Nissan, arazi araçlarının her türünde söz sahibine sahip konumda. Daha önce Qashqai ile başlattığı Crossover akımında ikinci atılımı 2010’ da Juke ile yapmıştı. Tanıtımından sonraki 40 ay içinde ilk defa duyulan adına rağmen 420.000 adet üzerinde satılan Juke, standart Crossover’lardan daha küçük boyutu ile bütçesi kısıtlı bir müşteri kitlesinin de ilgisini çekiyor, tasarımı ile rakiplerinin arasından kolayca sıyrılıyor. Avrupa’ da markanın en çok satan ikinci modeli konumundaki Juke, gözler önüne çıkışından 4 yıl sonra makyajla canlanıyor. Juke, sıradışı tasarımı ile aslında görsel makyaj gerektirmeyen bir model- makyajlar ile modellerin günün trendlerine uyumu hedeflenir, ancak Juke trendleri hiçe sayıyor. Ancak bir gelenek halini alan bu makyaj işlemleri, Juke’ u basitleştirmemiş, tam tersine onun farklı duruşuna farklı bir hava kazandırmış. Standart olarak sunulmaya başlanan LED gündüz lambaları, markanın ünlü spor modellerin 370Z’de görülen şekli alıyor. Ana farlarda sunulan Xenon aydınlatma opsiyonu gözlere yaşam katıyor. Sportif yöne vurguyu güçlendiren ön ve arka tamponların yanında, Premium esintileri de bulunuyor. Arka stop lambaları da LED aydınlatmalara kavuşuyor, Nissan’ ın yeni yeni tasarım ögesi haline gelen ızgara ise artık göze daha hoş geliyor. Model, Günışığı Sarısı (lansman rengi), Mürekkep Mavisi ve mat kırmızı renk seçeneklerine kavuşuyor, ve bazı donanımlarda jantların üzerinde de gövde rengi şeritler kullanılabiliyor. Dış tasarımın kişiselleştirilme olanakları gövde ile kontrast oluşturan yan aynalar, kaplamalar ve spoyler ile arttırılmış. Gençleşen görüntüsü ile Juke, markanın pazardaki en büyük kozu. Juke müşterilerinin %85’i ilk defa bir Nissan alıyor, ki bu da aracın çekiciliğine somut bir kanıt. Avrupa’ da satılan Juke modelleri İngiltere Sunderland fabrikasında banttan iniyor, ve fabrika araca olan yoğun talebi karşılamak için 3 vardiya çalışıyor. Juke, 4X2 modellerde %40 artış ile 354 litrelik bagaj hacmi sunuyor, ve arka koltuklar katlandığında düz bir zemin oluşturuyor. 2 kademeli bagaj zemini de fonksiyonellik adına olumlu bir gelişme ancak böyle bir araçtan bu konuda beklentiler yüksek olmamalı.
İç mekanda yeni tema renkleri sunuluyor. Hatırlayın, Juke ilk çıktığında görmüş olmalısınız: Orta konsolun iki koltuk arasındaki uzantısı ve kapılar üzerindeki bazı parçalar renkli kaplamaları ile Juke’ un ilgi çekici özelliklerindendi. Bu renkli kaplamalar artık siyah, beyaz, kırmızı ve sarı renklerde alınabiliyor, ki sarı renk Günışığı Sarısı gövde rengine uyumlu. Modelde standart olarak vites değiştirme göstergesi sunuluyor, bu özellik verimliliği arttırırken tasarruf yapılmasını sağlıyor. İlerleyen donanımlarda, sis farı, otomatik havalandırma, bluetooth telefon bağlantısı, cruise control ve start-stop sistemi alınabiliyor. Cam tavan da iç mekanı aydınlatıyor ve opsiyonel sunuluyor. Nissan Dynamic Control sistemi, aracın sürüş hislerini ayarlıyor ve Normal, Sport, Eco adlı 3 seçeneğe sahip. Nissan Connect, dokunmatik ekrandan yönetilen bir multimedya ve bilgis sistemi. Telefon bağlantısı, internet ve sosyal medya erişimi, Google destekli navigasyon, 5,8 inçlik bir ekrandan yapılıyor. Evde hazırlanan bir yolculuk planı, araca gönderilebiliyor. Ayrıca 360 derece helikopter benzeri görüş sunan çevre görüş sistemi ve geri görüş sistemi de görüntüsünü bu ekrandan yansıtıyor. Nissan’ın güvenlik donanımları Safety Shield adı altında toplanıyor. Şerit takip asistanı, kör nokta algılama, hareketli nesne dedektörü gibi sistemler, sesli ve görsel uyarılar ile sürücüyü bilgilendiriyor ve basit kazaların önüne geçiliyor. Juke, makyajlı hali ile eskiden olduğu gibi 3 motor seçeneğine sahip, ancak bir değişim söz konusu. 116 PS 1.6 motorun yerine 1.2 DIG-T motor geliyor. Bu ünite 115 PS güç, 190 Nm tork üretiyor. Renault ortaklığı sonucu geliştirilen motor, turboşarj ve direkt enjeksiyona sahip. Standart olarak start-stop sistemi ile gelmesi ise bir avantaj. 100 km’ de 9,5 litre yakıt harcıyor. Diğer benzinli motor ise 1.6 DIG-T. 4X4 veya 4X2 olarak alınabiliyor. Dizel seçenek ise 1.5 dCi 110 PS’ lik motor. Motorlar Xtronic otomatik veya 6 vitesli manuel şanzımanla alınabiliyor, ancak Türkiye’ de her motor için iki şanzıman seçeneği birden geçerli olmayabilir. Makyajlı Nissan Juke, Ağustos ayından itibaren satışta ve 50.000 TL civarında başlangıç fiyatına sahip. Motor listesi için tıklayınız. Juke, ayrıca 218 PS’ lik bir Nismo RS versiyonuna sahip, ki bu performans meraklılarına hitap ediyor, ancak ülkemize gelmesi düşük bir ihtimal.
Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında, ön kısımda ilginç mimiklerin yeni aydınlatmalar ile daha modern hal aldığı görülüyor. Arkaya uzanan, ancak alt ucunda yanlara da bir uzantısı olan üst farlar, yükseldikçe şişkinleşiyor ve 3 boyutlu bir hal alıyor. Farların alt uçtaki yana uzantısının içinde LED aydınlatmalar yoğun olarak bulunuyor. Altta, dairesel biçimli farlar hafifçe derine yerleştirilmiş halde bulunuyor. Bu derinlik, farları saran siyah kaplamalarla belirginleşmiş. Dairesel farların üzerinden geçen ve ikisinin ortasında maksimum kalınlığa ulaşan ızgara, daha parlak görünüyor. Izgaranın ortasında krom “V” harfi içinde Nissan logosu tutuluyor. Izgara, yanlara uzadıkça yükselen ve incelen şekilde. Tamponda ise önceki Juke’ daki dairesel boşluklara sahip plastik kaplamanın yok olduğunu görmek sevindirici. İlginç görüntü tamam da, bazı detaylar gereksizdi. Yeni tamponda, ana hava çıkışı, düz bir üst kenara ve aşağı indikçe sola ve sağa açılan kollara sahip. Hava çıkışı siyah rengi ile burnun geri kalanından ayrılıyor, ve üstündek, sis farları da renkli şeritlerle belirginleşiyor. Standart olarak sunulmayan dairesel sis farları, _/ ve \_ şekilli gövde rengi çizgiler tarafından sarılıyor. Tamponun en altından geçen siyah plastik kaplama, yanlara doğru geçildikçe yükseliyor ve tekerlekleri sarmaya başlıyor, bu siyah plastik kaplama bildiğiniz gibi arazi araçlarının en kolay ayırt edilebilen detaylarından. Juke’ un kaputu üzerinde hiçbir çizgi veya dalgalanma bulunmuyor. Ön camdan burnun dik kısmında yavaşça ancak sabit eğimle inen kaput, araca daha iri bir görüntü kazandırıyor. Juke’ un daha büyük ve vahşi görünmesinin sebeplerinden yani. Ayrıca, dikkatli gözler normalden dik olan ön camın kaputa bağlantısındaki farklılığı da sezecektir. Bu geçiş, burunlu hızlı trenlerdeki geçişi hatırlatıyor. (Bu ve bu)
Yan kısımda, tekerleklerin yankısı olan dairesel çizgiler oldukça büyük çapta, ve bu aracın daha büyük ayaklara sahip görünmesini sağlıyor. Siyah plastik kaplamalar tekerlek yuvalarının üzerinden geçiyor, kapıların altından devam ediyor ve arkaya uzuyor. Yan camların yüksekliği oldukça düşük, bu görüşü kısıtlıyor ancak dışarıdan araca daha heybetli, daha yüksek bir görüntü kazandırıyor, bir anlamda illüzyon. Yan camların alt kenarı hızla yukarı uzuyor, arka kapıdan sonra daha biraz daha dikelerek tavana uzuyor, ardından tavanı izleyen üst kenar bir süre düz gidip, ön camla beraber aşağı iniyor. Arka kapıda cam sonlandıktan sonra şekil siyah kaplamalarla tamamlanıyor. B-Sütunu hizasında camların birleşiminde de cilalı siyah kaplama kullanılıyor. Tekerleklerin yankıları, kapıların ortasında yaklaştıkça soluklaşıp yok oluyor. Kapıların alt kısmında bir boşluk oluşması aracın daha da yüksek görünmesine yol açıyor. Jantlar, donanıma göre büyüyebiliyor ve lansman görsellerinde olduğu gibi renkli şeritlerle süslenebiliyor. Bu şeritler gövde rengine uyumlu ve tekerleklere renk katıyor. Arka kısımda tampon ve stop lambalarında büyük değişiklikler yapılmış. LED aydınlatmaları stop lambaları eski şekillerini koruyor ancak yeni bir renk düzenine geçilmiş. Öne uzayan iki kollu-bumerang formlu lambaların içinde daha pembemsi kırmızı tonu kullanılıyor ve gümüşsü bölgeler de görünüyor. Lambaların yanlara uzayan kolu, arka tekerleğin yankısına birleşiyor, yukarıya uzayan kolu ise arka camın sınırlarını belirliyor. Arka cam, kavisli yapıda ve kısa. Bagaj kapağı üstündeki bir derinlikte plaka, ve onun üzerindeki ek bir parçada marka logosu yer alıyor. Tamponda ise iki uçta ince uzun altıgen formlu siyah bölgeler oluşturulmuş. Bu bölgelerin uçlarında dairesel kedigözleri yer alıyor, geri kalan kısımda ise bir desen uygulanmış. Bu ince uzun altıgenler ince bir siyah çizgi ile birbirine bağlanıyor, ve altlarından da renkli şeritler geçiyor. Önde sis farlarını ayıran şeritlere benzeyen bu parçalar gövde renginde, ve altında ortaya yerleştirilen bir kedigözü daha bulunuyor. Bunun solunda ise çember biçimli krom egzoz çıkışı sırıtıyor. Özgünlüğünden bir şey kaybetmeyen dış tasarım, Juke’ un yollarda kolaylıkla fark edilmesini sağlıyor.
İç mekanda da ufak yeniliklerle model hayatta tutuluyor. Üç kollu direksiyonun merkezinde dairesel bir parçada marka logosu bulunuyor, bundan yanlara ve alta çıkan kollar giderek genişleyen şekle sahip. Direksiyon üzerindeki plastik parçalar parlak renkleri ile fazla belli oluyor. Gösterge paneli, iki ana çemberden oluşuyor ve basit bir yazı tipi kullanılıyor. Göstergelerin siperliği, tıpkı bir kasketteki gibi görünüyor, ve yatay yüzeyle tamamen birleşmiyor. Orta konsoldaki tüm kontroller cilalı siyah kaplamalı tek bir yüzeyde toplanmış. Eğimli kenarları ile çizgilerin kalanına uyum sağlayan bu şeklin içinde en üstte Nissan Connect ekranı yer alıyor. Ekranın yanlarında hava çıkışları ve altında havalandırma kontrolleri bulunuyor. Her bir düğme iki fonksiyon için kullanılıyor. Tepedeki Climate ve D-Mode düğmeleri kullanılarak düğmelerin fonksiyonları değiştirilebiliyor. Climate’ a basıldığında düğmelerin üstündeki yazıların havalandırmaya ilişkin yazılara dönüştüğü, D-Mode’ a basıldığında ise yazıların sürüş ile ilgili yazılara dönüştüğü görülebilir. Düğme kalabalığını azaltan bu özellik oldukça havalı. Orta konsol önünde düzleşen zeminde vites kolu ve önündeki depolama alanı görülüyor, ve bu ikisi renkli kaplamalarla sarılıyor. Motosikletlerden ilham alınarak tasarlanan bu kaplamalar, kapılardaki kol dayama bölümlerinde de bulunuyor, ön panelin iki ucundaki havalandırma çıkışları da dairesel renkli kaplamalarla sarılıyor. Juke, arka sırasında yeterli alan sunuyor ancak bir kompakt otomobil konforu beklenmemeli, sonuçta Juke Crossover’ ların en küçük sınıfında yer alıyor. Ülkemizde oldukça başarılı olan model, makyajlı hali ile müşteriler için yeniden göz önüne gelecek.
[…] Makyajlı Nissan Juke hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] 4×4 mimarisi üzerinde yükseliyor. 4232 mm uzunluğu ile Renegade rakiplerinden daha uzun: Juke 4135, Captur 4122, 2008 4159 mm uzunluk değerine sahip. %70 daha güçlü çeliğin kullanımı […]
BeğenBeğen
1.5 YIL (49.000 KM) JUKE 1.6 CVT BENZİNLİ KULLANMIŞ BİRİSİ OLARAK JUKE DÜŞÜNEN ARKADAŞLARA DÜŞÜNCELERİM..
ARACIN VİTES GEÇİŞİ ÇOK SESSİZ VE YOKUŞLARDA KAÇIRMIYOR.. FAKAT OTOMATİK VERSİYON 4 VALVE OLDUĞUNDANMIDIR BİLEMEM ÇOK HANTAL VE HİÇ SERİ DEĞİL..
Virajlarda önden kaymaya meyilli ve ESP ye rağmen güvenle viraja giremiyorsunuz… Aracın yapısı dolayısıyla çok rüzgar sesi alıyor.. Ayrıca suspansiyonları sert ve kasislerde ve ülkemizin bozuk yollarında özellikle arka koltuk hiç rahat değil…
Genel olarak ön koltuklarda oturanlar için konfor problemi yok ama arkası için aynı şeyi söyleyemiycem..
Benzinli versiyon 1 depo ile şehir içi 450 km gidiyor ve (benzin 4.14 tl iken deposu 180 tl ye doluyor )
Özetle fiyatının aracı ; fiat , ford fiesta , renault clio vb tarz aracı olan arkadaşlar için yinede kalite ve sınıf atlaması olacağı kesin ..
fakat ne tam bir SUV , ne de tam bir aile arabası .. farklı bir araç..
BeğenBeğen