Sakin. Sakin! Yetişti. Ford’un orta sınıf modeli Mondeo’nun yeni nesli, 2012’de tanıtılmasına rağmen, Belçika-Genk’deki fabrikanın kapatılması sebebiyle 2 yıl gecikme ardından sonunda Avrupa pazarında da satışa sunuluyor. Ford, “One Ford” politikası kapsamında dünya genelindeki platform ve model sayısında azaltmaya gidiyor, Mondeo da Amerika’da Fusion adıyla satılıyor. Yaklaşık 1.5 yıldır Kuzey Amerika’da satılan Fusion, diğer orta sınıf sedanlara kıyasla çok daha dinamik ve konforlu bulunuyor. Peki Avrupa müşterisi ne tepkiler verecek, onu 2014 sonuna doğru görmeye başlayacağız. Türk müşterisinin de çok sevdiği D-Segmenti otomobillerden Mondeo, yeni neslinde eskisinde olduğu gibi 4 ve 5 kapılı seçeneklerin yanında bir de Station Wagon türeve sahip. 4-5 kapılı versiyonları birbirinden ayırmak oldukça zor, ikisi de aynı 4871 mm uzunluk ve 2850 mm dingil aralığı değerine sahip. 5 kapının arka cama beraber kalkan bagaj kapağı yükleme işlemlerini kolaylaştırıyor ve 4 kapılı model 429 litre hacim sunarken bunu 458’e çıkarıyor. Valencia, İspanya’da banttan inecek olan yeni model, coupe benzeri alçak bir tavan çizgisine, hafif ve sade çizgilere sahip. Burun kısmında Aston Martin ızgarası ile beraber keskin ve ince farlar ilgi uyandırıyor. Adaptif LED aydınlatmalara sahip olan farlar, yol, hız, mesafe, yağış durumuna göre 7 aydınlatma modu arasında geçiş yapıyor. İç mekanda ses yalıtımı konusunda ciddi ilerleme var. Genel yalıtımdaki iyileştirmelerin yanında malzeme değişiklikleri de ses azaltılmasında katkıda bulunuyor. Elektrikli ayarlanan hafızalı direksiyon sürücünün istediği sürüş pozisyonunu bulmasını hızlandırıyor, masajlı Multi Contour koltuklar insan vücuduna kusursuz uyum sağlıyor. Ayrıca incelen ön koltuklar ile arka yolcu sırası için diz mesafesi arttırılıyor. 8 inç dokunmatik ekran arayüzü ile SYNC2 multimedya sistemi kolay kullanım sunuyor. Gelişmiş sesli kontrol özellikleri ile klimayı dahi kontrol edebiliyorsunuz. Klima sistemi, kirli veya nemli hava sahalarında hava alışverişini kesiyor ve iç mekanın hava kalitesi sabit tutuluyor. Arka sıranın kendi hava çıkışları bulunuyor.
Dijital-analog gösterge paneli 10 inç köşegene sahip. Bu panel araç bilgilerini çok geniş biçimde sunarken analog göstergenin verdiği güven hissini de sunuyor. MyKey de Mondeo’ya gelmiş: Genç sürücüler için hız ve ses limitinde ayarlamalar yapılabiliyor, emniyet kemeri durumuna göre araç hareket ediyor/etmiyor. Mondeo’nun elektrikli destekli direksiyon sistemi sürücüsünü daha az yoruyor. Torque Vectoring Control virajlarda yola daha sağlam tutunmayı sağlıyor; comfort, normal ve sport şasi modları ile aracın sürüş hisleri değiştirilebiliyor. Eski nesle göre %10 daha sağlam olan Mondeo’ nun %61’i çelik. Bu çeliğin bir kısmı hidrolik presle şekillendirilmiş. Ayrıca çeşitli bölgelerde magnezyum da kullanılarak hafiflik arttırılmış. Güvenliğe ilişkin bölgelerin sağlamlığında da %40 artış var. Yeni yaya algılama özelliği ile Çarpışma Önleme Asistanı, radar ve kameralar aracılığıyla aracın önündeki yayaları seçebiliyor ve çarpışma riskinde otomatik frenliyor. Mondeo’ya özel bir güvenlik yeniliği de şişen arka emniyet kemerleri. Çarpışma durumunda yolcuların hareketini durduruyor ve yaralanmaları önlüyor. Adaptif Cruise Control, öndeki araçla zaman farkını ölçebiliyor, güvenli takip mesafesini koruyor. “Yeni standartlar”’dan şerit takip asistanı, trafik işareti okuma da Mondeo bünyesinde. Araç paralel ve dikey park alanlarına kendisi girebiliyor. Modelin tarihindeki en geniş motor gamı 4. nesille sunuluyor. Bu sefer benzinli-elektrikli hibrid bir model de listeye dahil. Mondeo Hybrid, 2 litrelik içten yanmalı motorunun yanında iki elektrikli motora sahip. Km başına 99 gram karbondioksit salınımı değeri elde ediliyor. Motorlar arasında ödüllü 1.0 EcoBoost ilgi odağı oluyor. Bu hacimde bir motor S-MAX’ de kullanıldıktan sonra burada görmek daha az şaşırtıyor. 125 PS’lik 1.0 EcoBoost, 6 vitesli manuel şanzımana sahip. 1.5 EcoBoost 160 PS ünite 6 vitesli manuel/otomatik seçeneklere sahip. 2.0 EcoBoost ise 203 ve 240 PS seçeneklere sahip, 6 vitesli otomatik şanzımanla beraber Start-Stop sistemi de sunuluyor. 1.6 TDCi 115 PS, 2.0 TDCi 150/180/210 PS ve 1.5 TDCi motorlar da dizel listesini tamamlıyor. 2.0 TDCi motor için 4×4 seçeneği de eklenecek.
Tasarım, yeni Ford tasarım anlayışının en karizmatik hali. Burunda farların yan kenarlarına paralel yan kenarlara sahip olan altıgen ızgara görsel bağlantıyı kuruyor, tampondaki detaylar da ana ögelere uyumlu şekilleri ile aynı çizgiden ilerliyor. Burnun dik kısmında bulunan krom çerçeveli altıgen ızgara, içinde yatay krom çizgileri ile Aston Martin modellerini hatırlatıyor. Izgaranın üzerinde, kaput yatay hale gelmeye başlıyor ve Ford logosu da tam bu düzleşme sırasında görülüyor. Kaputta ön camdan Ford logosuna uzayan iki çizgi yanında, A-Sütunundan ızgara köşelerine uzaya iki çizgi daha bulunuyor. Bu çizgiler kaputta dalgalar oluşturuyor ve aracın sportif görünmesini sağlıyor. Farlar, yana doğru ilerlerken çok hafif kalınlaşıyor. Kısılmış gözleri andıran şeklin içinde adaptif LED’ler yer alıyor. Farların arkaya bakan ucunun “<” şekli yan cepheye işaret ediyor. Beklesin. Burunda gözler aşağıya ilerleyince ana ızgaranın hizasında daha kısa ve silik bir ızgara daha görülüyor. Yukarı uzadıkça genişleyen ızgara öne çıkma iddiasında değil, üzerindeki ızgarayı destekliyor. Bu ızgaranın altında 5 delik görülüyor, bu delikler ile aracın sert yönü güçleniyor. Farlar hizasında sis farlarının bulunduğu siyah parçalar, farlara paralel alt ve üst kenarları ile gözleri burnun ortasına yönlendiriyor. Sis farları çember şekilli krom çerçeve içinde bulunuyor. Sis farı bölgesinin çevresindeki girinti ve çıkıntılar, dalgalar aracın akışkan görüntüsüne katkıda bulunuyor. Fark edilmeyen detaylar araç hakkındaki düşüncelerinizi belirlemenizi sağlıyor. Bu vakada, Mondeo sizin üzerinizde otorite kuruyor ve sizden üstte görünüyor.
Yan kısım oldukça sade, yeterli düzeyde detay sunuyor. Yan cam şekli eski modele benzer, ancak daha eğimli kenarları ile 4. neslin coupe benzeri görüntüsünü sağlıyor. Camların her kenarı krom çerçeve ile sarılıyor ve şekli belirginleşiyor. Ön kapının başından arka kapının sonuna giderken hafifçe yükselen alt kenar, arka kapıdan sonra dikeliyor ve tavan çizgisine uzuyor, ardından dairesel üst kenarla birleşiyor. Zarif şekil ön kısmın sert ve sportif görüntüsünü dengeliyor. Camlar arasındaki geçişlerde kullanılan cilalı siyah kaplama cilalı, parlak hissi oluşturuyor. Yan ayna camlardan değil de kapının gövde rengi kısmından çıkıyor ve üzerinde çizgi şekilli sinyal lambasını taşıyor. Tekerlekler diğer detaylara kıyasla büyük görünüyor ve aracın yere bastığını söylüyor. Ön farların üst köşesinden çıkıp stop lambalarına uzayan düz çizgi omuz hizasını belirliyor. Kolay algılanabilen oranları ile Mondeo keyif veriyor. Tekerlekler arasında arkaya doğru yükselen çizgi arka tekerlekten sonra da bir süre devam ediyor. Bu çizgi, ince olmasına rağmen gövdede büyük bir derinlik farkı yaratıyor, hafifliği hissettiriyor. Arka kısımda da eski modele referanslar mevcut. Ön fardan uzayan omuz çizgisi soluklaşıyor, ve çekirdek formlu lambalar geliyor. İki lamba arasında uzayan çizgi aracın iki yanını birbirine yaklaştırıyor. Bagaj kapağının üst zemininin stop lambalarının şekline uyumlu yükselip alçalması çekirdek şeklini vurguluyor. Ayrıca tasarım genelinde 2011 yılında sergilenen Evos konseptinden alınan detaylar da çok. Tamponda siyah bir şerit üzerinde kedigözleri görülüyor. Arka cam 5 kapılı modelde oldukça eğimli, ve coupe tavan çizgisine mükemmel biçimde birleşiyor.
Mondeo 2012’ de yeni nesliyle ilk görüldüğünde iç mekanı oldukça farklı gelmişti, ancak bu tarzda geliştirilen iç mekanlar Mondeo satışa çıkana kadar başka modellerde de görüldü. Sadelik ve ergonominin ön planda olduğu iç mekan, koyu renkli detaylar, kaliteli plastikler ve deriler ile kaliteli hissettiriyor. Üç kollu direksiyon metal eklemeler ile sportif görünüyor, üzerindeki düğmelerin köşeli şekilleri sert kişiliği hissettiriyor. Gösterge paneli iki ana çember ve arasındaki büyük ekrandan meydana geliyor. Göğüs içine gömülü olan panel, krom çerçevesi ile vurgulanıyor. Orta konsolda da köşeli iniş çıkışlar ve basit şekiller kullanılıyor. En üstteki havalandırma çıkışlarının arından 8 inçlik SYNC2 ekranı görülüyor. Ekranın altında basit kontroller bulunuyor ve bolca boş alan kalıyor. Bu sade görüntü Mondeo’ nun dış tasarımını destekliyor. Vites kolunu sınırları içine alan orta konsolun gerisinde cilalı siyah zeminde bardak tutucular ve depolama gözü geliyor. Mondeo’ nun pratik kullanım alanları onun öne çıkan bir başka noktası. Sınıfındaki diğer otomobillerden yüksek ve geniş hissettiren iç mekan, depolama hazneleri ile kullanışlı hale geliyor. Kapı panellerinde de orta konsoldaki köşeli-kıvrımlı karışık görüntü sürdürülüyor. Yeni Mondeo çok daha sportif ve kişilik sahibi. Eski modelin tam karar verilememiş tarzı gitmiş, yerine kendinden emin bir orta sınıf sedan gelmiş. Peki yeni Ford Mondeo ne zaman Türkiye’ye gelecek? Ülkemize diğer Avrupa ülkeleri ile beraber 2014 Aralık ayında varması bekleniyor, ancak 2015 başına da sarkabilir. Tahmini başlangıç fiyatı 80.000 TL civarında. Mondeo, bu yıllarda ortaya çıkan yeni orta sınıf sedanlarla ciddi rekabet içine girecek. Volkswagen Passat, Mercedes-Benz C-Serisi, Peugeot 508 gibi yeni üyeler arasından özgün görüntüsü ile kolayca sıyrılmayı başarıyor. Teoride, konfor ve sürüş özellikleri de ona avantaj sağlamalı. Ancak Türk müşterisinin beklenmedik seçimleri durumu değiştirebilir.
[…] Ford Mondeo […]
BeğenBeğen