7 yıl içerisinde aile otomobili piyasasının önemli bir oyuncusu haline gelen Nissan, sonunda gerçek bir hatchback otomobil sunuyor: Pulsar. Her sınıfta rekabet hedefiyle ürün gamındaki eksiklikleri yavaş yavaş kapatırken, sıra kompakt sınıfa geldi. Nissan’ın uzun süredir varlık gösteremediği bu alanda son yıllar içerisinde çok farklı tarzlar belirdi ve modeller arasındaki ayrımlar kesinleşti. Güçlü ve akılda kalıcı kişilik başarı için önemli bir gereklilik. Pulsar, cesur tasarımı ardında teknik yenilikler ve Nissan genlerini taşıyor. Bilinen Nissan özellikleri, daha önce görülmemiş bir formda sunuluyor. Markanın daha geniş kitleye ulaşma çabaları kapsamındaki en önemli adımı sayılabilecek Pulsar, kompakt sınıfın ekonomik grubunda yer almasına rağmen Premium otomobil donanımlarına sahip. Sınıfının en büyük otomobili olduğu şeklinde de bir iddiası var. 4385 mm uzunluk değeri bunu kanıtlıyor. 2700 mm dingil aralığı ise iç mekandaki hacmi arttırıyor. Arka yolcu sırasında 692 mm diz mesafesi, D sınıfı ortalamasından bile büyük bir değer. 385 litrelik bagaj hacmi, yatınca düz zemin oluşturan arka koltuklar ile 1395 litreye çıkıyor. Tasarım, sonunda ürün gamı genelinde bir standarda kavuştu. LED farlar arasında bulunan ızgara, Nissan logosunu V harfi ile sarıyor. Modern Nissan’ ların ikonik detaylarından olan bu “V”, kaput üzerinde de devam ediyor. Arka kısımda bumerang formlu stop lambaları dikkat çekiyor, ve onlara ön tekerlekten uzayan çizgi de iki bölge arasında bağlantı kuruyor. Geniş ve kaslı kıvrımlar, çıkıklaştırılan tekerlekler ile Pulsar yola hakim görünüyor. Qashqai ve X-Trail’ in güçlü görüntüsünü oluşturan tasarım dili, Pulsar’ da kompakt sınıfa yakışır biçimde daha zarif bir sonuç oluşturuyor. Belirgin bel ve omuz çizgileri ile insan vücuduna benzerlik ilişkisi kurulabilen model, alçak bagaj kapağı ile de yere yakın görünüyor, yükleme işleri kolaylaşıyor. Arka tampondaki özel şekilli siyah plastik kaplama ise sportif bir görüntü yaratıyor. İç mekan pratik çözümleri kalite ve tasarım ile beraber sunuyor. Geniş hacmin kullanımını verimli hale getiren pratik özellikler, kaliteli malzeme ve işçilik ile daha cazip hale geliyor. Tabletsi orta konsol, Renault modellerini hatırlatıyor. Havada duran konsol cilalı siyah kaplama üzerinde 5,8 inçlik Nissan Connect ekranını barındırıyor. İnternet uygulamalarına ve sosyal medyaya erişim sağlayan multimedya sistemi, telefonlara bağlanabiliyor, navigasyon ve radyoya sahip.
Orta konsolun arkasında kapıdan kapıya uzanan konkav yüzey aracın genel tasarımına uyumlu görünüyor. Isıtmalı ve deri koltuklar üst donanımlarda alınabiliyor. Pulsar’ ın kapılardaki kol destekleri 95 mm genişliği ile rahat kullanım sunuyor. Akla gelmeyecek bu ufak detayın geliştirilmesi hoş. Güvenlik donanımlarının toplandığı Safety Shield başlığının altında hareketli nesne algılama, şerit takip asistanı, kör nokta uyarısı ve acil frenleme sistemi bulunuyor. Hareketli nesne algılama park yerlerinden çıkış sırasında arkadan yaklaşan canlı-cansız nesnelere karşı uyararak kazaların önüne geçiyor. Acil frenleme sistemi ise radar ile yolu tarayıp çarpışma durumunda frenliyor. Pek çok güvenlik sistemi geri görüş kamerasına dayanıyor, bu sebeple kamera kendi kendini temizliyor. Çevre görüş sistemi Nissan’ ı gururlandırıyor olsa gerek. Aracın tanıtımlarında büyük yer ayrılan sistem, araç çevresindeki 4 kameranın görüntülerini birleştirerek 360 derece kuş bakışı görüntü sunuyor. Her kameranın görüntüsü de tek tek incelenebiliyor. Sistem geri viteste otomatik devreye giriyor. Başlangıçta Pulsar için 2 motor seçeneği sunulacak: 1.2 DIG-T 115 PS’ lik motor 100 kilometrede 5 litre yakıt tüketimi ile dikkat çeken benzinli bir seçenek. Fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip. 1.5 dCi 110 PS’ lik ünite ise 3,6l/100 km tüketim değerine sahip. Motorlarla beraber 6 vitesli manuel şanzıman standart geliyor, 1.2 litrelik seçenek için XTronic şanzıman seçeneği sonradan sunulacak. 2015’ in ilk aylarında 1.6 litre 190 PS benzinli motor seçeneği de listeye eklenecek. Visia, Acenta ve Tekna adlı 3 donanım seviyesi olacak, bunların adları ülkemizde farklı olabilir. Her modelde standart klima, 5 inç yol bilgisayarı, her kapıda elektrikli pencereler, lastik basınç göstergesi, 6 hava yastığı ve Stop&Start sistemi bulunacak. Yol bilgisayarı navigasyon bilgilerini de yansıtabiliyor. Pulsar, uzak doğuda satılan Tiida’ nın kardeşi ancak Avrupa’ da yeniden tasarlandı ve Avrupa’ da üretiliyor. Barcelona fabrikasından yollara çıkacak. Peki yeni Nissan Pulsar ne zaman Türkiye’ ye gelecek? 2014 Paris Otomobil Fuarı’ nda halka buluştuktan sonra yıl sonuna doğru 45-50.000 TL civarında bir başlangıç fiyatı ile ülkemize varabilir.
Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında, ön kısımdaki kırık çizgilerin özgün bir yüz ifadesi oluşturduğu görülüyor. Yana uzayan farların alt ve yan kenarları birbirlerine paralel, bu sayede temiz bir görüntü oluşuyor. Yukarı kalık farlar içerisinde karmaşık görüntüde aydınlatma elemanları bulunuyor. İki farı birbirine bağlayan ızgaralar aynı üst kenarı paylaşıyor. Bu düz üst kenar araca kendinden emin bir görüntü katarken genişliği vurguluyor. Nissan logosunun saran krom V harfi ızgaraların alt kenarının düz şeklini bozuyor. Alçalıp yükselen düz kenarlar ile sinirli bir ağız oluşuyor. Krom V harfi ızgaranın dışına taşmıyor, ve Crossover modellerdeki gibi kalın da değil, ancak kaput üzerinde devam eden kolları ile daha büyük etkiye sahip. Ön cama kadar uzayan çizgiler burunda logoyu vurgulayarak marka kimliğini geliştiriyor. V harfini kaputta devam ettiren çizgiler bir yükselti oluşturuyor ve kaputun orta kısmında bir göbek, yani şişkin bir yüzey beliriyor. Bu göbek beyaz gövde renginde çok rahatsız etmese de bazı renklerde kolay fark edilebiliyor. Tamponda ızgara hizasında bir hava girişi yer alıyor. Derinde bulunan bu hava girişi aşağı indikçe yanlara açılan yan kenarlara sahip. Farlar hizasında ise sis farlarının bulunduğu siyah parçalar görülüyor. Yuvarlak sis farlarının altını krom çizgiler çiziyor. Ortadaki hava girişinin derinde oluşu ile katmanlı bir görüntü oluşuyor ve basitliğin önüne geçiliyor. Aracın alçak burnu sevimli ve dost canlısı bir izlenim bırakıyor. Pulsar, temiz ve modern görünüyor. Juke gibi abartılı tasarım detaylarından uzak, Asya kökenlerini başarıyla gizliyor.
Yan kısımda yukarı eğimli çizgiler ile aracın boyunun yükseldiği hissettiriliyor. Yan camın krom kaplı alt kenarı arkaya uzarken hafifçe yükseliyor, arka kapıdan sonra tavana uzuyor ve üst kenarla birleşiyor. Üst kenarla birleşimi sırasında kalınlaşan krom şerit farklılık oluşturuyor ve hoşa gidiyor. Üst kenar tavana paralel, düz biçimde ön cama uzuyor. Camlar arasındaki yüzeylerde mat siyah kaplama kullanılmış. Ön tekerlek, geniş çaplı dairesel bir çizgi ile çıkıklaştırılıyor. Bu çizgi soluklaşıyor, ardından stop lambasına kadar uzayan omuz çizgisi başlıyor. Kapıların altında da arka tekerlekten başlayıp alçalan ve ön tekerleğe devam eden bir çizgi görülüyor. Kapı kolları, üstlerinden geçen omuz çizgisine göre farklı hizalarda bulunuyorlar. Akışkan ve dinamik görüntü, Pulsar’ a can katıyor, özellikle mor renkli gövdede çok şık görünüyor. Jant seçenekleri geometrik görüntüleri ile aracArka kısımda bumerang formlu stop lambaları, geniş kırmızı ve küçük bir beyaz bölümden meydana geliyır. Üst kenarları hızla yükselen lambalar, bir dalgayı da andırıyor. Bagaj kapağı sebebiyle ikiye bölünen lambalar arasında marka logosu ve plaka yuvası bulunuyor. Plaka yuvasının yan kenarları da lambaların bagaj kapağına bakan yan kenarlarına paralel. Arka camın alt kenarı eğimle Nissan logosuna uzanıyor. Arka camın üstünde de bir rüzgarlık yer alıyor. Eğimli sırt, çıkık tamponla sonlanıyor. Tamponun altındaki siyah plastik kaplama, kıvrımları ve katmanları ile oldukça sportif. Gözlerde bir krom egzoz çıkışı beklentisi oluşuyor, ancak nafile. İlerleyen zamanlarda çıkması beklenen Pulsar Nismo modelinde bu tip sportif detaylara yer verilebilir.
İç mekan, tasarımı ile öne çıkamasa da işçilik ve malzeme kalitesi ile akılda kalıyor. Direksiyonun üç kollu yapısı, metal görünümlü kıvrımlı çizgilerle gizlenmiş. Sürücüsüne doğru açılan direksiyonun arkasında, geniş göstergeler ve 5 inçlik yol bilgisayarı görünüyor. Gösterge paneli, büyük ve temiz görüntüsü ile kolay kullanım sunuyor. Orta konsolun en üstünde havalandırma çıkışları bulunuyor, ardından multimedya sistemi ve havalandırma kontrolleri görülüyor. Paneldeki her düğme topluluğunun şekillerinin büyük farklılık göstermesi uyumu bozuyor. Vites kolunun bulunduğu düz zemin, arkaya uzuyor ve yine cilalı siyah parçalar ile kaliteli görünüyor. Stop&Start düğmesi de krom çerçevesi ile öne çıkarılmış. Orta konsolun arkasındaki konkav yüzey kapılara uzanırken inceliyor, ve kapı kollarını sarıyor. Kapı kolları kıvrımlı şekilleri ile ilgi uyandırıyor. Kol destekleri, kapıların derinleştirilmesi ile daha geniş tutulmuş. Kumaş kısmı ile gerçekten rahat olsa gerek. Pulsar’ ın iç mekanının ferah olduğu su götürmez. Rakamlar da bunu ifade ediyor, görüntüsü de. Kompakt sınıfa yeniden giren Nissan, eksiksiz ve müşteri ihtiyaçlarına uygun bir otomobil sunmayı başarmış. Ancak beklentiler tam karşılanacak mı, bu bilinmiyor. Pulsar’ ın ilginç görüntüsü ne tip tepkilerle karşılaşacak merak konusu. Türk müşterisine kendini sevdirmeyi başaran Nissan, Pulsar ile ülkemizdeki yerini güçlendirecek.
Otomobil hoş olmuş gerçekten Nissan bayilerinde Hb tarzı araç eksikliği vardı pulsar bu eksikliği kapatır, ancak ülkemizde yüksek Ötv halen araç alımını engelliyor.
BeğenBeğen
[…] Nissan Pulsar […]
BeğenBeğen
almanyada 1 hafta kiraladım..1.2 motorla müthiş bir performans sağlıyor..sanki 2.0 motor gibi..ortalama 140 km hızda 30 kuruş yaktı..herşeyiyle mükemmel.
BeğenBeğen