BMW X6

SUV’ler günümüzde asıl amaçlarına uygun kullanılmadığına göre, BMW de artık fazla kasmıyor. X6, uzun bir arazi donanımı listesine rağmen ikinci neslinde prestij ve lüks odaklı bir otomobil olarak yollara dönüyor. 2008’ de ilk ortaya çıkışının ardından karışık yorumlara maruz kalan X6, zaten yozlaşmaya başlayan BMW tarzından çok uzakta olmasına rağmen ticari anlamda başarıya ulaştı ve coupe görünümlü SUV’lerin önünü açtı. X-Serisi modelleri ile BMW coupe’leri arasında bir duruşa sahip olan X6, yeni neslinde atletik görüntüsünü güçlendiriyor. Uzun kaputu, uzun dingil aralığı, kısaca genel uzunluğu, yüksek camları ve 19 inçlik jantları ile olduğundan çok daha büyük görünen X6, aerodinamik özelliklerini geliştiren tasarım detaylarına sahip. Ön tekerleklerin yanındaki gri renkli şerit gibi parçalar aracın 0,32 Cd’ lik rüzgar direnci değerini elde etmesini sağlıyor. Yüksek bagaj kapağı ve yatay çizgiler aracın genişliğini vurguluyor. Yanlara uzayan ve ızgarayla birleşik farlar, opsiyonel olarak adaptif LED farlarla alınabiliyor. Kapı altlıkları ve tavan çıtaları alüminyum olarak alınabiliyor. 40:20:40 oranındaki arka koltukları ile 580 litrelik bagaj hacmi 1525 litreye çıkıyor, standart otomatik bagaj kapağı ayakla da açılabiliyor. X6, kesinlikle sert ve güçlü görünüyor. Arazi aracını arazi kabiliyeti için değil yüksekliği ve duruşu için isteyen müşterinin tam da aradığı model. Alışılmadık silüeti ve genel şekli ile dikkat çekme ve gösteriş yapma merakları için biçilmiş kaftan. İç mekanda yüksek oturma pozisyonu ile yola hakimiyet güçleniyor. Yüksek malzeme kalitesi, üç boyutlu ve sürücüye yönelen kontroller ile sergileniyor. Ön panelden kapılara doğru uzayan çizgiler ile yolcular sarılıyor, LED aydınlatmalar da bu çizgilere eşlik ediyor. Sürüş modlarına göre renk değiştiren göstergeler sürücüyü havaya sokuyor. Orta konsolun üzerinde bulunan bağımsız multimedya ekranı, 10.25 inçe kadar büyüyebiliyor ve verileri kaliteli grafiklerle sunuyor. Teknolojik donanımların bulunduğu ConnectedDrive paketinin içeriği oldukça başarılı: Şerit takip sistemi, frenleyebilen yaya ve çarpışma uyarısı, dur-kalk fonksiyonlu aktif cruise control, hız limiti uyarısı, paralel park asistanı, park mesafe kontrolü, geri ve çevre görüş sistemleri, X6’yı modern SUV’ler arasında avantajlı konuma taşıyor.

LED sis farları, Head-Up display de öne çıkan yenilikler.X6, nesne ve insanları yaydıkları ısı ile algılayan bir gece görüş sistemine de sahip. Aracın daha verimli hale gelmesini sağlayan donanımlar ise EfficientDynamics listesinde. Comfort, Sport, Sport+ ve ECO PRO sürüş modları aracın duruma daha iyi adapte olmasını sağlarken sadece gereken yerlere enerjinin yönlendirilmesini sağlıyor. Comfort modu tahmin edebileceğiniz gibi sürüş konforu, Sport ve Sport+ modları ise performans odaklı. ECO PRO ise tamamen yakıt tüketimini minimize etmek için sunuluyor. Yakıt tüketimi ile beraber karbondioksit salınım değerleri de düşürülüyor. X6, otomatik Start Stop sistemine ve fren enerjisi geri kazanım özelliğine de sahip. Şimdi sıra geldi motor seçeneklerine: X6, başlangıçta 3 motor seçeneği ile Avrupa ülkelerinde satışa çıkacak. Tüm motorlar TwinPower Turbo teknolojisine sahip ve Euro 6 karbondioksit salınım standartlarına uyumlu. 8 vitesli Steptronic otomatik şanzıman ise standart, kulakçıklarla vites değiştirmek mümkün. xDrive50i, 4.4 litrelik 450 beygirlik 650 Nm tork üreten bir motora sahip ve 100 km’de 9,7 litre gibi anormal bir değere sahip. EfficientDynamics özelliklerinin değeri bir kere daha ortaya çıkıyor. xDrive30d ise 3 litre hacme ve 258 beygir güç, 560 Nm tork değerine sahip. 6.0l/100km tüketim gerçekleştiriyor. M50d ise X6’ların en güçlüsü. 3.0 litrelik motor 381 beygir güç ve 740 Nm tork üretiyor. M50d spor şanzımana ve tasarımda ufak farklılıklara sahip. Bu motorlara sonradan xDrive 35i ve xDrive40d katılacak. Güncel X6, ülkemizde sadece xDrive40d seçeneğine sahip. Yeni nesle bu seçeneğin sonradan eklenecek oluşu aracın ülkemize varışını geciktirebilir. Araçlardaki Steptronic şanzıman navigasyon sisteminden faydalanarak ne zaman vites değiştirmesi gerektiğini bir kere daha değerlendiriyor ve değişimleri doğru anda gerçekleştirerek verimi arttırıyor. xDrive sistemi, Dynamic Performance Control sistemi sayesinde tekerlekler arası tork dağılımını düzenleyerek yol tutuşu iyileştiriyor. Active Steering sistemi ise direksiyon tepkilerini hıza göre düzenliyor. X6’ nın ağırlık dağılımı 50:50’ ye yakın.

BMW X6 ÖnTasarım detaylı incelenmeye başlandığında, ön kısımda yeni nesil X5’ in hatları seçilebiliyor. Ancak X6, X5’e göre daha basık görüntüsü sayesinde daha farklı bir bakışa sahip. Böbrek ızgaralar daha kalın ve çıkık krom çerçevelere sahip. Bu kalın çerçevelere direkt olarak temas eden farlar, arkaya doğru uzarken yükseliyor ve kalınlaşıyor. Farların alt kenarı bir basamak inme hareketi yapıyor, arka uca doğru üst ve alt kenar yumuşakça ortaya kıvrılarak birleşiyor. Farların içinde belirgin şekilde görünen iki dairesel LED ise klasik BMW farı görüntüsünü oluşturuyor. Farların alt kenarının üst kenarla birleştiği köşeden çıkan bir çizgi farın alt kenarından bağımsız aşağı doğru hareket ediyor ve farların altını çiziyor. Bu çizginin sonlandığı yere doğru gelindiğinde görülen dairesel sis farları, hafifçe içeri gömülü durumda. BMW X-Serisi otomobillerinin tipik özelliklerinde olan daire şekilli sis farı burnun üst kısmı ile tampon arasındaki geçişi dolduruyor. Tamponun ortasında iki parçadan oluşan ana hava girişi, ortasından geçen plaka şeridine rağmen altıgen benzeri şeklini belli ediyor. Böbrek ızgaraların hemen altındaki ince parça ile alta yakın kalın parça, gövde rengi zemin üstündeki yumuşak çizgilerle birleşerek soluk bir altıgen şekli yaratıyor. Basit geometrik şekillerin kullanımı ile kompleks şekiller dengeleniyor, dolu ve canlı bir görüntü elde ediliyor. Tamponun altındaki hava girişinin iki yanında ise dekoratif siyah bölgeler bulunuyor. Farlar hizasındaki bu bölgeler siyah kaplama ile hava girişiymiş gibi gösterilmeye çalışıyor. Üstelerinden geçen krom çizgiler ile bu siyah bölgeler de daha canlı hale geliyor. Bu siyah alanların şekli, ortadaki hava girişinin alt kenarının yükselip aşağı kıvrılmasıyla oluşuyor. Söze döküldüğünde çok anlaşılır bir betimleme değil. Siyah alanların alt kenarını gözünüzle takip edin, ne demek istediğimiz anlayacaksınız. Bu alanlar altında gövde rengi çizgi daha kalın, ancak ortadaki hava girişini altından çok çok daha ince bir çizgi geçiyor, ve altıgen hava girişinin daha çok öne çıkması sağlanıyor. Kaputta farların ızgara birleştiği noktayı ön camın alt köşelerine bağlayan iki yumuşak çizgi görülebiliyor, ayrıca böbrek ızgaraların ortasına yaklaşan ve silikleşen iki çizgi daha mevcut. Oldukça düz kaput sayesinde uzunluk hissi pekişiyor. Girintili çıkıntılı, katmanlı ön tasarım araç hakkında ilk izlenimleri belirliyor. Ancak asıl sınav yan ve arka kısımda.

BMW X6 ArkaX6, orijinal bir fikir. Aşırı eğimli tavan, ve dimdik sırt kısmı X6’ yı görenleri şaşırtıyor, kimisinin hoşuna gidiyor, kimisi nefret ediyor. Ancak bu onu eşsiz bir otomobil yapıyor. Yan cam, düz bir alt kenara sahip. Arka kapıya kadar hafif bir eğimle yükselen alt kenar, arka kapıdan sonra onu üst kenara birleştiren eğimli bir kenara yumuşakça birleşiyor. Bu kenar da üst kenara benzer şekilde bağlanıyor. Üst kenar, ön kapıya kadar hızla yükseliyor ve ön kapıdan sonra bir anda aşağı iniyor. Üst kenarı tüm hareketlerinde hafif bir dairesellik görülebiliyor. Camlar krom çerçeve ile sarılıyor ve kapıların üzerindeki geçişlerde parlak siyah kaplama kullanılmış. Yan camın alt kenarının altından geçen soluk çizgi, ön farlardan başlayarak bagaj kapağına uzuyor. Bu çizgi aracın omuzunu oluştururken, daha aşağıda da iki parçalı bir bel çizgisi görülüyor. Ön tekerleğin yanından başlayan ilk parça, arka kapı koluna giderken sonlanıyor, arka tekerleğin çevresini saran dairesel kabartıdan başlayan ikinci parça ise stoplara uzuyor ve sonlanıyor. Çıkık tekerlekleri ince bir siyah plastik kaplama sarıyor. Kapıların altındaki basamak ise kesinlikle gerekli. Bagaj kapağının dik kısmına birleşirken hafifçe düzleşen tavan, oldukça eğimli olması sebebiyle arka camın görüşü kısıtlı. Ayrıca tavan iç mekandaki baş mesafesini de feci şekilde kısıtlıyor. Tasarım, ergonomiyi bozabiliyor, desteklemesi gerekirken. Her neyse, bagaj kapağının üstünde, iki yana doğru kayan stop lambaları LED aydınlatmaları ile oldukça şık görülüyor. “L” şekilli bir yol izleyen LED ışıklar aracı geneline hakim olan akışkan çizgileri tekrarlıyor. Özellikle koyu renkli X6’lar ışık altında çok güzel yansımalarla aydınlanıyor ve daha ilginç görünüyor. Stoplar yanlara kayarken yükseliyor, bagaj kapağından sonraki parça diğerinden daha yükseğe uzanıyor. İki stop arasındaki boşlukta plaka bulunuyor. Bagaj kapağının sonlanmasının arından çıkıklaşan tamponun en altında siyah plastik kaplama yeniden görünüyor. Kaplama üzerinde iki yanda bulunan egzoz çıkışları krom kaplamaları ile belirgin ve sportif görüntüyü güçlendiriyor. İki egzoz çıkışı arasındaki alanda ise metal kaplama görünüyor. Bu kaplamanın girinti çıkıntıları pek çok arazi aracında görülen bir detay.

BMW X6 İçİç mekana girildiğinde ise kimse şaşkınlık geçirmiyor. Alışılan BMW iç mekan tasarımı X6’ da da korunuyor. Tanıtım görsellerinde kahve deri-siyah ahşap kombinasyonunun çok güzel bir görüntü yarattığına değinmek gerekli. Koltuklarda, orta konsolun alt yarısında ve kapı içlerinde kendine yer bulan kahve-sarı arası renk, parlak-cilalı görüntüdeki siyah kaplamalar ile çok canlı ve kaliteli bir görüntü yaratıyor. Direksiyon, diğer BMW modellerinde görülenden çok farklı değil. 3 kollu şekli krom bir çizgi ile vurgulanan direksiyon, arkasında büyük bir gösterge paneli barındırıyor. Geniş çemberler arasında renkli yol bilgisayarını görmek mümkün. Göstergelerin siperliği iki yana da yumuşakça eğiliyor ve ön camın altında düz şekilde devam ediyor. Orta konsolun en üstünde, siyah kumaş zeminden çıkan multimedya ekranının altında, ahşap şerit üzerinde havalandırma çıkışları bulunuyor. Havalandırma çıkışlarından sonra deri rengi zeminin sardığı kontrol elemanları, yatay yerleşimler, ile alışılan görüntüde. Ufak düğmelerden oluşan bu kontrol grupları yine de pratik ve kullanıcı dostu. Dik orta konsol aniden düzleşerek arkaya uzuyor, ve vites kolu da bu düz kısımda bulunuyor. Vites kolunun önünde ve arkasında depolama alanları görülürken, yanında da multimedya ekranının kontrolünü sağlayan tekerlek bulunuyor. Kapı panelleri, orta konsoldaki çizgileri devam ettiriyor ve araç genelinde uyum sağlıyor. Şık kapı kolları, ince çizgi şekilleri ile ilgi uyandırıyor. Arka yolcu sırası 2 yetişkin için uygun, boyları çok uzun olmadığı sürece. X6, tasarım ve imaj meraklıları için. Pratik kullanım arayanlar ise X5’ e yönelmeli. Ancak şunun altını çizelim, X6 beceriksiz değil, modern SUV’lerin yeteneklerinin hepsine sahip. Ancak bu yeteneklerini asla kullanmayacak bir müşteri grubuna hitap ediyor. Peki yeni BMW X6 ne zaman Türkiye’ ye gelecek? Yazının başında bahsedilen motor meselesi, yeni X6’ nın Türkiye’ ye gelişini 2015 başı gibi bir tarihe erteleyebilir. Ancak BMW Türkiye’ nin farklı motorlu X6’ ları ithal etme kararı alması durumunda araç 2014 sonbahar aylarında ülkemize varabilir. Tahmini başlangıç fiyatı ise 500.000 TL seviyesinde.

2 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s