Ailenin ortanca çocuğu olmak bir ağırlık getiriyor. Küçük ve büyük kardeş arasındaki dengeyi sağlayan ortanca eleman, Audi gamında A6’ ya karşılık geliyor. Yollarımızda çok sık karşılaştığımız bir model olan A6, orta sınıftaki kardeşi A4 ile lüks sınıftaki ağabeyi A8 arasında bir tat sunuyor. Suskun görünümüne, ciddi elbisesine rağmen sportif ve renkli bir iç yüzü olan A6, 2010 sonunda karşımıza çıkan 4 neslinin güncellenmiş hali ile oyuna geri dönüyor. Makyajlı model 2014 Paris Otomobil Fuarı’ nda görücüye çıkıyor. Tasarımı hala dinç ve ilgi çekici olan dördüncü nesil, ufak görsel iyileştirmeler ve teknolojik eklemeler ile yoluna devam ediyor. Belirgin yatay çizgileri ile genişlik ve uzunluk vurgulanıyor, keskin köşelere eşlik eden yumuşak çizgiler atletik bir insan vücudu çağrışımı yapıyor. Audi’ nin yıllardır değişmeyen sedan tasarımı formülü A6’ ya Coupe benzeri bir silüet kazandırıyor, dairesel tavan çizgisi hala çok şık görünüyor. Onun bir Audi olduğunu özgün tasarımı ile çok kolay ayırt edebiliyorsunuz. Sportif zarafet, yeni ızgara ve aydınlatmalar ile sürdürülüyor. Izgaranın altıgen şekli belirginleşiyor, daha sık yerleştirilen krom çubuklar ile Audi logosu öne çıkarılıyor. Farlar, opsiyonel olarak LED veya Matrix LED aydınlatma ile tercih edilebiliyor. Bu aydınlatmalar farların yumuşak şeklinin önüne geçerek keskin gözler oluşturuyor. Dinamik viraj farı, statik dönüş farı ve hassas far şeklinde 3 moda sahip olan aydınlatmalar her şartta en iyi görüşü sağlamayı hedefliyor. Tampon tasarımında da değişiklikler mevcut, siyah bölgeleri saran gövde rengi bölümün kalın konturları sportif görüntüyü destekliyor. Arka tasarımda yeni stop lambası aydınlatmaları öndekine benzer etki yapıyor, egzoz çıkışları ile aracın performansına dair ipuçları veriliyor. A6’ nın iç mekanı canlı renkleri ve çizgileri ile dışarının kasıntı havasından uzak. İşçilik ve malzeme kalitesi Audi’ den beklenen düzeyde. Ön koltuklarda havalandırma ve masaj işlevi bulunuyor, ayrıca direksiyon da ısıtmalı olarak tercih edilebiliyor. Elektrikli olarak ayarlanan direksiyon, 3 ya da 4 kollu görüntüde alınabiliyor. MMI multimedya sisteminin birkaç tipi bulunuyor. Standart MMI radio basit eğlence özelliklerine sahip, MMI navigation plus ve MMI touch ile işlevler gelişiyor. touch versiyonu parmak ile harf girişini mümkün kılıyor, ancak bu olmadan da sistemin kullanımı vites kolu gerisindeki kontrol düğmeleri ve tekerlek ile oldukça basit. Önsezilerle uyumlu bir yerleşim düzeni var düğmelerin.
Standart otomatik klima sistemi, opsiyonel olarak 4 bölgeli bir sistemle geliştirilebiliyor ve bu sayede her yolcu kendine özel bir sıcaklık belirleyebiliyor. A6 sedan modelleri, elektrikli cam tavanla da alınabiliyor. Tamamen alüminyum ve çelikten oluşturulan hafif yapı, titreşim ve ses yalıtımı konusunda oldukça başarılı. A6’ nın sürüş destek sistemleri arasında dur kalk özellikli adaptif cruise control, şerit değiştirirken kör noktalara karşı uyaran şerit takip asistanı, 300 metreye kadar yayaları algılayan gece görüş asistanı, ve Audi pre sense basic sistemler yer alıyor. Audi drive select sistemi ile aracın tepkileri ve sürüş hissi ayarlanabiliyor. Konfor, dinamik, otomatik ve kişisel adlı 4 moda sahip olan sistem, konfor modunda şehir içinde rahat sürüş sağlarken, dinamik modunda virajlı yollara uygun sportif bir tarz sağlıyor. Otomatik modu ise duruma göre değişken tepkiler sağlıyor. Sistem, motora, direksiyona ve şanzımana etki ediyor. A6 için 2 spor süspansiyon ve bir adaptif havalı süspansiyon sunulmakta. Motor seçeneklerindeki yenilikler makyajın getirdiği en büyük değişimlerden. Toplamda 3 TFSI ve 5 TDI motor bulunuyor. Motorların hepsi Euro 6 karbondioksit salınım kurallarına uyumlu, ve emisyonları ortalama %22 azaltılmış. Motor adlandırma sisteminde yapılan bir yenilikle en verimli ünitelere “ultra” takısı verilmeye başlanmış. 1.8 TFSI ultra, 150 beygir güç değerine sahip ve 100 kilometrede 5,7 litre yakıt harcıyor. 2.0 TDI ultra ise 150 beygir güce ve 4,2 l/100 km yakıt tüketimine sahip. 3.0 TDI clean diesel, 218 beygir ve 272 beygirlik versiyonlara sahip. Bu motorun biturbo versiyonu 320 ve 326 beygirlik versiyonlara sahip. 326 beygirlik ünite kısa süre için 346 beygire ulaşabiliyor. Modeller start-stop sistemi ile daha az yakıt tüketimi sağlıyor. Tüm modellerde 6 vitesli manuel şanzıman ya da 7 vitesli S tronic şanzıman bulunuyor. S tronic, azaltılmış sürtünmesi ve hızlı geçişleri ile vurgulanmış. 272 beygir ve üzerindeki motorlar, quattro dört tekerlekten çekiş sistemi ile alınabiliyor. quatto sistemi spor diferansiyeli ile arka tekerleklere farklı oranda güç dağıtabiliyor, bu sayede duruma özel performans sağlanıyor. S6 modelinde 4.0 TFSI biturbo V8 motor bulunmakta. 450 beygir güç ve 4,4 saniye 0-100 km/s hızlanma değerine sahip olan ünite, 100 kilometrede 9,2 litre yakıt harcıyor. COD- cylinder on demand sistemi ile düşük performanslı sürüşlerde sadece 4 silindirin açık tutulması ile yakıt tasarrufu sağlanıyor. S6’ da standart olarak quattro ve havalı süspansiyon bulunuyor.
Makyajlı A6, alıştığımız görüntüsü ile aileden hissettiriyor. Burunda altıgen ızgara ve farlar, paralel çizgilerin kurduğu ilişki ile birbirine bağlanıyor. Farlar yanlardan burnun ortasına uzayan bir şekle sahip. Hafifçe eğimli üst ve alt kenarlara sahip olan farların yumuşak köşeleri, A6’ nın küçük A4 ile büyük A8 arasında bir geçiş modeli olduğunu hatırlatıyor. Keskin köşeler tasarımda olgunluk hakkında çağrışımlar yaparken, yumuşak köşeler ile küçüklük ve gençlik dönemlerine gönderme yapılır. Burnun ortasına uzadıkça incelen farların alt kenarında oluşturulan basamak şekli surata bir yüz ifadesi kazandırıyor. Gözleri kısık A6’ nın LED aydınlatmaları, üst üste iki şeritten oluşuyor ve farın iki kenarına uzuyor. Farların burnun ortasını işaret eden parmağı, ızgaranın üst kenarından sonra gelen eğik kenarlarına paralel. Izgaranın içindeki krom çizgiler parlak görüntüleri ile lüks bir izlenim bırakıyor. Izgaranın üst kenarının hemen altındaki Audi logosu devamında plaka geliyor. Altıgen ızgara düz yapısı ile ciddiyeti bozmuyor. Farlar hizasında bulunan siyah bölgeler sis farlarını barındırıyor. Sis farları dairesel siyah çerçevelere sahip, bu dairenin ortasından geçen parlak çizgi, şişten geçirilmiş bir eti hatırlatıyor. Siyah bölgeyi saran gövde rengi çizgiler eğimli şekilleri ile aşırı düz görüntüyü engelliyor, bu sayede araç hala dinamik görünmeyi başarıyor. Altıgen ızgaranın altındaki ufak hava girişi çizgi şekli ile ana ızgarayı vurgulamak dışında bir görsel işleve sahip değil. S6, altıgen ızgaradaki yatay çizgilerin arkasında dikey çizgilere sahip. Damalı bayrağı hatırlatan kareli bir desene kavuşan ızgara, S6’ nın performans odaklı model olduğunu hatırlatıyor. Ayrıca ızgara üzerinde S6 arması da yer almakta.
Yan kısımda tüm yan cephe boyunca uzayan yan cam şekli A6’ yı diğer Audi sedanlarından ayırt etmenizi sağlıyor. Uzun yan cam şekli krom çerçeve ile öne çıkarılıyor, camlar arasındaki geçişlerde kullanılan cilalı siyah kaplama ile aracın parlak kimliği devam ettiriliyor. Yan camların düz alt kenarı hızla arkaya uzarken aracın uzunluğunu fark ettiriyor. Üst kenar tavana paralel biçimde öne uzuyor. Daire şekline olabildiğince sadık kalınmış, ve ön cam hizasında başlayan düzleşme çok zor fark ediliyor. Yan aynalar ön kapı üzerinde yer alıyor, ve çizgi şekilli yan sinyal lambasını barındırıyor. Stop lambalarından buruna uzayan düz çizgi de yan cepheyi iki bölüme ayırıyor. Tekerlekler basit jant şekilleri ile Audi tasarımının sadeliğini bozmuyor. Kapıların alt kısmında iki tekerlek arasında uzayan bir eğik çizgi yer alıyor. Arka kısımda yeni stop lambaları ön farlardakine benzer bir aydınlatmaya kavuşmuş. Üst üste iki LED şeridi alt ve üst kenara kıvrılıyor, ve iki yana uzuyor. Dikdörtgensel lambaların alt kenarı bagaj kapağı boyunca da devam ederek kapak üzerindeki derinliğin sınırını oluşturuyor. Plakanın altında, bagaj kapağının alt kenarında krom bir şerit yerleştirilmiş. Bu yeni şerit ile arka kısmın soluk renkleri canlanıyor. Bagaj kapağının bombeli üst kenarı arkadaki nadir kıvrımlı detaylardan. Tampondaki siyah plastik kaplamanın uçlarında egzoz çıkışlar yer almakta. S6’ da iki uçta da iki dairesel egzoz çıkışı bulunuyor. Egzoz çıkışları arasındaki zeminde tırtıklı dokuda bir malzemenin kullanılması ile sportif kimlik bir kere daha vurgulanıyor.
İç mekan, koyu renkli kumaşlar ile beraber açık renkli ahşabın kullanımı ile parke döşeli bir evi andırıyor. Kapılara uzayan ahşap kaplamalar, diğer kıvrımlı çizgiler ile yolcularını sarmalıyor. Sürücü karşısında şık bir direksiyon bulunuyor. Dairesel merkezden çıkan kolların üzerinde minimum düzeyde düğme bulunuyor, bu sayede kafa karışıklığı önleniyor. Gösterge panelinde iki ana çember arasında renkli bir bilgi ekranı yer alıyor. Göstergelerin siperliği yanlara yumuşakça kıvrılarak ön göğüsle birleşiyor. Orta konsolun üstüne uzana siperliğin önüne MMI ekranı geçiyor. Dikdörtgensel ekranın hala sonradan eklenmiş gibi görünmesi eleştiri toplamaya devam ediyor. Bu aslında pek çok markanın multimedya ekranları için geçerli bir durum. Ekran altındaki havalandırma çıkışları, yukarı kıvrılan alt kenarı ile ahşap şeride yol açıyor. Orta konsolun alt kısmında CD girişi ve havalandırma kontrolleri yer alıyor. Düzleşen konsol ahşap kaplaması ile doğallık çağrışımları yapıyor. Vites kolunun siyah zemini, üzerindeki pek çok düğme ile aracın asıl kontrol merkezi oluyor. Arka yolcu sırası, A6’ nın sunduğu geniş diz mesafesi ile keyif çatma bölgesi. 5 kişilik yolculuklar da acı çektirmiyor. A6, makyaj ile beraber adını yeniden duyuruyor. Büyük bir değişiklik yok, aynı yoldan devam ediyor. Peki makyajlı Audi A6 ne zaman Türkiye’ de? Ülkemize 2015 ocak ayında varması beklenen A6’ nın akıl almaz vergiler ile asıl bedelinden iki kat fazla bir fiyatla, 230.000 TL civarında başlangıç fiyatına sahip olması bekleniyor. Orta üst sınıfta sadece Premium marka sedanları bulunuyor, yani diğer alternatifleriniz de bu civarda fiyatlara sahip. A6, diğer Audi modelleri gibi sade tasarımı ve zarif iç mekanı ile müşterilerin dikkatini çekmeyi başarıyor.
[…] Audi A6/S6 […]
BeğenBeğen