Ciddi bir görüntü kimi zaman diğer seçeneklere kıyasla daha sevilesi oluyor. Volkswagen’ in benimsediği felsefe onun “çok çılgın” otomobiller yapmasını engellese de, daha güven verici ve tutarlı görünen modeller yaratmasını sağlıyor. Aile otomobilleri alışılmış şekillerinden kurtarılmaya çalışılırken, Volkswagen son hamlesi ile kompakt minivanlar arasında kozunu güçlendiriyor. Golf Sportsvan, düz çizgileri ve dürüst bakışları ile Golf’ ün yolunu izliyor. İnsan gözünün kolay algılayabildiği tasarım, ilgi çekmeye çabalamadan aile otomobili müşterilerinin kalbini fethediyor. Golf Plus’ ın halefi konumundaki Sportsvan, 2013 Frankfurt Otomobil Fuarı’ nda üretime yakın konsept modeli ile sergilenmişti. Kompakt otomobil ile minivanların bir karışımı niteliğindeki görüntüsü, yüksek oturma pozisyonu ve iyileştirilmiş görüşü ile Golf Sportsvan, esneklik arayan ancak MPV istemeyen sürücüler için belki de tek alternatif. Golf ailesine mensup oluşu ve oldukça düz görüntüsü ile aslında bir aile otomobili olduğunu çaktırmayan Sportsvan, MQB platformu üstünde yükseliyor. Golf Plus’tan 134 mm daha uzun, toplamda 4338 mm uzunlukta olan araç, ayrıca Golf’ den daha yüksek. Bu yükseklik, boyu 1,90 metre civarında olan yolcuları bile memnun ediyor. Aracın ürün gamındaki yerini daha iyi açıklamak için Touran’ dan daha alçak ve kısa olduğunu da belirtmek gerekli. 498 litrelik bagaj hacmi, 60:40 oranındaki arka koltukların yatırılması ile 1512 litreye çıkıyor. Arka koltuklar, bulundukları ray üstünde 180 mm hareket edebiliyor. 60:40 oranlı koltuk parçaları birbirinden bağımsız olarak ileri-geri alınabiliyor. Sportsvan’ ın ön çıkıklığı 20 mm kısaltılırken, arka çıkıklıktaki 40 mm artış bagaj hacmini olumlu etkiliyor. Kademeli bagaj zemini, farklı yüzlere sahip olan zemin kaplaması ile daha verimli kullanılabiliyor. İç mekanda, ön koltuklar arasında sunulan kol dayama ve altındaki depolama alanı oldukça büyük. Bu parça yukarı kalkabiliyor ve ileri geri hareket edebiliyor. Aracın içinde çeşitli bölgelerde sunulan çöp kutuları da çocuklu ailelerin temel ihtiyaçlarından birini karşılıyor. Golf Sportsvan, diğer VW modellerindeki gibi Trendline, Comfortline, Highline donanım seviyelerinde alınabiliyor. Comfortline’ dan itibaren ön koltukların altına çekmeceler geliyor, arka koltuklara cepler ve katlanabilir masalar ekleniyor.
Sportsvan’ın orta konsolu Golf Plus’ a göre daha eğimli. Üst kısmında iki yana uzayan kanatlara sahip olan konsol, sıfırdan tasarlanmış olmasına rağmen Volkswagen sürücülerinin kolaylıkla adapte olabileceği bir düzene sahip. Konsolda standart olarak sunulan 5 inçlik dokunmatik ekran öne çıkıyor. Ekran, yeni bir radyo ve navigasyon sistemine sahip. ergoActive sürücü koltuğu opsiyonu, 14 yönlü ayar, 4 yönlü bel desteği ve masaj fonksiyonu bulunduruyor. Bir başka opsiyon ise panoramik cam tavan. Sportsvan ile ısıtmalı direksiyon da ilk defa bir Golf’ de sunulmaya başlanıyor. Dış tasarım, düz ve keskin çizgilere, özgün bir stile sahip. Diğer aile otomobillerinden çok daha sert görünmesine rağmen Golf sadeliği hoşa gidiyor. Daha uzun silüet, daha güçlü omuz çizgisine ve omuz çizgisine entegre kapı kolları ile öne çıkarılıyor. A ve D sütunlarına eklenen küçük camlar Golf Sportsvan’ ın Golf’ den ayırt edilmesini kolaylaştırıyor. Bu camlar ayrıca görüşü ve aydınlığı arttırıyor. Highline donanımı ile gelen yan cam çerçevesi önemli bir detay. Burunda, bağımsız duran ızgara, U şekilli gündüz farlarını barındıran Bi-Xenon farlara bağlanıyor. Sportsvan, oldukça uzun bir standart güvenlik donanımı listesine sahip. Bu listenin başında kör nokta uyarı sistemi, çarpışma öncesi otomatik frenleme sistemi, 7 hava yastığı, lastik hava basıncı göstergesi, elektronik park freni geliyor. Kör nokta uyarı sistemi, park yerinden çıkış sırasında görünmeyen trafiğe karşı özel olarak çalışıyor ve gerekirse aracı frenliyor. Ayrıca otomatik park sistemi de araçta sunuluyor. Dinamik şasi kontrolü, yolu tarayıp acil fren yapabilen Front Assist, Adaptif Cruise Control, sürücü uyarı sistemi, çarpışma öncesi yolcu koruma sistemi, huzme ayarlama ve şerit takip sistemi Sportsvan’ ın görünüşü yanında bir de donanımları ile güven vermesini sağlıyor. Golf GTI’ dan alınan XDS+ elektronik diferansiyel kilidi, virajlarda daha hızlı ve dengeli yol alınmasını sağlıyor. Golf Sportsvan, hepsi Euro 6’ ya uygun 6 motor seçeneğine sahip. TSI, Sportsvan’ da 85,110,125,150 PS güç versiyonları ile kendine vücut buluyor. TDI seçenekleri ise 110 ve 150 PS’ lik. TSI 85 PS dışındaki her motor DSG şanzımanla alınabiliyor. Sportsvan bir de TDI 110 PS BlueMotion seçeneğe sahip. 100 km’ de 3,6 litre yakıt tüketen ve km başına 95 gram CO2 emisyonu gerçekleştiren motorun bu veriminde 0,27 Cd’ lik rüzgar direncine sahip gövdenin de yeri var.
Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında, ön kısımda bile standart Golf’ ten olabildiğince uzaklaşmaya çalışıldığı görülüyor. Farlar ve ızgara birbirine bitişik, farlar arkaya uzuyor, bu kısım ortak. Ancak farların ızgaraya temas eden kenarlarının “/ ve \” şekilli olması ızgaranın bu kenarların altına uzamasına neden oluyor. Kaput üzerinden gelen çizgi, ızgara üzerinden geçerek far altındaki kısımların geriye atılmasını ve logonun taşındığı ana kısmın öne çıkmasını sağlıyor. Şerit ızgaranın 3 krom çizgisinden en altta olanı farların içinde de devam ediyor. Far içinde bu çizginin altında sinyal ışığı yer alırken, yukarısında Bi-Xenon aydınlatma ve LED gündüz farları bulunuyor. U şekilli LED’ ler aracın gözlerine ışık katıyor. Farların arkaya uzayan ucu, aşağıya eğilen üst kenar ve yukarı uzayan alt kenar ile sivrileşiyor. Dikkatli gözler, farların ızgaraya birleşen kenarlarındaki farklılığın araca daha farklı bir bakış kazandırdığını seçebilir. Tamponda, ana hava girişi oldukça geniş yer kaplıyor. Alt yarısındaki krom çizgi ile tampona renk geliyor. Ana hava girişinin iki ucundaki sis farları, hava girişinden “kanatçık” adı verilen bir gövde rengi parça ile ayrılıyor. Bu kanatçıkların eğimi, farların ızgaraya değen kenarının eğimine paralel. Burnun iki yarısı arasında bütünlük oluşturan bu detay, mantıklı ve şık bir tasarımın gizli detaylarından. Logonun bulunduğu ızgaranın üstünden geçen çizgiler dışında pürüzsüz olan kaput daha uzun görünüyor.
Yan kısma geçildiğinde aracın duruşundaki farklılık daha kolay fark ediliyor. Çok daha dik arka cam ile yükseklik arkaya kadar devam ediyor. Yan camların alt kenarı ufak bir kalkıklığın ardından arka kapıya kadar düz devam ediyor, D sütunundaki cam ile yukarı kalkıyor, yan kenar arka cama paralel biçimde tavana uzuyor ve üst kenar tavana paralel şekilde başlangıç noktasına gidiyor. Tüm camları saran krom çerçeve, D sütunundaki camın yan kenarında kalınlaşarak 3 boyut hissi oluşturuyor. B sütunu hizasında camların birleşiminde cilalı siyah kaplama kullanılmış. Yan ayna, ön kapı üzerinde camın altında yer alıyor, ve yan sinyal lambasını bir çizgi şeklinde taşıyor. Stop lambalarından ön kapıya kadar uzayan kalın omuz çizgisi üzerinde kapı kolları da taşınıyor. Omuz çizgisi ön tekerleğe yaklaştıkça soluklaşıyor. Tekerlekler, dairesel çizgilerle vurgulanıyor. Basit geometrik formların kullanıldığı jantlar aracın temiz tasarımına kolayca uyum sağlıyor. Arka cam Golf Plus’a göre oldukça büyük. Düz bir alt kenara sahip olan camın altında iki parçalı stop lambaları bulunuyor. Bagaj kapağı tarafından ikiye ayrılan lambalar, son VW modellerindeki gibi çok kenarlı köşeli bir şekle sahip. İki parçanın içinde de “L” ve nokta şekilli ışık tüpleri yer alıyor. Bu şekiller parlak görüntüleri ile aracın arka ışık imzasını oluşturuyor. Lambalardan yana uzayan omuz çizgisi, bagaj kapağı üzerinde iki lamba arasında da devam ediyor. Daha soluk bir çizgiye dönüşüyor ve üzerinde VW logosu bulunuyor. Bagaj kapağının alt yarısında ise derinliğe yerleştirilmiş plaka görülüyor. Bu derinliğin şeklindeki eğik yan kenarlar görüntüye gerekli hareketi getiriyor. Çıkıklaşan tamponda stoplar hizasında çizgi şekilli kedigözleri yer alıyor. En alttan yukarı doğru uzayan siyah zemin ile dış tasarım sonlanıyor. Sportsvan, artık Golf’ den kolaylıkla ayırt edilebiliyor ve özgün kişiliği ile göze daha kolay görünüyor.
İç mekanda sabit Volkswagen sadeliği korunuyor ancak Golf’ den farklı bir görüntü yaratılıyor. Çemberlerle sarılan iki ana gösterge arasında renkli bilgi ekranı bulunuyor. Gösterge panelinin dairesel siperliği, yumuşak düzleşiyor ve orta konsolun üzerine uzanıyor. Orta konsolun en üst katmanında, cilalı siyah zeminde 5 inç multimedya ekranı görülüyor. Ekranın iki yanında havalandırma çıkışları yer alıyor, ve çıkışların alt kenarının eğimli oluşu orta konsolun iki yana uzadığı hissini yaratıyor. Cilalı siyah zemin de çizgilerin bu hareketini izliyor. Aşağıda, temel fonksiyonlar ve havalandırma kontrolleri dikdörtgen ve çemberlerle oluşturuluyor. Derin bir depolama alanının ardından düzleşerek arkaya uzayan orta konsolda, sırada vites kolu var. Kolun iki yanı da çeşitli kontrollerle sarılıyor. Vites kolu oldukça şık bir tasarıma sahip ve kumaşın içinden bir silindir gibi beliriyor. Geri gittikçe sürgü kapaklı depo alanıyla karşılaşılıyor. 3 kollu direksiyon düz bir alt kenara sahip, bu spor otomobillere gönderme yapıyor. Kapı iç yüzlerinde aracı genelindeki gibi düz çizgiler ve yumuşak köşeler kullanılıyor. Golf Sportsvan, aydınlık bir ambians ile yolcuların içini açıyor. Arka koltukların sırtlık eğimi de artık ayarlanabiliyor ve koltuklar için sunulan konfigürasyon sayısı artıyor. Sportsvan, dışarıdan belli etmese de bir aile otomobili ve alanında başarılı. Peki Volkswagen Golf Sportsvan ne zaman Türkiye’ de? Golf Plus ülkemizde satılmıyordu ancak Sportsvan daha güçlü özellikleri ile kompakt minivanlar arasında uygun bir fiyatla öne çıkabilir. Eğer gelirse, yaz ayları içinde onu yollarımızda görebiliriz. Tahmini başlangıç fiyatı 65.000 TL.
[…] Volkswagen Golf Sportsvan Konsepti aynı adla hayata geçti. İnceleme için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] detaylı incelenmeye başlandığında, burundaki yapının Golf Sportsvan’ dakini hatırlattığı görülüyor. Farlar her zaman olduğu gibi ızgaraya birleşik. […]
BeğenBeğen