ve devamındaki plastik zeminde plaka geliyor. Neyse ki plaka görüntüye çok müdahale etmiyor. Hava girişinin iki yan kenarı krom şeritlerle vurgulanmış. Bu şeritlerin kalınlığı, ızgarayı farlardan önce çıkarıyor ve bir derinlik hissi oluşturuyor. Krom şeritler ızgaradan sonra yanlara uzayarak farların içine giriyor ve tasarım ögelerini birbirine bağlıyor. Farlar, yukarı yükselen ve incelen bir şekle sahip. LED aydınlatmalar ile oluşturulan çember şekli aracın gözlerini belirginleştiriyor ve bir kuş suratı yaratıyor. Bu aydınlatmalar ilerleyen yıllarda tüm modellerde karşımıza çıkacak. Farların kıvrımlı şeklinin ani hareketlenmeleri çok vahşi ancak bir o kadar da duygusal bir şekil meydana getiriyor. Tamponda ana hava girişinin altındaki daha ince giriş, iki parçalı üst kenarı, eğik yan kenarları ve düz alt kenarı ile sinirle haykıran bir ağız oluşturuyor ve aracın yırtıcı yüzünü belirtiyor. Hava girişinin yan kenarlarını belirginleştiren keskin çizgiler ardından sis farları geliyor. Gövde rengi zemin içine yapılan noktasal bir derinlikte siyah maskeleri içinde yer alan dairesel sis farları, üstlerinde çizgi biçimli bir LED şerit taşıyor. Bu şeridin kıvrılışı, alttaki hava girişine paralel ilerliyor ve gizli bir uyum oluşuyor. Burnun detaylı görüntüsü pürüzsüz kaput ile dengeleniyor. Ana hava girişinin üst köşelerinden çıkıp A-sütununa uzayan iki çizgi arasında dümdüz ilerleyen kaput devamında eğimli ön camla birleşiyor ve dairesel tavan çizgisini oluşturuyor.
Dairesel tavan çizgisi arkaya kadar böyle devam ediyor ve aracın “ufak ve sevimli” görünmesini sağlıyor. Bu yumuşak görüntünün keskin surat çizgileri ile kullanılması kontrast oluşturuyor. Yan cam şekli de tavan çizgisini vurgular biçimde. Alt kenar arkaya uzarken kıvrımlı biçimde yükseliyor ve arka kapıda bir köşe ile üst kenara bağlanıyor. Üst kenar ise tavan çizgisini tekrar ediyor. Yan aynalar gövde rengi zeminden çıkıyor ve yan sinyal lambalarını çizgi formunda üzerinde taşıyor. Kapı kolları üzerinden geçen silik omuz çizgisi, arkadan öne ilerlerken dalgalanıyor. İki kapı arasında çöküp, ön tekerlek hizasında yeniden yükselip farların üstünden ilerleyen bu çizgi, aracın tüm cephelerini birbirine bağlıyor ve akışkanlık sağlıyor. Tekerlekler fazlaca çıkıklaştırılmış ve kalın dairesel şekil ile vurgulanmış. Jantların çiçeksi şekillerinin etkisiyle sade yan kısmın alt noktalarında detaylar yoğunlaşmış. Arka kısımda yüksekte enine konumlandırılmış stop lambaları ve siyah tampon ile çok sportif bir izlenim bırakılıyor. Öne uzarken kalınlaşan ve bagaj kapağının içine girdikçe incelen lambalar, kırmızı bölgelerindeki “u” şekilli aydınlatmalar ile Mazda2’ nin arkadan ışık imzasını oluşturuyorlar. Arka cam tavan çizgisini devam ettirmeye çalışıyor, alt kenar lambalar hizasında yukarı kalkıyor. Bagaj kapağının düz zemininde marka logosu merkeze yerleştirilmiş. Tamponun en altından beliren siyah plastik kaplamanın alt uçlarında kedigözleri ve egzoz çıkışı görülüyor. Plaka da içeri yapılan bir derinlikte bulunmakta. Dış tasarım Mazda2’ nin kendini ifade etmesini sağlıyor. Etkileyici çizgiler ve oranlar ile akılda kalıcı ve saygı duyulası bir görüntü oluşturuluyor.
İç mekan görüntüsüyle de aslından büyük görünüyor. Ön panel boyunca uzayan krom çizgi genişliği vurguluyor, koltuklara kıyasla ufak görünen kontroller ile hacim hissi pekişiyor. Üç kollu direksiyon arkasında üç parçalı gösterge paneli geliyor. Ortadaki çemberde analog hız göstergesi bulunurken, iki yanda dijital ekranlar yer alıyor. Gösterge paneli tepesinde ise head-up display bulunuyor. Bu teknolojik görüntü, orta konsolun tepesindeki bağımsız ekranla güçleniyor. Çok eleştiri toplamasına rağmen hala pek çok üretici bu tip ekranları orta konsoldan bağımsız sunmaya devam ediyor. Ekran, başarılı grafikleri ve özellikleri ile süs olmak dışında işlevlere de sahip. Ekranın devamında uçak motorunu andıran bir havalandırma çıkışı görülüyor. Bu çıkışlardan kapılara bitişik iki tane daha bulunuyor. Koltuklarda kullanılan kumaş orta konsolun üstünde de görülüyor ve havalandırma kontrollerinin yanını sarıyor. Havalandırma kontrolleri neyse ki hala fiziksel butonlardan oluşuyor. Üç çemberden meydana gelen bu set, üst ve altında medya girişlerine komşu. Vites kolu krom bir kaplama ile sarılıyor ve orta konsolun uzantısı haline geliyor. Vites kolunun gerisinde ise multimedya ekranının kontrolünü sağlayan tekerlek görülüyor. İç mekanın genel görüntüsü çok başarılı, ve belki de 2’yi yeniden düşünmenizi sağlayacak detaylardan. Mazda2, yeni neslinde çok daha donanımlı ve nitelikli ve küçük sınıf müşterisinin radarına giriyor.
[…] Hazumi Konsepti, Mazda2 olarak üretime […]
BeğenBeğen