Koreliler paldır küldür geliyor! Kalite seviyesi ve marka imajı son 5 yıl içerisinde akıl almaz derecede yükselen Kia, sağlam adımlarla ilerlediği yolunda bir Avrupa markasına dönüşebilmek için elinden geleni ardında koymuyor. Bu ilerleme çabaları yeni Sorento’da harika bir kompozisyon oluşturuyor. Ürün gamının ağır ağabeyi Sorento, ikinci neslinin büyük hacimli motor talihsizliği sebebiyle ülkemiz yollarında kendine çok yer bulamamıştı. Yeni nesil, Premium his ve görüntüye ek olarak artık bir 2.0 litrelik dizel motorla geliyor. Sorento, orta boy SUV savaşında yeni bir döneme giriyor. Stil, kullanışlılık ve teknoloji olarak sıralanan üç ana nokta çevresinde şekillenen yeni model, 4780 mm uzunluğa, 1890 mm genişliğe ve 1685 mm yüksekliğe sahip. Yükseklikte düşüş meydana gelmiş, ancak artan dingil aralığı ve daha alçaktaki koltuklar sayesinde konfor hala yüksek. Kore’deki tasarım stüdyosu liderliğinde geliştirilen dış tasarım son derece Avrupalı. Düz, yumuşak, arkaya yükselen tavan çizgisi altında olgun ve ağır başlı görünen Sorento, suratında üç boyutlu elmas desenli büyük bir kaplan yüzü ızgara ve yanlara kıvrılan farlara sahip. Sis farları da belirginleştirilerek burnun her detayı ile akılda kalması sağlanmış. Tamamen yeni görüntü, önceki modelin beğenilen özelliklerini korumaya çalışıyor. Daha ağır başlı ve sağlam görüntü, 3 nesildir değişmeyen karakteristik D-Sütunu şekli ile hala sportif izler taşıyor. Belirgin hatlar, geçişlerdeki derinleşmeler ile daha da öne çıkıyor. Kaslı görüntü arkaya doğru daha belirginleşiyor: Alçak tavan, yüksek omuz çizgisi, güçlü omuzlar Sorento’yu yüceltiyor. Önceki modelin en zayıf noktası iç mekan, yeni modelde tamamen Avrupa ekibi tarafından geliştirilmiş. Yüksek kaliteli, dolu ve lüks görüntü, yumuşak plastiklerin ve metallerin eklenmesi ile çok ilgi çekici hal alıyor. “Modern ve geniş” temalı iç mekanda yanlara uzayan yatay çizgiler ile genişliğe vurgu yapılıyor, kapılara yayılan şeritler iç mekanı olduğundan ferah gösteriyor. Kore’de düzenlenen test etkinliğinde pek çok kullanıcı tarafından malzemelerin gerçekten kaliteli hissettirdiği söylendi. Kia, Sorento’yu Premium rakiplerine benzetmemiş, onlarla aynı seviyeye getirmiş.
İsviçre saatlerinden ilham alınarak tasarlanan orta konsolda dokunmatik multimedya arayüzü, krom çerçevesi ile vurgulanıyor. Tamamen düz zemini ile arka yolcu sırası çok ferah, ayrıca üçüncü sıraya geçiş de kolaylaşmış. Bagajdaki düğmelerle ya da direkt kendileri üzerindeki kollarla katlanan ikinci sıra koltukları, 40:20:40 oranında üç parçadan meydana gelmekte. Teknik aksamı çevreleyen kaplamalar kalınlaştırılarak ses yalıtımı iyileştirilmiş ve kokpit daha sessiz hale gelmiş. Sorento boyutunda bir araçla ince manevralar yapmak, çevre görüş sistemi ile kolaylaşıyor. Bu sistem aracın kuş bakışı görüntüsünü sunuyor. 5 koltuklu modelin 660 litrelik bagaj hacmi, ikinci sıra koltukları da yatırılınca 1732 litreye çıkıyor. 7 koltuklu modelde tüm koltuklar kullanımdayken 142 litre gibi düşük bir hacim değeri sunuluyor. Bagajda zemin altında depolama alanı da sunuluyor. Pratik kullanım özellikleri arasında anahtarla bagaj kapağına yaklaşınca kapağın otomatik açılması da yer alıyor. Sorento’nun yarısı burulma direnci yüksek güçlü çelikten meydana geliyor. Çarpışma durumlarında gövdenin bütünlüğünün korunmasında yeri olan bu çelik, aracın dönüşlerde de daha sağlam hissettirmesini sağlıyor. Opsiyonel güvenlik donanımları arasında adaptif cruise control, şerit takip sistemi, kör nokta uyarısı, geri trafik takibi ve hız sınırı bilgisi bulunuyor. Sorento’nun Avrupa için 3 motor seçeneği bulunuyor. 2.4 GDI Benzinli ünite 188 beygir güç ve 241 Nm tork değerine sahip. Dizel seçenekler ise 2.2 CRDi ve 2.0 CRDi’dan oluşuyor. 2.4 ve 2.2 litrelik seçenekler ülkemizde yine gereksiz pahalı olacağından, 2 litrelik motor odaklanıyoruz. 185 beygir üreten motor 402 Nm tork değerine sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 10,4 saniyede gerçekleştiren motor 200 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Sorento için 6 vitesli otomatik ve manuel şanzımanlar sunuluyor. Start-stop standart. 2.0 litrelik modelde ise sanki seçeneklerimizi kısıtlamak içinmiş gibi sadece otomatik şanzıman bulunuyor. Yeni nesilde kabinden tam bağımsız süspansiyon yoldaki pürüzleri daha az hissettiriyor ve sarsıntı miktarını düşürüyor. Elektronik direksiyon sistemi ise hızlı ve tutarlı tepkilere sahip. 3 sürüş modu araç tepkilerini düzenliyor. Sport, daha ağır ve dinamik bir hareket sunarken Eco modu verimlilik odaklı. Sorento, çok fazla arazi donanımına sahip bir SUV değil. Cüssesi ile zor şartlarda kullanım daha uygun ancak zor yollar için özel donanımlara sahip değil. Peki, yeni Kia Sorento ne zaman Türkiye’de? Modelin her pazardaki satışa çıkış zamanı farklı olacak. Biz bir de özel olarak 2.0 motoru beklediğimiz için onu ülkemizde görmemiz 2015 baharını bulabilir. Değeri 200.000 TL civarında.
Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında, Sorento’ nun geniş kıvrımlarının ve beklenmedik köşelerinin etkisi altına giriyorsunuz. Keskin ve belirgin çizgiler ile Sorento artık daha anlamlı bir otomobil. Burnun merkez noktasında Kia logosu bulunuyor. Logonun altındaki ızgara, krom çerçevesi ile farlardan daha önde duruyor. Çerçevenin alt ve üst kenarlarının logo hizasında kalınlaşması meşhur kaplan burnunu meydana getiriyor. Çerçeve içindeki ufak elmasların oluşturduğu üç boyutlu görüntü burun hakkında en akılda kalıcı detaylardan. Izgara üzerindeki uzun ve pürüzsüz kaput tüm ilginizi ızgara ve farlara yönlendiriyor. Izgara bitişik farlar, yanlara uzarken yükselen alt ve üst kenarlara sahip. Üst kenar alt kenara bağlanırken bir sivrilme hareketi yapıyor. Farların üst kenarını LED aydınlatma şeridi izlerken, daha derinde dairesel mercekler görünüyor. Farların şeklinin ızgara ile bir ortak noktası yok, ancak iki ana detay çok güzel bir araya geliyor ve unutulmuyor. Yeterli dozda kıvrımlı ve belirgin şekiller, Avrupalı rakipler ile yarışır düzeyde şık. Tamponda siyah hava girişi ve sis farları yer alıyor. Hava girişi alttan devam eden siyah plastiklerin bir uzantısı gibi görünüyor ve üzerinde plakayı taşıyor. Burnun en altındaki açık gri renkli şerit, hep aynı renklerle devam eden tasarımda farklılık yaratarak dikkatinizi yeniden toplamanızı sağlıyor. Sis farları, siyah çerçeveleri ile hemen hemen aynı boyutta, aynı şekilde. Yan kenarlarının eğiminin hava girişinin eğimine paralel olması da uyum oluşturuyor. Burunda az sayıda detay bulunması algılamayı hızlandırıyor. Kaput, A-Sütunlarına yaklaştıkça iki uçtan hafifçe kalkıklaşıyor.
Yan kısımda her modelde evrilen yan cam şekli göze çarpıyor. Alt kenarı bir fanus benzeri şekille örten üst kenar, akılda kalıcı ve basit bir şekil meydana getiriyor. Krom çerçevenin değişken kalınlığı ve cam geçişlerindeki parlak siyah kaplama daha Avrupai hissettiriyor. Yan sinyal lambası çizgi şekilli olarak yan ayna üzerinde yer alıyor. Kapı kolları basit şekilli ve krom kaplı, ortalarından geçen soluk omuz çizgisi ise stop lambalarını ön farlara bağlıyor. Tekerlekleri saran ve kapıların altında da devam eden siyah plastik kaplamalar Sorento’ya yapay bir arazici havası katıyor. Tekerlekler oldukça büyük, buna rağmen iri boşluklu basit jant şekillerinin kullanımı araca daha da büyük gösteriyor. Tavandaki parlak barlara dikkat. Arka kısımda yine sade ve yumuşak görüntü devam ediyor. Arka camın yumuşak köşeleri ve gevşek alt kenarı, yuvarlak köşeli stop lambaları ile ikinci nesil Sorento’ nun ürkünç derecede köşeli halini unutturuyor, belki de biraz iç kıyıyor. Arka cam üzerindeki rüzgarlık sportif hissi devam ettiriyor. Stop lambaları öne ilerlerken hafifçe kalınlaşıyor. Kırmızı bölgede üç boyutlu aydınlatma yapıları bulunuyor ve bu Volkswagen modellerinin stop lambalarını hatırlatıyor. İki stop lambası arasında derine yerleştirilmiş halde plaka bulunuyor. Plakanın zemini zamanla bagaj kapağı ile aynı seviyeye ulaşıyor ve bagaj kapağı sonlanıyor. Çok da çıkık olmayan tamponda siyah plastik kaplama yükseliyor ve kedigözlerini sarıyor. Siyah kaplamanın en altındaki açık gri parça, tıpkı öndeki gibi gözlere bir mola aldırtıyor, kepçe dişleri deseni ile arazi aracı görüntüsünü sürdürüyor.
İçerinin görüntüsü önceki modellere göre çok büyük bir ilerleme. Her detaya önem verilmiş ve Sorento’nun kötü ünü düzeltilmek için her şey yapılmış. Üç kollu direksiyonun gerisindeki gösterge paneli, dairesel bir siperliğe sahip. Siperlik yavaşça yatay hale gelerek orta konsolun üzerinden geçiyor ve iki yana uzayarak kapılarda da etkisini devam ettiriyor. Direksiyon, çok sade görünüyor ve daire şekilli merkezi ile basit geometrik formlara gönderme yapıyor. Gösterge paneli üç ana çemberden oluşuyor ve verileri sıkıştırmadan sunabiliyor. Orta konsol, krom çerçeveli bölgede multimedya ekranını ve havalandırma çıkışlarını barındırıyor. Altında ise havalandırma kontrolleri düz renkli zeminde sunulmuş. Göstergelerin siperliğinin hizasında gözler ilerletiliyor, cilalı siyah şerit yine krom çerçeveli havalandırma çıkışına değiyor. Üç boyutlu krom parçalar çok şık görünüyor. Kapı panellerinde arkaya ilerleyen akışkan çizgiler sıkmıyor, tam tersine daha geniş hissettiriyor. Sorento, 4,8 metre civarındaki boyu ile 7 kişilik olarak da gayet rahat kullanılabiliyor. Kia, yeni Sorento’da eski modeldeki bariz kalite sorunlarını gidermiş, sürüşü adam etmiş ve kompakt SUV’ler ile rekabete hazır hale getirmiş. Farkındaysanız yazı boyunca hiç arazi meselesinden bahsetmedik. Bu araçlar hayatlarının %90 civarını şehir içinde geçireceğinden, günümüz SUV müşterisinin önceliği prestij ve konfor daha değerli. Sorento’ nun bu alanlarda rakiplerinden eksiği yok. 2 litrelik motor yeni bir şans. Kompakt SUV arayışınızda marka seçimi daha büyük önem kazanıyor.
[…] Kia Sorento hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
fiyatı hayalden öte kalp kırıklığı:(
BeğenBeğen