Alın çizgileri pek çok şey ifade ediyor. Düşüncelerin etkisiyle şekillenmiş bir yüz, acılar ve zorluklarla oluşan yollar, ya da yaşlanmışlık. İnsan mimiklerinin bir parçası haline geliyorlar. Pek çok insan onlardan bir şekilde kurtulmaya çabalıyor, kimileri kabullenip onlarla yaşamayı öğreniyor. Volkswagen’ in en başarılı modellerinden Passat tam 41 yaşında. Bu ömre 7 nesil sığdı. 8. nesil alnında çizgileri, daha çekik ve geride gözleri ile olgun ve sessiz görünüyor. Ancak ustalık dönemi asıl şimdi başlıyor. Passat, artık orta üst sınıfa yaklaşıyor, orta sınıfın yeni referans modeli oluyor. Her Volkswagen gibi, mütevazı. Yeni Passat, hem yola hem de dünyaya daha sağlam bağlanıyor. Tasarımda gelecekteki Volkswagen modellerinde görülecek ızgara yapısı sergileniyor. Eskisinden 85 kg daha hafif olan yeni Passat, VW Grubu’ nun MQB platformunu kullanmakta. Alüminyum, ilk defa bir Passat’ ın gövdesinde kendine yer bulmuş. Eskisinden 2 mm daha kısa olan model, 4767 mm uzunluk değerine sahip. Dingil aralığı 79 mm arttırılmış, tekerlekler uçlara daha yakın konumlandırılmış. Bagaj hacmi ise 586 litre, ve bu rakipler arasında çok iyi bir değer. Ayrıca artık Passat’ ın bir plug-in hibrit versiyonu da bulunuyor. Peki yeni Volkswagen Passat ne zaman Türkiye’ de? Avrupa’ da 2014’ ün son çeyreğinde satışa çıkacak olan Passat, ülkemize 2015’in başında varabilir. İç mekan boyutlardaki artış dışında teknolojik sistemlerle de daha ilgi çekici hale geliyor. Opsiyonel olarak alınabilen Active Info Display, gösterge panelinin tamamen dijital bir versiyonu. 12,3 inçlik ekran, 2 ve 3 boyutlu grafikleri ile gözü tatmin ediyor. Sürüş durumuna göre ekrandaki ögelerin boyutlarını ve konumlarını düzenleyen sistem, daha önce yalnızca orta konsoldaki ekranda görüntülenebilen resimleri de gösterebiliyor. Active Info Display sayesinde Passat, dijital gösterge paneline sahip ilk Volkswagen oluyor. Passat’ ın Volkswagen gamında imza attığı tek ilk bu değil. Head-up display de ilk defa bir Volkswagen’ de sunuluyor. Passat sürücüsünün gözünü yolda tutmayı hedefleyen sistem, güneş ışığı ile parlaklığını kaybetmiyor. Bilgileri aracın 2 metre önündeymiş gibi görünüyor. Sürücünün gözlerinin daha az hareket etmesi sağlanıyor ve bu sayede gözler daha az yoruluyor. MIB multimedya ve bilgi sistemi, orta konsoldaki 5 ile 8 inç arasında ekranlarla bilgi aktarımı yapıyor. USB, SD kart bağlantısı standart gelirken, bu ekranın üst versiyonlarında CD, Bluetooth, WLAN ve DVD bağlantıları da sunuluyor. Mirror Link burada da karşımıza çıkıyor. Android telefon uygulamalarının bir kısmını aracınıza entegre eden sistem, uygulamalarınızı telefon yerine MIB ekranınızdan kontrol edebilmenizi sağlıyor. Google Maps hizmetlerine, canlı trafik bilgisine ve yakındaki park yerleri ve akaryakıt istasyonlarına da bu ekrandan ulaşabiliyorsunuz.
MIB, SMS mesajlarınızı da seslendiriyor, ve siz de navigasyona sesli komut verebiliyorsunuz. Arka koltuktaki yolcular içinse tablet alınabiliyor. Bu tabletlerden multimedya hizmetlerine erişilebiliyor, navigasyona ya da radyoya müdahale edilebiliyor. Ön sıra ile arka sıra arasındaki iletişimi ortadan kaldırmak için harika bir çözüm! Yeni Passat’ ın güvenlik donanımları Volkswagen’ i çok gururlandırıyor olmalı, basın bültenin destek sistemlerine büyük vurgu yapılıyor. Side Assist, aracın 70 metre gerisine kadar yolu tarayarak şerit değiştirme ve sollama sırasında arkadaki tehditlere karşı sürücüyü haberdar ediyor. Kaza riski olması durumunda sürücüyü uyaran sistem, otomatik olarak aracı kendi şeridine yönlendiriyor. Bu sistem ayrıca geri geri park yerinden çıkarken arkadaki akan trafiğe karşı da sürücüsünü uyarıyor, gerektiği durumlarda fren uygulayabiliyor. Sıkışık trafikte sürüşü kolaylaştırmak ve yükü sürücünün üstünden alabilmek için sistemler beraber çalışıyor. Dur-kalk özellikli Adaptif Cruise Control aracın kendi kendine hareket edip kendi kendine durmasını sağlıyor, şerit takip asistanı sayesinde şerit her zaman ortalanıyor. Araç mükemmel biçimde kendi kendine ilerliyor, ancak bu sürücüsüz araba teknolojisi değil. Otomatik ilerleme sadece sürücünün elleri direksiyonda olduğunda ve aracın hareketlerine elleriyle hafifçe katılımda bulunduğunda gerçekleşiyor. Aksi takdirde araç sürücüsünü uyarıyor ve otomatik ilerlemeyi bırakarak duruyor. Area View, Touareg’ den sonra ikinci nesli ile Passat bünyesinde. 360 derece ve kuş bakışı görüntü sunan sistem yoldaki engellere karşı sürücüsünü uyarıyor. Park Assist sayesinde araç otomatik olarak paralel ve dikey park alanlarına giriyor, ayrıca paralel park alanlarından çıkabiliyor. Sistem 4 tarafındaki sensörlerle aracı diğer otomobiller arasında tam ortalıyor. Passat ülkemizde 4 motor seçeneğine, geniş bir fiyat aralığına sahip. 70.000 TL civarındaki başlangıç fiyatı, 165.000 TL’ ye kadar çıkıyor. Tabi ki donanım ve performans özellikleri seçimleriniz makul olduğu sürece fiyat da beklenilen sınırlar içinde oluyor. TSI seçenekler şu şekilde: 1.4 TSI 125 PS & 150 PS. TDI seçenekler ise 1.6 TDI 120 PS, 2.0 TDI 150 PS & 190 PS’ den meydana geliyor. Her model Trendline, Comfortline ve Highline donanım seviyelerinde alınabiliyor ve genelde her model için DSG seçeneği sunuluyor. Trendline’ da Start-Stop standart geliyor. Yan camları saran krom çerçeve Comfortline’ da gelirken, standart full-LED aydınlatmalar Highline’ da ekleniyor. Ayrıca sportif görüntü isteyenler için R-Line paketi de sunuluyor. Fiyat listesi için tıklayınız.
Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında, burundaki yapının Golf Sportsvan’ dakini hatırlattığı görülüyor. Farlar her zaman olduğu gibi ızgaraya birleşik. Hafifçe yukarı yükselen farların yan kenarları da üst kenara uzarken yanlara doğru açılıyor. Farların içinde iki adet aydınlatma modülü belirgin, bunları saran geniş “U” şekilli parça ise metal görünümlü. Bu parçanın şekli LED aydınlatmalarla destekleniyor. Full-LED farlar oldukça şık görünüyor ve araca ayrı bir cazibe katıyor. Farlara yaklaştıkça kıvrılan ızgara, üzerindeki krom çizgiler ile kendinden emin görünüyor. Alın çizgisine benzettiğimiz bu krom çizgiler aracın genişliğini vurguluyor. Krom çizgiler farlara yaklaşırken ızgara gibi yukarı eğimleniyor ve farların alt kenarına paralel hale geliyorlar. Çizgilerin eğimlendiği sırada burun da yan cepheye kıvrılmaya başlıyor ve ızgara üç boyut kazanıyor. Bu sayede krom çizgilerin farlara birleşme çabası çirkin görünmekten kurtuluyor. Krom çizgiler üzerinde bulunan VW logosu aracın kimliği niteliğinde. Farların ve ızgaranın üst kenarını belirleyen krom şerit, ızgara üstündeki çizgilerden daha kalın. Izgaradan farlara geçerken bu şerit de hafifçe eğimleniyor. Burnun alt yarısında ise sis farları ve hava girişinin bulunduğu siyah bölüm yer alıyor. Farlar hizasındaki sis farları, aralarındaki ince bir krom çizgi ile birbirine bağlanıyor. Siyah zemin, üzerindeki çeşitli gövde rengi parçalarla daha dolu görünüyor. Sis farlarının altındayken kalınlaşan, ortalara doğru incelen şerit ana farlar ve sis farları hizasını vurguluyor. Bu şeridin de altında ince bir hava girişi daha görülüyor. Burnun iki yarısını ayıran gövde rengi kısımda ise plaka taşınıyor. Kaputta, farlar ile ızgaranın birleşimine uzanan çizgiler görülüyor. Bu çizgiler kaputun uzunluğunu hissettiriyor.
Yan cepheye geçtiğinizde bir BMW’ ye baktığınızı düşünebilirsiniz. Yan cam şekli son 2 nesildir korunan şekilden farklı. Tavana daha yakın giden ve alt kenara arka kapı hizasında daha dik bağlanan üst kenar, BMW sedanlarının yan camına benzer bir görüntü oluşturuyor. Üst kenar, ön cam hizasında eğimsiz, düz biçimde yükseliyor, ardından tavana paralel biçimde arkaya uzamaya başlıyor. Arka cam ile beraber yumuşakça aşağı iniyor ve arka kapıya gerilerek bağlanıyor. Camlar krom çerçeve ile sarılıyor. Düz alt kenara paralel bel çizgisi çok güçlü, ve dikkati üzerine çekiyor. Stop lambalarından başlayıp ön tekerlek hizasında sonlanan çizgi, kapı kollarını da üzerinde taşıyor. Kapı kollarının bu çizgiyle birleştirilmesi üretim sırasında özel çaba gerektiriyor. Kapıların altında içeri yapılan hafif girintiler ile sportif etki yaratılıyor. Bu girintinin altından geçen krom çizgi, tekerleklerin ardından arka ve ön tamponda da devam ediyor. Aracın her yanını saran bu çizgi ile bütünlük korunuyor. Tekerleklerin çember şekli gövde rengi zemindeki çizgilerle tekrarlanıyor. Arka kısımda ise son nesle kıyasla az değişim var. Benzer şekilli stop lambaları, artık standart olarak LED aydınlatmaya sahip. “C” şeklindeki aydınlatmalar aracın ışık imzasını meydana getiriyor. İki stop lambası da yanlara uzarken kalınlaşıyor ve uzuyor. Bagaj kapağında iki lamba arasında marka logosu görülüyor. Bagaj kapağının alt yarısına çekilen yatay bir çizgi ile boşluk oluşması önlenmiş. Tamponda yapılan derinlikte plaka bulunuyor, en altta ise iki uçta egzoz çıkışları görünüyor. Bu egzoz çıkışlarının şekli plaka yuvasının şekline uyumlu. Arka kısım eski Passat’ ın en şık bölgesiydi, ve az değişiklikle yeni Passat’da da korunuyor. Daha yüksekteki yan camları ve özgün burun tasarımı ile Passat nihayet istenen farklılığı sunuyor. Dış tasarım olumlu-olumsuz pek çok eleştiriye maruz kalıyor, bu da Passat’ ın konuşulmaya ve akıllarda yer etmeye devam edeceğini gösteriyor.
İç mekanda alışılan Volkswagen tasarımı sizi karşılıyor. Yumuşak köşeli geometrik şekillerin kaliteli malzemelerle oluşturduğu bütünlük kusursuz bir ortam oluşturuyor. Sürücü önündeki direksiyon belki de artık değişmeli, ha? Markanın küçük modellerinde kullanılan direksiyon Passat’ da biraz absürt duruyor, en azından küçük modelleri tanıyanlar için. Direksiyonun ardındaki gösterge paneli, dijital yerine analog olarak da seçilebiliyor. Göstergelerin siperliği yumuşakça düz zemine birleşiyor, ve altından havalandırma çıkışı geçiyor. Orta konsol üstündeki havalandırma çıkışları, tüm ön yüzeyde devam ediyor, kapıdan kapıya. Bu çok daha sade bir görüntü oluşturuyor, aynı zamanda fonksiyona hizmet ediyor. Havalandırma “şeridi”, kapılar üstünde de kapı kollarının bulunduğu siyah zeminle sürdürülüyor. Havalandırma çıkışları ile aynı kalınlıkta ve aynı renkteki kapı kolu parçaları, aracın sizi sarmaladığını düşünmenizi sağlıyor. Orta konsol hizasında havalandırma şeridi üstünde analog saat bulunuyor. Bu son nesilde eklenen bir detay ve ister istemez orta sınıf bir araçtan daha üstüne bindiğinizi düşünmenizi sağlıyor. Orta konsolun başında cilalı siyah kaplama ile sarılan MIB ekranı yer alıyor. Ekran çeşitli fiziksel kontrollerle sarılıyor. Bir sonraki bölümde ise havalandırma kontrolleri yer alıyor. Düzleşen zeminde vites kolu geliyor. Bütün bu detayların bulunduğu siyah kaplamalı zemin iç mekana hakim olan bej renkli plastikle sarılıyor. Bu düzen yaratıyor ve iç mekanın daha ferah olduğuna ikna ediyor. Kapı iç yüzlerindeki parçalar da iç mekana hakim olan şekillere uyum sağlıyor. Arka yolcu sırası 3 yolcuya uygun, sonuçta bu orta sınıf bir sedan. Passat, yeni neslinde başarılı yönlerini koruyor ve kendini teknolojik eklemeler ile geliştiriyor. Orta sınıfta akla ilk gelen modellerden biri olan Passat, başarısını düşürecek bir rakip olmadığı sürece en iyi seçeneğiniz. Kusursuz değil, ancak her yönü iyi geliştirilmiş bir araç Passat. Uzun geçmişi Volkswagen’ e bir şeyler öğretmiş. Her zevkin arabası Passat (ama her bütçenin değil), 8. nesli ile de yollara çıkmaya hazır. Orta sınıf sedanların en çok satanı, hala her konuda öne çıkmayı başarıyor.
[…] Volkswagen Passat hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] olan aşinalık önümüzdeki yıllarda onu yeniden ilgi çekici hale getirecek, belki de yeni Passat gibi her kentte ve semtte görülen bir otomobil haline […]
BeğenBeğen