Ağabeylerinin yanında pasif kalan küçük kardeşler gibi, yıllardır sessiz suskun duran Citroen C1, sevimli uğurböceği havalarını bırakıyor ve daha olgun hali ile yeniden yolara çıkıyor. 2005’ den beri üretilen C1, markanın minik sınıf temsilcisi, aynı zamanda en küçük aracı. 2014 Cenevre Otomobil Fuarı’ndaki minik sınıf otomobil bombardımanının bir parçası olan yeni C1, kardeşi Peugeot 108’ den farklı burun tasarımı ile ayrılıyor. 3 ve 5 kapılı olarak üretilecek olan C1, Airscape adlı kumaş tavanlı bir modele de sahip. 3,46 metre uzunluk, 1,62 metre genişlik ve 1,45 metre yükseklik değerlerine sahip olan araç, şehir içi kullanımın getirdiği ihtiyaçlara özgün bir tarz eşliğinde cevap veriyor. 4,80 metrelik dönüş çapı ile garaj gibi küçük alanlarda manevralar kolaylaşıyor. 840 kg’ lık kütle ise hafif ve düşük masraflı malzeme kullanımı çabası sonucunda elde ediliyor. 196 litrelik bagaj çok yeterli görülmese de, arka sıra koltuklar yatırıldığında 780 litrelik hacim elde ediliyor. Minik sınıf bir araçtan da yüksek bir yük taşıma becerisi beklenmemeli. Aracın tamamen cam görünümlü bagaj kapağı hala ilgi uyandıran bir numara. Ön kısımda iki parçalı far grubu sayesinde küstah bir surat ifadesi oluşuyor. C1’ in eski neslindeki sevgi dolu bakışları, artık çok daha soğuk ve sert. Yine de kendini sevdiriyor kerata! Ön cam yanı kirişlerin siyah boyalı oluşu ile yan camlar ön cama bağlanıyor ve daha dinamik bir görüntü oluşuyor. Dikey LED gündüz farları ile surata bir ışık geliyor. C1, çift renkli olarak da alınabiliyor ve gövde renkleniyor. Araç, Galyum Gri, Kobalt Mavi, Scarlet Kırmızı ve Gündoğumu Kırmızı’ nın öne çıktığı 8 renk seçeneğine sahip. Airscape modelleri standart olarak çift renkli. Airscape demişken: Kumaş tavanın boyutları 800×760 mm. Yani iç mekanda tavanın oldukça büyük bir çoğunluğu açılabiliyor. C1, 14 veya 15 inçlik jantlarla alınabiliyor.
İç mekanda ise oldukça sade bir görüntü ile karşılaşılıyor. 108 ile paylaşılan iç mekan, aracın az sayıdaki fonksiyonunu açıkça ve temiz biçimde sergiliyor. Renault modellerindeki tablete benzer biçimde öne çıkarılan renkli orta konsolun en üstünde 7 inçlik dokunmatik ekran bulunuyor. Teknolojik donanımlara olan merakın arttığı günümüzde bu önemli bir özellik. Mirror Screen özelliği ile akıllı telefonlar USB bağlantı aracılığıyla ekrana bağlanıyor, ve uygulamalar aracın ekranı üzerine kopyalanıyor. Telefon, müzik ve internet radyosu gibi servisler aracın ekranı üzerinden yönetilebiliyor. Telefonsuz haliyle de bu ekran radyo ve yol bilgisayarı gibi temel hizmetleri sunuyor. Citroen, yeni nesil C1 ile minik sınıf müşterisini yeni donanımlarla tanıştırıyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma, geri görüş kamerası, yokuş kalkış desteği, otomatik havalandırma sistemi, ısıtmalı koltuklar aracı küçük sınıfa yaklaştırıyor. 3 kapılı modellerin ön koltuğu hafızalı olarak alınabiliyor. Teknolojik gelişmeler ilgi uyandırırken, aracın hala ucuz olmasını sağlamak adına iç mekanda kapı iç yüzlerinin kaplanmaması gibi çözümler uygulanıyor. Süspansiyon, yeni yaylar ve daha hafif arka aks ile daha esnek ve rahat bir sürüş sunuyor. Darbe emiciler de yenilenmiş. Araç elektronik direksiyon sistemine sahip. C1 için ülkemizde 1 motor seçeneği sunuluyor: 108 ve C1’ in diğer kardeşleri Toyota Aygo’ dan alınan 1.0 e-VTi 68 Airdream motor, Stop&Start sistemli. 5 vitesli manuel şanzımanla Feel donanımında veya 5 vitesli ETG otomatik şanzımanla Shine donanımında tercih edilebilen bu motor, otomatik şanzımanla Airscape biçiminde de tercih edilebiliyor. 40-50.000 TL aralığındaki fiyatları ile uygun fiyatlı kategorisinde. Fiyat listesi için tıklayınız.
Aracın tasarımı detaylı incelenmeye başlandığında, ön kısımdaki tasarım detaylarının aslında oldukça basit şekillerden meydana geldiği görülüyor. Ancak bu detaylar oldukça garip bir kompozisyon oluşturuyor. Eliptik ana farlar, detaylı bir görüntüye sahip. Bunların üzerindeki kaş benzeri ince farlar, yanlara uzadıkça yükselen üst ve alt kenarlara sahip. Bu sayede ince farlar eliptik farlar üzerinde çatık kaşlara benziyor. Ana farların şekli nedeniyle orta kısımlarında içeri doğru bir girinti bulunan farlar, kaput çizgisinin yolunu da belirliyor. Far grupları arasında Citroen logosu taşınıyor. Chevron’lar (logonun iki kolu) yanlara devam ederek birleşiyor. Bu detay daha büyük Citroen modellerinde görülüyor ve C1’in daha büyük olmayı arzuladığı ortaya çıkıyor. Kolları uzun logo, hep olduğu gibi siyah ızgara üzerinde yer alıyor. Burnun alt yarısında ana hava girişi büyük yer kaplıyor. Düz alt-üst ve kıvrımlı yan kenarlara sahip olan hava girişinin üst kısmında siyah plastik üzerinde plaka bulunuyor. Altında ise hava girişinin önündeki ızgara görülüyor. Yanlarda, farlar hizasında içeri yapılan derinliklerde dikey yerleştirilen LED gündüz farları taşınıyor. Aydınlatmaların alt ve üst kenarından burnun ortasına uzayan çizgilerle boşluk oluşması engelleniyor. Kaputta, ön camdan çizgi farlara uzayan iki keskin çizgi görülüyor, ancak bunlar farlara değemeden soluklaşıyor. Burun her detayı dikkatlice incelendiğinde, aracın iki farklı ruh halini temsil ettiği anlaşılabilir. Dairesel farlar ve alttaki geniş hava girişi gereksiz derecede neşeli bir yüz ifadesi meydana getiriyor. Bunlar dışında, çizgi farlar ve Citroen logosu sinir dolu bir yüz oluşturuyor, dairesel farlar da gamzelere benziyor. Citroen bu görüntüsü tesadüf eseri mi elde etti bilinmez ancak çok ilgi çekici, her göze estetik gelmese de başarılı.
Yan camlar ön cama bağlanıyor, ama oldukça zoraki bir şekilde, belki de 108 ile farklılık yaratmak için. Her tarafı kıvrımlı yan cam şekline ,ön camın düz üst kenarını izleyen siyah kaplama, köşe ile bağlanıyor ve tam bir bağlılık görüntüsü yaratılamıyor. Yan camlar, arkaya doğru yukarı uzayan alt kenara sahip. Alt kenar dairesel köşe ile yan kenara birleşiyor, tavana uzuyor ve yine dairesel köşeyle tavanı izleyerek öne dönüyor. Camların alt kenarları krom çizgi ile belirginleştiriliyor. B sütunu ve A sütununda (ön camın yan cama bağlantısı) siyah mat kaplamalar ile boşluklar dolduruluyor. Arka kapı üzerinde kelebek cam bulunuyor. Kapı kolları oldukça basit şekilli, ve arka stoplar üzerinden gelen bir çizgi üzerinde yer alıyorlar. Bu çizgi ön tekerleğe uzarken yavaşça soluklaşarak yok oluyor. Yan sinyal lambaları ön tekerleklerin yukarısında taşınıyor. Çift renkli modellerde yan aynalar da tavan renginde. Tekerlek yuvaları, ince çizgilerle sarılıyor ve bu çizgiler çok büyük bir çıkıklık yaratmıyor. Kapıların altında birbirine bağlanan çizgiler tülsü görüntüleri ile aracın genelindeki hafifliği sürdürüyor. Arkada ise stop lambalarının ve bagaj kapağının hakim olduğu bir görüntü bulunuyor. Tamamen cam gibi görünen kapağın alt yarısı opak ve üzerinde marka logosu ve model adını taşıyor. Cam kısmın üzerinde ise kaba şekilli bir spoyler yer almakta. Stop lambalarının alt kenarı, bagaj kapağı camının alt kenarının devamı niteliğinde. Yan kısma uzayıp yukarı çıkan ve yeniden arka cepheye dönen alt kenar, kanada benzer bir şekil oluşturuyor. Lambaların pembemsi kırmızı tonu göze hoş görünüyor. Camın ardındaki kare aydınlatma üç boyutlu bir görüntü oluşturuyor. Tamponda, derine yerleştirilen plaka, iki yanından çizgilerle tutuluyor. Bu çizgiler aşağı inerek bir dikdörtgen benzeri şekil oluşturuyor. Az öge barındıran arka tasarım, sevimli ve öndeki agresif bakışlardan oldukça uzak. Sorun mu? Değil. Arkadan sonra yan kısım köşeli hatlara geçişi sağlıyor ve sert çizgiler burunda zirve yapıyor. Bu sıralama aracın tasarımına düzen getiriyor.
Henüz Citroen tarafından C1′ in iç mekanını tam olarak gösteren bir resim yayınlanmadı. Yukarıdaki, kardeş model 108′ in iç mekanıdır.
İç mekana geçildiğinde ise dış tasarımın sebep olabileceği yüksek beklentiler yok oluyor. İç mekan, çok yüksek bir malzeme kalitesine sahip değil. Ancak bu C1 benzeri araçların genel sorunu, hatta sorunu değil gereği. Ucuz olması dilenen bu araçların iç mekanında kaliteli plastikler ve kumaşlar nadiren oluyor. Direksiyon, çaktırmasa da üç kollu şekle sahip. Yanlara uzayan iki kol yatay, alta uzayan kol ise merkezden çıkan bir “V” harfine benziyor. Gösterge paneli ise katmanlı yapısı ile ilgi çekiyor. Ortadaki hız göstergesinin içinde kilometre sayacı turuncu ekran içinde yer alıyor. Dairesel hız göstergesinin yanından kulak gibi çıkan ikincil göstergeler devir ve vites değiştirme önerilerini sunuyor. Orta konsolun tabletsi parçası, iç mekan için seçilen ikinci renkle kaplı. Siyah yüzeylerin önüne çıkması sağlanan konsolun başında 7 inçlik multimedya ekranı bulunuyor. Altta ise iki daire düğme ile haykıran bir surat oluşturan havalandırma kontrolleri tutuluyor. Ön yolcu karşısında ve sürücünün sağında da kullanılan orta konsol rengindeki kaplamalar, açık renkleri ile iç mekana renk katıyor ve içinizi ferahlatıyor. Ferahlık için elbette Airscape gibi bir opsiyon da mevcut, unutulmamalı. Orta konsolun altında yere yakın devam eden kanalın üzerinde vites kolu yer alıyor. Vites kolunun önünde de geniş bir depo alanı mevcut. C1, iç mekanında çok fazla oyuncak barındırmıyor, ancak minik sınıf müşterisinin böyle de bir beklentisi olmamalı. C1, eski neslinin aksine artık hem kadın hem de erkek sürücülere uygun bir otomobil. Sert görüntüsü ve her zevke uygun renkleri ile minik sınıftan korkmayan müşterileri bekliyor.
[…] Citroen C1 hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] çıktığından beri Peugeot 107 ve Citroen C1’ in kardeşi. Yeni neslinde de Peugeot 108 ve Citroen C1 ile olan ortaklık devam ediyor. Dış tasarımda son derece başarılı biçimde kardeşlik […]
BeğenBeğen
Teşekkürler paylaşımınız için. Gerçekten güzel bir paylaşım olmuş.
BeğenBeğen