Günümüzde bir otomobil en fazla 5-6 yıl boyunca değişmeden satılabiliyor. Takip edilemeyecek hızda ortaya çıkan yeni teknolojiler, trendler ve ihtiyaçlar, üreticileri modellerini güncellemek, makyajlamak ve kısa sürede yenilemek durumunda bırakıyor. Opel’ in küçük sınıf temsilcisi Corsa, 8 yıl boyunca hayatta kalmayı başardı- bu çok uzun bir süre. Gecikmeye rağmen, 2014 yazında ortaya çıkan 5. nesil Corsa -Corsa E- hala tanıdık görünüyor. Önceki Corsa’ nın gövdesini ve panellerinin bir kısmını kullanan yeni model, başka bir buruna ve hafifçe yenilenmiş yan ve arka kısımlara sahip. Bu bir makyaj değil. Opel’ in yeni modelin tanıtımını geciktirirken neden yeni bir dış tasarım üstünde çalışmadığı merak konusu, ancak yanlış anlamayın, yeni Corsa boş bir otomobil değil. Yeni şasi, süspansiyon, direksiyon sistemi ve şanzıman seçenekleri sürüşü iyileştirmeyi hedeflerken, alçaltılmış ağırlık merkezi ile denge artıyor. Motorlarda hacim küçültme trendine Opel de uyuyor: Yeni Corsa için 1.0 litrelik 3 silindirli motorlar da tercih edilebiliyor. Yeni nesil multimedya sistemi IntelliLink, ve sürücü destek sistemleri de eklenmiş. Tamamen yeni iç mekan kaliteli malzemeler ve şık görüntüsü ile iyi hissettiriyor. İç mekan ve burun tasarımı Opel Adam’ a fazlasıyla yakın. Ürün gamının küçük modelleri arasında ortaklık kuruluyor bu sayede. Burunda kanat şekilli farlar ve kanat şekilli LED aydınlatmalar ilgi uyandırıyor. Alçaktaki ana ızgara aracın yola hakim görüntüsünü güçlendiriyor. Bütün bu keskin detaylara rağmen Corsa’ nın fonksiyon ve hacim yönünden de gelişmiş olduğu görüntüsünden anlaşılıyor. Çok az değişime uğrayan yan kısım aracın yüksekliğini vurguluyor ve derli toplu görünmesini sağlıyor. Boyutlarda neredeyse hiç değişim bulunmuyor ve 4 metreye yakın Corsa’ nın içinde 5 kişi yolculuk yapmak mümkün. Bagaj hacmi 285 litre. Ön kapı altında bıçak çizgisi ile yeni dönem Opel tasarım anlayışı belirginleştiriliyor. Arka kısımda ise Astra’ yı hatırlatan stop lambaları kanat formunu sürdürüyor. Daha akışkan çizgiler ve katmanlar ile Corsa daha etkileyici. Makyajlar bu kadar değişim getirmez, ancak tamamen yeni bir tasarımın yerini bu tarz değişiklikler de tutamaz.
Corsa’ nın ses ve titreşim yalıtımı güçlenmiş. Darbeler daha iyi sönümleniyor ve iç mekan daha az sarsılıyor. Sade orta konsol yanlara genişleyerek aracın boyutlarını vurguluyor. Orta konsolun alta uzayan bölümündeki 7 inçlik IntelliLink ekranı, telefonlarla beraber çalışabiliyor ve internet hizmetlerine erişim sağlıyor. Ekranın vites kolu hizasında oluşu Opel tarafından olumlu bir özellik olarak açıklanırken, pek çok kişi tarafından tehlikeli bulunuyor. Her ne kadar el ekrana daha yakın dursa da, sürücünün gözlerini yoldan uzaklaştırması gerekecek. Bluetooth bağlantı özelliğinin yanında Siri Eyes Free de sesli kontrol özelliği sunuyor. Yeni direksiyon sistemi, City modunda şehir içi kullanıma uygun olarak daha az efor gerektiriyor ve manevra yaparken sürücüyü yormuyor. Şehir dışında ise Corsa daha farklı bir sürüş karakterine bürünüyor. Comfort ve Sport isimli iki şasi seçeneği bulunuyor. Adlarından tahmin edebileceğiniz gibi, Comfort sürüş konforu odaklı bir seçenek iken, Sport daha alçak ve sert bir sürüş sağlıyor. Yeni Corsa panoramik cam tavanla da alınabiliyor. Güvenlik donanımları- Opel Eye başlığı altında trafik işareti algılama, şerit takip asistanı, uzun huzme asistanı, takip mesafesi göstergesi ve ön çarpışma uyarısı sistemleri bulunuyor. Ön çarpışma uyarısı, uyarıları ön cama yansıtarak sürücüsüne en etkili biçimde ulaşıyor. Diğer güvenlik donanımları arasında lastik basınç göstergesi, park asistanı, geri görüş kamerası ve yokuş kalkış desteği bulunuyor. Opel Corsa Türkiye’de Essentia, Enjoy ve Color Edition isimli 3 donanım seviyesinde satılıyor. Motor seçenekleri arasında yazının başında bahsettiğimiz 1 litrelik motor ilgi çekiyor. 1.0 ECOTEC 115 bg Direkt Enjeksiyon Turbo motor manuel şanzımanla Essentia, Enjoy ve Color Edition donanımlarında alınabiliyor. Start/stop sistemi standart sunuluyor. 1.2 litre hacimli 70 beygirlik motor sadece Essentia donanımında sunuluyor, aracın giriş modelini oluşturuyor ve 45.000 TL civarında başlangıç fiyatına sahip. Corsa için yeni bir 6 vitesli otomatik şanzıman seçeneği sunulurken, Easytronic 3.0 otomatikleştirilmiş manuel şanzıman seçeneği de bulunuyor. 1.4 litre 90 bg ünite manuel ya da otomatik şanzımanla tüm donanımlarda tercih edilebiliyor. Dizel seçenek 1.3 CDTI 75 bg Start & Stop sistemine sahip ve tüm donanımlarda alınabiliyor. Corsa, 45.000 TL civarında başlangıç fiyatı ile rakiplerinden yüksek fiyatlara sahip. Ancak şu an pek çok rakibinin eskidiği ve yenilenmeyi beklediği göz önüne alınırsa fiyatlar hoş görülebiliyor. Fiyat listesi için tıklayınız.
Teknik yeniliklerle hayata yeniden tutunan Corsa’ nın “sözde yeni” tasarımı detaylı inceleniyor. Ön tasarım tek başına ele alındığından oldukça doyurucu. Adam’ dan alınan detaylara rağmen yeterince özgün olan burun tasarımına üç ana detay hakim. İki far ve ana ızgara. Yukarıyı işaret eden farlar, yanlara uzadıkça yükseliyor ve sivri bir uç oluşturuyorlar. Yukarıyı işaret eden ucun iç kısmında aynı şekli tekrar eden LED aydınlatmalar bulunuyor. Farların düz alt kenarı yanlara yaklaştıkça bir basamak iniyor ve bakışlara bir derinlik geliyor. Bu basamak sayesinde farlar içbükey şekil alıyor, ve ana ızgara farların alt kenarındaki bu boşluğa tam oturuyor. Yani tasarım elemanları kendiliğinden birbirine bağlanıyor. Farlar düz kenarlarına rağmen yumuşak köşeleriyle gerili görünüyor. Kanat şekli oldukça belirgin ve aydınlatma elemanları da şekle uyumlu. Burnu dik kısmındaki ana ızgara beşgen şeklinde. Düz üst kenarın altında iki parçalı eğimli alt kenar bulunuyor. Alt kenarı üst kenara bağlayan yan kenarlar da farların eğimine paralel. Izgaranın üst yarısındaki Opel logosu, iki yanından çıkan kollarla üst kenara bağlanıyor. Bu kollar uçlara doğru yumuşakça yukarı kıvrılıyor ve inceliyor. Opel logosunun daha görkemli görünmesi sağlanıyor. Burnun altı kısmında ise sis farlarını birbirine bağlayan bir siyah çizgi yer alıyor. Sis farı yuvalarının şekli krom eklentilerle vurgulanıyor. İki uçtaki sis farı yuvaları arasında uzayan siyah şerit, orta ızgara hizasında yukarı doğru kalınlaşarak bir hava girişi meydana getiriyor. Bu hava girişi plaka tarafından kapatıldığı için kaba görünmüyor. Izgaralarda kullanılan desen oldukça sade ve göze hoş geliyor. Ana ızgaranın eğimli ve iki parçalı alt kenarı sayesinde Corsa’ nın yüzü gülüyor. Kaputta “U” biçimli bir çizgi ile spor otomobillere gönderme yapılıyor. Bu “U” şeklinin ortasından simetri ekseni geçiyor. U, farların hizasına kadar iniyor ve burnun alçak olduğunu hissettiriyor.
Yan kısımda ise çok ufak değişimler var. Yan cam şekli, alt kenarın üst kenara bağlantısında yapılan bir değişiklik dışında aynı. Arka kapıya doğru eğimli biçimde yükselen alt kenar, arka kapı sonunda yumuşakça yukarı kalkıyor. Alt kenar, bu noktada tavana uzayan ve dairesel biçimde öne dönen süt kenarla birleşiyor. Alt kenarın yukarı kalkma hareketi, modeli daha yeni göstermek ve eski modelden uzaklaştırmak için eklenmiş, bu oldukça belli. Hatta gereksiz bir detay, cam alanını küçülttüğü de düşünülürse. Alt kenar krom şeritle vurgulanıyor. Yan sinyal lambası ön tekerleğin yanında bulunuyor, yan ayna ise ön kapının gövde rengi bölümüne bağlı. Kapı kollarının üzerinden geçen omuz çizgisi, stop lambalarına uzuyor. Ayrıca yan camların arka kapıdaki ucundan çıkan soluk bir çizgi de ön tekerleğe ilerliyor. Ön kapı altında aşağı inip arka kapıya uzayan soluk çizgi Opel’ in gelenekselleşen bıçak temasını sürdürüyor. Arkada, sıkıştırılmış Astra stop lambaları ilgi çekici görünüyor. Ön farlardaki kanat şekli burada da devam ediyor. Üst köşeden öne uzayan ve genişleyen lambalar geniş omuzlar oluşturuyor. Bagaj kapağı üstündeki iki çizgi, gözleri Opel logosuna itiyor. Tamponda gövde rengi devam ediyor ve sol yarıda dairesel egzoz çıkışı görülüyor. Bisiklet taşıma aparatı FlexFix’ in bulunduğu modellerde plaka belirgin bir dikdörtgen parça üzerinde duruyor. Bu büyük bir sıkıntı değil, ama daha şık bir çözüm bulunabilir miydi sorusunu akla getiriyor. Dış tasarım, kapsamlı bir makyajla yenilenmiş. Bu Corsa’ ya yeni nesil demek zor, ancak öyle.
Şimdi bir de iç mekana bakın. Dördüncü nesil Corsa’ dan hiçbir iz bırakılmamış ve Opel gamının en başarılı iç mekan tasarımlarından birine imza atılmış. Üç kollu direksiyon, üstünde düz çizgiler ve keskin köşeler barındırıyor. Üçgensel şekiller farklılık yaratıyor, aralara serpiştirilen metaller iç mekana renk katıyor. Gösterge paneli iki ana çemberden meydana geliyor ve çemberler arasında renkli bilgi ekranı bulunuyor. Tüm göstergeler parlak bir üç boyutlu çerçeve ile sarılıyor. Siperlik yumuşakça yanlara eğiliyor ve sonlanıyor. Orta konsolun başında havalandırma çıkışları bulunuyor. En tepede bulunmaları sebebiyle çok temel bazı kontroller de havalandırma çıkışları ile beraber bulunuyor. Çıkışların altını çizen parlak çizgiden sonra plastik parça geliyor. İstenen renkte alınan bu plastik parça, kapılara uzuyor. Multimedya ekranı ise cilalı siyah kaplama ile sarılıyor. Bu kaplamanın şekli de plastik parçanın şekline birleşiyor. Vites kolundan önce üç adet çemberden oluşan havalandırma kontrolleri geliyor. Vites kolu basit şekline rağmen güzel görünüyor. Parlak materyallerin çeşitli yerlerde kullanımı ile iç mekan daha göz alıcı ve kaliteli görünüyor. Kapı iç yüzlerinde diğer modellerden tanıdık kapı kolları kullanılıyor. Akışkan çizgiler ile ortam daha ferah gösteriliyor. Corsa aile otomobili olarak alınmadan önce bir kere düşünülmeli. Sürekli 4 veya 5 kişilik kullanımlar için kompakt sınıfa geçiş yapılabilir. Yeni Corsa, teknik anlamda tamamen yeni. Sürüş kalitesinin arttığı sıkça belirtiliyor. Tasarım hala yeterli, yeni model olarak pazarlanması anlamsız. Kampanyalı fiyatlar takip edilmeli.
[…] Volkswagen tecrübesinin etkileri hissediliyor. Polo’nun basitliği, i20’nın kasıntılığı, Corsa’nın sahte yeniliği yanında kesinlikle farklı bir yere […]
BeğenBeğen
[…] sevimsiz ve kaba adıyla KARL işte karşınızda. Markanın yeni giriş seviyesi otomobili Karl, Corsa ve ADAM’ın oluşturduğu küçük otomobil serisini tamamlıyor. Modelin isminin tasarıma olan […]
BeğenBeğen