Hyundai i20

Asya kökenli otomobil markaları, “uzakdoğu otomobili” önyargısını ortadan kaldırmak için büyük çaba sarf ediyorlar. Tasarım, malzeme ve işçilik kalitesi gibi kritik noktalarda kendilerini geliştiren markalar, şimdi tüm üretimlerini ve geliştirme faaliyetlerini Avrupa’ ya taşımaya başlıyorlar. Bunu gerçekleştiren son markalardan biri de Hyundai. 2002’ den beri Getz ve 2008’ den beri i20 ile küçük sınıfta yer alan Hyundai, küçük sınıftan büyük gelir elde ediyor. i20’ nin ikinci nesli de tamamen Avrupalı. Almanya’ da tasarlanan yeni i20’ nin %100’ ü Türkiye’ de üretiliyor. 2014 Paris Otomobil Fuarı’ nda tanıtılacak olan yeni modelin hedefleri arasında Hyundai’ yi yeni, genç müşterilere tanıtmak ve marka kimliğini geliştirmek var. Yeni modelin hacmine büyük vurgu yapılıyor, ancak i20’ nin tek iddiası hacmi değil. Üç temel nokta çevresinde geliştirilmiş: Yüksek teknoloji, temiz ve anlaşılır tasarım, ve sınıf lideri hacim. Daha uzun, daha alçak ve daha geniş olan i20, 45 mm’ lik artışla 2570 mm dingil aralığına sahip. Bu sayede iç mekanda yolculara sunulan alan artıyor. Ön yolcular için 1038 mm baş mesafesi sunuluyor, arka sıra yolcularının baş mesafesi 978 mm, diz mesafesi 794 mm. 5 kişi için rahat kullanım sunan i20, 326 litrelik bagaj hacmine sahip. 1027 mm yüksekliğindeki ağız ile bu hacmi kullanmak da kolaylaşıyor. Araç 5,1 metrelik dönüş çemberi çapı ile şehir içinde kolay hareket ediyor. Yeni bir platform üzerinde inşa edilen i20’ de eski modele göre daha fazla ultra güçlü çelik kullanılıyor. Bu çeliğin dayanıklılığı ve burulma direnci daha yüksek, yalıtıcı özelliği daha fazla. Modelin zeminindeki kaplamalar ile titreşim ve ses yalıtımı da geliştirilmiş. Hyundai’ nin tasarım devrimi Fluidic Sculpture’ ın 2.0 versiyonu ile tasarlanan i20, uzun kaputu ve eğimli sırtı ile sportif bir duruşa sahip. 0,30 Cd’ lik bir rüzgar direncine sahip. Burunda altıgen ızgara, kıvrımlı LED aydınlatmalı farlar dikkat çekiyor. Farlar içindeki aydınlatmalar virajlarda dönebiliyor, bu küçük sınıf için önemli bir donanım. Uçlara yakın konumlandırılan tekerlekler ile iç mekanın hacmi arttırılıyor, daha ince A sütunu ile sürücünün görüşü iyileştiriliyor.

Aracın yan kısmındaki belirgin bel çizgisi ile yan tasarım iki yarıya bölünüyor ve tasarımı kavramak kolaylaşıyor. C sütunundaki karartılmış parça ile yan camlar arka cama bağlanıyor, bu sayede daha uzun bir görüntü oluşuyor. Bumerang stop lambaları ile arkaya kaslı ve sportif bir görüntü kazandırıyor. 9 adet gövde rengi seçeneği sunuluyor. İç mekanda malzeme kalitesi konusunda büyük ilerleme var. Termal Plastik Olefin adlı yumuşak plastikler uzun yıllar boyunca dayanıyor ve Premium bir his veriyor. Cilalı siyah kaplamalar ve krom parçalar ile araç daha kaliteli görünüyor. Isıtmalı direksiyon seçeneği sunuluyor, ayrıca açılır panoramik cam tavan da alınabiliyor. Kumaş ya da deri tercih edilebilen koltuklar, konfor gri, elegant bej, cappuccino ve mavi gri renk seçeneklerine sahip. Bu renkler ayrıca kapı panellerinde ve ön göğüste de kullanılmakta. Gözlük, şişe, bardak gözleri ile i20’ nin pratik özellikleri arttırılıyor. Orta konsolda 7 inçlik bir navigasyon sistemi sunulacağı söyleniyor, ayrıca tanıtım görsellerinde görüldüğü gibi akıllı telefon entegrasyonu da var. USB ve Bluetooth bağlantıları ile telefondan müzik yayını yapılabiliyor. Sürücünün önünde, gösterge panelinde 3,5 inçlik OLED LCD bir yol bilgisayarı yer alıyor. Aracın güvenlik donanımları arasında ön-arka park asistanı, otomatik buğu çözücü, elektronik denge kontrolü, yokuş kalkış desteği ve tüm yolcular için kemer uyarısı yer alıyor. Önceki nesilden aktarılan motorların üzerinde hafif oynamalar yapılmış. Kappa serisi benzinli motorlardan 1.2 litrelik seçenek 84 PS güç üretiyor ve 5 vitesli manuel şanzımanla sunuluyor, Jump, Style ve Elite donanımlarında tercih edilebiliyor. 1.4 litre 100 PS benzinli motor ise 4 vitesli otomatik şanzımanla alınabiliyor, Jump, Style ve Elite donanımlarında mevcut. Dizel seçenek ise 1.4 litre 90 PS motor. 6 vitesli manuel şanzımanla sunulan motor Jump ve Style paketlerinde alınabiliyor. Yerli oluşu ile i20 pek çok Türk müşteri için oyuna 1-0 önde başlıyor. 40.000 TL altındaki başlangıç fiyatı oldukça ekonomik ve i20’yi öne çıkarmaya yetiyor. Tüm fiyat listesi için tıklayınız.

Hyundai i20

Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında aslında i20’ de hafif bir Asya havası olduğu fark ediliyor. Burundaki akışkan çizgilere rağmen dik ve düz burun görüntüsü ile hafif eskimiş bir görüntü oluşuyor. Özellikte ana altıgen ızgara, kaplamasının şekli ile sıkıcı görünüyor. Krom çerçeve içindeki karelerden oluşan kaplama yerine daha sportif bir kaplama kullanılabilirdi. Plaka da ızgaranın üzerinde yer alıyor. Hyundai logosu, kaputun burnun dik kısmına geçtiği bölgede bulunuyor. Logo, ince bir şerit ızgaranın üstünde. Bu şerit iki yana uzayarak farlara birleşiyor ve tasarımdaki ögeleri görsel olarak birbirine bağlıyor. Farlar yan cepheye uzuyor. Şerit ızgara ile birleştiği ve sonlandığı sırada incelen farlar, basamak inen bir alt kenara sahip. Alt kenardaki bu basamak sayesinde farların bakışına anlam geliyor. İçerideki aydınlatma elemanları ise oldukça şık. Makyajlı ix35’ deki gibi beyaz bir şerit üst kenarı izliyor, altında ise kıvrımlı krom parçalar bulunuyor. Merceği sarmalayan ve LED noktalarına komşu olan bu krom parçalar detaylı bir aydınlatma teknolojisi olduğunu hissettiriyor. Farların alt kenarındaki basamak, altıgen ızgaranın eğimli kenarlarına paralel. Bu sayede bir uyum ve düzen oluşuyor. Tamponda iki uçtaki sis farlarını birbirine bağlayan bir siyah şerit görülüyor. Altıgen ızgaranın altından geçen bu şerit, Hyundai logosu altındaki şerit ile beraber aracın genişliğini vurguluyor. Sis farları oldukça büyük, siyah şerit bu farları C şeklinde çevreliyor ve aşağı devam ediyor. Burnun en altından geçen gövde rengi çizgi de sis farları hizasında kalınlaşıyor ve tekerleklere uzuyor. Kaputta ön camdan burna uzayan iki soluk çizgi görülüyor. Bunlara ek olarak ön cam yanı kirişlerden de çizgiler çıkıyor ve farların ince uzuna uzarken silikleşiyor. Burun, farların canlı duruşuna rağmen dik ve köşeli ızgara ile biraz yaşlı, orantısız görünüyor.

Hyundai i20 Arka 2Yan kısma cam şekli hakin. Düz alt kenarı ile arkaya hızla uzayan yan camların üst kenarı da kıvrımları ile köşeleri dengeliyor. Yan camların ardından gelen siyah parça yan ve arka camları bağlıyor. Bu parça daha uzun bir görüntü oluşturmak için kullanılıyor ve biraz eğreti, geçici bir çözüm gibi görünüyor. Yan ve arka camların alt kenarını devam ettiren parça, sadece arka camın üst kenarını sürdürüyor, yani yan camlara pürüzsüz şekilde birleşmiyor. Hyundai bu parçanın şıklığını vurgulasa da kimi göze rahatsız edici ve gereksiz görünebiliyor. Yan camların köşeli şekli ve ince mat çerçeveleri de basit bir görüntü oluşturuyor. Ön farların arkaya uzayan ucundan stop lambalarına uzayan bel çizgisinin altında krom kapı kolları bulunuyor. Kapıların altına doğru hafifçe içeri giren yüzey, pürüzsüz görüntüsü ile i20’ nin temiz görünmesini sağlıyor. Kapıların en altındaki siyah plastik kaplama basit ve ince şekli ile olmasa da olurmuş gibi görünüyor. Tekerlekler hafifçe çıkıklaştırılarak aracın yere sağlam bastığı vurgulanmış. Arkada stop lambaları dikkat çekiyor. Modelin test aşamasında kamuflajlı araçlarda daha farklı bir stop farı görülüyordu, Hyundai neyse ki aracın final tasarımında bu stop farlarına geçmiş. Yana uzadıkça yükselen lambalar, bagaj kapağının ortasını işaret ediyor. Kırmızı bölgede üç ana aydınlatma parçası görülüyor. Lambaların üç boyutlu şişkin yapısı da onları özel yapan detaylardan. Yumuşak köşelere ve düz kenarlara sahip olan lambalar ışıklı halleri ile de çok şık duruyorlar. Arka camın alt kenarı stop farları hizasında alçalıyor, bagaj kapağının ortasında düzleşiyor. Bagaj kapağında marka logosu ve iyi gizlenememiş bir park sensörü bulunuyor. Tamponda plaka kendisi için oluşturulan derinlikte yer alıyor, iki yanında ise kedigözleri bulunuyor. En altta ise siyah plastik bir parça ile aracın iki yanında ağırlık dağıtılıyor.

Hyundai i20 İç 2İç mekan görüntüsü ile olmasa da işçiliği ve kalitesi ile hayran bırakıyor. Aracı inceleme fırsatı bulanların belirttiği üzere malzeme seçimi ve uygulaması oldukça başarılı. Ön göğüsteki renkli kaplama yolcuları sararak aracın genişliğini vurguluyor. Renkli kaplamaların kapılarda da kullanılması ile renkli bir çevre oluşturulmuş. Direksiyon, üzerindeki kontroller ile modern görünüyor, ancak kollarının birleşim şekli Kia modellerini hatırlatıyor. Gösterge paneli okunaklı yazı tipi ve büyük ekranı ile hoşa gidiyor. Siperlik yana uzayarak orta konsolun üst kenarını oluşturuyor. Asimetrik konsol, sürücüye dönük oluşu ile pratik. Orta konsol üzerindeki telefon tutucu ise sonradan satın alınmış, bayi tarafından eklenmiş gibi görünüyor. Orta konsolda önce havalandırma kontroller, ardından müzik kontrolleri geliyor. Genişlikleri sayesinde kontrollerin kullanımı kolay. Orta konsolun altındaki siyah zeminde havalandırma kontrolleri ve vites kolu bulunuyor. Kapı kolları ön göğüsteki renkli parça ile sarılıyor. Kapılardaki geniş kol dayama yüzeyleri de konforu geliştirmek için yapılan ufak iyileştirmelerden. Arka yolcu sırası genişliği ile şehir içinde 3 yolcu taşıyabilir. İ20, görüntüsü ile karışık yorumlara maruz kalıyor ancak özellikleri ile ilgi çekmeyi başarıyor. Ülkemizde de çok sevilen küçük, yeni neslinde rakiplerine yakın bir fiyata sahip. i20’ yi diğer ülkelerde Türkiye’ dekinden zor bir savaş bekliyor.

3 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s