SUV kullanışlılığını lüks bir kıyafetle sunan BMW X3, şaşırtıcı şekilde 10 yıldan fazla geçmişe sahip. Lüks kompakt SUV türünün ilk örneği X3, BMW ürün gamının, ve özellikle X Serisi’ nin giderek kalabalıklaşması ile artık fonksiyonel özellikleri ile öne çıkacak. 2014 Cenevre Otomobil Fuarı’ nda makyajlı yüzü ile görünen model, tasarımında yapılan ufak oynamalar ile daha ciddi ve doğru görünüyor. Makyajsız modelin ilginç şekilli farları kaldırılarak böbrek ızgaralara bağlanan daha köşeli farlara geçilmiş, ayrıca ızgaralar da çıkıklaştırılarak 3 boyut hissi yaratılmış. Farlar içinde ikiz çember aydınlatmalar LED olarak alınabiliyor, aynı durum sis farları için de geçerli. Yan sinyal lambaları yan aynalar üzerine çizgi şeklinde taşınmış. X3, yeni gövde ve iç mekan renk seçenekleri ile de daha canlı görünüyor. xLine paketi ile araç kişiselleştirilebiliyor: Tamponlarda ve siyah plastik kaplamalar üzerine ışıltılı metal parçalar ekleniyor, 18 ve 19 inç lastikler arasında seçim yapılabiliyor. M Sport paketi de sportif yönü vurgulayan eklemeler ile X3’ ün yollardaki varlığını güçlendiriyor. İç mekanda yeni krom kaplamalar ve cilalı görünümdeki yüzeyler ister istemez malzeme kalitesinin yükseldiğini düşünmeye itiyor. Daha koyu renkler ve ahşap kaplamalar, dağ evlerine çağrışım yaparak aracın arazi becerisini belirtiyor. Orta konsol üzerinde yenilenen otomatik klima sistemi kontrolleri bulunuyor. Kayar kapaklı bardak tutucular ise görüntü kirliliğini engellemek adına getirilmiş. Harman Kardon ses sistemi ile aracında da müziğini iyi dinlemek isteyenler hedefleniyor. X3, son dönemin yaygın teknolojisini bünyesine ekliyor: Arka tamponun altına ayak uzatıldığında bagaj kapağı otomatik olarak açılıyor ve el doluyken yükü yere bırakma zorunluluğu kalkıyor. Ayak uzatmasıyla açılan kapağın ardından 550 litrelik hacme sahip bagaj bulunuyor. 40:20:40 oranında parçalardan meydana gelen arka koltukların dik kısımları yatırıldığında ise bu alan 1600 litreye ulaşıyor. Opsiyonel olarak çift yüzlü bagaj zemini tercih edilebiliyor ve kirli nesneleri taşımak kolaylaşıyor.
X3, ConnectedDrive adı altında sunulan pek çok teknolojik donanıma sahip. Standart olarak gelen iDrive Controller, orta konsolun yatay kısmında bulunuyor ve multimedya ekranının parmak hareketleri ile kontrol edilmesini sağlıyor. Touchpad üstünde yazılar parmakla yazılıyor, menülerde dolaşım kolaylaşıyor. Park asistanı, renkli head-up display, karşı tarafın gözünü kamaştırmayan uzun huzme sistemi X3’ ün güncel SUV’ lerle yarışını dengeliyor. Güvenlik için şerit takip sistemi, dur-kalk özellikli Active Cruise Control (öndeki araçla mesafeye göre hızı ayarlıyor), ve yaya koruma sistemi sunulmakta. İnternet radyosu ve gerçek zamanlı trafik bilgisi de araç içindeki bilgi ekranından görülebiliyor. Verimlilik için eklenen donanımlar, BMW’ ye aşina olanların bildiği gibi Efficient Dynamics başlığı altında geliyor. İlk olarak Auto Start Stop sistemi yakıt tüketimini azaltmak adına önemli bir özellik. Ardından gelen Coasting- süzülme özelliği ile bir hız aralığında sürücü ayağını gaz pedalından çektiğinde araç halihazırda bulunan enerjisi ile yol almaya, süzülmeye başlıyor. Enerji geri kazanım sistemi ile hızlanma ve frenlemelerde oluşan artık enerji aracın elektronik donanımının gücünün bir kısmını oluşturuyor. Vites değişim göstergesi de manuel kullanımda en yüksek verimi elde etmek için önerilerde bulunuyor. Driving Experience Control üzerinde seçilen sürüş modları arasında ECO PRO, enerji tüketimini en aza indiriyor ve en tasarruflu sürüş ortamını yaratıyor. Elektronik direksiyon sistemine sahip olan X3, ülkemize iki motor seçeneği ile ithal ediliyor. İki motor seçeneği de Euro 6 karbondioksit salınım kurallarına uygun, ve 8 vitesli otomatik şanzımana sahip. xDrive 20d 190 bg güç üretiyor, 5,4L/100 km yakıt tüketiyor, aynı ünitenin benzinli kardeşi ve xDrive 20i 184 bg güç üretirken 7,7L/100 km tüketim gerçekleştiriyor. Otomatik şanzıman kulakçıklarla manuel olarak da kullanılabiliyor. Makyajlı BMW X3 Türkiye’ de 155.000 TL civarında bir başlangıç fiyatına sahip. Yeni eklenen xDrive 20i sayesinde 50.000 TL inen başlangıç fiyatından sonra listede 220.000 TL civarında xDrive 20d geliyor. Fiyat listesi için tıklayınız.
Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında, hareketleri netleşen ön farların aracın mimiklerini geliştirdiği kanısına varılıyor. Izgaralara bitişik farların üst kenarları arkaya doğru düz biçimde yükselerek ilerliyor, alt kenarlar ise ızgaradan sonra aşağı iniyor, düzleşiyor, yeniden basamak inerek yan kenara bağlanıyor. Yan kenarlar alt kenarı üst kenara bağlarken yana doğru geriliyor. Alt kenarın iki kere basamak inmesi ile farlar aşırı basit gözükmekten kurtuluyor. Farların aşağısında dairesel ikincil aydınlatmalar gövde rengi zemine gömülü biçimde görülüyor. Izgaraların farlara bitişik kenarı daha kalın ve bu kalınlık farların geride, ızgaraların önde olduğu hissini yaratıyor. Böbrek ızgaraların krom çerçevesinin içinde dikey kanatlar da parlak renkleri ile beliriyor. Kaput üzerinde BMW logosu yatay halde duruyor. Böbrek ızgaralardan tampona inerken iki ızgarayı taşıyan bir tepsiye benzer ince uzun siyah bir hava girişi görülüyor. Bu hava girişinin üst kenarının düz, ve alt-yan kenarlarının kıvrımlı oluşan sırıtan bir yüz ifadesi oluşturuyor, bu hava girişi farlar ile beraber sinsi bir surat meydana getiriyor. Bunun da altında başlayan siyah plastik kaplama üzerinde plaka bulunuyor. Siyah plastik kaplama düz üst kenara, ve aşağı inerken yanlara doğru genişleyen yan kenarlara sahip. Plakanın altında bir hava girişi bulunuyor, ve hava girişinin de altında xLine paketi ile gelen metal kaplama yer alıyor. Plastik kaplama aşağı indikten sonra yanlara uzayarak devam ediyor. Farlar hizasında, siyah kaplamanın yanlarındaki boşluklarda siyah hava girişlerine benzer detaylar bulunuyor, ve bunların üzerindeki metal parça da boşluğu dolduruyor. Dekoratif görevli bu parçaların ardından oldukça düz olan kaputa bakıldığında ön camdan burna uzayan yumuşak çizgiler görülüyor. Bu çizgiler ızgara ve farlara erişemeden soluklaşıyor.
Yan kısma geçildiğinde, garip cam şekli ile makyajsız modelin sıradışı havası sürdürülüyor. Yan camların alt kenarı ön kapıda önce aşağı iniyor, sonra hızla arka kapıya yükselerek ilerliyor, arka kapıdan sonra eğim artıyor ve üçüncü parça camda son bir kere daha eğim değiştirerek üst kenara bağlanıyor. Üst kenar neyse ki tek parça görüntüsü ile daha karmaşık bir görüntü oluşmasını engelliyor. Alt kenarın sürekli eğim değiştiren yapısı ile garip bir hal alan yan camların her tarafı krom çerçeve ile sarılıyor. Kapı aralarında camlar hizasında cilalı parlak siyah kaplama kullanılmış. Kapı kolları ortasından geçen çizgi, stop lambaları üstünde başlıyor ve ön tekerleğe yaklaşırken güçleniyor, tekerleğe değemeden sonlanıyor. Önden gelip tekerlekleri saran siyah plastik kaplamaların içinde dikkat çeken jantlar, detaylı ve çok katmanlı tasarımları ile beğeni topluyor. Kapıların altındaki siyah plastik kaplamada yer alan metal şerit jantlarla beraber siyah bölgelerin içinde parlıyor. Arka kısımda ise stop farları büyük ilgi uyandırıyor. Bagaj kapağı üzerinde kısımları daha kısa, dışındaki kısımları daha uzun olan stop lambaları kırmızı ve beyaz şeritler barındırıyor. Bu şeritlerin derinliğe sahip oluşu lambaları daha da etkileyici kılıyor. Eğimli arka camın ardından düzleşen bagaj kapağının başında BMW logosu bulunmakta, devamında ise bir derinlik içine yerleştirilen plaka geliyor. Derinlik yavaşça yok olup normal bagaj kapağı seviyesine ulaşıyor. Bagaj kapağının sonuna doğru gövde rengi bir şerit görünüyor, ve bu şerit bagaj kapağında çıkıklık yaratıyor, bagaj kapağının dışında ise kedigözlerinin üst kenarını oluşturuyor. Çıkıklaşan tamponda siyah plastik kaplamalar yükseliyor, ve inceliyor. Sol altta bulunan egzoz çıkışının yanında ortalanmış halde gri renkli bir parça bulunuyor. Bu parçanın üzerindeki girinti çıkıntılar arazi araçlarında kullanılan klasikleşmiş detaylardan. X3’ ün tavanındaki metal barlar da aracın fonksiyonel ve becerikli yönüne gönderme yapıyor.
İç mekanda büyük değişiklik yok. Üç kollu direksiyonun alta inen kolu krom kaplama ile belirgin. Gerideki gösterge paneli 4 çemberden meydana geliyor ve turuncu aydınlatmalara sahip. Sportiflikten uzak ancak sıkıcı da değil. Göstergelerin siperliği yavaşça aşağı inerken, sağ yandan da orta konsolun çatısı beliriyor. Orta konsolun en üstünde renkli multimedya ekranı yer alıyor. Devamında ise cilalı yüzey üzerindeki havalandırma çıkışları görülüyor. Ardından ince uzun havalandırma ve müzik kontrolleri görülüyor. Bu ince uzun kontrol düğmeleri tasarımının ne kadar başarılı olduğundan bir kere daha bahsetmek gerekli. BMW yıllardır orta konsolda bu tarz modüller kullanıyor ve hiç eskimiyor. Orta konsolun yolcu tarafı yanı, ön cam altından uzayan siyah bir kolla kapatılıyor. Orta konsolun arkaya uzayan yatay kısmında ahşap kaplamalar geniş alan kaplıyor, ve vites kolu da burada bulunuyor. iDrive Controller da az gerisinde. Kapı iç yüzlerinde de kendine yer bulan ahşap kaplamalar doğal bir ortam yaratma peşinde. Çizgi formlu kapı kolları çok şık görünmekte. X3’ ün arka yolcu sırası ise elbette geniş ve ferah, ne de olsa X3 orta boy bir SUV. Makyajın X3’ ü çok değiştirdiği söylenemez, ancak görünümündeki temel sorunları çözmüş. X3, Premium bir ürün olması ile elbette pahalı. Az motor seçeneği (2) sunulması sebebiyle ülkemizde bütün potansiyelini sergileyemiyor, ancak bu SUV ve premium otomobil çılgınlığında bu haliyle dahi şansı var. Orta boy SUV’ler arasında en çok özellik sunan ve konfor seviyesi en yüksek elemanlardan biri.
[…] Makyajlı BMW X3 hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] X4. Bir coupe’nin sportif görünüm özelliklerini taşıyan orta boy SUV X4, teknik anlamda X3’ün kardeşi. Ancak tarzı ve kişiliği ile fonksiyon odaklı X3’den […]
BeğenBeğen
[…] beklenecek seviyede. Land Rover, Discovery Sport ile modern aileleri çağırıyor. Kendine BMW X3, Mercedes GLK’ yı doğrudan rakip alan marka, yeni modeli ile kendi tarihinde de bir kilometre […]
BeğenBeğen