Jeep Renegade

Yedi delikli ızgarayı tanımayan yoktur. Yaklaşık 1950’ lerden itibaren arazi araçlarının global simgesi haline gelen bu görüntüyü ilk defa bu kadar küçük bir araç üzerinde görüyoruz. Açıklayalım: Jeep, dünyanın her yerinde küçük SUV’ lere artan talep sebebiyle 2014 Cenevre Otomobil Fuarı’ nda Renegade’ i tanıttı. Markanın ilk küçük SUV’ si olan Renegade, 100’ den fazla pazarda satılacak. Şehir içi kullanım kolaylığını, arazi becerisi, açık hava özgürlüğü ve Amerikan tarzı ile birleştiren Renegade büyük bir görev üstleniyor. Jeep’ in büyümesinde önemli yere sahip olan Renegade, arazide sınıfının en güçlü aracı olmayı hedefliyor. Efsanevi Jeep modeli Wrangler’ dan esintiler taşıyan model, markanın yeni küçük-geniş 4×4 mimarisi üzerinde yükseliyor. 4232 mm uzunluğu ile Renegade rakiplerinden daha uzun: Juke 4135, Captur 4122, 2008 4159 mm uzunluk değerine sahip. %70 daha güçlü çeliğin kullanımı ile dış görünümün verdiği güveni materyaller ile güçlendiriyor. Çeşitli bölgelerde alüminyum kullanımı ile ağırlık düşürülürken, daha güçlü bağlantı noktaları iç mekana daha az ses girmesini sağlıyor. Tavana yerleştirilen 2 parçalı My Sky panelleri manuel veya otomatik olarak açılabiliyor, ve üstü açılabilir bir otomobilin verdiği zevk küçük bir SUV’ ye taşınıyor. Paneller üzerindeki “X” şekilleri askeri desenlere gönderme yapıyor ve bu şekil aracın çeşitli bölgelerinde yeniden karşınıza çıkıyor. Araç, sanki hipnotize olmuşçasına size bakan bir surata sahip. Derine yerleştirilen farlar ile ciddi görüntü yaratılıyor, siyah plastikler vahşi doğayı belli ediyor. Yamuk şekilli tekerlek yuvaları geometrik havayı koruyor. Aerodinamik özellikleri bozmayan tasarım özellikleri ile Renegade rakiplerine kıyasla farklı bir duruşa sahip. 10 renk seçeneği ile farklı ruh hallerine bürünen araç, iç mekanda da tek veya çift renk temaları sunuyor. Ayrıca iç mekandaki çeşitli kontrol elemanları ve yardımcı parçalar tema renklerinden bağımsız farklı renkleri ile öne çıkıyor. Tek-Tonic adlı bir felsefeye göre tasarlanan iç mekan, Jeep’ in açıklamasına göre yumuşak ve dokunsal parçaları, sert ve fonksiyonel ögelerle birleştiriyor. Aracın dış tasarımındaki gibi keskin ve küt çizgiler yumuşak kıvrımlarla harmanlanıyor. İnsan üstünde duygusal etki bırakmayı hedefleyen iç mekan, Uconnect multimedya sistemine sahip. Bluetooth bağlantı ve USB girişi ile mobil cihazlara entegre olabiliyor. Uconnect, Türkçe navigasyonla gelecek ve 5 inç veya 6,5 inç boyutlarında ekranlarla tercih edilebilecek.

Renegade’ in gösterge panelinde sınıfın en büyük renkli bilgi ekranı yer alıyor. 7 inçlik ekran, kaliteli görselleri ile bilgi aktarımını kolaylaştırıyor. Direksiyon, üzerinde çeşitli kontroller barındırıyor. 350 litrelik bagaj hacmi, koltukların yatırılması ile 869 litreye çıkıyor, ve bu çoğu rakibinden büyük bir değer. Renegade, 70 adet güvenlik donanımı ile geliyor. Marka bunları tek tek listeliyor ancak en öne çıkanları şunlar: Ön çarpışma uyarı sistemi, şerit takip asistanı, kör nokta uyarı sistemi, geri görüş kamerası, ESC elektronik denge sistemi, 7 standart hava yastığı, yokuş kalkış asistanı. Renegade, Cherokee’ den alınan Off-Road özellikleri ile zorlu yollarda rakiplerinin önüne geçiyor. Çoğu rakibin 4×4 sistemine sahip olmadığı düşünülürse, Renegade zaten yarışa 1-0 önde başlıyor. Jeep Active Drive ve Jeep Active Drive Low sistemleri torkun dört tekere dağılımını denetliyor, ve tek bir tekere tüm torkun %100’ ü bile verilebiliyor. Jeep Selec-Terrain sistemi ise aracın farklı yol şartlarına uyumunu sağlıyor. Sistem Otomatik, Kar, Kum, Çamur ve Trailhawk modeline özel Kaya seçeneklerine sahip. Trailhawk modelleri standart Renegade’ lerden 20 mm daha yüksek. Yokuş aşağı iniş kontrolü gibi ek donanımlara da sahip olan bu daha vahşi modeller, 17 inç jantlar ile daha yere basar görünüyor. 480 mm yüksekliğe kadar suya girebilen Trailhawk modelleri çekicilik de yapabiliyor. Renegade’ in 205 mm’ ye kadar eklemlenebilen tekerlekleri ile hareket kabiliyeti yüksek. Araç EPS elektronik direksiyon sistemine sahip. Renegade, öncelikle 1.4 MultiAir2 benzinli 140 beygir ve 1.6 Multijet dizel 120 beygir motor seçeneklerine sahip olacak. Bu iki motor Longitude ve Limited donanımlarında alınabiliyor, 2.0 Multijet 170 beygir 4×4 otomatik şanzımanlı model ise sadece Trailhawk donanımda sunuluyor. 1.4 motorun otomatik şanzımanlı seçeneği ise Mart 2015’ den itibaren ülkemize gelecek. Renegade’ in fiyatları 75 ile 150 bin TL aralığında. Aralık büyük ama gözünüz korkmasın, 2.0 litrelik model dışında tüm seçenekler 100.000 TL altında. Fiyat listesi için tıklayınız. Her şey güzel görünüyor, yollarda Renegade’ lerden bunalmaya hazır olun. Renegade’ in otomatik şanzımanlı versiyonları ile dünyanın ilk 9 vitesli küçük SUV’ leri oluyor. 9 vites hızlı kalkış ve tasarruflu sürüş sağlıyor ve daha yumuşak geçişlere sahip.

Jeep Renegade Ön (2)Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında, Renegade’ in garip bakışlarının etkisi altına giriyorsunuz. Burnun üst yarısındaki dikdörtgensel siyah zemin, aracın kimliğini oluşturan tasarım detaylarını barındırıyor. İki uçta çapları siyah zeminin yüksekliğine eşit olan dairesel farlar bulunuyor. Farlar, merkezdeki noktasal bir detay ile gözbebeklerine de sahip. İki daire arasındaki boşlukta ise 7 dikdörtgensel boşluk yer alıyor. Dikdörtgen şekli krom çerçeveler ile belirginleştiriliyor ve boşlukların ardında ızgaralar görülüyor. Siyah zeminin üzerindeki kaput, oldukça az eğime sahip, neredeyse dümdüz öne uzuyor. Kaputun en ucunda Jeep yazısı taşınıyor ve bu yazının yanlarından çıkıp ön cama uzayan iki çizgi ile bir kabartı oluşturuluyor. Siyah dikdörtgensel zeminin altından geçen gövde rengi bir çizgiden sonra siyah plastikle kaplı tampon geliyor. Plastik zemin üstünde, farlar hizasında derine yerleştirilen sis farları ve gündüz farları çok dikkat çekmeden işlevlerini yerine getiriyor. Sis farları gri çerçeveleri ile daha belirgin, ve ikisinin arasında boşluğu dolduran geniş bir hava çıkışı yer alıyor. Farların siyah zemin üzerine eğimsiz biçimde dimdik yerleştirilmesi ile Renegade, “faltaşı gibi açılmış” gözlere sahip. Farlar arasındaki ızgaralar ve tampondaki geniş hava girişi ile haykıran bir ağız oluşturuluyor. Görüntü belki Captur’ dak veya 2008’ deki gibi estetik değil ancak kesinlikle özgün. Jeep’ in 50 yılı aşkın süredir kullandığı tasarım dili hala genç.

Jeep Renegade ArkaYan kısımda, yamuksal tekerlek yuvaları ve tekerlekler ile yuva arasındaki büyük boşluk aracın olduğundan daha yüksek görünmesini sağlıyor. Ön tampondan gelen ve tekerlekleri saran, kapıların arasında da devam eden siyah plastik kaplamalar bir arazi aracının en temel tasarım detaylarından, ve Renegade’ de bunların oldukça iyi kullanıldığı söylenebilir. Parlak çizgileri ile öne çıkan tekerlekler basit şekillerine rağmen aracın kimliğine uygun. Çıkık tekerlek yuvalarının gerisinde kalan kapıların üstünde basit şekilli kapı kolları yer alıyor. Yan cam şekli ise Jeep için oldukça sıradışı. Yan camların alt kenarı ön kapıdan arka kapının sonuna doğru düz biçimde ilerliyor, kapının sonunda doğru eğimlenerek yükselmeye başlıyor. Arka kapıdan sonra gelen 3. parça cam ile dik yan kenar tavana kadar uzuyor. Üst kenar, yumuşak bir köşe ile düz üst kenara birleşiyor. Düz üst kenar ön cama kadar ilerliyor ve aniden eğik bir kenarla alt çizgiye uzuyor. Basit şekilli camlar, hafif köşeli tekerlek yuvaları ile uyumlu. Yan camların üst kenarından başlayan siyah kaplama camlar bittikten sonra tavana doğru uzuyor ve camların da tavana kadar uzadığı hissini yaratıyor. Yan aynalar, ön kapı üzerinde taşınıyor. Yan sinyal lambaları da aynalar üzerinde. Tavandaki koyu gri çıtalar da aracın arazici yönünü vurguluyor. Arkaya geçildiğinde, pek çok girinti ve çıkıntı ile detaylı bir görüntü oluşturulduğu görülüyor. Üst kenarı düz arka camın yan kenarları aşağı inerken yanlara doğru genişliyor, alt kenar ile yan kenarlara uzarken iki uçtan yükseliyor. Arka camın altında çıkıklaşan gövde rengi zeminde marka adı yazıyor. Bunun altında hemen yeniden başlayan derinlik plaka için ayrılmış. Yanlar ise karesel stop lambalar bulunuyor. Siyah çerçeve içindeki kırmızı alanda beyaz “X” şekilleri yer alıyor. Karesel lambaların altında yeniden çıkıklaşan bagaj kapağının ardından siyah plastik zemin görülüyor. İki uçta karesel kedigözleri yer alıyor. Trailhawk modeline özel çeki demiri kırmızı rengi ile belirgin. Tamponun en altından çıkan açık gri zeminin sağ ucunda ise dairesel egzoz çıkışı görülüyor. Renegade’ in düz arka ve tavanı ile iç mekan genişliyor. Jeep’ in fantastik görüntü yaratmak gibi bir kaygısı olmadığı için kullanım rahatlığı ön plana çıkıyor. Fantastik görüntü yaratmaya çabalamıyor, kendi tarzını konuşturuyor.

Jeep Renegade İçİç mekanda ise yumuşak çizgiler daha ön planda. Üç kollu direksiyon, parlak çizgilerle dikkat çekiyor. Direksiyonun merkezindeki dairesel parçada Jeep yazısı iki çemberle sarılıyor. Gösterge panelinde, iki ana halka arasındaki 7 inçlik ekran Renegade’ in önemli özelliklerinden. Orta konsolun en üstünde havalandırma çıkışları bulunuyor. Zeminin üstünde yerleştirilen ek bir parçaya benzeyen havalandırma çıkışları istemeden Kia’ nın kaplan yüzü ızgarasını hatırlatan şekle sahip. Havalandırma çıkışlarının altında düzleşen orta konsol, Uconnect multimedya ekranını taşıyor. Orta konsolun siyah kaplaması üzerinde yine siyah çerçevelerle belirginleştirilen ekranın altında daha derindeki havalandırma kontrolleri bulunuyor. Gözler iyice aşağı sürüklendiğinde, renkli çerçeve içinden çıkan vites kolu bulunuyor. Orta konsol arkaya bir kol dayama aparatı ile uzamadığından vites kolu da eski otomobillerdeki gibi alçakta bulunuyor. Ön yolcunun karşısında bir derinlik ve önünde tutunma kolu yer alıyor. Bu kol kapıya doğru uzadıkça havalandırma çıkışı ile birleşiyor. Havalandırma çıkışları dışında kapıların üzerinde hoparlörler de renkli çerçeveler le belirginleştiriliyor. Kapı iç yüzlerinde de yumuşak çizgiler korunuyor. Koltuklar özgün desenleri ile basitlikten kurtuluyor. Renegade, rakiplerinden uzun oluşu ile arka yolculara da daha çok alan sunuyor. Jeep’ in arazi otomobilleri konusundaki başarısı ilk defa bu kadar küçük bir araç üzerinde görülüyor. Renegade, küçük SUV’ lerin gerçekten en beceriklisi. Rakiplerinin arazi şartlarına karşı neredeyse hiçbir donanımı bulunmazken, Renegade zorlu yollara girecek şöförler için tasarlanmış. Farklı görüntüsü ile yollarda kolaylıkla kendini belli edecektir. Alınır mı? Eğer onun arazi kabiliyetleri ile bir işiniz yoksa belki gereksiz, diğer seçenekler de düşünülmeli. Ancak bu boyutlarda bir araç istiyor ve arazi kabiliyeti bekliyorsanız, en iyi (ve tek) seçeneğiniz Renegade.

2 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s