Audi A7 Sportback/S7

Üst sınıflarda fiyatlar arttıkça, dikkat çekmek için fark yaratmak gerekli. Audi, orta üst sınıftaki temsilcisi A6’ ya boşu boşuna bir kardeş getirmedi. A7 Sportback, ürün gamının belki de en ilgi çekici modeli. 4 kapılı coupe modasını bir süre gözlemledikten sonra 2010’ da A7 ile bu sınıfa hızlı bir giriş yapan Audi, 4 yıl sonra makyaj ile A7’ yi taze tutmaya çalışıyor. Çok değişim yok, makyaj tasarım üzerinde çok hafif değişiklikler yapıyor. 5 metreye yakın boyu ile adeta bir dev. Atletik duruşu, Audi’ nin tasarım anlayışı ile zarif bir şekle sokulmuş. Makyaj ile beraber uzun kaputun ucundaki tek parça ızgara yenileniyor, altıgen şekli belirginleşiyor. Farlar diğer modellerinkine yakın bir şekil alırken, yeni aydınlatma elemanları ile etkileyici bir ışık imzası oluşturuluyor. LED aydınlatma artık standart, opsiyonel olarak Matrix LED seçeneği de sunuluyor. Stop lambalarında şekil korunurken görsel değişiklikler yapılmış. Hareketli sinyal ışıkları stoplarda standart gelirken, Matrix LED opsiyonu alındığında ön farlara da ekleniyor. 17-21 inç arası jantları ile A7 yola sağlam bastığını dışarıdan bile hissettiriyor. Arkada ise bir başka gösteriş ögesi bulunuyor, 130 km/s hız geçildiğinde otomatik ya da manuel açılan spoyler. A7, spor otomobillere de şaşırtıcı bir yakınlık gösteriyor ancak yine orta üst sınıf için yaratıldığının bilincinde. A7’ nin daha performans odaklı versiyonu S7 de makyajdan aynı şekilde etkileniyor. İç mekanda yatay çizgilerin bol kullanımı genişliği vurguluyor, ve yolcular sarmalanıyor. Kısa orta konsol hafifliği hissettiriyor. Alüminyum ağırlıklı gövdesi ile A7 gerçekten hafif, ayrıca bu gövde tasarımı ses yalıtımına da katkıda bulunuyor. İç mekan için yeni ahşap ve deri seçenekleri sunuluyor, yeni renk paletinde koltuklar için 5 renk seçeneği var. S7’ de spor koltuklar ve özel döşemeler bulunuyor. Ön koltuklar havalandırma ve masaj özelliği ile tercih edilebiliyor, 4 yolcuya özel ortam oluşturan 4 bölgeli havalandırma da A7’ nin özel donanımlarından. Orta konsolun tepesinde standart olarak MMI multimedya ekranı bulunuyor. Bu ekranın pek çok versiyonu var. 6,5 veya 8 inç boyutlarda alınabilen ekranın en gelişmiş versiyonu olan MMI navigation plus Nvidia tarafından sağlanan grafiklere sahip ve touchpad üzerinden kontrol ediliyor. Orta konsolun yatay uzantısında bulunan touchpad, dizüstü bilgisayarlardaki mouse alternatifi yüzey gibi çalışıyor. Multimedya sisteminin bazı versiyonları LTE teknolojisi ile internete bağlanıyor, canlı trafik bilgisi yanında turistik bilgiler, hava durumu ve yol bilgisi sunabiliyor. Ayrıca araç içindeki akıllı cihazlara özel hotspot oluşturabiliyor.

Gösterge panelinde boyu değişebilen bir renkli/renksiz bilgi ekranı yer alıyor. Ayrıca Head-Up Display de A7’ nin hoşa giden özelliklerinden. Sistem, temel sürüş bilgilerini cama yansıtıyor. A7’ nin müşterisi, genelde ek donanımlara da para verebilecek müşteriler. Bang & Olufsen ses sistemi aracında müziğini en iyi şekilde dinlemek isteyenlerin seçeceği bir eklenti. A7, 535 litrelik bagaj hacmine sahip. Liftback otomobillerdeki gibi arka camla beraber açılan kapak station wagon otomobillerdeki gibi bir yükleme alanı oluşturuyor. 60:40 oranında iki parçadan oluşan arka sıra koltukları yatırıldığında hacim 1390 litreye çıkıyor ancak A7’ nin ağırlık kapasitesi yük taşıma işini kısıtlıyor. Bagaj kapağı elektrikli alınabiliyor. Araç içinde pek çok depolama alanı bulunuyor. Bu A7’ nin Mercedes CLS’ ye göre en büyük kozlarından. Tasarım sebebiyle çok geniş bir iç mekanı bulunmayan CLS’ nin aksine A7 çok büyük ve geniş bir araç, ve depolama olanakları bol. Şişe-bardak tutucular, file, ön koltuk altı çekmece, depo gözlü kol dayama aparatı, bagaj içinde askılar ve çift taraflı paspas A7’ nin günlük kullanımda çok da beceriksiz olmadığının kanıtı. A7’ de 2 çeşit spor süspansiyon ve bir adet de havalı süspansiyon seçeneği sunuluyor. Audi drive select sistemi ise 5 sürüş modu arasından seçim yaparak ekonomi, performans ya da konfor odaklı sürüş yapmayı mümkün kılıyor. Güvenlik donanımları arasında dur kalk fonksiyonlu adaptif cruise control, yayaları algılayıp işaretleyen gece görüş asistanı, radar sayesinde kör noktaları tespit eden şerit takip ve değiştirme asistanı, hız sınırı algılama sistemi bulunuyor. A7’ nin park asistanı beraberinde park yerinden çıkarken arkanızdaki trafiği denetleyen tehditleri bildiren bir park yerinden çıkış desteğine de sahip. Audi pre sense, radar ve kameralarla aracın çevresini denetleyerek çevrenin sanal bir görüntüsünü oluşturuyor, kaza durumunda önlem alınmasını sağlıyor. Audi makyajlı A7 için 3 dizel ve 2 benzinli motor seçeneği sunacak. Euro 6 uyumlu ve biri dışında 7 vitesli Steptronic şanzımana sahip olan motorlar Start Stop sistemi sayesinde verimi hedefliyor. Ancak makyajsız modelin testlerinde bu sistemin takılmalar yaşadığı belirtilmişti. Açıklanan motorlar arasından 3.0 TDI, 272 PS güç üretirken, aynı motorun “ultra” takılı versiyonu 218 PS güç üretiyor, 100 km’ de 4,7 litre yakıt harcıyor. Bir diğer 3.0 TDI motor 320 PS güce ve 8 vitesli tiptronic şanzımana sahip. S7 için sunulan seçenek ise V8 biturbo 4.0 TFSI. 450 PS güç üreten bu ünite, COD-silindir kapatma teknolojisine sahip. Düşük performanslı kullanımlarda bazı silindirlerin hareketini durdurarak yakıt tasarrufu sağlanıyor. Motorların çoğunluğu quattro 4×4 sistemi ile de tercih edilebiliyor. Quattro’ nun spor diferansiyel opsiyonu sayesinde güç arka tekerlekler arasında farklı oranlarda dağıtılıyor ve zor durumlara uyum sağlanıyor.

Audi S7 Sportback ÖnTasarım detaylı incelenmeye başlandığında ön kısımda farların artık daha agresif göründüğüne karar veriliyor. Izgarayı işaret eden şekilleri ile farlar kendinden emin. Düz üst kenarın altında, bir basamak inen alt kenar ile farların ifadesi güçleniyor ve basit bir dikdörtgen şekli kullanılmamış oluyor. Farların içindeki yeni LED çizgiler ise Volvo’ nun yeni dönem farlarını hatırlatıyor. Üst köşeden aşağıya inip ön uca uzayan bir LED çizgisinin altında alt köşeden aynı hareketi yapan bir çizgi bulunuyor. Bu iki çizgi detaylı ve gelişmiş bir aydınlatma sistemi hissi yaratıyor. LED çizgilerin gerisinde kalan detaylar ise çok seçilemiyor. Farlar izlenerek ızgaraya ulaşılıyor. Altıgen şekli çok daha belirgin olan ızgaranın üst kenarını yan kenara bağlayan kısa çizgiler, farların ızgarayı işaret eden uçlarına paralel. Farlarla ızgara arasında görünmez bir bağ kuran bu detay hoşa gidiyor. Izgaranın uzun yan kenarları aşağı indikçe ızgara alanını hafifçe daraltıyor, alt kenar ise üst kenar gibi dümdüz. Tüm ızgara krom çerçeve ile sarılıyor, ve üzerinde yatay kanatlar bulunuyor. A7’ de bu kanatlar daha sık ve krom, S7’ de ise daha koyu renkte ve seyrekler. Ayrıca S7’ de bu yatay kanatların arkasındaki dikey kanatlarda da daha belirgin. Audi logosu elbette ızgaranın üst kısmında, plaka da altıgenin ortasında bulunuyor. Arka stoplardan öne uzayan omuz çizgisi farların yan kenarından geçip onların altını çiziyor. Bu soluk çizgi sert görüntü yaratıyor. Farların hizasında, en altta ise sis farlarını barındıran siyah bölümler bulunmakta. A7 ve S7’ nin burun tasarımında neredeyse hiçbir farklılık yok. İkisinde de bu siyah bölgelerin ortasından bir çizgi geçiyor, bu çizgi bir şiş görevi görüyor ve sis farları da şişe geçirilmiş bir et parçası gibi görünüyor. Dairesel sis farları basit geometrik şekilleri ile keskin şekilleri dengeliyor. Siyah bölgelerin paralelkenara benzer şekli onları çevreleyen gövde rengi çizgilerle vurgulanıyor. Altıgen ızgaranın altında çok ince bir hava girişi daha bulunuyor. Bu hava girişi daha da incelerek yanlara uzuyor ve sis farlarının bulunduğu siyah bölgelere ilerliyor. Burnun kısa olduğu bu sayede bir kere daha fark ediliyor, bu tip ince detaylar ölçülerdeki gariplikleri fark etmenizi sağlıyor. Kaput üzerinde ön camdan farların uçlarına uzayan iki soluk çizgi var, ancak bunlar da farlara erişemeden sonlanıyor.

Audi A7 Sportback ArkaYan cephede ise aracın uzunluğu ve sportif yapısı bir kere daha görülüyor. Yan cam görüntüye hakim. Düz alt kenar arka kapıya kadar ilerliyor, ardından hafifçe eğimlenerek arka cama doğru uzuyor. Arka cama ilerlerken yine yumuşak bir köşeyle üst kenara bağlanıyor. Ön kapının başına kadar düze yakın eğimle tepeye çıkan üst kenar, ön kapıdan sonra daha dairesel bir şekilde alt kenara bağlanıyor. Üst kenarın düz kısmı olabildiğince uzun tutulmuş ve bu aracın uzunluğunu hissettiriyor. Tavan çizgisi de bu sayede uzuyor ve arka cam da büyüyor. Kapıların camları çerçevesiz, ve cam geçişlerindeki boş alanlarda cilalı siyah malzeme kullanılmış. Yan aynalar çizgi şeklindeki sinyal ışıklarını taşıyorlar ve gövdeden farklı renkte alınabiliyorlar. Ön farların altını çizen omuz çizgisi sade şekilli kapı kollarını üzerinden geçiyor. Tekerlekler hafifçe öne çıkarılmış. Kapıların altında ise arka kapıdan ön kapıya doğru alçalan bir çizgi bulunuyor. Arka kısım oldukça şık görünüyor. Arka tekerlek yuvasından çıkan bir çizgi, yukarı çıkıp yana dönerek bagaj kapağının üst kenarını oluşturuyor. Bu üst kenara bitişik olarak stop lambaları bulunuyor. Paralelkenara benzer şekildeki lambaların içinde ön farlardakilere benzer sırt sırta vermiş iki LED çizgisi görülüyor, bu çizgilerin altında kalan alanı ise artarda gelen çizgiler dolduruyor. İki stop lambası arasında Audi logosu yer alıyor, lambaların içindeki LED çizgilerin hizasında bagaj kapağı üstünde derinlik başlıyor. Bu derin yüzeye plaka yerleştirilmiş. Tampon yavaşça çıkıklaşıyor. A7’ de siyah zeminde iki uçta tek egzoz çıkışı bulunurken, S7’ de iki uçta iki egzoz çıkışı bulunuyor. Çıkışların siyah ve dairesel olması spor otomobillere gönderme yapıyor. S7’ de bu çıkışlar arasındaki alan koyu gri plaka ile doldurulmuş, A7’ de ise ızgaraya benzer bir kaplama kullanılıyor. Bagaj kapağının eğimli yüzeyinin pürüzsüzlüğünü görmek insana zevk veriyor. Arka camla beraber sabit eğimde bagaj kapağına bağlanan tavan son derece şık. A7’ nin dış tasarımı biraz küçük kardeşi A5 Sportback’ i hatırlatsa da yeterince özgün. CLS’ nin lükse çağrışım yapan tarzını beğenmeyenler için sadelik ve spor tarzını birleştiren A7 var.

Audi A7 Sportback İçİç mekan, son dönemin en iyilerinden. Kalın ahşap şeritler, bol bol metal kullanımı ve kaiteli malzeme ile içinde oturmak mutluluk verici. Görüntü dış tasarımdan geri kalmıyor. Direksiyon, üç ya da dört kollu alınabiliyor. Arkasındaki gösterge paneli iki ana çemberden ve aralarındaki bilgi ekranından oluşuyor. Göstergelerin siperliği, yumuşakça yatay hale geliyor ve orta konsolun üstündeki havalandırma çıkışlarını ve MMI ekranını sarmalıyor. Havalandırma çıkışlarının şekli metal çerçeve ile belirgin. Yanlara uzama eğilimindeki çıkışların altından çıkan ahşap kaplama, ön yolcunun karşısından geçerek kapı panellerine devam ediyor. Kapı panellerinde, kapı kollarının bulunduğu ahşap bölgelerin incelerek ön cam altından devam ettiği görülüyor ve bu aracın iki yanını birbirine bağlıyor, görsel olarak. Orta konsolda havalandırma çıkışlarının altında ince müzik ve havalandırma sistemi kontrolleri bulunuyor, ardından zemin düzleşiyor. Vites kolu, düz zeminde çevresinde pek çok kontrol ile bulunuyor. Devamında ise kol dayama aparatı geliyor. İç mekani oldukça ferah ve düzenli. Kontroller olması gereken yerde, malzemeler Audi’ den ve orta üst sınıftan beklenen düzeyde. A7, makyajla beraber çok değişmiyor, ancak değişmesi de gerekmiyor. Orta üst sınıftaki 4 kapılı coupeler arasında boyutları ve sadeliği ile öne çıkıyor. Audi müşterisi yine sevecektir, ancak sizin aradığınız zarafetse Mercedes CLS, sportiflikse BMW 6-Serisi GranCoupe’ ye bakmalısınız. Peki makyajlı Audi A7 Sportback ne zaman Türkiye’ de? Ülkemize 2014 sonbahar aylarında varması beklenen modelin fiyatlarında büyük değişim beklenmiyor.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s